We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De beste wc bril voor satijnzachte billetjes: lees er hier alles over

Een wc bril is eigenlijk een monocle: hij heeft namelijk maar één ronding en niet twee. Oké, flauw grapje. Wc brillen zijn misschien niet het meest inspirerende onderwerp, maar elk huishouden heeft er één nodig – bij voorkeur zelfs twee. Slechte wc brillen leiden alleen maar tot irritatie, dus het is zeker zaak er eentje aan te schaffen die van kwaliteit is. Je moet er niet alleen lekker op kunnen zitten, de wc bril moet ook eenvoudig zijn schoon te maken.

Onze eigen zoektocht naar de beste wc bril: van A tot Z

We zijn niet de hele dag door bezig met wc brillen, maar voor een nieuwe, fraaie bril staan we altijd open. De meeste wc brillen zijn zo… ouderwets. Zo saai. Het zijn brillen waar je alleen op gaat zitten als het echt niet kan. Bij voorkeur kiezen we voor een wc bril die ons weet te inspireren. Al langere tijd zijn we naar de ideale wc bril op zoek. Er zijn veel opties op de markt en wij hebben ze goed als allemaal bekeken. Zo zijn we intussen prima in staat ze te vergelijken.

Snel overzicht: Deze WC-brillen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeTiger Leatherlook Toiletbril: Deze WC-bril onderscheidt zich door het stoere zwarte glanzende lederen effect. Gemaakt van duurzaam MDF, biedt deze bril een comfortabele zit. Het schoonmaken is eenvoudig dankzij de volledig vlakke boven- en onderzijde. De bril is ook UV-bestendig en krasvast, en de installatie wordt eenvoudig gemaakt door de verstelbare bevestigingspunten. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieSCHÜTTE WC-Bril thermoplastiek: Deze WC-bril blinkt uit in prijs-kwaliteitverhouding. De bril is volledig antibacterieel en heeft een “Soft Close” sluitsysteem. Het gladde oppervlak maakt schoonmaken eenvoudig, en het standaardformaat past op elke pot. Daarnaast krijg je 2 jaar garantie op dit product. >> Check laagste prijs
Beste keuze in witTiger Pasadena thermoplast toiletbril: De Pasadena is gemaakt van keihard thermoplast, wat bijna onbreekbaar is. De zitting heeft extra stabiliteit tegen verschuiving, en de soft close functie zorgt voor een geruisloze sluiting. Reinigen is eenvoudig dankzij het Easy Clean mechanisme. De bril is zowel krasbestendig als antibacterieel en komt met een volledig roestvrijstalen bevestigingsset. >> Check laagste prijs

Op moment van schrijven is dit onze favoriete wc bril

Op dit moment is de Tiger Leatherlook MDF onze favoriete wc bril. Deze wc bril heeft in ieder geval een uitdagende naam en dat is al meer dan de gemiddelde bril te bieden heeft. Deze wc bril is voorzien van fraaie lederlook met zwart glanzend effect. Hij zit comfortabel en neemt lichaamswarmte snel op. Dankzij de unieke coating is hij bovendien kras werend en eenvoudig te reinigen. Ook is de toiletbril in zijn geheel beschermd tegen Uv-stralen.

Deze wc bril is het meest passend voor een bescheiden budget

Mocht je een wat minder groot budget tot je beschikking hebben, dan kun je altijd kiezen voor onze beste budget optie: De Schütte Wc-bril thermoplastiek. Deze is onder meer Soft Close (zacht bij het sluiten) en antibacterieel. Het is een gelakt wit exemplaar met een lange levensduur. Hij is krasbestendig en daarnaast extreem onbreekbaar. Je krijgt liefst 2 jaar garantie op deze wc bril. Dankzij het standaardformaat past hij op iedere doorsnee wc pot.

