We gebruikten informatie van de Consumentenbrond, Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Ook hebben  we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

In dit artikel lees je allerlei handige informatie over Black Friday, zoals wanneer het is, hoeveel korting je tijdens Black Friday bij de webwinkel van Bol krijgt en waar je op moet letten bij aankopen op Black Friday. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn en daar brengen we je graag van op de hoogte, zodat je zelf kunt beslissen of je op deze speciale dag iets wilt bestellen bij Bol.com.

Wanneer is Black Friday bij Bol.com?

Black Friday is niet iets Nederlands, ook al zie je het al een aantal jaren in de Nederlandse (web)winkels verschijnen. Soms wordt Black Friday over meerdere dagen verspreid en in uitzonderlijke gevallen is er zelfs een aantal weken Black Friday.

Black Friday komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en vindt daar altijd de dag na Thanksgiving plaats. Thanksgiving zelf draait om je dankbaarheid uiten voor de oogst die je dat jaar hebt mogen hebben. Het is meer een ‘met elkaar delen’ feestdag met samen genieten van een heerlijke maaltijd (van die oogst) en niet zozeer een feest van cadeaus geven. Bij Thanksgiving draait alles om familie en vrienden en blij zijn dat je iets met elkaar mag vieren.

Black Friday is de dag dat het inkopen doen voor de kerstperiode start. Het vindt altijd aan het einde van november plaats en de dag na Thanksgiving begint het dus wel om cadeaus te gaan, maar dan wel die die met Kerstmis aan elkaar gegeven worden.

Bij Bol.com duurt Black Friday een week en dat betekent dus een hele week lang gebruik kunnen maken van aanbiedingen in de aanloop naar de Kerst.

Hoeveel korting krijg je tijdens Black Friday op de website van Bol?

Hoe goed de aanbieding is of hoeveel korting je krijgt, hangt af van wat je wilt kopen. Op sommige artikelen is de aanbieding van Black Friday net zo goed als de andere aanbiedingen die Bol gedurende het jaar heeft. Bij andere producten kan het tot wel 60% of meer dan 100 euro verschil maken.

Volgens ons is Black Friday wel echt een trend geworden en we gaan de Verenigde Staten dan ook aardig achterna als het om de verkoopcijfers gedurende Black Friday gaat. We laten ons – terecht of onterecht – dus aardig beïnvloeden om van de kortingen die te krijgen zijn te genieten. Is een korting altijd een echte korting, of zitten er ook verkapte aanbiedingen bij bij Bol.com?

Voorbeeld: welke kortingen waren er tijdens eerdere Black Fridays bij Bol.com?

Om je een idee te geven van hoe het er de afgelopen jaren tijdens Black Friday bij de webshop van Bol uit heeft gezien, hebben we de volgende gegevens:

  • Je kon tot 30% korting op geselecteerde mobiele telefoons krijgen.
  • Er was tot 60% korting op artikelen voor lichamelijke verzorging en hygiëne.
  • 50% op babyproducten (zoals luiers)
  • Tot 40% op kleding
  • Tussen 30 en 100 euro korting op spellen en spelcomputers
  • Flinke kortingen op witgoed en andere elektronische apparaten (tv, gereedschap en stofzuigers)

Wat is dus het klantvoordeel tijdens Black Friday?

Shoppen bij Bol.com is vanwege diverse redenen handig of slim:

  • omdat er snel geleverd wordt
  • omdat je zelf kunt kiezen voor thuis afleveren of bij een ophaalpunt je pakket ophalen
  • omdat je de tijd krijgt om iets te retourneren en het systeem hier prettig op ingericht is (label afdrukken, et cetera)
  • omdat je later kunt betalen

Naast deze voordelen, zijn er dus ook nog extra voordelen tijdens Black Friday. Als je toch al behoefte hebt aan bepaalde artikelen, kun je deze net zo goed aanschaffen als ze (iets) voordeliger in prijs zijn. Het enige waar je op moet letten, is de bezorger, want ook al kan Bol.com snel leveren, dat wil niet zeggen dat de bezorgdienst dit zo kort voor de kerstperiode ook nog kan waarmaken.

Aandachtspunt: prijzen kunnen gedurende Black Friday schommelen

Op de eigen website van Bol staat een disclaimer en dat is een tekst gericht aan de bezoeker van een website, waarbij duidelijk gemaakt wordt wat de rechten en plichten ten opzichte van die bezoeker zijn. Het gaat bij Bol.com om een disclaimer ten aanzien van de prijs, namelijk dat er tijdens Black Friday sprake kan zijn van verschillende prijzen op de website. Wel zegt Bol dat er grenzen gesteld zijn aan hoe hoog of hoe laag die prijs kan zijn.

Toch wekt dit de indruk dat je dus alsnog een beetje voor de gek gehouden kunt worden tijdens Black Friday, want blijkbaar kan de prijs gedurende de actie omhoog gaan en heb je nog steeds niet de beste aanbieding te pakken. Is dit iets om je druk over te maken? Zolang je de prijs van een artikel controleert en je het nog steeds een goede prijs vindt, lig je misschien niet zo wakker van die kleine prijsstijging.

Succes!