We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar het beste weerstation? Alles over het weerstation vind je hier

Denk je aan een weerstation, dan denk je misschien aan iets heel groots en ingewikkelds. Gelukkig is dat niet wat vandaag de dag een weerstation is: je kunt nu een klein modelletje in huis halen dat niet veel groter dan een smartphone (vergelijkbaar met een tablet) is. Hier kun je allerlei gegevens over de klimaathuishouding en om je huis aflezen. Een weerstation is ook helemaal niet zo duur. Iedereen kan er vandaag de dag moeiteloos eentje aanschaffen.

Onze eigen zoektocht naar het beste weerstation

Stiekem hebben wij best een voorliefde voor weerstations. Het is natuurlijk heel interessant om altijd de temperatuur, de datum, tijd en luchtvochtigheid overzichtelijk op een scherm af te kunnen lezen. Vandaar dat we naar de beste weerstations op zoek zijn gegaan. Wat blijkt? Het aanbod is opvallend groot. In dit artikel gaan we jou daarom alleen vertellen over de beste weerstations die we online zijn tegengekomen. Dit is het crème de la crème van het aanbod.

Snel overzicht: Deze weerstations raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeQumax Weerstation binnen en buiten: Dit weerstation heeft een buitensensor met een bereik van wel zestig meter. Wij zijn onder de indruk van het heldere, waterdichte scherm. Het meet niet alleen de temperatuur en luchtvochtigheid, maar toont ook datum, tijd en weersvoorspellingen. Pluspunt: het werkt op netstroom én batterij en schakelt automatisch naar een energiebesparende modus. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeQumax Digitale Hygrometer: Voor zijn prijs biedt dit weerstation verrassend veel functies. We kunnen het zowel als wekker, klok, kalender, thermometer als hygrometer gebruiken. Een unieke eigenschap is de “Comfort zone indicator”, waarbij emoji’s de comfortzone in huis aanduiden. Let wel, dit station is specifiek voor binnengebruik. >> Check laagste prijs
Beste voor data delenAlecto WS-5500 Professional: Wat ons aanspreekt, is de mogelijkheid om weersvoorspellingen van meer dan 200.000 stations wereldwijd af te lezen via de Alecto app. Het weerstation heeft talrijke sensoren, variërend van luchtvochtigheid tot UV-licht. Met een sensorbereik van 100 meter en een groot kleurenscherm van 16 centimeter diameter, is dit een topper. >> Check laagste prijs

Onze actuele nummer één beste weerstation

Op dit moment is het Qumax Weerstation ons nummer één weerstation. Waar hem dat precies in zit? Onder meer in het feit dat hij draadloos is en dat de buitensensor maximaal 60 meter bereik heeft. Het Qumax Weerstation is 100% waterdicht en beschikt over een helder scherm. Op dit scherm kun je alles – tijd, datum, temperatuur en luchtvochtigheid – tegelijk aflezen. Metingen worden zowel binnen als buiten verricht. Werken doet hij op netstroom en batterij.

Dit is het weerstation dat het beste bij een wat kleinere portefeuille past

Ben je op zoek naar de voordeligste koop, dan past de Qumax Digitale Hygrometer met een halfjaaraccu wellicht beter bij je. Dit is een thermometer voor binnen die luchtvochtigheid meet. Je hoeft de accu maar eens in het halfjaar te vervangen. Je kunt deze hygrometer zowel ophangen als neerzetten. Het design is handig en compact, met duidelijke weergave van data. Het voornaamste nadeel van dit weerstation is dat je hem niet buiten gebruiken kunt.

Hoe wij onze reputatie als weerstation reviewers gevestigd zijn

Een reputatie als product reviewer bouw je niet zomaar op. Het is belangrijk dat je weet wat je doet, dat je weet waar je het over hebt. Vandaar dat we nooit zomaar een oordeel vellen over een product: niet op basis van wat de producent erover zegt, maar ook niet op basis van wat enkele reviewers denken. We testen de producten altijd zelf uit en komen daarna pas tot conclusies, al nemen we ook de punten die anderen gemaakt hebben mee in ons oordeel.

