We gebruikten informatie van de Consumentenbrond, Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Ook hebben  we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Een kortingscode voor studenten op Bol.com: bestaat het? 

Dit artikel gaat in op kortingen met als doelgroep studenten. Je komt erachter of er een speciale korting voor studenten bestaat en welke kortingen er nog meer zijn. Verder gaat we in op een bijzondere categorie producten op Bol.com die niet gericht is op kortingen, maar waar je als student wel je voordeel mee kunt doen. Als laatste leggen we aan je uit waarom je de prijzen van Bol ook moet nakijken als je bij een andere aanbieder wel studentenkorting kunt krijgen.

Heeft Bol.com nog steeds een kortingscode voor studenten?

Er is een tijd geweest dat Bol 5% studentenkorting gaf, maar deze korting was niet op alle artikelen op Bol.com, maar alleen op Nederlandstalige boeken die voor de opleiding gekocht dienden te worden. Je zou dan misschien denken: “Kon er niet iets meer korting vanaf bij Bol?”, maar hier had Bol.com als bedrijf zelf niks over te zeggen. De Nederlandse wetgeving heeft namelijk bepaald dat er maximaal een korting van 5% gegeven mocht worden op de vaste prijs van een boek.

Helaas is die kortingscode een poos geleden afgeschaft en nu kunnen studenten bij Bol.com geen korting meer krijgen op het bestellen van nieuwe studieboeken.

Welke algemene kortingen zijn er waar ook studenten van kunnen profiteren?

Er zijn natuurlijk wel een hoop andere kortingen die toch ook interessant voor studenten kunnen zijn. We denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Op Singles Day, Black Friday en Cyber Monday zijn er veel producten afgeprijsd, waardoor juist studenten die korting kunnen waarderen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een laptop die nu eindelijk wel eens aan vervanging toe is en waarop je 100 euro of meer kunt besparen.
  • De Sale aan het einde van de zomer of die in januari kan ook gunstig zijn voor studenten. Heeft de stofzuiger in jouw studentenhuis het opgegeven? Koop jij liever kleding in de uitverkoop, omdat je dan meer waar voor je geld krijgt? Dan is de Sale altijd een fijne periode op Bol.
  • Een abonnement op Select kan ook voor het hele studentenhuis besparingen opleveren. Spullen die je toch al nodig had (wc-papier, (afwas)wasmiddel, vuilniszakken), kun je via Bol lekker thuis af laten leveren. Dat betekent dat niemand hoeft te sjouwen met zware boodschappen.
  • Studenten die zich inschrijven voor nieuwsbrieven krijgen kortingscodes in hun mailbox toegestuurd. Je weet alleen van te voren nooit welke korting er binnenkort aan zit te komen, waardoor deze vorm van korting misschien het minst voorspelbaar en daarom ook het minst aantrekkelijk is.

Over het algemeen zijn er volop mogelijkheden om met korting op Bol.com te bestellen. Je hebt alleen zelf (of een slimmerd in jouw studentenflat) nodig om een beetje bij te houden wat wanneer in de aanbieding is en hoeveel het met de normale prijs scheelt. Zo kun je pas echt goed bepalen waar je gebruik van wilt maken.

Wat is op Bol.com wel interessant specifiek voor studenten?

Ondanks dat de 5% korting voor studenten op studieboeken is afgeschaft, is er wel een andere categorie boeken die interessant is en dat zijn de tweedehands boeken. Wanneer er geen nieuwe uitgave van een boek is verschenen, kun je van iemand die vorig jaar het boek nodig had en deze nu niet meer gebruikt het boek overnemen. Vaak zijn deze studieboeken zeker de helft goedkoper dan een nieuwe aanschaffen en dat scheelt dus enorm.

Je moet alleen zeker weten dat er geen nieuwe informatie is toegevoegd of oudere informatie is bijgewerkt, want anders kun je op een tentamen nog voor verrassingen komen te staan. Een tip van onze kant is:

  1. Vergelijk eerst het totaal aantal bladzijden. Zit er verschil in? Dan kun je op zoek gaan naar dat verschil.
  2. Bekijk dan de inhoudsopgave en ontdek welk hoofdstuk veranderd is.
  3. Ga naar het studielandschap in jouw school (want daar hebben ze altijd die nieuwste uitgave) en kopieer alleen wat je mist.
  4. Geef vervolgens in het tweedehands boek aan welke paragraaf vervangen is, zodat je geen verkeerde informatie samenvat of leert voor je tentamen.

Koop je toch nieuwe boeken en wil je ze het jaar erna kwijt en wat geld eraan overhouden? Dan kun je Bol.com natuurlijk wel gebruiken om een nieuwe eigenaar voor je boeken te vinden.

Waarom toch Bol.com checken als andere aanbieders wel studentenkorting geven?

Er zijn bedrijven die wel studentendiscounts geven, bijvoorbeeld de Mediamarkt en de BCC. Dit betekent echter niet automatisch dat je met korting beter af bent. Wij zouden daarom elke student die – of het nu voor de studie of een ander deel van het studentenleven is – altijd aanraden om prijzen goed te vergelijken voor een aankoop te doen. Er is soms namelijk iets vreemds aan de hand.

Bij sommige partijen schroeven ze in de weken voordat men een piek in bestellingen verwacht de prijs omhoog. Het gaat bij grotere bedragen telkens om een paar euro, totdat je uiteindelijk op een bedrag van 300 euro misschien wel 30 euro hoger uitkomt. Dat is 10% dat ze er dan beetje bij beetje bovenop doen. Hoe makkelijk is het dan om als het piekmoment daar is en studenten ineens allerlei zaken voor hun studie nodig hebben, te zeggen dat je 10% korting krijgt.

Wij zouden daarom vooral adviseren wat verder vooruit te kijken en je niet altijd blind te staren op een kortingspercentage. Als je al weet dat je na de zomer naar de universiteit gaat, wacht dan niet tot eind augustus met het kopen van een laptop of boeken. Ga er actief achteraan en bezoek meerdere website om prijzen op een rijtje te zetten. Pas dan weet je zeker dat je een beloofd voordeel ook echt gehad hebt, of dat je in een mooie marketingstunt bent getuind.