We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste weegschalen

Bijna iedereen heeft wel een weegschaal in huis, al zijn er ook mensen die te gefocust op hun gewicht raakten en hem de deur uit hebben gedaan. Zij staan misschien alleen nog maar op de weegschaal als ze bij hun huisarts komen met klachten en ze niet weten wat ze op dat moment wegen. Ook bij kinderen is het goed om ze regelmatig te wegen. Het sterk dalen of stijgen van het lichaamsgewicht is vaak een van de eerste signalen dat er iets mis kan zijn.

Onze zoektocht naar de perfecte weegschaal

Een weegschaal van nu lijkt in de verste verte niet meer op de weegschaal van vroeger. Ga je flink terug in de tijd, dan werd er letterlijk gewerkt met een schaal om te wegen. Je had dan aan de ene kant dat wat je af wilde wegen en aan de andere kant een gewicht. Er werden net zo lang gewichten aan de schaal toegevoegd, totdat de weegschaal in balans was. Zo wist wat iets woog. Gelukkig heeft de techniek niet stilgestaan en zijn er nu moderne weegschalen die zelfs met een app werken.

Snel overzicht: Deze weegschalen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor connectiviteitSoehnle analyse Connect-personenweegschaal Shape Sense: We waarderen dat deze weegschaal consistent dezelfde metingen geeft en uitgebreide informatie biedt via de app, zoals lichaamsvetpercentage en verhoudingen van botten en spieren. >> Check laagste prijs
Meest uitgebreide scherminformatieRobi – S9 weegschaal met lichaamsanalyse: Wat ons direct opvalt, is dat je niet alleen in de app, maar ook op het scherm van de weegschaal zelf gegevens kunt zien. We vinden het indrukwekkend dat de weegschaal gegevens van maximaal 100 personen kan bijhouden en zelfs de hartslag meet. >> Check laagste prijs
Beste Budget keuzeSacoma – oplaadbare, slimme weegschaal met lichaamsanalyse: Wat ons aantrekt is het simpele design met veel functionaliteit voor een lage prijs. Wel is het belangrijk te controleren of je smartphone compatibel is met de app. >> Check laagste prijs

Onze topper: dit is de beste weegschaal

De weegschaal van Soehnle komt om verschillende redenen als beste uit onze test. De lichaamsanalyse weegschaal heft stabiele voetjes die ontzettend belangrijk zijn voor het goed wegen van je gewicht. De weegschaal meet nauwkeurig lichaamsvocht, lichaamsvet en spiermassa. Verder vinden wij de app handig, omdat je van het hele huishouden het gewicht bij kunt houden en statistieken kunt bekijken.

Waarom reviewen wij weegschalen?

Je gewicht geeft je informatie over de staat van je lichaam en wij vinden het belangrijk dat je zelf bepaalde verantwoordelijkheid neemt. Iemand die te zwaar is en wil afvallen, heeft de weegschaal – zeker in het begin – als belangrijkste moment in de week. Pas dan zie je of gezonder/minder eten en meer bewegen tot resultaat leidt. Bij mensen die netjes op gewicht zijn, is de weegschaal een middel om gerust te blijven als het getal in het schermpje constant blijft. Je houdt zelf de controle.

Waarom niet de eerste de beste weegschaal kopen?

Er zijn tegenwoordig zoveel apparaten die met een app werken, dat het niet vreemd is dat dit bij een weegschaal ook het geval kan zijn. Het hoeft niet per se, je hebt ook nog weegschalen die alleen je gewicht in cijfers aan de bovenkant van het vlak waar je op staat laat zien. Maar er kan zoveel meer. Je moet je echter niet alleen laten verleiden tot het automatisch kopen van de meest uitgebreide weegschaal, want als je niet alle functies nodig hebt, hoef je er ook niet voor te betalen.

Weegschalen met meer functies dan alleen wegen; wat heeft dat voor zin?

Bij de huisarts, bij de diëtist en bij de intake bij een nieuwe sportschool wordt vaak een volledige lichaamsanalyse gedaan. Er wordt dan niet alleen gekeken naar je lengte, je bouw en je gewicht, maar ook wordt je BMI berekend en je vetpercentage gemeten. Weegschalen zijn zoveel slimmer geworden, dat dit soort metingen uitgevoerd kunnen worden en direct naar je teruggekoppeld worden. Uit meer gegevens kun je nu meer informatie over je lichamelijke gezondheid halen.