Waarom een kritische houding voor weerstations vereist is

Ground control to Major Tom: weerstations komen in veel verschillende varianten. Als je er besluit één aan te schaffen, hou dan in ieder geval met de onderstaande punten rekening:

 • De sensoren

Wil je dat de sensoren in je weerstation nauwkeurig meten? Dan zul je een weerstation moeten aanschaffen dat aan alle criteria van de WMO voldoet. Bevestig de sensoren op uiteenlopende hoogtes en zorg ervoor dat ze tegen zonlicht beschermd worden. In het algemeen geldt dat hoe duurder het meetstation, hoe beter de sensoren zullen zijn.

 • Bescherming van de regenmeter

Bij een duurder weerstation zal vermoedelijk een zogenaamde “weerhut” bijgeleverd zijn, die het station in ieder geval gedeeltelijk tegen de elementen beschermt. Daarnaast is het ook verstandig te kiezen voor een regenmeter die tegen onder meer spinnetjes en blaadjes beschermd is. Alleen als de sensor sneeuw direct naar water kan omzetten, wordt sneeuw ook als neerslag meegerekend. Ook belangrijk: de winmeter moet beschermd zijn tegen vorst.

 • De tijd tussen twee metingen

De meeste weerstations geven om de 12-14 seconden een meting door, terwijl een sterke windstoot meestal maar zo’n 5 seconden duurt. De kans is dus aanzienlijk dat de windstoot niet wordt opgepikt. Hoe korter de zendtijd, hoe nauwkeuriger het apparaat meet. Meestal merk je dat ook terug in de prijs: een station dat heel nauwkeurig meet is doorgaans wat duurder.

 • Aansluiting op computer

Weerliefhebbers gebruiken hun weerstation nogal eens om de actuele weersituatie in hun achtertuin op een website weer te geven. Is dit ook jouw bedoeling? Kies dan altijd voor een weerstation dat je op de computer aan kunt sluiten. Kijk ook naar de software die het station ondersteunt.

 • De meetresoluties

Hoe nauwkeuriger je weerstation meert, hoe beter natuurlijk. Rekent een weerstation de neerslag per 1.0 millimeter, per 0.5 millimeter of juist per 0.1 millimeter? Kijk ook goed naar de resolutie van regenmeting, windmeting en luchtdrukmeting als je een optimaal beeld wilt.

 • Europese eenheden

Kies altijd voor een weerstation waarop je de Europese eenheden af kunt lezen. Daarmee bedoelen we onder meer graden Celsius. Temperaturen meten in graden Fahrenheit – zoals in Amerika gebruikelijk is – zal je niet veel zeggen. Luchtdruk in kwik inches? Ook dat zegt ons niets.

Scepsis en ons onderzoek naar het beste weerstation

Ja, het aanbod weerstations is groot. Lang niet alle weerstations zijn van optimale kwaliteit. Scepsis is daarom op z’n plek. Sommige weerstations zien er veelbelovend uit: ze meten bijvoorbeeld én de temperatuur én de luchtdruk én de luchtvochtigheid, maar als de sensoren te wensen over laten en de metingen niet nauwkeurig zijn, heb je daar maar weinig aan.

Weerstation producenten: dit zullen ze beloven, maar kun je ze vertrouwen?

Je mag van de maker van een weerstation nooit verwachten dat deze zelf de mindere kanten of gebreken van zijn product zal benoemen. De maker zal alleen de voordelen benoemen en de nadelen van zijn product verzwijgen. Wil je een eerlijk beeld over de kwaliteit van een weerstation, dan zul je je tot onpartijdige product reviewers en tot klantreviews moeten richten.