Waarom wij ervaren wc bril reviewers zijn

Wie de wc bril past, trekke hem aan, zeggen ze weleens. Nee, dat is niet waar, maar we durven wel te beweren dat we verstand hebben van wc brillen. Zo weten wij precies waar we naar moeten kijken: naar onder meer de scharnieren, de sluitfunctie, het materiaal en natuurlijk de garantie. Als wc-reviewers testen wij de brillen ook in praktijk uit: we monteren ze op de wc’s en zien hoe ze presteren. In wc-bril land is het een kwestie van eten of gegeten worden.

Blijf kritisch op het aanbod wc brillen: hierop moet je letten

Alle wc lijken op het eerste gezicht misschien identiek aan elkaar, maar schijn bedriegt. Op de één wil je graag plaatsnemen, terwijl de andere wc bril je billen niet waardig is. Let altijd hier op:

 • De vorm/maat

Nu gaat het er niet per se om dat de wc bril de ideale Unox rookworst vorm heeft, maar vooral dat je hem op je wc pot kunt installeren. Hiervoor dient de maat goed te zijn. De beste wc-brillen beschikken over een universele maat, zodat je hem op elke standaard pot kwijt kunt.

 • Montage

Een wc bril moet altijd de pot bevestigd worden. Dit kan eigenlijk op twee manieren: je bevestigt de toiletzetting of aan de bovenzijde, of juist aan de onderzijde van de toiletpot. Meestal is de tweede optie gebruikelijk en wordt de wc bril aan de onderzijde vast gemaakt.

 • Scharnieren

De kwaliteit van de scharnieren is erg belangrijk. Als er iets kapotgaat, is de kans groot dat dit de scharnieren zijn. Hier wordt immers de meeste kracht op uitgeoefend. Na verloop van tijd zullen de scharnieren kapotgaan of loskomen. Kies je goede scharnieren, dan heb je er een stuk langer profijt van. Dat scheelt toch weer een hoop gefoeter en uiteindelijk ook een paar euro’s.

 • Hygiënisch

De beste wc bril is bovendien hygiënisch. De hygiëne van een wc bril wordt bepaald door het schoonmaakgemak. Kun je gemakkelijk overal bij? Sommige wc brillen zijn antibacterieel: dat houdt in dat ze bacteriën afstoten. Een antibacteriële wc bril is natuurlijk waarnaar je op zoek bent.

 • Hardheid van het materialen

De beste wc brillen zijn gemaakt van een extreem hard materiaal, dat bijna niet breekt en dat bovendien geheel krasbestendig is. Zo weet je zeker dat je de wc bril niet beschadigt.

In onze zoektocht naar de beste wc bril heerste lange tijd scepsis

Ja, de beste wc bril uitzoeken: dat is nogal wat. Zo makkelijk is het namelijk niet om een wc bril te vinden die precies aansluit bij al je wensen en eisen. Op het eerste gezicht lijken ze namelijk allemaal op elkaar. Pas als je ze in de praktijk uittest, ga je verschil in kwaliteit zien. In de praktijk blijkt vaak dat de beloften van de producenten eigenlijk gebakken lucht zijn: zo bijzonder is de wc bril die ze als “revolutionair” hebben aangeprezen eigenlijk niet. Hij is maar zozo.

Dit willen wc bril producenten je doen geloven: val er niet voor (val niet in die pot)

Zoals gezegd, zal een wc bril producent je willen doen beloven dat zijn wc bril de beste is van allemaal. Waarom? Omdat hij hoopt dat je het product van hem koopt, natuurlijk. Maar het is uiteindelijk vooral een kwestie van smaak. Sommige wc brillen zijn kwalitatief beter dan anderen, maar welke het beste bij jou en je huishouden past, is voor iedereen weer anders.

Een wc bril onderzoeken: wij doen het zo (met onze snufferd erbovenop)

Als wij een wc-bril onderzoeken (en dat doen we nogal eens), dan kijken we altijd naar het volgende:

 • Toepasbaarheid

Een wc bril met een universeel ontwerp, die op zo’n beetje elke wc pot past, is goud waard. Zo kun je hem installeren waar je wilt, wanneer je hem wilt. Pot vervangen? Dan hou je de bril gewoon.