Wat beloven de merken die weegschalen maken?

Laten we voorop stellen dat ze allemaal op zijn minst je gewicht met je delen. Bij een digitale weegschaal kan het om een afgerond getal gaan of met cijfers achter de komma. Bij een analoge weegschaal moet je zelf aflezen waar de pijl tussen een rij getallen blijft haperen. Dat maakt het iets onnauwkeuriger, maar nog steeds uitvoerbaar. Het voordeel van de nieuwste modellen zit hem echter in de toegevoegde waarde van apps en veel meer meetfuncties.

De criteria waar we weegschalen op beoordelen

Bij weegschalen vinden wij het van belang om naar de hieronder geschetste variabelen te kijken:

 • Prijs – je budget bepaalt vaak of een slimme weegschaal wel of niet binnen de mogelijkheden valt.
 • Functies – wat kan de weegschaal allemaal meten en is dat voor jou relevant?
 • Kleur – meestal hoeft de weegschaal niet op te vallen in de badkamer.
 • Werking – werkt de weegschaal op batterijen of is deze oplaadbaar en hoe vaak moet je vervolgens de batterijen vervangen of de weegschaal aan de lader hangen?
 • Merk – ben jij fan van producten van Medisana of Philips, of ben je bereid een onbekend merk een kans te geven vanwege de uitgebreide functies of gunstige prijs?
 • Maximum – voor mensen met obesitas is het van belang een weegschaal te kiezen die hun startgewicht aankan.

Hoe we weegschalen getest hebben: onze testervaringen

Het was een bijzondere ervaring om in onze testruimte alle weegschalen op een rij te zien staan en met verschillende personen een test te doen. We hebben onder andere gekeken of de resultaten consequent waren, wat het ene apparaat meer kon dan het andere, welke nuttige informatie de app toevoegt en of de prijs overeenkomt met de kwaliteit die je krijgt.

De top 10 met beste weegschalen

1. Soehnle analyse Connect-personenweegschaal Shape Sense

Door de accu in deze weegschaal hoef je nooit batterijen te vervangen.

Pluspunten:

 • De weegschaal geeft elke keer hetzelfde gewicht aan als we er keer op keer op staan. Dat zien we graag!
 • Je krijgt niet alleen informatie over je gewicht via de app, maar ook hoe het staat met je lichaamsvetpercentage en hoe het met botten en spieren staat in verhouding tot je gewicht.

Minpunten:

 • Je moet even wat tijd investeren in de werking van de app en de handleiding erbij pakken om te kijken wat je allemaal met dit apparaat kunt meten en hoe je de gegevens interpreteert.

2. Limestart – Altadena digitale weegschaal met lichaamsanalyse – zwart – max. 180 kilo

Dit is volgens ons de ideale weegschaal voor wie veel informatie wil om het gewicht in de gaten te houden en de gewichtsafname te volgen.

Pluspunten:

 • Deze weegschaal kan ook gebruikt worden om het gewicht van baby’s te achterhalen en dat houdt in dat je geen aparte weegschaal hiervoor nodig hebt.
 • Ons is vooral de hoeveelheid functies die je meet positief opgevallen.

Minpunten:

 • Het is de duurste weegschaal in deze top 10.
 • In de winter is zonder sokken op deze weegschaal moeten staan niet altijd een pretje vanwege het koude oppervlak.

3. Formilo – digitale weegschaal met lichaamsanalyse – wit – max. 180 kilo

Als het om digitale weegschalen gaat, is dit een van de goedkoopsten samen met de nummer 9 op deze lijst.

Pluspunten:

 • Als jouw gezin uit maximaal 5 leden bestaat, kun je van ieder van hen het gewicht bijhouden in de app.
 • Deze weegschaal meet ook het vochtgehalte van het lijf en veel mensen die gewicht kwijt willen, vergeten wel eens dat ze moeten blijven hydrateren. Deze weegschaal heeft in onze ogen een belangrijke signaalfunctie.

Minpunten:

 • Bij het installeren en aan de praat krijgen van de app heb je soms even geduld nodig.