Een goed weerstation beoordelen doe je zo

Hoe beoordeel je een goed weerstation? De beste weerstations voldoen aan al deze punten:

 • De thermometer meet zowel de temperatuur binnen als buiten

 • De hygrometer meet zowel binnen en buiten de luchtvochtigheid

 • Ook de barometer (luchtdrukmeter) dient buiten én binnen te meten

 • De regenmeter meet niet alleen hoeveel regen er valt, maar telt ook sneeuw mee als neerslag

 • Het weerstation kan tal van extra functies hebben, zoals een anemometer (meter van windsnelheid), een windvaan (om de windrichting te bepalen) en een UV-meter, voor het meten van Uv-straling

 • De beste regenmeters zijn zelf legend: ze lozen de opgevangen neerslag zelf, zodat jij dit niet hoeft te doen

 • Minimalen en maximale metingen: deze functie laat de minimale plus maximale waarden zien van een weerskenmerk (zoals wind of neerslag) over een bepaalde periode

 • Heeft je weerstation een DCF-klok? Dan loopt deze exact gelijk met de atoomklok die in Frankfurt staat

 • De meest luxe weerstations laten je ook zien wat de maanfase is en wanneer de zon op- en ondergaat

 • Weersvoorspellingsfunctie: sommige weerstations meten niet alleen, ze voorspellen ook

 • Mogelijkheid tot aansluiting op PC of tablet is natuurlijk ideaal.

Aan de hand van deze criteria doen wij ons onderzoek

Als wij een product als een weerstation beoordelen, letten we altijd op het volgende:

 • Het aanbod functies

In principe geldt: hoe meer functies, hoe beter. Het is er natuurlijk ook van afhankelijk wat je precies met je weerstation wilt doen – misschien heb je aan een paar kernfuncties al genoeg.

 • Nauwkeurigheid metingen

Misschien is de nauwkeurigheid van de metingen nog wel belangrijker dan de metingen zelf die worden verricht. Bij weerstations is het net zoals met zoveel dingen: kwaliteit gaat boven kwantiteit.

 • Duurzaamheid

Wij verwachten van een weerstation dat deze best een poosje meegaat. Zo willen we niet binnen een paar weken al een nieuwe aan hoeven te schaffen. Een weerstation is immers een investering.

 • Zowel buiten als binnen

De beste weerstations geven niet alleen de weerkenmerken buiten, maar ook binnen aan. Zo heb je gelijk in één overzicht de verschillen op een rijtje. Het helpt je ook te bepalen hoe goed je huis isoleert.

 • Leesbaarheid: wij geven – zoals je mag verwachten – de voorkeur aan een goed leesbaar display

 • Klantreviews: dit geeft ons een goede eerste indruk van de kwaliteit van het weerstation

 • Uiteindelijk vormen de eigen inzichten de doorslag.

Weerstation 1: het Qumax Weerstation binnen en buiten is de beste algemene keuze

We hebben onze beste algemene keuze – het Qumax Weerstation – al genoemd. Hier nog in het kort:

 • De buitensensor heeft liefst zestig meter bereik

 • Goed leesbaar én waterdicht scherm

 • Meet temperatuur, luchtvochtigheid en geeft datum en tijd weer

 • Meet buiten, maar ook binnen

 • Werkt op netstroom én batterij

 • Voorspelt ook het weer

 • Voorzien van alarmfunctie

 • Na 15 seconden zal het apparaat op energiebesparende slaapstand.

Weerstation 2: de Qumax Digitale Hygrometer met halfjaar accu is de beste budgetkeuze

Ook onze beste budgetoptie was van het uitstekende merk Qumax. Hier de specificaties in het kort:

 • Onder ideale omstandigheden gaat de accu liefst een halfjaar mee

 • Je kunt het weerstation zowel neerzetten als ophangen

 • Gebruik het apparaat als wekker, klok, kalender, thermometer én hygrometer

 • “Comfort zone indicator”: emoji’s als smileys geven de comfortzone in huis aan

 • Let op: dit weerstation is alleen voor in huis geschikt.

