We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Onze Review met Ervaringen: Bol.com

Je kent allemaal Bol.com en de producten die er zo handig te bestellen zijn, maar Bol is wel veranderd in de afgelopen jaren en de vraag is of de webwinkel nu fijner is ten opzichte van vroeger, of dat je liever terug zou gaan naar het Bol van vroeger. Wij vergeleken onze ervaringen met Bol in de afgelopen tien jaren en hoe de dienstverlener steeds groter geworden is en allerlei zaken toegevoegd heeft. Bestellen wij nog steeds even veel als jaren geleden? Je leest het hier.

Bol.com – nog steeds de ideale webwinkel voor bepaalde bestellingen?

In het begin van Bol deden wij vooral bijzondere aankopen, zoals het bestellen van bepaalde producten die niet in een normale winkel of speciaalzaak te vinden waren. Bol had namelijk een aantal merken in het assortiment – zoals bij platenspelers – die je niet overal kon krijgen. Zodra je er alleen al verder voor moest reizen, loonde het zich om eens bij Bol.com te kijken. Het ging vaak niet om de prijs, maar om het gemak en het thuisbezorgen.

Waarom dan Bol.com reviewen?

Er zijn steeds meer veranderingen geweest om Bol groter te laten worden en wij zijn niet altijd even blij met deze veranderingen. We voelden een steeds grotere ontevredenheid en merkten dat we zaken eens op een rijtje moesten zetten om te kijken waar die onvrede nu precies vandaan kwam en of dat ook terecht was. Het begin van de review was dus duidelijk. Het onderzoek kon beginnen.

Waarom de ene webwinkel niet de andere is

Je kunt je een wereld zonder webwinkels helemaal niet meer voorstellen. Alles (nou ja, bijna alles) kan via internet en je laat het vanaf de hele wereld tot aan je voordeur leveren. Of het nu gaat om zonnepanelen of schoenen, zaadjes voor in je tuin of auto-onderdelen; webwinkels hebben de wereld een stuk kleiner gemaakt. Je hoeft niet meer naar Australië om Vegemite te kopen. Bol heeft het. Je hoeft niet meer naar de garage om uit te laten lezen wat er aan mankeert. Bol heeft OBD2 scanners waarmee je dat zelf kunt doen.

Moet je dan alles bij Bol bestellen?

Er zijn natuurlijk meerdere webwinkels waar je bovenstaand voorbeeldproducten kunt kopen. Er zijn ook Ebay en Amazon die wereldwijd flink wat aandeel hebben gecreëerd als het om online shoppen gaat. Bol blijft echter een vertrouwde partij door zijn langdurige aanwezigheid in het land en bij Amazon hoor je vaak dat er nepreviews gepubliceerd worden. Reviews zijn dan ook handig om te lezen, maar je moet er wel op kunnen vertrouwen dat ze op basis van echte ervaringen zijn gebaseerd.

Wat kan Bol dat anderen niet kunnen?

Eigenlijk gaat Bol mee met de rest van de wereld. Toen andere webshops eenmaal platform begonnen te zijn voor externe verkopers, is Bol in die trend meegegaan. Je wilt geen klanten verliezen, omdat je iets niet aan kunt bieden en het toetreden van externe partijen heeft alleen maar voor een veel groter assortiment gezorgd. Daarmee is echter een groot deel van wat Bol bijzonder maakte verdwenen. Het is niet altijd meer vanzelfsprekend waar je product vandaan komt.

De criteria om Bol als leverancier te kiezen

Om Bol als webwinkel te kiezen, zijn we naar de volgende elementen gaan kijken:

 • Wat krijg je allemaal bij Bol?
 • Is het assortiment groter, exotischer dan bij andere partijen of in gewone winkels?
 • Hoe liggen de prijzen als je deze vergelijkt met anderen?
 • Wat zijn de voorwaarden bij het gebruiken van Bol? In welk opzicht verschilt dit van shoppen in een fysieke winkel?
 • Welke extra diensten heeft Bol voor gewone of vaste klanten? Wat betaal je voor deze extra diensten?
 • Hoe makkelijk is bestellen bij Bol en wordt frequent bestellen makkelijker gemaakt?

De periode dat we Bol testten en onze bevindingen

Zoals we de review al startten, maken we al heel lang gebruik van Bol.com. In het begin waren de aankopen niet zo vaak als nu, maar eigenlijk kunnen we de afgelopen drie jaren wel zeggen dat we minimaal twee keer per maand iets van Bol laten komen. De maand december en de maanden dat er verjaardagen zijn, wordt er gemiddeld genomen iets vaker besteld en deze aankopen gebeuren dan vaak verspreid over de maand en zijn niet geconcentreerd.

Waarom Bol.com?

