We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Bol inpakservice: alle info

In dit artikel leer je alles over hoe Bol zijn bestelling verpakt en dat er verschil in de manier van verpakken zit ten opzichte van een aantal jaren geleden. Je komt erachter waarom er minder ingepakt wordt en of het überhaupt nog mogelijk is om iets als cadeau te laten verpakken en versturen.

Wat de inpakservice inhoudt en het verschil met de cadeauverpakking

Over het algemeen kunnen we stellen dat er twee soorten van inpakken of verpakken zijn:

  1. De normale verpakking waarin een product dat per post verzonden wordt zit. Het kan hier gaan om een envelop of doos(je). De envelop kan aan de binnenkant bekleed zijn met bubble wrap, maar het kan ook gewoon een papieren envelop zonder extra bescherming zijn. En ook in de doos kan extra materiaal zitten om het product zonder beschadigingen bij de klant aan te laten komen.
  2. De extra verpakking die om een product zit om te verhullen wat eronder zit. Het gaat dan om cadeaupapier of een andere vorm van een leuke verpakking die afwijkt van de standaardverpakking voor het verzenden van het product.

Waarom Bol minder verpakt dan vroeger

Bol.com is gaan nadenken over er wat meer klimaatneutraal bij de klant thuis geleverd kan worden. Dit uit zich onder ander in de afhaalpunten, want als je 20 pakketten niet hoeft te bezorgen bij klanten die verspreid over de halve stad liggen, maar dit bij een of twee supermarkten of postagentschappen kunt doen, scheelt dit in uitlaatgassen.

Ook zijn ze bij Bol.com tot de conclusie gekomen dat heel veel artikelen gewoon al goed verpakt zijn en niet nog een stukje karton eromheen nodig hebben. Denk aan grootverpakkingen die vaak al in een stevige doos zitten, of luiers die in een handige verpakking bij je aankomen waar ook geen extra doos omheen zit.

In het verleden werd een doos met een breekbaar artikel ook vaak met allerlei plastic opblaasbare kussentjes verpakt, terwijl je tegenwoordig veel vaker stevig (gerecycled) papier als opvulmiddel ziet. De bescherming is er nog steeds indien het artikel hier om vraagt, maar er is gekeken naar de noodzaak voor extra verpakking en het materiaal waarmee dit gebeurt. Wij vinden hier niks mis mee.

Wat je als klant kunt doen om milieuvriendelijker online inkopen te doen

Als je in nood zit, is vanochtend bestellen en vanmiddag of morgen geleverd krijgen of ophalen bij het afhaalpunt natuurlijk superhandig. Wij zijn ook de laatste die anderen gaan voorschrijven hoe ze online zouden moeten shoppen, maar als je naar je eigen shopgedrag kijkt, kun je wel iets doen om minder milieuonvriendelijk te werk te gaan. Denk maar eens aan het volgende:

  • Kijk binnen jouw account naar wat je in het verleden regelmatig besteld hebt. Zie je daar elke maand een losse fles shampoo terugkomen? Dan kun je ook in een enkele bestelling 6 of 12 flessen kopen en ze in je voorraadkast zetten. Dit scheelt niet alleen bij het verzenden, maar is waarschijnlijk ook nog goedkoper.
  • Is online shoppen voor jou een soort opvulling van je vrije tijd, omdat je je vaak verveelt? Dan kun je twee dingen doen: een andere hobby zoeken zou een logische reactie zijn, maar je kunt ook blijven snuffelen op Bol, maar niet telkens alles los verpakt laten versturen. Maak verlanglijstjes aan die je bijvoorbeeld op een doordeweekse dag gebruikt om te vullen en kijk of je in het weekend genoeg spulletjes hebt om de bestelling in een keer te doen. Zo hoeft niet alles per stuk bij je geleverd te worden.

Bij deze laatste tip moeten we eerlijk zijn en een kanttekening plaatsen. Voor het tegelijkertijd laten versturen van meerdere items, moeten dezen namelijk wel uit het magazijn van Bol zelf komen. Zodra je bij externe verkopers iets koopt, komt het artikel direct van hen en zal het apart verpakt en verstuurd worden. Je hier bewust van zijn kan er wel voor zorgen dat je beter let op waar het product vandaan komt. Als Bol het ook heeft en de prijs hetzelfde is, bestel je rechtstreeks bij Bol.

Wel cadeauverpakking met abonnement op Select?

Op diverse plekken op internet lees je dat er wél nog de mogelijkheid is om je product als cadeau in te laten pakken wanneer je een abonnement op Select hebt. Wij vinden deze informatie echter niet terug bij de voorwaarden die bij het Select abonnement vermeld staan.

Wel zien we dat er tijdens de feestdagen eind 2021 een speciale actie is geweest waarbij een aantal bekende Nederlanders door heel het land Select-leden hebben bezocht en hun cadeautjes leuk verpakt hebben. Dit is dus geen service van Bol die het hele jaar door of aan elke klant aangeboden wordt.

Wat kan bij Bol wel nog als cadeau verpakt worden?

Een voorbeeld dat we wel nog hebben kunnen vinden, is de situatie waarbij je een cadeaukaart bij Bol.com koopt. Dan kun je er namelijk nog iets extra’s bijkopen, zoals een cadeauenvelopje of een cadeaudoosje. Dit maakt het geven net iets meer bijzonder dan alleen het plastic pasje met tegoed erop overhandigen aan je familielid of collega.

https://twinklemagazine.nl/2020/06/bol.com-stopt-met-het-inpakken-van-pakketjes/index.xml