We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste zelfbruiners

Een zelfbruiner is geen product dat standaard bij iedereen in het medicijnkastje in de badkamer staat. Dat is maar goed ook, want bij het aanbrengen van een zelfbruiner moet je wel weten wat je aan het doen bent. Het is zeker geen product voor kinderen en zelfs volwassenen moeten de stappen goed volgen om het juiste effect te behalen. Wie een zelfbruiner verkeerd gebruikt, kan wel eens een tijdje de deur niet uit durven zonder met het schaamrood op de kaken anderen onder ogen te komen.

Onze zoektocht naar de perfecte zelfbruiner

Als je er dan toch eindelijk voor kiest om een zelfbruiner te proberen, wil je natuurlijk ook het beste dat er te krijgen is. Je zoekt iets dat prettig smeert of in ieder geval de huid goed kan bedekken, zonder dat er strepen op je mooie bruine armen of benen komen. Ook bij je gezicht is het van belang om te kijken welke zelfbruiner het beste werkt. Je gezicht heeft vaak niet dezelfde kleur als de rest van je lichaam en dus heb je ook niet altijd automatisch een enkele zelfbruiner voor je hele lijf.

Snel overzicht: Deze droogshampoo raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste sneldrogende zelfbruinerWhite to Brown – Self Tanning Water: Wij waarderen vooral de snelle droogtijd van deze waterachtige zelfbruiner, waardoor het risico op vlekken afneemt. Daarnaast valt de geur ons positief op. Wel merken we op dat je iets meer geduld moet hebben om het volledige effect te zien. >> Check laagste prijs
Beste budget zelfbruinerBondi Sands – Self Tanning Foam: Veel zelfbruiners hebben een chemische geur, maar deze van Bondi Sands onderscheidt zich daarvan. De mousse zorgt voor een egaal resultaat. Echter, als je niet van een kokosgeur houdt, kan dit product minder aantrekkelijk voor je zijn. >> Check laagste prijs
Langste zichtbaar resultaatWaysun – Natural Bronzer Mousse: Wat ons opvalt aan deze mousse is de lange duur dat het resultaat zichtbaar blijft. Dit is echt een pluspunt voor wie een langdurig effect wil. Houd er wel rekening mee dat het wat langer duurt voordat de mousse volledig is opgedroogd. >> Check laagste prijs

Onze #1 keuze: dit is de beste zelfbruiner die er is

De zelfbruinende mousse van Eco by Sonia doet het goed in onze test. De naam ‘cacao tanning mousse’ belooft al veel goeds, maar ook het resultaat mag er wezen. Je bent binnen een uurtje al een teint donkerder en wil je liever nog meer effect? Dan laat je de mousse tot vier uur achter elkaar zitten, voordat je je weer afspoelt. Wat ons vooral positief opvalt, zijn de natuurlijke ingrediënten die de huid geen schade kunnen toebrengen. Je krijgt een kleurtje zonder je schuldig te hoeven voelen.

Waarom reviewen wij zelfbruiners?

Wij wonen nou eenmaal in het Noorden van Europa en daar is de zon minder aanwezig dan rond de evenaar en is de intensiteit ook minder als de zon wel schijnt. Het betekent niet dat we in de zomer zonder zonnebrandcrème de deur uitkunnen, maar het betekent wel dat je niet op elk gewenst moment door de zon een gezonde teint kunt krijgen. Dan is een zelfbruiner het perfecte middel om die teint wel te realiseren.

Waarom je altijd kritisch moet zijn bij het kiezen van een zelfbruiner

Als je de tien zelfbruiners alleen in deze review al eens vergelijkt, vallen een aantal zaken op. Je hebt de bekende merken zoals L’Oréal die een zelfbruiner in het assortiment hebben, maar ook onbekende merken. Die laatste merken doen er van alles aan om op te vallen. Zo komt Bondi Sands uit Australië en dan denk je meteen: daar schijnt veel zon, dit product moet wel goed zijn. Ook zie je het merk White to Brown dat een fantastische sierlijke tekening op de verpakking heeft.

