We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar de beste wasmachine: dit merk moet je hebben

De wasmachine: vandaag de dag kunnen we niet meer zonder, maar tot nog niet eens zo heel lang geleden maakten mensen gebruik van een tobbe om hun kleren schoon te krijgen. Dat was een heel gedoe, waar vooral de traditionele huisvrouw en -moeder voor op moest draaien. Vandaag de dag is de verdeling van taken in het huishouden (idealiter) tussen man en vrouw ongeveer gelijk. Je kleren wassen is ook een stuk eenvoudiger gewassen.

De nieuwste generatie wasmachines

Benieuwd naar wat de nieuwste generatie wasmachines te bieden heeft? Dan ben je op de juiste plek beland. In dit artikel gaan we uitgebreid de beste modellen bespreken. Ook laten we je zien waar je op moet letten bij aankoop en hoe je kunt vermijden in de “valkuilen” te stappen.

Onze eigen zoektocht naar de perfecte wasmachine

Hoe onze zoektocht naar de ideale wasmachine eruitziet? Als een tunnel zonder einde. Nee, dat is gelukkig niet waar. Waarschijnlijk zal de “perfecte” wasmachine nooit uitgevonden worden: zelfs het beste model heeft wel een schoonheidsfoutje hier en daar. Toch is het verschil tussen een goede en een ‘slechte’ wasmachine soms levensgroot. Het is ons doel te voorkomen dat je een miskoop maakt, daarom zullen we je zo goed mogelijk proberen te informeren.

Snel overzicht: Deze wasmachines raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste luxe keuzeMiele WSG 363 WCS – PowerWash 2.0: Wanneer je denkt aan Miele, denk je aan kwaliteit. Met een royale capaciteit van negen kilogram en een toerental van 1400 per minuut, presteert deze wasmachine indrukwekkend. We waarderen het energiezuinige label A en de ‘Geteste Hygiëne’ keurmerk die de antibacteriële werking bevestigt. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeBeko WTV7712BLS1 – SteamCure: Dit model van Beko biedt kwaliteit tegen een budgetvriendelijke prijs. Het heeft een solide toerental van 1400 en kan 7 kilogram aan. We zijn gecharmeerd van de stoomfunctie die kleding ontkreukt en de Daily Express functie waarmee je in slechts 28 minuten een volledige was kunt draaien. >> Check laagste prijs
Meest energiezuinige keuzeSamsung WW90TA049TH – EcoBubble – 5000 serie: Dit Samsung model springt eruit vanwege zijn energiezuinige prestaties. Met een toerental van 1400 en een capaciteit van 9 kilogram voldoet het aan de behoeften van de meeste huishoudens. We waarderen met name de EcoBubble en DrumClean technologieën die zorgen voor een schone en efficiënte was. >> Check laagste prijs

Onze eerste keuze: de AEG L8FE 8 KG ÖKO Mix is de beste wasmachine uit de test

Voor zij die niet kunnen wachten: hier is alvast onze eerste keuze wasmachine. De beste wasmachine van dit moment vinden wij de wasmachine van dit moment vinden wij de AEG L8FE van de 8000 Serie. Deze wasmachine heeft tot 8 kilogram inhoudt en werkt met e4en super handige ProSteam functie die je kleren kreukvrij en fris maakt. Je kleren komen niet alleen schoner uit de wasmachine dan ze er in zijn gegaan, ze zien er ook nog eens stukken netter uit.

 • Het toerental van deze wasmachine bedraagt een prima 1600 per minuut

 • Het geluidsniveau is ook goed, al zijn er enkele modellen op de markt die nog stiller zijn

 • Een klein minpuntje: energielabel B kan beter, maar het is ook weer niet het slechtste van het slechtste

 • Schaf je deze wasmachine aan, dan krijg je er maar liefst 2 jaar fabrieksgarantie op

 • Als extraatje rekenen beladingssensoren voor je uit wat het ideale waterniveau is voor je was.