 • Duurzaamheid

Een goede wc bril gaat lekker lang mee. De bril moet van een duurzaam materiaal gemaakt zijn en bestendigd zijn tegen krasjes of andere vormen van beschadigingen. Ook verwacht je van een degelijke wc bril dat deze over uitstekende scharnieren beschikt, die niet alleen niet los gaan zitten, maar ook nog eens niet snel slijten. De hele constructie moet keurig op zijn plek blijven.

 • Garantie: doe ons zoveel en zolang mogelijk garantie

 • Klantreviews

De kracht van de wc bril is voor een groot gedeelte af te leiden aan de beoordelingen die klanten hem geven. Hoe meer positieve reacties, hoe beter. Niet alleen het gemiddelde telt, maar ook de toelichtingen: wat zijn precies de redenen dat een wc bril zo goed beoordeeld wordt? Of juist helemaal niet goed? Misschien kom je wel een verrassend mankement te weten.

 • Eigen oordeel eerst

Tot slot willen we je vertellen dat we geen wc brillen aanraden die onszelf niet bevallen, ook niet als ze anderen wel bevallen. We vertrouwen eerst en vooral op onszelf. Dat komt omdat we de mentaliteit “eerst zien en dan pas geloven” aanhangen. Zo zijn we in staat kritisch te onderzoeken.

Wc bril 1: de Tiger Leatherlook Toiletbril – MDF – Zwart is de beste algemene keuze

De Tiger Leatherlook Toiletbril van MDF hebben we hierboven al toegelicht. We vertellen je nog in het kort…

 • Dat hij een fraai, stoer zwart glanzend lederen effect heeft

 • Dat de zitting van duurzaam MDF gemaakt is

 • Dat de toiletzitting heerlijk comfortabel is

 • Boven- en onderzijde zijn geheel vlak, dus schoonmaken gaat heel eenvoudig én volledig

 • Makkelijke installatie dankzij de bevestiging set

 • Volledig bestand tegen uv-straling

 • Voorzien van krasbestendige coating

 • Eenvoudige bevestiging dankzij te verstellen bevestigingspunten (11-20 cm).

Wc bril 2: de SCHÜTTE Wc-Bril thermoplastiek is de beste budgetoptie

Dit is waarom de Schütte Wc-bril thermoplastiek de beste budgetoptie is:

 • Beste prijs-kwaliteitverhouding

 • Volledig antibacteriële wc-zitting

 • Voorzien van “Soft Close” sluitsysteem (automatische val-rem)

 • Dankzij het gladde oppervlak eenvoudig schoon te houd

 • Ook installatie zou een makkie moeten zijn (tenzij je natuurlijk twee linkerhandjes hebt)

 • 2 jaar garantie op het product

 • Dankzij het standaardformaat past hij op elke pot (op elke pot past ’n dekseltje, zeggen ze weleens).

Wc bril 3: de Tiger Pasadena thermoplast toiletbril is maagdelijk wit

De derde wc-bril in deze lijst is de Tiger Pasadena thermoplast. Deze is geheel gemaakt van thermoplast.

 • Thermoplast is keihard en zo goed als onbreekbaar

 • Met extra stabiliteit set voor de zitting (tegen verschuiving)

 • Soft Close sluiting: de wc bril valt geruisloos dicht

 • Dankzij het Easy Clean mechanisme is schoonmaken een eitje

 • Geheel krasbestendig plus antibacterieel

 • Ook volledig bestand tegen ontsmettings- en reinigingsmiddelen

 • De bevestiging set is geheel roestvrijstaal en dus corrosie bestendig

 • Verstel de bevestigingspunten naar wens (11-23 centimeter).

