We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste zit sta bureaus

Nu we afgelopen jaar allemaal aan het thuiswerken gegaan zijn vanwege Covid-19, zijn de zit sta bureaus voor onze thuiswerkplek niet meer aan te slepen. Er waren al voldoende verschillende zit sta bureaus, maar nu zijn er nog veel meer en ze worden ook steeds populairder. Op je werk is er waarschijnlijk een aparte afdeling die ervoor zorgt dat er ergonomisch verantwoord kantoormeubilair uitgezocht wordt. Maar hoe doe je dat als het voor thuis is?

De overstap van een normaal naar een zit sta bureau

Misschien vraag je je af waarom je eigenlijk je gewonen bureau – als je dat al had – weg zou doen en hiervoor in de plaats een zit sta bureau zou pakken. Als je jong bent en het lichaam nog fit en gezond is, heb je die neiging misschien helemaal niet om je zithouding af te wisselen. Zodra je ouder wordt en je hier en daar wat pijntjes krijgt, kan het toch een goed idee zijn om van bureau te veranderen. Met een zit sta bureau kun je je werkhouding regelmatig afwisselen en dat doet je lijf goed.

Onze winnaar in de categorie zit sta bureaus: dit is de beste

Het zit sta bureau dat als beste uit de test komt is die van het merk Lineaflex MRC. Het is een compleet bureau – soms bestel je namelijk alleen de poten en moet je er zelf nog een blad bij zoeken – met zwarte bureaupoten en een eikenhouten blad. De uitstraling is strak en door het hout toch warm. Met een afmeting van 160 bij 80 centimeter heb je voldoende plek aan je bureau. Zittend kan het bureau op zijn laagst op 65 centimeter ingesteld worden en het hoogste is 130 centimeter.

Waarom reviewen wij zit sta bureaus?

Wij kunnen het gewoonweg niet laten. Alles wat ons werk – of het nou op kantoor of thuis is – prettiger kan maken, grijpen we aan om een keer te testen. Zodra het bevalt, is de keuze voor een ander inrichtingselement dan ook snel gemaakt. Zo ging dat bij prullenbakken die het makkelijk maakten om afval te scheiden en nu ook bij de zit sta bureaus. Als we ons lichaam zo lang mogelijk goed willen houden, zijn we graag bereid in een wat duurder bureau te investeren.

Waarom kritisch zijn bij de selectie van een zit sta bureau?

Je krijgt verschillende soorten zit sta bureaus en dat is misschien iets dat je nog niet wist. Wanneer je bijvoorbeeld je tuinhuisje omgetoverd hebt tot thuiswerkplek om een beetje rustig te kunnen werken en hier geen computerwerk hoeft te doen, kun je kiezen voor een exemplaar dat niet elektrisch maar met een slinger werkt. Die slinger pak je in je hand en draai je rond totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt. Heb je voldoende stopcontacten? Dan is elektrisch weer handig.

Zoveel beter kan zo’n zit sta bureau toch niet zijn?

Als je prima zit aan je normale bureau en je hebt geen klachten, dan is het zeker niet nodig om weer een nieuw bureau te kopen, laat staan een zit sta bureau. Toch zeggen de ergonomische experts steeds meer dat we moeten letten op onze houding tijdens langdurig zitten. Een rapport lezen, wat e-mails beantwoorden, een Zoom-meeting bijwonen; voor je het weet zit je uren achter elkaar in dezelfde houding. Het lichaam gaat dan vanzelf signalen geven dat het genoeg is geweest.

Waar staan de ontwerpers van zit sta bureaus voor?

Het typische van een zit sta bureau is, dat je het in hoogte kunt verstellen. Hoeveel verschil er in de verstelbare hoogte zit en wat de hoogste of laagste stand is, varieert echter per fabrikant. Een heel klein of heel lang iemand doet er dus goed aan om de beste zithouding op te meten, zodat het bureau niet te hoog komt. Dan ga je namelijk je zithoogte aanpassen om aan het bureau te kunnen werken en dit kan lage rugklachten opleveren, omdat het weer niet de beste zithouding is.

De criteria waar we x op beoordelen

Bij zit sta bureaus vinden wij de volgende zaken belangrijk:

 • Manier van in hoogte verstellen
 • Afmeting bureaublad (En is het bureaublad inclusief of koop je alleen het onderstel?)
 • Minimale en maximale hoogte van bureaublad
 • Hoeveelheid gewicht dat het bureau kan dragen
 • Bij elektrisch in hoogte verstellen: hoeveel geluid maakt het bureau dan?
 • Bij met slinger in hoogte verstellen: kan de slinger ingeklapt worden of blijft deze altijd uitsteken?
 • Extra’s zoals bijvoorbeeld kabelgoten, draadloos oplaadpunt of USB-poorten

Hoe hebben we zit sta bureaus getest? Onze resultaten

Voordat we ons eigen kantoor ingericht hebben met zit sta bureaus, zijn we eerst naar een winkel met kantoorinrichting geweest. Het was misschien met het team niet het meest leuke uitje, maar het heeft wel heel veel kennis en inzichten opgeleverd. We hebben alle verschillende modellen kunnen uitproberen en merkten hierbij ook dat er niet eentje absoluut het beste voor iedereen is. Geen enkel mens is hetzelfde gebouwd en dat merk je ook bij het uitkiezen van een zit sta bureau.

De top 10 met beste zit sta bureaus

1. Lineaflex MRC – zit sta bureau met USB-poort – elektrisch – 160 x 80 centimeter

Dit bureau heeft een zwart onderstel en een bureaublad van warm eikenhout.

Pluspunten:

 • Bij de elektrische bediening kun je drie favoriete standen instellen. Je hoeft dan niet telkens op de pijl omhoog of omlaag te duwen, maar klikt gewoon een van de drie nummers aan.
 • Dit bureau kan tot 150 kilo dragen en dat is wel nodig as je veel apparatuur gebruikt.

Minpunten:

 • Soms moet je even zoeken naar de juiste stabiliteit van het bureau. Met een keer wat extra aandacht eraan schenken, heb je dit echter snel en goed opgelost.

2. Toms Design – zit sta bureau – elektrisch – 65 x 123 centimeter

Je krijgt hier alleen het onderstel en moet er dus zelf je eigen blad bij kiezen.

Pluspunten:

 • Bij zelf een bureaublad kiezen, kun je bij hout elke kleur kopen die je voorkeur heeft. (Je hebt dus meer keuze dan wat alleen in het assortiment van de verkoper zit.)
 • Dit bureau kan tot 125 kilo dragen.
 • Het onderstel kan in de lengte aangepast worden. Je kunt dus een groter of kleiner blad kiezen. (tussen de 120 en 200 centimeter)

Minpunten:

 • Het blad wordt vastgeschroefd aan het onderstel, dus het wordt lastig om een glazen bureaublad te bevestigen, mocht dat je voorkeur hebben.

3. Tectake – zit sta bureau Denis – 180 x 68 centimeter

Ook bij dit bureau krijg je alleen het onderstel en dien je zelf een blad te regelen.

Pluspunten:

 • Het bureau kan tot 125 kilo dragen.
 • Ook bij dit onderstel kun je drie geheugenstanden programmeren, zodat je niet altijd handmatig hoeft te zoeken naar de gewenste hoogte van het bureaublad.

Minpunten:

 • Soms wil je gewoon een compleet bureau, zodat je geen fouten kunt maken bij de afmeting van het bureaublad.

4. Schaffenburg – zit sta bureau – met slinger (dus niet elektrisch) – 120 x 80 centimeter

Dit is de eerste van vier Schaffenburg zit sta bureaus en dit is het kleinste model.

Pluspunten:

 • Door de hoogte met een slinger te veranderen, heb je geen stopcontact nodig.
 • De slinger kan naar beneden weggeklapt worden zodra je het bureau op de juiste hoogte hebt ingesteld.

Minpunten:

 • Voor ongeveer hetzelfde bedrag heb je ook een elektrisch bureau, dus als het om gemak gaat hoef je vanwege het geld niet voor het zit sta bureau met de slinger te kiezen.

5. Schaffenburg – zit sta bureau – met slinger – 140 x 80 centimeter

De tweede Schaffenburg is wat lichter van kleur, namelijk grijze poten met een licht houten blad.

Pluspunten:

 • Dit bureaublad is 20 centimeter groter dan de nummer vier in onze top tien.
 • De hoogte van het blad kan ingesteld worden tussen de 70 en 116 centimeter.

Minpunten:

 • Dit bureau kan maximaal aar 70 kilo dragen en dat is wel een stuk minder als de meeste andere modellen in dit overzicht.

6. Schaffenburg – zit sta bureau – met slinger – 160 x 80 centimeter

De derde Schaffenburg heeft een grijs bureaublad met wit onderstel. De slinger is altijd zwart.

Pluspunten:

 • De lengte van dit bureau is weer 20 centimeter meer dan de nummer 5.
 • Je koopt een compleet bureau dat je zelf thuis alleen nog in elkaar hoeft te zetten.

Minpunten:

 • Voor dit in elkaar zetten kan het wel nodig zijn dat je zelf de plekken kiest waar je de schroeven in het bureaublad wilt hebben. Je moet dus wel even goed meten en je niet vergissen.

7. Schaffenburg – zit sta bureau – met slinger – 180 x 80 centimeter

Het vierde en laatste zit sta bureau van Schaffenburg is het breedst van alle vier.

Pluspunten:

 • Het is maar liefst 180 centimeter en je hebt dan ook veel ruimte op je bureau.
 • Ook bij dit formaat kun je zelf kiezen uit een samenstelling van kleur onderstel met kleur bureaublad.

Minpunten:

 • Voor een bureau met deze prijs mag je wel verwachten dat het pakket compleet en voorgeboord is, zodat je het snel en correct in elkaar kunt zetten.

8. WhyUs – Bambino zit sta bureau met 3 USB-poorten – elektrisch – 120 x 60 centimeter

Dit is het enige zit sta bureau met een lade en dat vinden wij er meteen bijzonder aan.

Pluspunten:

 • In de lade kun je kleine spullen zoals pennen of je telefoon kwijt (als je niet gestoord wilt worden), maar ook een dunnere laptop kan erin opgeborgen worden aan het einde van de werkdag. Zo heb je altijd een opgeruimd bureau.
 • Je krijgt dit bureau in het wit en zwart en het blad is van extra hard glas.

Minpunten:

 • Als je op dit bureau na je werk ook wilt knutselen, ligt het eraan welke materialen je gebruikt. Het glas kan namelijk wel krassen, terwijl vlekken er weer makkelijker van verwijderd kunnen worden.

9. Zitsta – MyBuddy bureau – pompbediening – 50 x 70 centimeter

Dit is het kleinste model zit sta bureau in deze top 10.

Pluspunten:

 • Wat ons betreft is dit een ideaal bureau voor de tienerkamer. Bij concentratieproblemen kan je kind lekker bij zijn huiswerk gaan staan in plaats van al zittend langzaamaan in slaap te vallen. Het neemt niet te veel plek in en doet toch waar het voor bedoeld is.
 • Het blad kan tussen de 72 en 116 centimeter hoog ingesteld worden.

Minpunten:

 • Dit is een van de goedkoopste zit sta bureaus in dit overzicht en dat zie je ook wel een beetje aan de uitstraling. Er zijn mooiere bureaus als je dit belangrijk vindt.

10. Douxe – zit sta gaming bureau met muismat – 160 x 80 centimeter

De laatste in deze top 10 is geen gewoon zit sta bureau, maar eentje om aan te gamen.

Pluspunten:

 • De gamer die alleen zijn muis of keyboard nodig heeft bij het gamen – of de pedalen alleen gebruikt in zittende houding – kan prima uit de voeten met dit zit sta bureau.
 • De voorzijde van het bureaublad is voorgevormd, waardoor je iets meer ‘in’ het blad zit dan bij een rechthoekig bureaublad.

Minpunten:

 • Er zijn natuurlijk goedkopere bureaus als je het afwisselen tussen zitten en staan als gamer niet belangrijk vindt.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste zit-sta-bureaus?

De Consumentenbond geeft informatie over hoe je zorgt voor een kwalitatief goede ergonomische werkplek met een desktop. Je hebt een desktop op een vaste plek in je woning staan en is fijn om langere tijd aan te werken. Mits je het natuurlijk goed opstelt. Een groot scherm biedt heel veel overzicht, maar niet elk scherm is goed voor de werkhouding. Heb je een verstelbaar scherm, dan is dit geschikt voor een goede ergonomische werkplek. Deze schermen zijn wel vaak duurder in prijs, maar beter voor je werkhouding. Je kunt uiteraard ook zelf een verhoging maken voor je scherm.

https://www.consumentenbond.nl/laptop/ergonomische-werkplek

Dit zegt Radar over bewegen achter je bureau

Radar biedt praktische adviezen voor mensen met een zittend beroep om in beweging te blijven, zelfs wanneer ze aan hun bureau gekluisterd zijn. Het artikel benadrukt het belang van regelmatige lichaamsbeweging door middel van eenvoudige oefeningen die achter het bureau uitgevoerd kunnen worden. Deze oefeningen, waaronder schouderstretches, rugstretches, heupoefeningen, en bewegingen voor enkels en polsen, zijn ontworpen om de spieren los te maken en de bloedsomloop te verbeteren, wat essentieel is voor iedereen die lange uren zittend doorbrengt. Door de basisregel van rechtop zitten te volgen, kunnen deze oefeningen helpen om de spanning in de nek, schouders, rug, heupen, enkels, en polsen te verminderen, waardoor de kans op werkgerelateerde lichamelijke klachten afneemt. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Beslist

Behalve de merken die in onze top 10 terugkomen, zie je bij Beslist.nl ook nog andere zit sta bureaus of oplossingen om hetzelfde effect te bereiken. Zo zijn er ergonomisch opbouwbare laptoptafels die je op je eigen bureau plaatst. Zo komt het scherm wel hoger te staan, maar moet je nog iets bedenken om je toetsenbord op het juiste niveau te krijgen. Lineaflex MRC zit sta bureaus – onze nummer een – zie je echter ook vaak terug in de lijst van Beslist.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afsluiting

Bij je keuze voor een zit sta bureau let je vooral op twee zaken: hoe laag en hoog je wilt dat het bureaublad kan gaan en of het een elektrisch model of een met slinger of pompbediening wordt. Misschien moet je de verschillende mogelijkheden een keer in het echt voelen om te kijken wat het verschil echt in de praktijk is.