We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste wijnklimaatkasten of wijnkoelkasten

Wijnkoelkasten of wijnklimaatkasten zag je vroeger bijna alleen in horecagelegenheden. Een goed restaurant laat graag zien welke bijzondere wijnen er op temperatuur gehouden worden voor feestelijke momenten en als je geen andere geschikte koelingen in je zaak hebt, is een wijnkoelkast ook in een brasserie of café een ideale manier om de wijnen te koelen. Tegenwoordig hebben dit soort klimaatkasten echter ook hun weg naar onze eigen stulpjes gevonden.

Het uitkiezen van de perfecte wijnklimaatkast

We hadden nog niet eerder bij het apparaat ‘wijnkoelkast’ stilgestaan, totdat we het bij een feestje bij vrienden thuis tussen de eetkamer en keuken zagen staan. Het was een kleinere koelkast met daarin alleen maar flessen wijn en het zag er interessant uit. We vroegen de eigenaar waarom hij zijn wijntjes eigenlijk niet in de gewone koelkast bewaarde en in plaats van – wat wij verwacht hadden – een gesprek over ruimtegebrek in de koelkast, ging het daarna over koelzones en koeltemperaturen.

Snel overzicht: Deze wijnkoelkasten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste compacte keuzeMOA – WC50: Een compacte wijnkoelkast die ideaal is voor kleinere ruimtes. We waarderen vooral hoe stil het is, waardoor je het nauwelijks opmerkt in een kamer. Ondanks zijn kleine formaat, heeft het voldoende functionaliteit en biedt het goede waarde voor zijn prijs. Hoewel het geen energiezuinige optie is, is het perfect voor degenen die op zoek zijn naar functionaliteit in een compacte vorm. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor meer flessenMOA – WC70: Deze wijnklimaatkast heeft ruimte voor meer flessen en biedt uitschuifbare lades, wat we erg handig vinden. Je kunt je wijncollectie mooi weergeven dankzij de verlichting, wat het niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk maakt. Hoewel het energieverbruik wat hoger ligt, vinden we de functionaliteit en het design opvallend. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor consistentieBodega43 – 12C: Een wijnkoelkast die uitblinkt in het consistent houden van de temperatuur, wat cruciaal is voor wijnliefhebbers. We waarderen de flexibiliteit van het licht en het feit dat je het naar wens kunt uitschakelen. Hoewel we de opstelling van de flessen in de onderste laag niet ideaal vinden, maakt de algehele functionaliteit en kwaliteit dit meer dan goed. >> Check laagste prijs

Onze #1: dit is de beste keuze voor een wijnkoelkast

Dit is niet alleen een van de beste keuzen voor je budget, maar ook de ideale wijnkoelkast voor kleinere hoeveelheden flessen die gekoeld moeten worden. Het gaat om de MOA WC50 waarin je 15 flessen kwijt kunt. De wijnflessen liggen op 5 niveaus en per niveau kun je dus 3 flessen kwijt. De temperatuur is handmatig in te stellen en zo kun je de wijn goed op de gewenste temperatuur houden die ook past bij de wijn.

Waarom reviewen wij wijnkoelkasten?

Wij hebben sinds dat ene feestje bij die vrienden waar we voor het eerst zo’n koelkast speciaal bedoeld voor het koelen van flessen wijn hadden zien staan al willen kijken hoe dit soort apparaten functioneert. Loont het zich echt om een aparte koelkast voor wijnflessen in huis te hebben? En als je er per se eentje wilt, welke is dan de beste? Bij een gewone koelkast weet je wel waar je op wilt letten, maar dit is voor het eerst dat wij ons in wijnklimaatkasten verdiepen.

Waarom niet over een nacht ijs gaan bij wijnklimaatkasten?

Bij witgoedapparaten zijn er grote kwaliteitsverschillen te bemerken en dat is iets waar je je voor de aanschaf wel van bewust moet zijn. De koelkastproducent wil gewoon zijn koelkasten aan de man brengen, maar jij hebt natuurlijk wel wensen en eisen aan een wijnkoelkast. Als het apparaat niet in de garage, maar in je keuken of eetkamer komt te staan, mag deze niet te veel geluid produceren. Ook hoe energiezuinig de koelkast is, speelt een belangrijke rol op je energierekening.

Koelkast, wijnkoelkast – wat maakt het eigenlijk uit?