Wc bril 4: de Diamond Line AWD heeft een fijne bleke houtlook

De vierde wc bril in deze lijst, de Diamond Line AWD, is voorzien van prachtige bleke houtlook.

 • Gemaakt van hoogwaardig en bikkelhard MDF

 • Heeft een fraaie, landelijke uitstraling

 • Komt inclusief bevestigingsmateriaal

 • Krijg 2 jaar garantie op de Diamond Line AWD wc bril

 • Ook Soft close: zacht dichtvallend “kattenluikje”

 • Een nadeeltje: de zitting is niet afneembaar.

Wc bril 5: de Tiger Tulsa – Toiletbril met deksel heeft een uitneembare kleinere bril voor kinderen

Veel tijgers in de badkamer vandaag de dag. Hier bespreken we de Tiger Tulsa toiletbril.

 • De Tiger Tulsa beschikt over geheel uitneembare kleine bril die speciaal voor kinderen is

 • Gemaakt van duurzame thermoplast, in een frisse witte tint

 • Kinderzitje is gemakkelijk uit te klikken en in de schuur op te bergen

 • Soft Close mechanisme: geen harde klappen als deze wc bril sluit

 • Dankzij het Easy Clean mechanisme kun je de bevestiging set verwijderen voor makkelijke schoonmaak

 • Verstel de RVS bevestigingspunten zoals je wilt: van 9 tot 19 centimeter.

Wc bril 6: de SCHÜTTE Wc-Bril 81001 DARK BAMBOO is van massief bamboe en heeft verchroomde scharnieren

Ook de zesde wc bril in deze lijst is van Schütte. Deze wc-bril heeft het serie nummer 81001 en staat bekend als de Dark Bamboo. Waarom? Omdat hij van massief bamboe is gemaakt natuurlijk.

 • De Dark Bamboo is relatief onbreekbaar en bestendigd tegen krassen

 • Dankzij het hoogglans oppervlak is schoonmaken een pretje

 • Installeren kan eenvoudig

 • Universeel model: op elke pot past dit dekseltje

 • Krijg 2 jaar garantie op dit product

 • Feestelijke look

 • Dankzij het massieve bamboe niet koud op de billetjes.

Wc bril 7: de Afneembare Soft-Close Toiletbril heeft een universele maat en is makkelijk te monteren

Benieuwd naar wat de afneembare toiletbril van Technosmart te bieden heeft?

 • De Technosmart toiletbril is volledig soft close: nooit meer last van herrie of beschadigingen door plotseling dichtklappen

 • Gemaakt van hard duroplast plastic

 • Montage kan al binnen 5 minuten (dat is in ieder geval de belofte)

 • Eenvoudig schoonmaken

 • Universele maat: dus voor elke pot

 • Technosmart levert hoogwaardige technologische producten, behalve wc-brillen opvallend genoeg ook een breed aanbod computers, tablets, laptops en (mobiele) telefoons.

Wc bril 8: de Plieger Closetzitting M/Deks Royal 794922002 heeft een roestvrij stalen afwerking

Ook de Plieger Closetzitting M/Deks Royal 794922002 (waarom zo’n onmogelijk nummer?) is een prima kwaliteit toiletzitting. Dit heeft de Plieger Closetzitting de toiletbezoeker te bieden:

 • Allereerst een aangename moderne uitstraling

 • Hij is gemaakt van duurzaam duroplast, wat slijtvast is

 • De bevestiging is geheel van RVS

 • Universeel ontwerp: je kunt er bij iedere pot mee uit de voeten

 • Al met al erg handig in gebruik (verschuift onder meer niet als je erop gaat zitten).

Wc bril 9: de Grohe Bau wc bril soft close met deksel zit vol slimme functies

Opnieuw een Grohe model wc bril in de lijst, ditmaal de Grohe Bau wc bril. Deze heeft tal van slimme functies.