Een korte conclusie is dat Bol steeds meer soorten producten verkoopt, waardoor je vaak niet meer speciaal op pad hoeft om iets te kopen. Je hoeft niet meer te zoeken, niet meer te bellen of mailen of ze het wel op voorraad hebben, niet meer voor het pashokje te wachten of bij de kassa in de rij te staan. Webwinkelen is een uitkomst voor heel veel dingen. Wij vinden het ideaal om via Bol cadeaus te bestellen of alledaagse dingen voor in huis te kopen.

Hoe ziet Bol.com er globaal uit?

Zodra je Bol opent, is het eerste dat je ziet welke aanbieding er op dat moment geldig is. Zodra je klikt op ‘alle deals’ zie je op er iets voor jou bij zit. De balk eronder zegt al iets meer over de aanbiedingen die er zijn. In blokken zie je welke percentages op welke producten gelden. Wil je niet eerst alle aanbiedingen bekijken? Dan kun je een segment lager de categorieën van Bol.com raadplegen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld boeken, speelgoed en beauty.

Je ziet echter niet direct alle categorieën overzichtelijk, want je moet door de balk heen scrollen voor bijvoorbeeld computer, kamperen of kindermode. Weer een niveau lager tref je de populaire producten van Bol aan. (De Covid-19 zelftest blijkt het nog steeds goed te doen.) Nog verder naar beneden begint de sectie met cadeaus en deze kies je per doelgroep.

Over het algemeen kun je zeggen dat Bol.com altijd voorzien is van vrolijke kleuren die de website zeer aantrekkelijk maken. Verder is de website altijd aangepast aan het seizoen, waardoor je er ook altijd wel iets vindt dat je denkt dat je nodig hebt.

Ontbreekt een categorie in de plaatjes of korte teksten? Dan vind je onderaan de website een totaaloverzicht van alle hoofd- en subcategorieën. De laatste sectie van de website is gereserveerd voor algemene informatie over Bol, zoals betalen, garantie en verkopen via Bol.com.

Onze testdata – het zijn er nogal wat

Als je nog nooit iets bij Bol.com gekocht hebt, heb je onder een steen geleefd. Wij kennen niemand die geen ervaring met Bol heeft. Wel merken wij aan anderen dat hun manier van bij Bol bestellen kan verschillen. De een gebruikt de website voornamelijk voor cadeaus en heeft hiervoor diverse verlanglijstjes aangemaakt. De ander gebruikt het echt voor grote aankopen, zodat ze er zelf niet mee hoeven te slepen. Wij gebruiken het ook voor de aanbiedingen.

Onze ervaringen met Bol.com – iets uitgebreider verhaal

Zoals we eerder al zeiden, neemt het aantal bestellingen bij ons in specifieke maanden van het jaar toe. Zo is de maand november en december bij ons echt het toppunt. Bij Bol.com kunnen bestellen, zorgt voor meer structuur en rust in het huishouden. Wij verzamelen alles van te voren in lijstjes en bestellen niet alles in een keer, maar wel geclusterd. We zorgen ook meteen voor inpakpapier en plakband, zodat we ruim voor de feestdagen er helemaal klaar voor zijn. Mooi label erop en klaar.

Ervaringen van Consumentenbond, Radar en Kassa met Bol.com

Er is heel wat informatie over Bol te vinden bij consumentenorganisaties. We hebben dan ook geprobeerd om het meest relevante voor deze review te zoeken. Bij Radar gaat het bijvoorbeeld over speelgoed dat je heel makkelijk als externe verkoper bij Bol kunt aanbieden, maar wat helemaal geen veilig speelgoed blijkt te zijn. Wij vragen ons af hoe ver Bol.com zou moeten gaan om ervoor te zorgen dat wat op hun website aangeboden wordt ook veilig is.

De Consumentenbond focust op een onderzoek naar de verschillen in prijzen en voorwaarden tussen Bol en Amazon. Wie nog niet eerder van Amazon gebruik maakte, kan hier redenen vinden om het toch eens te proberen. Kassa heeft als laatste een zegje gedaan over de winst van Bol in 2022. Met alle inflaties, hogere energieprijzen en duurdere grondstoffen, verwacht Bol.com namelijk niet dat hun winst minder zal zijn. Dat zegt vooral iets over het koopgedrag van de consument.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek naar Bol.com

Kosten van Bol.com

Je hoeft bij Bol niet te betalen voor het account zelf. Je gaat pas betalen als je iets bij een externe verkoper bestelt of onder de 20 euro zit en het thuis geleverd wilt hebben. Bestellingen van boven de 20 euro en uit het magazijn van Bol zelf zijn namelijk gratis om te verzenden. Bij afhaalpunten kun je bijna alles gratis ophalen. Iets laten versturen door Bol is in de afgelopen jaren wel duurder geworden. Er wordt nu 2,99 gerekend en verzenden door een externe partij kan nog duurder zijn.

Is Bol.com je centen waard?