Weerstation 3: het Airvital Weerstation voor binnen en buiten heeft een optimaal gebruik display

Het derde weerstation in deze lijst is van Airvital. Dit weerstation heeft onder meer een fraai en handig display. Je kunt het weerstation gemakkelijk instellen en vervolgens geheel naar wens aflezen.

 • Bekijk 12 uur geschiedenis van de luchtdrukmeter (barometer)

 • Schakel tussen Europese en Amerikaanse meetwaardes

 • Toont zowel de maximale als minimale meetwaardes

 • Schakel eenvoudig tussen de verschillende buitensensoren (of laat dit automatisch gebeuren)

 • Maak ook weersvoorspellingen

 • Werkt op netstroom, aan de hand van een 1.5 meter lange USB-kabel.

Weerstation 4: het Alecto WS-5500 Professional weerstation vergelijkt en deel je gegevens met Weather Underground

Het vierde weerstation in deze lijst is de Alecto WS-5500 Professional. Dit is wat je ermee kunt:

 • Via de Alecto app kun je weersvoorspellingen van stations over de gehele wereld (ruim 200.000) aflezen

 • Voorzien van tal van sensoren voor onder meer luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting, luchtdruk, uv-licht en buitentemperatuur, evenals gevoelstemperatuur en neerslag

 • De sensoren hebben wel 100 meter bereik

 • 16 centimeter diameter groot kleurenscherm

 • Dankzij de ingebouwde zonnecel beschikt het weerstation over eigen energievoorziening.

Weerstation 5: de TFA Dostmann Digitale Thermo Hygrometer vierkant heeft een fraai groot display

Ook TFA Dostmann levert producten van zeer hoge kwaliteit, zoals de Digitale Thermo Hygrometer met serienummer 30.5038.01:

 • Compact design, inclusief LCD-scherm

 • Werkt volledig op AA-batterijen (dus draadloos)

 • Werkt zowel als thermometer als hygrometer

 • Meet graden Celsius tussen 0 en +50 en luchtvochtigheid tussen 20 en 90% rH

 • Een nadeel: maakt geen weersvoorspellingen.

Weerstation 6: de Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079 is ook prima betaalbaar

Het zesde weerstation in deze lijst is de Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079. Ook dit is een prima apparaat dat de liefhebber van het weerstation genoeg te bieden heeft.

 • Meet behalve kamertemperatuur ook de luchtvochtigheid

 • Heeft ook aanvullende functies: klok en alarm

 • Meet de actuele klimaatwaarden in huis

 • Instelbaar op persoonlijke voorkeur

 • AAA batterijen meegeleverd

 • Heeft een meetbereik van -10 tot +50 graden Celsius en 20-90% luchtvochtigheid

 • Comfort zone aangegeven aan de hand van Smiley-indicator.

Weerstation 7: het draadloos weerstation (binnen en buiten) van Emos Select heeft tal van opties

Ben je al bekend met EMOS Select? Het EMOS Select draadloze weerstation heeft meerdere opties.

 • Het weerstation is volledig draadloos

 • Metingen worden zowel binnen als buiten verricht

 • Ook voorzien van kleurendisplay touchscreen

 • Met DCF-ontvangstsignaal (Frankfurt atoomklok) kloksignaal

 • Meet ook luchtdruk
   
 • Is zelflerend en in staat nauwkeurige weersvoorspellingen (75% nauwkeurigheid wordt beloofd) te maken

 • De buitensensoren hebben liefst 100 meter bereik.

Weerstation 8: het National Geographic Weerstation – Temeo trend is geheel draadloos

Dit National Geographic Weerstation van Temeo Trend is draadloos en heeft tal van toepassingen.