 • Allereerst komt deze wc-bril inclusief bevestiging set

 • De wc-bril is van duurzaam, hard duroplast gemaakt

 • De Grohe Bau is extra slank van model

 • Past perfect bij overige producten van de Grohe Bau Ceramic serie

 • Het Quick Release mechanisme maakt de wc-bril eenvoudig schoon te maken

 • Grohe Soft Close voorkomt het hard dichtklappen van de deksel

 • Bevestiging set is bijgeleverd.

Wc bril 10: de Tiger Steigerhoutlook heeft een fraaie eiken MDF look

Ook de tiende wc bril in de lijst is een “Tijger”-model. Ditmaal bespreken we de Tiger Steigerhoutlook MDF.

 • Deze wc bril van duurzaam MDF heeft de fraaie, rauwe look van steigerhout

 • Wordt met zilverkleurige scharnieren bevestigd

 • Ook ideaal voor een badkamer met industriële look

 • Met Soft Close zacht dichtklaptechniek

 • MDF voelt heerlijk warm aan op de blote billen

 • Verstel de bevestigingspunten naar eigen inzicht (11-20 centimeter)

 • Bestendigd tegen krassen, uv-stralen en tegen agressieve reinigingsmiddelen.

De Allibert wc-bril MILA – thermoplastiek is als beste uit de test gekomen bij Sharpshopping.nl

Bij Sharpshopping.nl is de Allibert wc-bril als beste uit de test gekomen. Dat heeft te maken met het afklikbare model, de Soft Close sluiting, de hoogwaardige inox scharnieren en het antibacteriële ontwerp. Hij is gemaakt van duurzaam materiaal. Enige nadeel: hij past niet op elke pot.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-wc-bril?

De stoelgang zegt iets over je gezondheid. Ook geldt het andersom. Met een paar eenvoudige regels houd je de stoelgang heel gezond. De ene persoon poept elke dag, terwijl de andere persoon maar een keer per week naar het toilet moet. De vorm van ontlasting kan verschillen. De ontlasting kan hard of los zijn of heel waterig. Bij een gezonde normale stoelgang poep je tussen de drie keer per dag en drie keer per week. De vorm van de ontlasting heeft een aaneengesloten worst. Je houdt je stoelgang gezond door voldoende te bewegen en genoeg vocht binnen te krijgen. Ook kan helpen wat je precies eet en wanneer je naar de wc gaat. https://www.consumentenbond.nl/gezondgids/gezondgids-uitgelicht/een-gezonde-stoelgang

Dit zegt Radar over het schoonhouden van het toilet

Radar biedt praktische tips voor het schoonhouden van het toilet. Het regelmatig schoonmaken van de wc-bril, het deksel en de binnenkant van de pot wordt benadrukt, waarbij natuurlijke allesreinigers aangeraden worden. Het artikel hieronder geeft specifieke adviezen voor het verwijderen van kalkaanslag, het omgaan met bacteriën, en het voorkomen van remsporen. Interessant is het advies om altijd het deksel naar beneden te doen bij het doortrekken om bacteriënsproei te voorkomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over bacteriën op wc-brillen

BNNVARA’s Kassa bespreekt de aanwezigheid en risico’s van bacteriën in alledaagse omgevingen, zoals op wc-brillen en smartphones. Het artikel ontkracht de mythe dat de wc-bril de vieste plek in huis is en benadrukt het belang van handen wassen, vooral voor het bereiden en nuttigen van voedsel. De effectiviteit van verschillende schoonmaakmethoden voor vaatdoeken wordt besproken, zoals wassen op hoge temperaturen en gebruik van de magnetron. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste wc-brillen: conclusies

Wc-brillen zijn wc-brillen: de meeste lijken sterk op elkaar. Gelukkig is het aan de hand van onze top 10 en tips bij het zelf aanschaffen van een wc-bril nu waarschijnlijk wel makkelijker kiezen.

Wc-bril: de bronnen

Voor dit artikel over de Wc-bril zijn onderstaande bronnen geraadpleegd:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.