De beste budgetkeuze wasmachine: de Beko WTV7712BLS1 wasmachine is het meest betaalbaar

Natuurlijk bespreken we ook alvast het model wasmachine dat het beste aansluit bij een wat bescheidener budget. Dat is de Beko WTV7712BLS1. Deze wasmachine wordt uitstekend beoordeeld en is ook nog eens prima betaalbaar. Dankzij SteamCure technologie zal je was, net als bij bovenstaande AEG L8FE ontkreukt uit de was komen. Het vulgewicht? Dat is een prima 7 kilogram.

 • Het toerental is iets lager dan bij de AEG L8FE: 1400 toeren per minuut

 • Het geluidsniveau is prima: vergelijkbaar met de AEG

 • Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie op de wasmachine als geheel en als kers op de taart liefst 10 jaar garantie op de motor

 • Het grootste nadeel van deze wasmachine is dat hij niet zo energiezuinig wast: energielabel D kan beter.

Waarom je altijd kritisch op wasmachines moet zijn

Wasmachines zijn er in talloze vormen en maten. Als je een wasmachine gaat kopen, moet je allereerst weten waaraan je het meest behoefte zult hebben. Sommige wasmachines zijn behalve wasmachine ook drogers. Deze combo-machines vervullen twee taken. In Nederland wordt vooral van de voorlader wasautomaat gebruik gemaakt. Een voorlader heeft een deur aan de voorzijde. Een bovenlader daarentegen, heeft de opening in de bovenzijde van het apparaat.

Wat zijn de beloftes van wasmachine makers meestal? Is dit gebakken lucht?

Wasmachines zullen beweren dat je kleding na iedere keer wassen er weer als nieuw uit zal zien e       n dat hun wasmachine een verrijking is voor je huishouden. Er zijn wel tien, twintig, zo niet honderd “beste” wasmachines op de markt. In de realiteit werkt het natuurlijk niet zo. Ook zal een wasmachine je kleren er niet weer als nieuw uit kunnen laten zien: nieuw is nieuw en oud is oud. Geen enkele wasmachine heeft het eeuwige leven; geen enkel ontwerp is perfect.

Hier beoordelen wij wasmachines op

Als wij wasmachines gaan beoordelen, kijken we altijd naar de onderstaande criteria:

 • De vulcapaciteit

Hoe groter, hoe beter zou je denken. Voor grote gezinnen is dat zeker zo, maar voor iemand die alleen woont, of twee mensen die samen wonen, maakt vulvolume weinig tot geen verschil. Je moet ook kijken naar het energie- en watergebruik per vulvolume: bij de ideale wasmachine gaat zo min mogelijk water verloren. Energiezuinigheid speelt hierin dus een enorme rol. Voor éénpersoon is een capaciteit van 5-6 kilo prima, voor 3-4 personen is 7-8 kilo gewenst.

 • Het toerental

Hoe hoger het toerental, hoe sneller het apparaat draait. Hoe hoger het toerental, hoe meer er gecentrifugeerd is. Een wasmachine met een hoger toerental is beter in staat je was droog te krijgen dan een wasmachine met lage toerental. Het verschil tussen 1400 en 1600 toeren is in de praktijk echter niet zo heel groot. Beide toerentallen zorgen voor ongeveer een even droge was. Ga er wel vanuit dat de droogkwaliteit bij een toerental van 1200 of zelfs 1000 echt minder is.

 • Is het apparaat energiezuinig?

Energiezuinigheid is een heel belangrijke factor in het kostenplaatje. Hoe energiezuiniger de wasmachine is, hoe minder stroom en water deze tijdens het draaien gebruikt. De meeste wasmachines vandaag de dag vallen in de energieklasse A (lager dan A: B, C, etc. is minder zuiniger). De meest zuinige modellen vandaag de dag zijn A++ of A+++. In feite is A+++ het nieuwe A is en A het nieuwe D.

 • Geluidsniveau

Ook niet geheel onbelangrijk is het aantal decibel dat een wasmachine produceert. Sommige wasmachines zijn harde krengen, terwijl andere wasmachines zo stil zijn als slapende baby’s.