Waar we op doelen, is dat elk merk op een andere manier zijn zelfbruiner in de markt zet en dat het een je automatisch meer aanspreekt dan het ander. En dan hebben we het hier alleen nog maar over de tien zelfbruiners die in onze review terecht gekomen zijn. De verpakking – of de tekst op de verpakking – zegt echter niks over de werking of het gebruiksgemak van een zelfbruiner.

Zelfbruiner, zonnebrandcrème; je kunt veel beter uit de zon blijven!

Vroeger dacht men: “Hoe bruiner, hoe beter”. In de zomer lagen we de hele dag aan het strand en we smeerden ons amper goed in. Was er onvoldoende zon? Dan hadden we een abonnement bij de zonnestudio, zodat we de hele winter ons kleurtje op peil konden houden. Inmiddels weten we wel beter en beschermen we onze huid tegen de straling van de zon die ook kwaad kan doen.

Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, moet je nog steeds regelmatig het zonlicht in. Maar voor een gebruinde huid hebben we de zon niet meer nodig. Een zelfbruiner kan misschien zelfs nog wel een egalere teint geven en ook op elke plek op je lichaam gesmeerd worden, in plaats van dat je je zwembroek of bikinibandjes van afgelopen zomer nog ziet zitten.

Wat beloven merken die zelfbruiners in hun assortiment hebben?

Alle zelfbruiners geven aan dat je huid gekleurd wordt door de dikkere of dunnere vloeistof. Ze geven ook aan welke stappen er vooraf dienen te gaan aan het aanbrengen van de zelfbruiner. Wie het goed wil doen, maakt niet alleen ruimte in de agenda vrij, maar prepareert ook de kamer waarin de zelfbruiner gebruikt gaat worden. Ook de voorbereiding van de huid zelf verdient aandacht.

De criteria waar we elke zelfbruiner op beoordelen

Bij het selecteren van de zelfbruiners voor onze top 10 hebben we gekeken naar de belangrijkste criteria en dit zijn volgens ons:

 • Vorm – de een smeert liever een mousse uit, terwijl de ander liever sprayt.
 • Inhoud – hoeveel milliliter zit er in een verpakking en hoe vaak kun je hiermee de zelfbruiner aanbrengen?
 • Tijdsduur – hoe lang moet je de zelfbruiner minimaal laten zitten?
 • Effect – als je je aan de aanbevolen tijdsduur houdt, heb je dan ook het effect dat je verwacht?
 • Ingrediënten – zitten er schadelijke stoffen in de zelfbruiner of is alles van natuurlijke materialen? Is de zelfbruiner geschikt voor veganisten?
 • Prijs – hoeveel betaal je voor een verpakking en hoe lang doe je ermee?
 • Extra’s – zitten er nog meer attributen in de verpakking die het gebruik van de zelfbruiner ondersteunen? (denk aan een scrubhandschoen om de huid vooraf te scrubben)

Hoe we zelfbruiners getest hebben: onze testdata

Voor deze test hebben we niet alle mogelijke zelfbruiners ingekocht en achter elkaar getest. We hebben een selectie gemaakt op basis van eerder vermelde criteria en bij de test zelf hebben we in eerste instantie gekeken naar het effect van een zelfbruiner. Om dit effect tussen de verschillende merken te kunnen vergelijken, hebben we proefpersonen gevraagd die voor wat betreft huidskleur enigszins bij elkaar in de buurt lagen. Zo kon het resultaat per zelfbruiner pas goed gemeten worden.

De top 10 met beste zelfbruiners

1. Eco by Sonia – Cacao Tanning Mousse – 125 milliliter

Alleen al op basis van de ingrediënten van de mousse wil je deze graag proberen.

Pluspunten:

 • Het is een klein, handzaam flesje en de mousse is makkelijk en prettig over het lichaam te verspreiden.