Met een gewone koelkast is helemaal niks mis en als je vooral witte wijn drinkt, is een gekoelde fles uit deze koelkast prima. Ook je roseetje kun je goed in de koelkast kwijt. Houd jij echter meer van rode wijn? Dan zet je deze niet in de koelkast. In huis kan de temperatuur echter schommelen in de verschillende seizoenen en dat is precies waar zo’n wijnklimaatkast voor bedoeld is. Ook helpt de kast als je veel meer flessen wijn voor bijvoorbeeld een feestje gereed wilt hebben.

Wat belooft de producent van wijnklimaatkasten?

Er is veel prijs- en kwaliteitsverschil te constateren tussen de diverse merken wijnkoelkasten. Bij de goedkopere en kleinere modellen moet je echt kijken naar het verbruik van het apparaat en hoeveel herrie het maakt. Alle koelkastbouwers gaan ervoor dat je je wijn op temperatuur kunt houden, maar de manier waarop dit gebeurt, daar zit nogal wat verschil in. Wij adviseren daarom niet alleen naar de aanschafprijs, maar ook naar het verbruik en functioneren na de aankoop te kijken.

De criteria waar we wijnkoelkasten op beoordeeld hebben

Voor deze test met wijnklimaatkasten hebben we naar de volgende criteria gekeken:

 • Hoeveel flessen kunnen er gelijktijdig in op temperatuur gebracht worden?
 • Wat is de afmeting van de wijnkoelkast?
 • Hoeveel temperatuurzones zijn er?
 • Hoeveel geluid produceert de koelkast?
 • Hoeveel energie verbruikt de koelkast?
 • Zit er gewoon glas in de koelkastdeur of glas met een uv-filter?
 • Zit er verlichting in de wijnklimaatkast?
 • Betreft het een inbouwkoelkast of een vrijstaand model?
 • Werkt de koelkast op compressor of niet?

Verder hebben we gelet op de extra’s, zoals een omgevingsluchtfilter, draairichting koelkastdeur en of deze gewisseld kan worden, kinderslot, automatisch dimlicht en alarm.

Hoe hebben we wijnklimaatkasten getest? Onze onderzoeksbevindingen

Eerlijk gezegd hadden we niet het budget om elke wijnkast in deze review zelf uit te testen, al hadden we daar wel zin in. Voor deze test hebben we mensen die in het afgelopen half jaar een wijnklimaatkast gekocht hadden benaderd en hen gevraagd naar hun ervaringen. Ook hebben we gepolst of ze dezelfde wijnkoelkast weer zouden kopen als ze op dit moment een nieuwe wilden aanschaffen. Met die feedback konden we een rangschikking maken voor deze lijst.

De top 10 met beste wijnkoelkasten of wijnklimaatkasten

1. MOA – WC50 – wijnkoelkast voor 15 flessen

Dit is een van de kleinste wijnklimaatkasten in dit overzicht en hij scoort goed vanwege de prijs en functionaliteit.

Pluspunten:

 • Voor een klein koelkastje vinden wij dat deze wijnklimaatkast maar weinig geluid produceert. Je merkt hem nauwelijks op.
 • Ook past hij vanwege het formaat prima onder een tafel of in een hoek. Hij neemt weinig ruimte in beslag.

Minpunten:

 • Het enige nadeel vinden we dat het geen hele zuinige koelkast is. Je zult (weer) een extra apparaat in huis wel op je energierekening merken.

2. Tristar – WR7508 – beverage cooler voor 8 flessen

Deze wijnklimaatkast valt in dezelfde prijsklasse als de nummer een in deze top 10, al passen er maar de helft van het aantal flessen van het vorige model in.

Pluspunten:

 • Hij is nog iets kleiner dan de MOA WC50 en is daardoor onopvallend weg te werken in je interieur, al vinden wij dat een wijnkoelkast best gezien mag worden vanwege het opvallende design.
 • Het is leuk om de flessen wijn te zien rusten door de glazen deur.

Minpunten:

 • Als je geen kinderen of iets anders in huis hebt dat voor geluid zorgt, zal het geluid van de wijnklimaatkast wel op gaan vallen.

3. MOA – WC70 – wijnkoelkast met compressor voor 24 flessen

In deze tweede wijnklimaatkast van het merk MOA in deze lijst kun je iets meer flessen kwijt.

Pluspunten:

 • De lades waarin de wijnflessen liggen kun je naar voren schuiven. Zo hoef je pas een fles in de hand te pakken wanneer je zeker weet dat je de juiste te pakken hebt. De rest kan blijven rusten.
 • Door de verlichting in de kast vinden wij het een leuk object om naar te kijken. Het is niet weer een lelijk witgoedapparaat in huis, ook al gaat het nog steeds om een koelkast.