4. Icomon – oplaadbare, slimme weegschaal – groen – max. 180 kilo

Deze weegschaal kan het gewicht van maximaal 24 personen onthouden.

Pluspunten:

 • Wij zijn fan geworden van de weegschalen die je via USB op kunt laden. Het scheelt zo’n gedoe met batterijen.
 • Je haalt lekker veel informatie uit elke meting en kunt het verloop van je metingen goed volgen in de statistieken die je per jaar, maand of dag kunt laten weergeven.
 • Je hebt een keer een ander kleurtje dan zwart of wit. Niet het allerbelangrijkste criterium, maar gewoon leuk.

Minpunten:

 • Voor de uitgebreidheid van de functies van deze weegschaal en deze prijs, kunnen we geen minpunten achterhalen.

5. Robi – S9 weegschaal met lichaamsanalyse – zwart – max. 180 kilo

Dit is een van de weinige weegschalen waar je niet alleen in de app, maar ook op het scherm van de weegschaal zelf gegevens kunt zien.

Pluspunten:

 • De weegschaal houdt het gewicht en de overige gegevens van maximaal 100 personen bij.
 • Behalve de kilo’s, vet, vocht, spieren en botten, vinden wij dat deze weegschaal toegevoegde waarde biedt door het meten van de hartslag.

Minpunten:

 • Testpersonen die de weegschaal vooral willen gebruiken bij het afvallen of intensief sporten geven aan dat het vetpercentage bij deze weegschaal niet altijd klopt. De weegschaal werkt dus niet zo secuur als bij de diëtist.

6. Sacoma – oplaadbare, slimme weegschaal met lichaamsanalyse – zwart – max. 180 kilo

De weegschaal van Sacoma lijkt heel erg op de nummer 5 in deze review

Pluspunten:

 • Volgens de fabrikant is dit al het model van 2022 en daarmee heb je de meest recente weegschaal te pakken.

Minpunten:

 • Let er bij elke weegschaal die met een app werkt op welke iOs of Android versie je minimaal moet hebben om de app goed te laten werken.

7. FitAge – digitale weegschaal met lichaamsanalyse – zwart – max. 180 kilo

Bij deze weegschaal krijg je een gratis e-book voor als het je doel is om af te vallen.

Pluspunten:

 • Veel mensen wegen zichzelf op een vast moment en direct na het douchen. Het fijne van deze weegschaal is dat er een laag op zit die uitglijden tegengaat.
 • De app geeft voldoende informatie om je gezondheid en gewicht te kunnen monitoren.

Minpunten:

 • De meeste weegschalen kunnen een gewicht tot 180 kilo aan. Wij denken dat mensen die met hun gewicht daar ver boven zitten vaker onder controle zullen staan bij de huisarts. Goede weegschalen voor thuismetingen die meer dan 180 kilo aan kunnen, zijn bijvoorbeeld die van het merk Tanita. Deze weegschalen zijn wel een stuk duurder. (vanaf 150 euro)

8. Alecto – weegschaal voor baby’s en peuters – wit – tot 20 kilo

Als je geen weegschaal in huis hebt die het gewicht van kleintjes kan meten, is deze weegschaal ideaal.

Pluspunten:

 • Het is voor wat betreft de vorm eigenlijk net zo’n weegschaal als bij het consultatiebureau. Het is een grote schaal waar je de baby in kunt leggen en dat maakt het gebruik heel handig.
 • Je kunt de weegschaal ook gebruiken als je een puppy in huis hebt waar je het gewicht van wilt volgen in de eerste fase van zijn leven. Een pup die snel gewicht verliest is niet gezond en daarmee wil je dan snel naar de dierenarts.

Minpunten:

 • Het bewegen van een baby – wat het zeker zal doen ook al wil jij dat het stil ligt tijdens het wegen – kan de meting beïnvloeden.

9. Silvergear – slimme weegschaal met lichaamsanalyse – wit – max. 180 kilo

De sensoren in de weegschaal communiceren via Bluetooth met de app in je telefoon of tablet.

Pluspunten:

 • Het grappige van de functie ‘lichaamsleeftijd’ vinden wij dat je het verschil direct kunt zien zodra je iets aan je gezondheid gaat doen.
 • Voor deze prijs heb je een uitgebreide weegschaal.