 • Wasprogramma’s

Hoe meer wasprogramma’s hoe beter? Soort van: het is altijd fijn om veel opties te hebben, maar als je aan één of twee wasprogramma’s genoeg hebt, is dat natuurlijk ook prima. Dit is afhankelijk van smaak. Kijk wel altijd even of er ook een milieuvriendelijk wasprogramma bij zit.

Onze onderzoek data: zo hebben wij de machines getest

Wij testen wasmachines aan de hand van de volgende criteria:

 • De kracht van een wasmachine achterhaal je aan de klantreviews: hoe hoger het cijfer, hoe beter (doorgaans)

 • Prijs-kwaliteit: want laten we eerlijk zijn: voor wat, hoort wat.

 • Geluid: hoe minder decibel hoe beter, dank u vriendelijk

 • Energiezuinigheid: zoveel mogelijk plusjes bij die A.

Wasmachine 1: de AEG L8FE 8 KG ÖKO Mix is de beste algemene keuze

Deze wasmachine is hierboven al eens besproken, maar hier doen we het dunnetjes over en noemen we de voordelen nog eens voor je op:

 • Dankzij de Pro Steam functie zal je kleding fris (en fruitig), plus kreukvrij uit de wasmachine komen

 • 1600 toeren per minuut is meer dan voldoende voor een goed droog was resultaat

 • Gemiddeld geluidsniveau (77 decibel)

 • Je krijgt liefst 2 jaar fabrieksgarantie

 • Klein verbeterpuntje is het B label voor energiezuinigheid

 • Dankzij de beladingssensoren is het waterniveau plus energiegebruik optimaal

 • Dankzij het snelle wasprogramma heb je in 59 minuten een schone was.

Wasmachine 2: de Miele WSG 363 WCS wasmachine PowerWash 2.0 is de meest luxe keuze

Al bekend met de Miele WSG 262 WCS? Miele is natuurlijk een gerenommeerd merk op het gebied van elektronica. Denk je aan Miele, dan denk je aan kwaliteit. Dit model heeft een vulgewicht van negen kilogram. Het toerental is 1400 per minuut, wat 72 decibel oplevert.

 • Krijg liefst 2 jaar fabrieksgarantie

 • Dit model Miele is dankzij energielabel A heerlijk energiezuinig

 • De wasmachine heeft een automatisch doseren functie

 • In het snelste programma is je was al na 49 minuten schoon

 • Het ‘Geteste Hygiëne’ keurmerk bevestigt de effectieve antibacteriële werking

 • Een nadeeltje: de trommel heeft geen interne trommelverlichting

 • Wel kun je met Wifi connect slimme wasopties instellen

 • De SoftCare trommel van Miele zorgt voor behoedzame wasbehandeling

 • Voorstrijken vermindert de tijd die je aan strijken kwijt zult zijn.

Wasmachine 3: de Beko WTV7712BLS1 is de beste budget wasmachine

De derde wasmachine in deze lijst is de Beko WTV7712BLS1 – een serienummer dat je toch niet zult onthouden. Overigens is deze Beko wasmachine wel van hoge kwaliteit. Waar dit uit blijkt?

 • 1400 toeren per minuut (prima gemiddelde), met een vulgewicht van 7 kilogram

 • Een gemiddeld geluidsniveau

 • Naast 2 jaar fabrieksgarantie krijg je liefst 10 jaar garantie op de wasmachinemotor

 • Dankzij de stoomfunctie wordt je kleding volledig ontkreukt
 • Dankzij de Daily Express functie was je in recordtijd van 28 minuten een volle bak was op 30 graden

 • Helaas wel een energielabel D.

Wasmachine 4: Bosch WAN28205NL – Serie 4 is het meest divers

Ook Bosch is een merk dat kwaliteit ademt. Onder de wasmachines heerst een bijzondere trend dat modellen van de meest onmogelijke namen voorzien moeten worden. De Bosch WAN28205N is geen uitzondering op die regel. Deze wasmachine heeft 8 kilogram maximaal vulgewicht.