Minpunten:

 • Het verbruik van deze wijnklimaatkast is hoger dan je zou willen.

4. Bodega43 – 12C – wijnkoelkast voor 12 flessen

Dit kleine wijnkoelkastje is schattig en werkt als een van de besten door de compressor.

Pluspunten:

 • Dit koelkastje houdt bij grote temperatuurschommelingen tussen de seizoenen je wijnen ook goed op temperatuur.
 • Het lampje in deze koelkast hoeft niet altijd aan te blijven, want je kunt het zelf uitschakelen.

Minpunten:

 • Wij vinden het wel jammer dat de flessen op de onderste laag gestapeld liggen, terwijl je bij de twee lagen erboven de lade uit kunt schuiven.

5. Wine Klima – D104T – wijnkoelkast voor 104 flessen

We komen nu aan bij de grotere modellen wijnklimaatkasten en dat betekent ook dat de prijs serieuzer wordt.

Pluspunten:

 • Dit is een strak model met mooie houten fronten aan de uitschuifbare lades waarop je de wijnflessen legt.
 • Doordat je de flessen om en om legt, past er veel meer in dan je zou verwachten.
 • De deur heeft een stevige greep en past mooi in het geheel van de koelkast.
 • Deze wijnklimaatkast heeft daarnaast twee zones om wijnen op twee verschillende temperaturen te kunnen bewaren.

Minpunten:

 • Met een hoogte van meer dan een meter is deze wijnklimaatkast lastiger in een normaal huis te plaatsen zonder enorm op te vallen. In een garage past hij dan beter.

6. Haier – WS50GA – wijnkoelkast voor 50 flessen

Deze wijnklimaatkast is even hoog als het vorige model in deze top 10, maar de verlichting maakt bij deze kast het verschil.

Pluspunten:

 • Door het fellere licht valt het meer op wat je in de wijnklimaatkast hebt liggen. Het is meer een eye catcher dan de andere modellen.
 • Bij alle planken kijk je recht op de kurk of bodem van de fles, behalve bij de onderste twee niveaus. Hier liggen de flessen dwars in de wijnkoelkast.

Minpunten:

 • Wij hebben ervaren dat het bij deze wijnklimaatkast lastiger is om de temperatuur consequent te houden. Er zitten verschillen in temperatuur in de diverse niveaus in de kast.

7. Wine Klima – D77T – wijnkoelkast voor 77 flessen

Dit is de enige wijnklimaatkast in deze top 10 met een afwijkende kleur deur. Hij is namelijk van RVS gemaakt.

Pluspunten:

 • Door de andere kleur deur krijgt deze koelkast een modernere uitstraling.
 • Je kunt met twee temperatuurzones werken in deze wijnklimaatkast.
 • De kast werkt met een compressor.
 • Soms is het handig dat je de draairichting van een deur kunt wisselen in verband met de plek waar de koelkast komt te staan en dat kan bij deze.

Minpunten:

 • Deze koelkast heeft een hoog verbruik, maar maakt wel minder geluid dan andere modellen in dit overzicht.

8. Climadiff – CD41B1 – wijnklimaatkast met 2 zones voor 41 flessen

Dit is een van de kleinere modellen wijnkoelkasten die met twee verschillende temperatuurzones werkt.

Pluspunten:

 • Door de deur met glas met een uv-filter kan licht geen invloed op de kwaliteit van de wijn uitoefenen.
 • Deze wijnklimaatkast heeft twee soorten alarmen mocht er iets mis zijn met de kast.

Minpunten:

 • Wat wij jammer vinden is dat je op het bovenste en onderste niveau moet stapelen.

9. Vestfrost Solutions – WFG185A+ – wijnkoelkast voor 197 flessen

Dit is de duurste wijnklimaatkast in deze review, maar dan krijg je wel ook ruimte voor een flinke voorraad wijnflessen.

Pluspunten:

 • Wat wij gaaf vinden aan deze klimaatkast is het bovenste niveau. Dit is een soort display waarin je je meest bijzondere wijnen kunt laten zien.
 • Er zijn twee aparte zones om de temperatuur te specificeren.

Minpunten:

 • Als je alleen maar zuinige apparatuur in huis of in je zaak wilt, moet je deze klimaatkast overslaan.
 • De prijs en het formaat geven eigenlijk aan dat dit geen wijnklimaatkast voor thuisgebruik is. Het is meer geschikt voor horecagelegenheden.

10. Liebherr – WKR4211 – wijnkoelkast voor 200 flessen

Dit is de enige wijnklimaatkast in dit overzicht met een dichte deur.

Pluspunten:

 • Deze deur heeft wel een leuke, felrode kleur.
 • Je kunt maar liefst 200 flessen in deze wijnklimaatkast kwijt.
 • Door labels op de niveaus aan te brengen hoef je niet in de hele koelkast te zoeken naar de juiste wijn.

Minpunten:

 • Wij zijn wel gecharmeerd van de glazen deuren in een wijnklimaatkast. We missen dat bij deze kast, ook al is hij ietsje zuiniger dan de meeste andere kasten in deze top 10.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste wijnklimaatkasten-wijnkoelkasten?

Vanaf maart 2021 krijgen vier productgroepen een nieuw energielabel. Je kunt hiermee beter apparaten met elkaar vergelijken. De nieuwe schalen, A tot en met G, zijn veel overzichtelijker  en duidelijker. Oude energielabels worden niet meer gebruikt. Er zijn vanaf 2021 nieuwe labels verplicht voor wasmachines en wasdroogcombinaties,  vaatwassers, koel- en vrieskasten (met wijnkoelingen) en beeldschermen (met televisie). Ook komen daar later nog lampen bij. In 2025 volgen alle andere productgroepen. De schaal van energielabels is veranderd, omdat de oude schaal geen goede informatie meer aangaf. https://www.consumentenbond.nl/duurzaamheid/energielabel

Dit zegt Radar over Wijnkeuze in de Supermarkt

Radar biedt een uitgebreide gids over hoe je een lekkere en betaalbare wijn in de supermarkt kunt kiezen, met aandacht voor de enorme verscheidenheid aan wijnen en tips om door de bomen het bos te zien. Er wordt advies gegeven over het selecteren van wijnen op basis van druivensoort, herkomst, en prijs, waarbij wordt benadrukt dat goede wijn niet noodzakelijk duur hoeft te zijn. Met tips van luisteraars en advies over het gebruik van de Vivino-app voor wijnrecensies, biedt het artikel waardevolle inzichten voor zowel de beginnende als de ervaren wijnliefhebber. Dit artikel benadrukt het belang van kennis over druivensoorten, productieprocessen, en hoe wijn te proeven, wat indirect wijst op het belang van een goede bewaaromgeving, zoals een wijnklimaatkast, om de kwaliteit van de wijn te behouden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vegan Labeling op Wijn

BNNVARA’s Kassa verkent de betekenis van het vegan label op producten zoals wijn, en verduidelijkt waarom niet alle wijnen van nature vegan zijn. Het klaren van wijn, een cruciaal onderdeel van het productieproces, gebruikt vaak dierlijke producten zoals vislijm, caseïne, of gelatine om de wijn te zuiveren van troebelheid. Hoewel deze stoffen niet in het eindproduct aanwezig zijn, maken hun gebruik tijdens het proces de wijn niet veganistisch. Dit detail is belangrijk voor consumenten die waarde hechten aan ethische en duurzame productiepraktijken, en onderstreept het belang van transparantie en nauwkeurige etikettering, ook voor producten die worden bewaard in wijnklimaatkasten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Thuiswijzer

Volgens Thuiswijzer.nl scoren de merken Wine Klima, Bodega43 en MOA goed onder wijnliefhebbers die hun wijnen op een gepaste temperatuur willen bewaren. Er wordt in deze bron niet alleen gefocust op de hoeveelheid flessen die je erin kwijt kunt, het aantal zones en de prijs, maar er wordt ook gekeken naar het aantal Decibel geluid dat de wijnklimaatkast produceert en hoe zuinig de kast is.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Bij wijnkasten hangt het er helemaal vanaf hoeveel flessen je gelijktijdig wilt opbergen en hoeveel zones de kast volgens jou moet bevatten. De wijnkoelkasten zijn vrij prijzig. In deze review ligt de aanschafprijs grofweg tussen de 200 en 2100 euro. Zoek dus van te voren goed uit welke eisen je aan een klimaatkast hebt, voordat je jezelf te kort doet met te weinig zones of te weinig opslagcapaciteit, of juist te veel uitgeeft aan een grote en luxe klimaatkast die je helemaal niet nodig hebt.