Je bestelt geen kleren of schoenen bij Bol als je heerlijk vindt om over de outlet of door de stad te wandelen en winkel in en uit te gaan. Jij hebt plezier aan het shoppen zelf. Je wilt materiaal voelen, kunnen zien wat je koopt en maakt hier vaak een uitje van. Iedereen die gemak wil, koopt online. Als je toch al wilt dat iemand een bepaald boek voor zijn verjaardag wil, waarom zou je er dan voor naar de boekhandel rijden, parkeergeld betalen, (meestal) duurder uit zijn en dan weer naar huis rijden?

Wat vinden wij van nou echt van Bol.com?

Grote of kleine producten?

Onze bestelhistorie laat ons zien dat we regelmatig cadeaus en handige producten voor in huis of tuin bij Bol kopen. We gaan niet meer in het weekend naar een woonboulevard om door een drukke bouwmarkt op zoek te gaan naar lampen, mierenlokkers of ander materiaal. Dat kopen we gewoon bij Bol. Voor de cadeautjes vinden wij het ideaal dat je verschillende lijstjes kunt aanmaken. Hoor je in januari iets voor een verjaardag in september? Dan zet je het op dat moment al in het lijstje en hoef je in augustus alleen nog maar te kiezen en te bestellen.

Frequente aanschaf of eens in de zoveel jaren?

In het begin van onze bestelling ging het meer om zo af en toe iets bestellen. Tegenwoordig bestellen we meerdere keren per maand. Het hangt af van aanbiedingen, of we door onze voorraad heen zijn en of we voldoende hebben om gratis te laten verzenden.

Laten bezorgen of zelf ophalen?

De meeste spullen laten we gewoon bij de voordeur afleveren. Op drukke momenten halen we het liever bij een afhaalpunt op. Zo hoeven we geen rekening te houden met leveranciers die het wel of niet druk hebben en dus wel of niet op het afgesproken moment komen.

De plussen en minnen van Bol.com

Voordelen

 • Shopgemak ten top
 • Vaak voordeligere prijzen dan de concurrent
 • Levermogelijkheden die bij elk type consument passen
 • Voldoende keuze in assortiment

Nadelen

 • Door externe partijen is de service vaak niet meer gegarandeerd.
 • Prijzen van externe partijen kunnen enorm verschillen.
 • Externen laten je vaak in het aankoopbedrag al betalen voor het verzenden.
 • Bij eetbare producten weet je van te voren de ten minste houdbaar tot datum niet.

Voor wie is Bol.com het meest ideaal?

De website is heel gebruiksvriendelijk. Zodra je een account hebt gemaakt, heb je echt bizar snel iets besteld en met de Nederlandse postbezorgers gaat het negen van de tien keer perfect en snel bij het afleveren. Wie niet de deur uit wil of kan, kan alles wat hij nodig heeft via Bol laten leveren. Verder is het een geweldige manier om aanbiedingen te kopen, al moet je deze wel goed vergelijken met andere winkels, want Bol is niet altijd de goedkoopste.

Wat moet je doen om via Bol te gaan bestellen?

Bij het aanmaken van een account worden al je gegevens verzameld en geef je ook je betaalgegevens op. Bewaar je deze? Dan hoef je vaak met een fingerprint maar een bestelopdracht goed te keuren. Zo snel gaat het tegenwoordig. Na het aanmaken van het account kun je gaan shoppen. Je kijkt bij aanbiedingen of zoekt per categorie of specifiek product, plaatst het in je winkelwagentje en klikt op bestellen en betalen.

Ervaringen van anderen met Bol.com

Tekst

Samenvatting andere reviews over Bol

RecensentSamenvatting review
TweakersTweakers geeft Bol gemiddeld een 4,5 van 5 sterren. Het verzenden scoort over het algemeen hoger dan de klantenservice.
TrustpilotBij Trustpilot scoort Bol.com iets minder goed. Hier worden 2,4 sterren gegeven en er staan ook redelijk wat klachten vermeld.
Nederland ReviewBij Nederland Review scoort Bol zelfs nog veel slechter. Het gemiddelde cijfer is een 4 (van 10) en het laagst scoort de service. Een op de drie mensen geeft maar aan weer bij Bol te kopen. De meeste klachten gaan over externe leveranciers.

Conclusie: wel of niet bij Bol.com je inkopen doen?

Soms zit je krap in de tijd en is Bol superhandig. Andere keren zijn het de aanbiedingen die je niet kunt weerstaan. De waarheid is gewoon dat iedereen in meer of mindere mater bij Bol bestelt en dat je koopgedrag bij Bol vooral afhangt van elke ervaring. We horen op de redactie regelmatig dat producten via externe verkopers steeds vaker overgeslagen worden door slechte ervaringen.

Reviewhttps://www.bol.com/
SamenvattingPrima webshop voor producten uit eigen assortiment, vaak (maar niet altijd) goede deals en snelle levering.
Review doorRedactie
Beoordeling4 van 5 sterren op basis van onze eigen ervaringen tot nu toe

Op jouw succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.