 • 1400 toeren per minuut is een prima gemiddelde

 • 73 decibel is relatief stil

 • Energielabel C is wat aan de lage kant

 • Dit model is van Speed Perfect functie voorzien

 • Ook is dit model volledig antiallergisch

 • Dankzij de Anti Vibration-wand zal je nieuwe wasmachine minimaal gaan schudden

 • Dankzij de luxe WaveDrum trommel zullen vlekken grondig verwijderd worden en zal slijtage tot een minimum beperkt worden

 • ActiveWater zorgt voor minimaal waterverbruik tijdens het wassen

 • Ben je was vergeten? Het is mogelijk om de was tijdelijk te onderbreken en wat extra was toe te voegen

 • Je kunt uit tal van wasprogramma’s kiezen

 • De koolborstel loze Eco Silence Drive motor komt met liefst 10 jaar garantie

 • Een overdosis aan schuim wordt herkend.

Wasmachine 5: de Samsung WW90TA049TH – EcoBubble – 5000 serie is zeer energiezuinig

Benieuwd naar de Samsung met het serienummer WW90TA049TH? Deze functioneert met dank aan het Drum Clean programma, waardoor de trommel op zeer hoge temperaturen wordt droog gespoeld. Wat je verder nog verwachten mag van deze luxe wasmachine?

 • 1400 toeren p/m

 • Ruime inhoud met een trommel van 9 kilogram

 • EcoBubble en DrumClean technologie

 • Een stoomprogramma om kreukels tegen te gaan

 • Geen trommelverlichting helaas, ook geen mogelijkheid de wasmachine via een app te bedienen

Wasmachine 6: de Bosch WAU28S01NL – Serie 6 – i-DOS is ideaal voor een kort wasprogramma

Opnieuw een model van Bosch, ditmaal de WAU28S01NL, die onderdeel uitmaakt van de Serie 6. Hier kun je onder meer een fantastisch kortdurend en grondig wasprogramma mee uitvoeren.

 • Speedperfect zorgt tot een maximaal 65% verkort wasprogramma

 • i-DOA zorgt voor een automatische dosering van wasmiddel

 • 1400 toeren p/m is een keurig gemiddelde

 • Als je was vergeten bent, kun je dit heel gemakkelijk nog toevoegen via de bijvulfunctie

 • Geen trommelverlichting (laten we hopen dat je wasgoed niet bang is in het donker)

 • Met dank aan de water- en beladingsensoren zal er altijd een ideale hoeveelheid water voor het wasgoed gebruikt worden

 • Geen stoomfunctie op deze machine helaas (dus iets meer kreuken dan bij een model dat wel een stoomfunctie heeft).

Wasmachine 7: de Beko WTV7740A1 antraciet heeft een zeer stijlvol ontwerp

De Beko WTV7740A1 heeft het volgende te bieden:

 • Beko SteamCure zorgt voor ontkreukte, schonere kleding

 • Met smartphone app bedienen is mogelijk

 • Borstel loze, duurzame motor

 • Wat kleinere trommel (7 kilogram inhoud)

 • Met 15 voor ingestelde wasprogramma’s

 • Energiezuinig, stil en duurzaam.

Wasmachine 8: de Samsung WW90T554AAW is elegant wit

Dit krijg je met het model WW90T554AAW van Samsung:

 • Dankzij AddWash kun je ook nadat het programma al begonnen is was toevoegen

 • Je hebt tot 9 kilogram vulvolume

 • Energieklasse A (lekker duurzaam)

 • De stoomreiniging doodt bacteriën en zorgt ervoor dat allergenen verwijderd worden

 • Dankzij EcoBubble was je ook op lage temperatuur zuinig.