Minpunten:

 • Bij sommige testpersonen bleek de app in het begin niet goed te werken. Het heeft wat voeten in de aarde gehad om hem wel werkend te krijgen.

10. Brabantia – eenvoudige personenweegschaal op batterijen – wit

Dit blijft de beste weegschaal voor wie alleen het gewicht wil weten en geen gedoe wil met apps of metingen op mobiele telefoons.

Pluspunten:

 • Het is de goedkoopste weegschaal.
 • Hij doet gewoon wat hij moet doen en dat is je kilo’s meten.
 • Het is een onopvallend model, omdat er geen sensoren in het oppervlak verwerkt zijn.

Minpunten:

 • Elke weegschaal kan afwijkingen hebben, maar bij deze moet je echt op hetzelfde moment van de dag en in dezelfde omstandigheden meten.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste weegschalen?

Veel mensen vinden het spannend om op de weegschaal te staan. Wanneer en hoe kun je jezelf het beste wegen? Het beste is om altijd rond hetzelfde tijdstip je gewicht te wegen. En dat op dezelfde plek met dezelfde omstandigheden. De plaats waar de weegschaal staat is namelijk van invloed op het resultaat. Zet de weegschaal op een harde ondergrond en laat de weegschaal 0 KG aangeven als je het apparaat  aanzet. Met dezelfde omstandigheden wordt bedoeld bijvoorbeeld altijd dezelfde kleding. Wil je nauwkeurig wegen, dan doe je helemaal geen kleren aan. En weg altijd op hetzelfde moment van de dag. Het beste doe je de weging aan het begin van de ochtend, naakt. https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/zo-weeg-je-jezelf

Dit zegt Radar over Slimme Weegschalen

Radar onderzoekt of slimme weegschalen, zoals de Beurer BF 700, die naast gewicht ook bot- en spiermassa, vochtgehalte, en vetpercentage kunnen meten, daadwerkelijk werken. Volgens professor Ronald Aarts van de TU Eindhoven is de technologie, bekend als bio-impedantie, betrouwbaar en al jaren in gebruik, ook in medische toepassingen. Deze weegschalen meten door een klein elektrisch stroompje door het lichaam te sturen, waarbij verschillende lichaamsweerstanden worden gemeten en omgezet in data. Hoewel de nauwkeurigheid bij goedkopere modellen kan variëren, wordt benadrukt dat het gebruik over het algemeen veilig is, met uitzondering van specifieke groepen zoals zwangere vrouwen en mensen met een pacemaker. Dit inzicht is van cruciaal belang voor consumenten die op zoek zijn naar de beste weegschaal die meer meet dan alleen lichaamsgewicht. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

Kieskeurig geeft een top 3 met beste weegschalen en een top 3 met meest populaire weegschalen. Het verschil tussen de twee ligt hierbij vooral aan wat er bij een test als beste uitkomt en welke gewoon favoriet is bij mensen als ze er eentje gaan kopen. Als je de 6 weegschalen op een rijtje zet, lijken de populaire weegschalen eerder op hun uitstraling dan op hun functionaliteit hoog te scoren.

De merken weegschalen die goed uit de test van Kieskeurig komen, zijn: Medisan, Beurer en Grundig. Populair zijn: twee weegschalen van Inventum en Medisana. De Inventums zijn het goedkoopste van de 6 en de Medisana’s hebben een retro look. Beurer heeft in deze test de meeste functies.

Ontdek Onze Deskundige Aanbevelingen voor Persoonlijke Verzorging

Conclusie

Het kiezen van een weegschaal is iets heel persoonlijks en behalve de uitgebreidheid van functies waar metingen met een app gevolgd kunnen worden, wil het oog ook iets. Een weegschaal die een prominente plek in de badkamer of walk-in closet krijgt, mag er leuk uitzien en een fel kleurtje hebben.

Voor de mensen die een specifiek doel hebben met het bijhouden van hun gewicht, zijn de functies toch belangrijker dan hoe het apparaat eruit ziet. Deze laatste doelgroep heeft meer aan onze top 10 dan de mensen die alleen voor uitstraling of het designaspect gaan.