We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Je leest in onderstaand artikel of er wel of geen fysieke winkels van Bol in Nederland zijn waar je naartoe kunt gaan en waarom dat zo is. Verder hebben we geen glazen bol, maar proberen we wel te analyseren of het zinvol zou zin voor Bol.com om een echte winkel in Nederland te openen. Denk zelf maar eens na over wat je allemaal bij Bol online koopt en of je hiervoor naar hun eigen winkel zou gaan. Wij denken dat je het antwoord dan al wel weet.

Meer bezoekers op Bol.com door meer verkopende partijen. Hoe komt dat?

Het is eigenlijk best logisch dat Bol het de afgelopen twee jaar beter dan ooit heeft gedaan. We zaten midden in een Coronacrisis die voor de zieke, oudere of zwakkere mensen in ons land nogal heftige gevolgen kon hebben. Hierdoor mochten of gingen we niet (zo vaak) meer de deur uit als voor de crisis, maar we hadden wel spullen nodig die we normaal bij een gewone winkel gingen halen.

Diezelfde winkel mocht ineens niet meer open, omdat hij niet essentieel was, of hij zag het bezoekersaantal zo sterk teruglopen dat hij wel op zoek moest naar een manier om zijn goederen te kunnen verkopen. Het een heeft beperkingen en het ander biedt kansen. Heel veel verkopers hebben zich dus bij Bol gemeld om hun producten via die weg te toch te kunnen verkopen en Bol heeft daar gelukkig aan meegewerkt. 

Is het dan niet logisch om na de Coronacrisis wel een Bol.com winkel te openen?

Ja, je zou denken dat we uiteindelijk ook wel weer een keer naar de winkel toe willen. Kleding en schoenen kopen, is niet voor iedereen even makkelijk om via internet te doen. Bedenk je maar eens dat je een tienerdochter hebt die voor het eerst een bh moet gaan dragen. Ga je dat werkelijk online proberen te doen?

Volgens ons zullen we voor sommige zaken echt wel weer de winkelstraat bezoeken en pashokjes induiken, maar niet voor alles waar we voor de crisis wel nog voor op pad gingen. De mens is namelijk een gewoontedier en in bijna twee jaar hebben we nieuwe gewoonten aangeleerd. Mensen die vroeger niet of weinig via internet kochten, zijn nu toch de voordelen hiervan gaan inzien. Je zou daarom denken dat Bol misschien wel een winkel wil openen, maar nee. Dat wordt niet verwacht.

Zijn er dan wel producten van Bol.com ergens in gewone winkels te vinden?

Er is een tijd geweest dat we zeker weten dat er artikelen van Bol bij de Albert Heijn te koop waren. Dat waren toen keukenspullen, maar sindsdien is dit aanbod in ieder geval niet meer heel herkenbaar in de winkel te vinden, als het er zelfs nog is. Een deel van de producten van Bol kan volgens ons nog steeds via fysieke winkels verkocht worden, maar waarschijnlijk zal daar geen prijskaartje met het logo of mannetje van Bol aanhangen. Dus je zult het niet snel beseffen.

Kun je dus nog echte winkels van Bol in het straatbeeld verwachten in de toekomst?

Voordat er een gezondheidscrisis was, zag je al veel winkels uit de grote en kleinere steden in Nederland verdwijnen. Er waren steeds meer lege etalages en dan vroeg je je af wat daar ook alweer had gezeten. Bij de grote ketens herinner je je dit nog wel, maar kleinere winkels vergeet je snel. Wij verwachten daarom dat Bol geen winkels zal gaan openen.

Het past aan de ene kant niet bij de maatschappij en het huidige consumentengedrag. Aan de andere kant ligt het ver weg van de manier waarop het bedrijf te werk gaat en dat is vanuit een groot magazijn – als het om producten uit eigen voorraad gaat en niet om externe verkopers – een bestelling zo snel mogelijk bij de klant krijgen.

Wel heeft Bol afhaalpunten toegevoegd die er vroeger niet waren en dat betekent dat je niet meer thuis hoeft te zijn, maar je bestelling af kunt halen. Dat afhalen kan op een locatie die jou zelf het beste uitkomt en die je dus ook zelf tijdens het bestellen aangeeft.

Bronnen

https://www.marketingtribune.nl/online/nieuws/2021/10/bol.com-ziet-aantal-bezoeken-winkel-sterk-stijgen/index.xml

https://retailtrends.nl/news/65401/aantal-winkelbezoekers-bol-com-blijft-stijgen

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.