Minpunten:

 • Het effect van de mousse verschilt per testpersoon. Sommigen moesten het iets langer laten intrekken om het gewenste effect te behalen. Dit kan eventueel aan het goed vooraf scrubben liggen.
 • De prijs is hoger dan die van de meeste andere zelfbruiners.

2. Helioux – Self Tanning Mousse – 200 milliliter

Helioux geeft zelf aan dat het resultaat beter is als je voor het aanbrengen hun eigen handschoen gebruikt.

Pluspunten:

 • Het fijnste van deze mousse vinden de testpersonen dat hij geen vlekken achterlaat.
 • Het overall effect van deze mousse is prachtig en egaal.

Minpunten:

 • In eerste instantie zagen wij het niet zitten om bijna hetzelfde bedrag dat we voor de zelfbruiner betaald hadden ook nog eens aan een handschoen uit te geven. Het gaat immers om het product zelf. Toch bleek er verschil met de handschoenen die we zelf in huis gehaald hadden. Het is een extra investering, maar we zouden het niet weer zonder de handschoen van Helioux doen.

3. St. Tropez – Self Tan Express Bronzing Mousse – 200 milliliter

St. Tropez belooft resultaat binnen een uur.

Pluspunten:

 • Sommige zelfbruiners laten een oranje gloed achter op de huid en dat was bij deze zelfbruiner niet het geval.
 • De mousse is met een speciale handschoen prettig aan te brengen op de huid. De meest testpersonen vinden een mousse fijner dan een spray.

Minpunten:

 • Ondanks het eindresultaat vinden deelnemers de zelfbruiner duur vergeleken met andere merken.

4. White to Brown – Self Tanning Water – 250 milliliter

Het gaat hier om een dunne, heldere vloeistof in een sprayfles.

Pluspunten:

 • Een water als spray droogt sneller op dan een mousse. Zo is er minder risico op vlekken.
 • Wij vinden vooral de geur van deze zelfbruiner erg lekker. Je krijgt er goede zin van.
 • Er zit een handschoen in de verpakking en dat vinden we wel zo handig, want dan hoef je deze niet los te kopen.

Minpunten:

 • De belangrijkste feedback bij deze zelfbruiner is dat het even duurt voordat het complete effect er is. Bij andere zelfbruiners zie je na het afspoelen direct het resultaat, terwijl je bij White to Brown nog wat moet wachten.

5. Bondi Sands – Self Tanning Foam – 250 milliliter

Dit schuim kan op het gehele lichaam gebruikt worden en dus ook in het gezicht.

Pluspunten:

 • Veel zelfbruiners hebben een chemische geur en dat is bij deze van Bondi Sands zeker niet het geval.
 • Ook bij deze zelfbruiner zijn de deelnemers over het egale resultaat van de mousse te spreken.

Minpunten:

 • Wie de geur van kokos niet kan waarderen, zal moeite hebben deze zelfbruiner lang genoeg op het lichaam te laten zitten.

6. Waysun – Natural Bronzer Mousse – 200 milliliter

Elke huid en elk lichaamsdeel kan met deze zelfbruiner behandeld worden.

Pluspunten:

 • Deze mousse heeft een van de langste perioden dat het resultaat zichtbaar blijft.

Minpunten:

 • Het duurt iets langer voordat een mousse helemaal opgedroogd is. Je moet er dus wat meer tijd voor uitrekken om het goed te doen.

7. Marc Inbane – Natural Tanning Spray – 200 milliliter

De zelfbruiner van Marc Inbane is geschikt voor veganisten.

Pluspunten:

 • De spray droogt snel op en als je een föhn bij de hand hebt, kun je het droogproces nog iets korter maken.
 • Een deelnemer heeft deze spray in de badkamer gebruikt en hierbij de omgeving met de spray geraakt. Zijn advies is dan ook: gebruik hem in de douche, zodat je wat je missprayt direct kunt wegspoelen.

Minpunten:

 • Een aantal proefpersonen had moeite met de geur van deze spray, nog eens te meer omdat ze bij het verdelen van de zelfbruiners aan de andere merken hebben kunnen ruiken.

8. L’Oréal Paris – Sublime Body Nutribronze bodymilk – 200 milliliter

Deze lichaamsmelk gebruik je dagelijks om met en met een kleurtje te krijgen.

Pluspunten:

 • Het effect is er ook, maar je smeert consequenter dan met een van de andere zelfbruiners.
 • De kosten van deze zelfbruiner liggen vele malen langer dan bij de andere merken.

Minpunten:

 • Deze melk moet je wel goed laten intrekken en er niet te veel tegelijk van aanbrengen omdat je sneller resultaat wilt, want dan kan het vlekken op kleding veroorzaken.

9. Sally Hansen – Airbrush Legs Waterresistant Spray – 75 milliliter

Dit is de ideale zelfbruiner voor wie de benen wil laten stralen.

Pluspunten:

 • Op de verpakking staat dat deze spray alleen voor vrouwen is, maar wij hebben ontdekt dat mannen die in de sportschool actief zijn ook van met deze spray hun benen een kleurtje geven. Het geeft een beter gevoel in een omgeving waar veel naar elkaar gekeken wordt.

Minpunten:

 • Deze spray kan donkerder uitvallen dan je zou willen en vaak is er ook een oranje glans. Wij zouden als je deze spray wilt gebruiken, adviseren de aanbevolen tijd iets strikter te pakken.
 • Er zit maar 75 milliliter in het flesje.

10. Curasano – Spraytan Express instant zelfbruiner spray – 200 milliliter

Deze zelfbruiner breng je als spray aan en is licht olieachtig.

Pluspunten:

 • De substantie smeert lekker, maar heeft wel even tijd nodig om in te trekken en te drogen.
 • Het resultaat is ongeveer een week zichtbaar en dit is langer dan bij vele andere zelfbruiners. (die zijn bij elke dag douchen meestal maar 3 of 4 dagen duidelijk zichtbaar)

Minpunten:

 • Deze spray zou voor het hele lichaam hetzelfde effect moeten hebben, maar bij het gelaat kan het resultaat anders zijn dan je verwacht. Egaal verdelen is hierbij echt noodzakelijk.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste zelfbruiners?

In zonnestudio’s moeten tegenwoordig volgens de Europese wetgeving de huid van nieuwe klanten voor geanalyseerd en het juiste advies worden gegeven. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat dit bijna niet gebeurde. Bij een eerste gesprek hoort het personeel van een zonnestudio altijd te vragen naar medicijngebruik en huidtype. Sommige medicijnen kunnen heftige huidreacties veroorzaken als het gecombineerd wordt met zonlicht. Bij medicijnen zoals antibioticum doxycycline is het advies om zonlicht te vermijden, maar dit werd door personeel van zonnestudio’s niet aangegeven.

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2012/onvoldoende-aandacht-voor-huid-in-zonnebankstudio

Beste uit de test volgens Beslist

De merken met zelfbruiners die vier sterren of hoger scoren op Beslist.nl, zijn: Collistar, Clarins, Bondi Sands, Dior, MineTan, Lancaster, Nuxe Sun, Sunkissed, Annemarie Börlind en Oenobiol. Opvallend is dat de zelfbruiner van het de Douglas-keten ook heel goed scoort. Een tweede aspect dat niet te missen is bij het vergelijken van zelfbruiners, is dat de prijzen van zelfbruiners op Beslist gemiddeld veel hoger liggen dan in onze top 10. Dat is enigszins te verklaren door de duurdere merken.

Ontdek Onze Geselecteerde Schoonheidsproducten

Conclusie

Een zelfbruiner gebruiken kan iets eenmaligs zijn wanneer je je klaar aan het maken bent voor een bruiloft. Het kan ook en regelmatig terugkerende activiteit zijn in jouw lichaamsverzorgingplan. Je bent wellicht wat bleker dan de mensen om je heen en wilt toch liever een iets bruinere huid. Wie dan niet met regelmaat de zonnebank wil bezoeken, kan prima gebruik maken van een zelfbruiner.