We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste zilvershampoos

Je kent zilvershampoo waarschijnlijk nog wel van de keren dat je bij je opa en oma ging logeren. Er stond zo’n interessant klein flesje met een diep paarse inhoud in de badkamer. Je oma gebruikte het om haar haar spierwit te krijgen en je mocht er als kind niet aankomen, hoe nieuwsgierig je ook was. De eerste keer dat je zelf een zilvershampoo gaat gebruiken op je haar, ben je misschien een beetje huiverig voor het effect. Je hebt vooral het haar van je oma nog in je hoofd als herinnering.

Onze zoektocht naar de perfecte zilvershampoo

Zilvershampoo doet echter veel meer dan alleen de haren van omaatjes stralend wit houden. Je hebt namelijk mensen die tijdens of na de zomer last hebben van blond haar dat een hele gele gloed heeft gekregen. De gloed ontstaat meestal wanneer je in de zon het zoute zeewater in je haar laat opdrogen. Het oogt niet meer natuurlijk en laat je haar er niet meer op zijn best uitzien. Bij sommige mensen gaat het overigens meer om een koperen dan een gele gloed.

Snel overzicht: Deze zilvershampoos raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor effectiviteitSchwarzkopf Bonacure Color Freeze Silver: Deze shampoo is specifiek voor gekleurd haar zonder warme tinten. We vinden dat de shampoo een opvallend goed effect heeft bij een kleine hoeveelheid gebruik, wat hem op de lange termijn voordeliger maakt. Het is echter wel duurder dan standaard Schwarzkopf shampoos. >> Check laagste prijs
Beste set aanbiedingFudge Professional Clean Blonde Violet Duo Pack: In deze set zitten zowel de toning shampoo als de conditioner. We merken op dat het als set kopen vaak goedkoper uitkomt dan afzonderlijk. Veel van de gebruikers willen na gebruik niet meer terug naar hun oude shampoo, hoewel sommige testleden vonden dat hun haar wat droog aanvoelde na gebruik. >> Check laagste prijs
Beste budget keuzeL’Oréal Paris Elvive Color-Vive Purple: Deze zilvershampoo is ideaal voor mensen met bruin haar met highlights, blond of grijs haar. We zien dat de shampoo goed werkt om die ongewenste gele of oranjekoperen tinten uit highlights te halen. Voor wie nog onbekend is met zilvershampoo raden we aan voorzichtig te zijn met de eerste toepassingen. >> Check laagste prijs

Onze beste shampoo speciaal voor wit, grijs of blond haar: dit is de beste zilvershampoo

De nummer één wordt deze keer gedeeld door twee zilvershampoos die als beste uit de test komen. Het gaat om Schwarzkopf Bonacure Color Freeze Micellar Shampoo voor grijs en licht haar en MOOD Silver Specific Shampoo voor grijs of blond haar. Beide zilvershampoos zijn door zowel mannen als vrouwen te gebruiken, al ruikt de tweede van MOOD iets zoeter door de geur van bosbessen. Per liter zit er ongeveer vijf euro verschil tussen deze twee zilvershampoos.

Waarom reviewen wij zilvershampoo?

Ondanks die ene grijze haar hier en daar is het bij ons team nog geen tijd voor een andere dan gewone shampoo. We gebruiken wel eens een haarmasker of als de verwarming in de winter aangaat een conditioner, maar verder niks specifieks. Wel hebben we een aantal blonde dames binnen ons bedrijf die zo nu en dan een zilvershampoo gebruiken. Voor hen – en de anderen die deelgenomen hebben aan de test – was het een kans om de verschillende merken te ervaren.

Waarom serieus een zilvershampoo kiezen voor je haar?

Je ziet haar nog voor je: die oma in de rij bij de kassa met dat grijze haar dat paars is gekleurd. Je vroeg je af of het opzettelijk die paarse gloed had, of dat het een ongelukje was. Het kan natuurlijk beiden.