Wasmachine 9: de Siemens WM14N075NL – iQ300 was al eens beste koop van november 2020

Dan is er nog de Siemens WM14N075NL – iQ300, die al eens tot beste koop is uitgeroepen:

 • Toerental van 1400 p/m

 • Je vult was bij aan de hand van de bijvulfunctie

 • Krijg 10 jaar garantie op de iQdrive motor

 • Relatief kleine vulcapaciteit (7 magere kilootjes – wel ideaal voor een klein huishouden)

 • Verschillende wasprogramma’s en automatische waterinstellingen

Wasmachine 10: de Beko WTE10744XDOS1 heeft automatisch gedoseerd wasmiddel

Als laatste wasmachine in deze lijst, de Beko WTE10744XDOS1:

 • Kies uit liefst 16 verschillende wasprogramma’s (niet geschikt voor keuzestress)

 • De hoeveelheid wasmiddel wordt automatisch gedoseerd

 • Je kunt tussendoor helaas geen was meer toevoegen

 • De ProSmart is liefst 50% energiebesparender en driemaal stiller dan de gemiddelde wasmachine

 • De HomeWhiz functie stelt je in staat je wasmachine aan de HomeWhiz app te koppelen.

Bosch WAN28205NL: Beste wasmachine uit de test volgens Wassen.nl

Wassen.nl heeft de Bosch WAN28205NL tot beste wasmachine uitgeroepen. Deze voorlader is zeer veelzijdig en maakt was in korte tijd schoon. De VarioPerfect functie leidt steevast tot goed resultaat. De motor is duurzaam en de wasmachine is super duurzaam (Energielabel A+++-30%, 30% duurzamer nog dan ‘gewoon’ A). Het enige nadeeltje van deze wasmachine is dat het wasmiddel niet automatisch gedoseerd wordt. Dit kan dus soms teveel of te weinig zijn.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste wasmachine-getest?

Ieder jaar test de Consumentenbond verschillende wasmachines. Voor vele huishoudens is een wasmachine een hele grote uitgave. Je wilt daarom een hoogwaardige kwaliteit wasmachine aanschaffen. Belangrijk bij het aanschaffen van een beste wasmachine zijn de functies, je budget en welke capaciteit je precies nodig hebt. Met het jaar worden wasmachines steeds groter en hebben meer capaciteit. Vroeger was een trommel van 5 à 6 kilo heel gewoon. Tegenwoordig zijn dat soort wasmachines bijna niet meer te koop. Je hebt vandaag de dag wasmachines met 7, 8, of 9 kilo aan capaciteit. En dat kan zelfs oplopen tot 17 kilo. Zuinig wassen en goed schoon krijgen doe je met een volle trommel.

https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/kopen

Dit zegt Radar over wasmachine onderhoud

Radar bespreekt een veelvoorkomend probleem met wasmachines: een muffe geur die ontstaat door het wassen op lage temperaturen. Volgens wasmachine-expert Hans Grootveld ontstaat de geur door vetluis, een vettige substantie die achterblijft in de wasmachine en gaat stinken. De oplossing is eenvoudig: was minimaal één keer per maand op 90 graden of boven de 55 graden om bacteriën te doden en vetluis te voorkomen. Voor wasmachines die al stinken, adviseert Grootveld meerdere keren op hoge temperatuur te wassen zonder dure reinigingsmiddelen. Dit is niet alleen goed voor de hygiëne maar bespaart ook op onnodige uitgaven. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over problemen met tweedehands wasmachines

Kassa vertelt het verhaal van Karin, die tweemaal pech had met een tweedehands wasmachine van 2dekanswitgoed.nl. Na een eerste levering van een smerige en kapotte machine, en een tweede poging die resulteerde in een lekkende en even smerige machine, vroeg Karin haar geld terug. Het bedrijf weigerde eerst, maar na tussenkomst van Kassa kreeg Karin haar geld inclusief de extra transportkosten terug. Het verhaal benadrukt het risico van het kopen van tweedehands wasmachines en het belang van goede klantenservice. Uiteindelijk sloot 2dekanswitgoed.nl zijn deuren permanent. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Conclusie: alles over de beste wasmachine

We hebben 10 verschillende wasmachines met je besproken, stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Aan de hand van de tips die we je gegeven hebben en de factoren om bij aankoop op te letten, moet het mogelijk zijn er eentje uit te kiezen die bij je past en waar je gelukkig van wordt.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Bronnen over wasmachines

Deze bronnen zijn gebruikt voor het schrijven van dit uitgebreide artikel over wasmachines: