We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Het zit het precies met laagste prijsgarantie en biedt Bol.com die?

Onderstaand artikel deelt informatie met je over wat het principe van laagste prijsgarantie eigenlijk is en hoe de prijzen op Bol.com eruit zien als je puur en alleen kijkt naar de prijzen. Het zou niet de eerste keer zijn dat webwinkels in het nieuws komen, omdat ze vreemde prijzen in de ogen van de consument hanteren. Wat kun je zelf doen om achteraf niet het gevoel te krijgen dat je voor de gek gehouden bent voor wat betreft de prijs? Je leest het in dit artikel.

Wat is de echte waarde van een term als ‘laagste prijsgarantie’?

Laagste prijsgarantie zegt volgens consumentenorganisaties helemaal niets, want elke (web)winkel kan de term gebruiken in reclame-uitingen zonder ook deze laagste prijsgarantie te hoeven leveren. Er zijn geen straffen voor bedrijven die de claim in reclames op radio en televisie roepen of op de website plaatsen. Het is dus vooral een lokmiddel.

Er zijn zelfs bedrijven die beweren dat – indien je ergens anders een goedkopere prijs voor exact hetzelfde product vindt – ze het verschil (met soms nog iets extra’s) aan je terugbetalen. Hierdoor denk je als klant dat je zekerheid hebt, maar ook dit is meer een trucje dan dat de belofte ook echt nagekomen wordt.

Conclusie: de term ‘laagste prijsgarantie’ op zich is helemaal niks waard voor jou als consument en sterkere nog, Bol.com beweert ook helemaal niet aan laagste prijsgarantie te doen.

Welke producten zijn bij Bol.com goedkoper?

Toch kan het je gebeuren dat je bij het vergelijken van prijzen bij Bol.com goedkoper uitbent. Hiervoor zijn een aantal verklaringen:

  • Het product gaat uit het assortiment en de laatste exemplaren zijn sterk in prijs gereduceerd.
  • Er komt een nieuwe verpakking van hetzelfde product en de oude verpakkingen worden voor een lagere prijs verkocht. (De inhoud is dus gewoon hetzelfde.)
  • Meerdere aanbieders hebben dezelfde producten in het assortiment, maar andere prijzen. (Externe verkopers kunnen een iets hogere of lagere prijs hanteren.)
  • Het is een kwestie van vraag en aanbod.

Het gaat altijd om vraag en aanbod – ook bij Bol.com

Op de laatste verklaring willen we iets dieper ingaan, want niet iedereen snapt hoe het principe ook voor een webwinkel geldt. Bedenk je maar eens dat je schaatsen midden in de zomer gaat kopen. Je kijkt op marktplaatsen, speurt rommelmarktjes af en kijkt op Bol.com. Dan kan het gebeuren dat de prijs op Bol.com nog lager (of hetzelfde) is als ergens anders, zelfs als het daar tweedehands schaatsen betreft.

Ga je een half jaar later naar diezelfde schaatsen op zoek en dreigt er een strenge winter met een kans op een Elfstedentocht aan te komen? Dan zijn de schaatsen ineens niet meer aan te slepen en schiet de prijs omhoog, want iedereen wil van het koude weer op de ijzers gaan genieten. De warme chocomel met bekertjes zit in je rugzak, de kleintjes gaan mee op de slee en je partner heeft haar telefoon al in de aanslag om foto’s te maken.

De vraag – en inmiddels ook die naar de thermoskan, slee en warme buitenkleding – bepaalt de prijs van schaatsen.

Welke artikelen zijn vaak goedkoper bij de concurrenten van Bol?

Uit onderzoek blijkt dat speelgoed, voeding voor huisdieren en elektrische werktools wel vaak goedkoper zijn bij Bol.com, maar er zijn ook artikelen waar je het niet bij had verwacht en waar je (veel) duurder uitbent.

Neem bijvoorbeeld producten voor lichaamsverzorging (tandpasta, shampoo, conditioner en bodywash), want die blijken bij Bol.com soms wel meer dan twee keer zo duur te zijn als bij andere aanbieders. Ook producten voor baby’s (voeding en verzorging) kunnen meer dan de helft duurder zijn dan bij een gewone supermarkt.

Het laatste voorbeeld vinden wij apart: Voor werktools ben je bij Bol.com vaak goedkoper uit dan bij een bouwmarkt, terwijl iets kleins als een tubetje kit, lijm of blik verf (die soms in een van die tools gedaan kan worden om het goedje handig en snel aan te brengen) weer veel duurder is.

Hoe kun je prijsverschillen eruit filteren voordat je een aankoop doet?

Kort gezegd is het dus opletten geblazen als je gaat bestellen bij Bol. Wij hebben hiervoor de volgende tips bij het filteren van de prijzen:

  • Bepaal waarom je van Bol.com gebruik maakt, want als je net bevallen bent en een nieuw ritme aan het opbouwen bent met je kleintje, heb je misschien geen zin om naar de supermarkt of drogisterij te gaan voor spullen voor het hummeltje of jezelf. Het is dan prima dat je bij een webwinkel bestelt en je accepteert dan bewust dat de prijs misschien niet het voordeligst is.
  • Wil je wel het goedkoopste? Kijk dan eerst online naar prijzen bij andere aanbieders en bepaald dat of het de moeite van tijd en geld van het er naartoe rijden voor jou waard is. Als je voor een goede bouwmarkt met compleet assortiment een half uur moet rijden, doe je dat wellicht liever niet en bestel je ook gewoon bij Bol.com.
  • Zit je dicht bij alle winkels of heb je tijd genoeg om naar de allergoedkoopste producten te gaan shoppen? Dan wordt het vergelijken van prijzen pas echt leuk en kan het je veel geld besparen. Bol.com is dan niet altijd de aangewezen plek voor jouw aankopen.

https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/laagste-prijsgarantie

https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/prijspeiling-bol-com

https://radar.avrotros.nl/forum/overige-producten-f40/prijsverschil-op-bol-com-t195719.html

Succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.