Je hebt hippe oma’s die dat spierwitte of saaie grijze haar maar niks vinden en er met zilvershampoo opzettelijk een aparte gloed aan willen geven. Het kan ook per ongeluk gebeuren als de wekker niet afgegaan is of ze er niet eens aan heeft gedacht om die te zetten. Hoe dan ook: het effect van een zilvershampoo bepaalt of je hem graag gebruikt.

Gewone shampoo, zilvershampoo; dat maakt toch niks uit?

Die eerste keer dat je het gebruik van je dagelijkse shampoo onderbreekt voor een keertje de zilvershampoo is vreemd. Je weet namelijk nog niet goed wat het met jouw haar zal doen. Je zult moeten aftasten hoeveel minuten per keer je de shampoo in je haar moet laten. Daarna moet je eraan denken hoe vaak je de beide shampoos afwisselt en er een stopwatch of wekker bij houden om de tijd niet te vergeten.

Wij raden niet aan om tussentijds iets anders te gaan doen en alle aandacht bij de verzorging van het lichaam te houden. Multitasken gaat niet goed samen met zilvershampoo gebruiken, want voor je het weet ben je een half uur verder. Het effect van de zilvershampoo langzaam opbouwen is beter dan na die eerste keer je kapot schrikken en het ongedaan willen maken.

Waar staat de fabrikant van zilvershampoos voor?

Fabrieken die haarproducten maken, kiezen een bepaald marktsegment dat ze willen bedienen. Het gaat om de grote massa of een niche. Als je naar de gehele markt met shampoos, conditioners, maskers, mousses en gels kijkt, is zilvershampoo maar een klein onderdeel. Toch wordt zilvershampoo veelvuldig gebruikt en zoals we eerder al zeiden, is dat echt niet alleen door omaatjes. De zilvershampoo haalt namelijk de ongewenste gloed uit het haar. Niets meer en niets minder.

De criteria waar we zilvershampoo op beoordelen

Net als bij gewone shampoo voor het haar hebben we bij zilvershampoo gelet op het volgende:

 • Merk – een bekender merk vertrouw je sneller, omdat zij ook meer tests met hun producten doen.
 • Haarsoort – is het juist voor blond haar of grijs/wit haar? Kan het ook op haar met roos gebruikt worden?
 • Vorm – is het een vloeibare zilvershampoo of is het een shampoo in harde vorm zoals bij een blok zeep?
 • Effect – hoe sterk is de werking van de zilvershampoo bij een bepaalde tijd dat het op het haar aangebracht is?
 • Prijs – bij zilvershampoo is dit zeer zeker niet het allerbelangrijkste element, want het effect gaat boven alles.

Hoe we zilvershampoo getest hebben: onze researchdata

Voor het testteam voor de zilvershampoo hebben we een deel van ons eigen personeel in kunnen zetten – geheel op vrijwillige basis – en daarna de groep aangevuld met doelgroepspecifieke objecten. In onze test zijn dus alle soorten haren die een gunstig effect kunnen behalen met het wassen en in laten trekken met zilvershampoo vertegenwoordigd.

De top 10 met beste zilvershampoos

1. Schwarzkopf – Bonacure Colar Freeze Silver Micellar Shampoo – 250 milliliter

Deze shampoo is ontworpen voor mensen die hun haar hebben laten kleuren en waarbij het geen warme haarkleur betreft.

Pluspunten:

 • De testpersonen vinden dat je met deze shampoo voldoende effect behaald bij weinig gebruik. Je hoeft niet veel in het haar te doen om al resultaat te zien.
 • Daardoor is de zilvershampoo in vergelijking met anderen voordeliger.

Minpunten:

 • De zilvershampoo is wel een stuk duurder dan een gewone fles shampoo van het merk Schwarzkopf.

2. MOOD – silver specific shampoo – 400 milliliter

Deze zilvershampoo kan bij blond haar gebruikt worden en het maakt dan niet uit of het het eigen blonde haar betreft of dat het haar geblondeerd is.

Pluspunten:

 • Ook bij grijs haar is er een waarneembaar effect te zien in de haarkleur.
 • Deze zilvershampoo is ook geschikt voor mensen die veganist zijn en daar is steeds meer vraag naar.

Minpunten:

 • Dit is wel een prijzige zilvershampoo.

3. Juuls Care – Butterfly Pea Flower for Gray Hair – shampoo bar van 75 gram

Dit is de enige harde zeep als zilvershampoo in deze top 10.

Pluspunten:

 • Met deze verpakking maak je geen gebruik van plastic en dat is beter voor het milieu.
 • Het blikje is mooi om te zien, maar ook handig, want na het weer opdrogen van de shampoo bar, kun je hem hier weer in opbergen. Hierdoor blijft hij langer heel en kun je hem dus langer gebruiken.

Minpunten:

 • Het gebruik van een harde zeep als shampoo is even wennen, maar in feite doet het niks anders dan vloeibare shampoo zodra je lang genoeg met de zeep over je nat gemaakte haar hebt gewreven.

4. Redken – Silver shampoo voor mannen – 300 milliliter

De zilvershampoo voor mannen zit in een verpakking die lijkt op een bierflesje.

Pluspunten:

 • De shampoo is ideaal voor mannen die wat extra aandacht aan hun mooie, grijze haar willen besteden.

Minpunten:

 • We vragen ons af of vrouwen hetzelfde effect met deze zilvershampoo zullen bereiken, maar aangezien het om het haar ging, was geen van de vrouwen bereid zichzelf in deze slachtofferrol te plaatsen.

5. Inebrya – Ice Cream no-yellow shampoo – 300 milliliter

De zilvershampoo van Inebrya is bestemd voor blond, gebleekt of grijs haar.

Pluspunten:

 • Zowel mannen als vrouwen kunnen deze zilvershampoo gebruiken.
 • De testpersonen zijn het erover eens dat de werking van de shampoo goed is en het haar na gebruik fijn door de handen glijdt.

Minpunten:

 • Er staat niet altijd een waarschuwing op de verpakking, maar als het je haren kleurt, kan het je handen natuurlijk ook kleuren. Wij zouden bij dit soort producten voor de zekerheid altijd plastic handschoentjes gebruiken.

6. Fudge Professional – Clean Blonde duo pack – 2 x 250 milliliter

In deze set zitten twee producten: de Clean Blonde Violet-toning shampoo en de Clean Blonde Violet-toning conditioner for damage rewind.

Pluspunten:

 • Als set ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je deze zilvershampoos los zou kopen. Wij zouden zeggen: check altijd de aanbiedingen.
 • Na het vergelijken met andere zilvershampoos geeft minimaal de helft van de gebruikers aan niet meer terug te willen naar hun oude product.

Minpunten:

 • Dit is een van de duurste zilvershampoos in onze top 10.
 • Bij sommige testleden is de kleur wel wat ze verwacht of gehoopt hadden, maar voelt het haar daarna wat droog aan.

7. L’Oréal Paris Elvive – Color Vive Purple Shampoo – 200 milliliter

De zilvershampoo is bedoeld voor mensen met bruin haar waarin highlights zijn aangebracht, mensen met blond en mensen met grijs haar.

Pluspunten:

 • Highlights kunnen een gele of oranjekoperen gloed krijgen en dit kun je er met de Color Vive Purple shampoo weer uithalen.

Minpunten:

 • Wie nog nooit eerder een zilvershampoo heeft gebruikt, doet er goed aan om langzaam op te bouwen. Het in het haar laten zitten van de zilvershampoo geeft namelijk het grootste effect en als je een shampoo nog niet (goed) kent, kan het resultaat je laten schrikken.

8. Schwarzkopf – Reflex-silver shampoo – 250 milliliter

Dit tweede product van het merk Schwarzkopf kan dagelijks gebruikt worden, omdat het milder is dan andere zilvershampoos.

Pluspunten:

 • Schwarzkopf blijkt toch wel een van de betere merken te zijn als het op haarverzorging aankomt.

Minpunten:

 • Het effect bij deze zilvershampoo blijkt te wisselen gedurende onze test. Bij de een doet het wat het belooft, bij de ander zit er nog steeds een gele gloed op het haar.

9. Fanola – No-Yellow Shampoo voor vrouwen – 100 milliliter

Dit is een wat onbekender merk, maar doet wat het zegt.

Pluspunten:

 • Wat ons vooral opvalt – behalve het effect – is de prijs van deze zilvershampoo. Zodra je het hebt uitgeprobeerd en je weet dat dit jouw zilvershampoo is, kun je een grotere verpakking bestellen. Voor een liter betaal je rond de 15 euro en dat kost bij sommige andere merken 250 milliliter al.

Minpunten:

 • Ook deze shampoo moet met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden, want alles wat er mee in aanraking komt, kan paars uitslaan. Breng je het voor de spiegel in je haar aan en ligt er van alles om je heen, dan kan dit ook paars worden en er niet meer uitgaan. (bijvoorbeeld voegen tussen de vloertegels in de badkamer, handen zonder handschoentjes, handdoeken die al klaar liggen)

10. IVY Hair Care – silver shampoo – 1000 milliliter

De shampoo is geschikt voor het ontdoen van de gele glans in het haar van zowel mannen als vrouwen.

Pluspunten:

 • De prijs is hoger, maar je hebt ook veel minder van deze zilvershampoo nodig vergeleken met andere merken.

Minpunten:

 • Dit is ook een van de duurdere zilvershampoos in dit overzicht en met een prijs van bijna 70 euro moet je toch wel heel blij zijn met het effect op je haar.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste zilvershampoo?

Een hoofd vol schuim en een warme douche: voor heel veel mensen een schoon en lekkere start van de dag. Een shampoo, zoals zilver shampoo, mag best wat kosten. Echter is uit de test van de Consumentenbond gebleken dat er ook uitstekende goedkope shampoos op de markt te koop zijn. De beste shampoo uit de test? Neem dan een lidmaatschap op de Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/paneltest-shampoo

Dit zegt Radar over dierproefvrije Shampoo

Radar belicht de complexiteit rondom dierproefvrije cosmetica, ondanks het verbod op dierproeven in de EU en enkele andere landen. Verrassend genoeg zijn veel lichaamsproducten niet dierproefvrij door uitdagingen zoals China’s vereiste voor dierproeven op geïmporteerde cosmetica, ondoorzichtige praktijken waarbij ingrediënten afzonderlijk op dieren worden getest, en uitzonderingen in de EU-wetgeving die dierproeven onder bepaalde omstandigheden toestaan. Radar benadrukt ook de beschikbaarheid van dierproefvrije merken en de mogelijkheid om bewust te kiezen, ondanks de genoemde uitdagingen. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Beslist

De hoogst scorende zilvershampoos op Beslist.nl zijn van de merken: Wella, Goldwell, L’Oréal, Maria Nila, Orro Venezia, Previa en Lakmé. De prijzen per fles zilvershampoo ligt hier tussen de 7 en maar liefst 70 euro, waarbij Goldwell en Wella goedkopere opties bieden en Maria Nila en Previa in het hogere prijssegment vallen. Wij vragen ons wel af of het verschil tussen een zilvershampoo van 7 en 70 euro wel echt te zien is.

Ontdek Onze Expertise: Schoonheidstips en Productaanbevelingen

Afronding review

De prijs van zilvershampoo wijkt aanzienlijk af van de prijs van een gewone shampoo, maar je gebruikt hem dan waarschijnlijk ook veel minder frequent. Het ligt er een beetje aan hoe blij je met het effect bent, maar meestal is 3 of 4 keer met normale shampoo wassen en daarna een zilvershampoo gebruiken voldoende. De duur van het laten intrekken van de zilvershampoo brengt het grootste verschil in effect. Hoe langer je het laat zitten, hoe groter het resultaat.