 • Meet tal van meteorologische gegevens: temperatuur, luchtvochtigheid, maar ook…

 • Luchtdruk

 • Getijden en maanfasen

 • Zonsopgang, plus -ondergang

 • Beschikt over datum en tijd, plus dubbele wektijd

 • Beschikt over klimaatindicator

 • Werkt op batterijen en is daarmee draadloos.

Weerstation 9: het Transnect weerstation met gegevenshistorie binnen 24 uur heeft het helderste display

Het Transnect heeft de weerstation enthousiasteling ook voldoende te bieden, onder meer een grote nauwkeurigheid in metingen: ideaal als je je weermetingen naar een hoger niveau wil tillen.

 • Hou gegevensgeschiedenis tot wel 24 uur bij

 • Hygrometer en thermometer ineen

 • Grootformaat en comfortabel display

 • Meet liefst tussen -10 en 70 graden Celsius, 10-99% luchtvochtigheid

 • De foutmarge is erg klein: slechts ronde de 0.3 graden Celsius en zo’n 1% in luchtvochtigheid

 • AAA batterij van 1.5 Volt.

Weerstation 10: de Bresser Temeo Hygrometer komt in een handige 3-delige set

Het laatste weerstation in de lijst is de Bresser Temeo Hygrometer. Deze komt in handige set van drie:

 • Ontvang liefst 3 basisstations met interne sensor

 • Altijd de actuele status van het binnenklimaat ontvangen

 • Elk station is van ophanglusje voorzien

 • Kies tussen Amerikaanse en Europese meetcriteria (graden Celsius of Fahrenheit).

De Netatmo NWS01-EC is het beste weerstation volgens Doorgelicht.nl

Doorgelicht.nl heeft de Netatmo NWS01-EC aangewezen als beste weerstation van 2021 en 2022. Je kunt hiermee behalve temperatuur en luchtvochtigheid, CO2-waarden en omgevingsgeluid meten. Via de app voor Android en iPhone is het mogelijk data op de website raad te plegen. Stel eenvoudig verschillende waarschuwingen in; hang hem op aan de wand, of zet hem op tafel.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-weerstations?

De Consumentenbond heeft de Homies alarm getest. Dit geeft een luid alarmsignaal als het rook detecteert of als er een inbraak is. Ook kan het systeem via Whatsapp buren, familie en vrienden waarschuwen als het alarm afgaat. Zij kunnen dan naar je huis om te kijken wat er aan de hand is. De frequentie is vergunningsvrij en wordt onder andere gebruikt in draadloze weerstations. Ook wordt het gebruikt in afstandsbedieningen voor autosloten en schakelaars bij lampen. De vraag is hoe veilig de Homies alarm is als je, bewust of onbewust, het alarmsysteem kan verstoren. Homies geeft aan dat het een jamming projection heeft. Dit herkent een verstoring in het systeem en het alarm gaat dan alsnog af. https://www.consumentenbond.nl/smarthome/homies-alarm

Dit zegt Radar over storingen door draadloze weerstations

Draadloze weerstations in huishoudens hebben in het verleden storingen veroorzaakt in andere draadloze apparaten zoals afstandsbedieningen van auto’s, babyfoons of garagedeuren,. Deze storingen traden vaak op wanneer de batterijen van de weerstations aan vervanging toe zijn. De lage spanning zorgt ervoor dat het weerstation continu signalen uitzendt, waardoor nabijgelegen apparatuur kan falen. Als je oude apparatuur hebt, let hier even op. Lees het volledige artikel van Radar.

Concluderend: het beste weerstation

We hebben je onze top 10 weerstations laten zien. We hopen dat er een goed model voor jou tussen zit. Elk van deze apparaten is online te vinden. Mocht je liever op eigen initiatief vergelijken, dan weet je nu in ieder geval op welke criteria je moet letten bij je zoektocht.

Bronnen voor weerstations

Bij het schrijven van dit weerstation artikel zijn deze bronnen geraadpleegd:


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.