Energie Vergelijken 2024

Door over te stappen naar een andere energiemaatschappij kun je veel geld op je vaste lasten besparen. Maar hoe vind je een nieuwe energiemaatschappij? Wij helpen je met het vergelijken van verschillende energiecontracten zodat je gegarandeerd een goede deal scoort. Wat het voordeligste energiecontract is, verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van jaar tot jaar per aanbieder. Vergelijk hieronder de energiepakketten.

Vergelijk en vraag direct de prijs op

Hieronder kun je de tool gebruiken en het beste pakket vinden.

Energie vergelijken: waar moet je op letten?

Om optimaal te profiteren van onze deals, is het handig om te weten waar je op moet letten tijdens het maken van een vergelijking. Met onderstaande tips kun je eenvoudig een vergelijking maken en direct het energiecontract van jouw keuze afsluiten.

Breng jouw huidige energiekosten in kaart

Je kunt alleen een goede vergelijking maken als je weet waar je nu staat. Pak daarom jouw huidige energiecontract erbij en de meest recente jaarafrekening. In deze documenten kun je terugvinden hoeveel gas en elektra je op jaarbasis gebruikt en welke energietarieven er nu voor jou gelden. Met de informatie over jouw gebruik kun je een precieze vergelijking maken tussen de verschillende energieleveranciers. Met jouw huidige energietarieven kun je nauwkeurig berekenen hoeveel geld jij gaat besparen met een overstap.

Opzegboete of niet?

In jouw huidige contract kun je ook de looptijd vinden. Wil je eerder overstappen dan het contract toelaat? Dan kan jouw energieleverancier een opzegboete opleggen. Sommige energiemaatschappijen vergoeden deze opzegboete bij een overstap. Dat is een belangrijk punt binnen de vergelijking als je over wilt stappen voor het einde van jouw contract.

De looptijd van het energiecontract

Een belangrijke keuze is de looptijd van het contract. Kies je voor een jaarcontract zodat je volgend jaar weer over kunt stappen? Of ben je zo tevreden met het nieuwe energietarief dat je deze voor langere tijd vast wilt leggen? In de meeste gevallen kun je kiezen tussen een looptijd van 1 tot 7 jaar.

Vaste of variabele energietarieven

Een vast energietarief blijft tijdens de looptijd van jouw contract hetzelfde. Je weet dus precies hoeveel je voor jouw gas en elektra gaat betalen. Een variabel tarief wordt twee keer per jaar aangepast. De prijs kan daarbij dalen waardoor je goedkoper uit bent dan in het begin, maar het is ook mogelijk dat de prijzen juist stijgen. Vergelijk de verschillende energietarieven om te bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Groene of grijze energie

Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan grijze energie. Dit is echter niet bij iedere energieleverancier het geval. Vergelijk de prijzen van groene en grijze energie om jouw keuze te bepalen. Zo kun je een positieve bijdrage leveren aan het milieu zonder dat het pijn doet in jouw portemonnee.

De algemene voorwaarden vergelijken

Het is ook altijd verstandig om de energieleveranciers te vergelijken op de algemene voorwaarden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld als je weer over wilt stappen naar een andere energieleverancier. In de algemene voorwaarden staat onder andere meer informatie over de opzegtermijn, de betalingsmogelijkheden, het zelf aanpassen van betalingstermijnen en de opzegboete.

Klantervaringen met energieleveranciers

Veel mensen zijn ontevreden over de service die hun huidige energiemaatschappij biedt. Maak daarom gebruik van klantervaringen om een energieleverancier te vinden die uitblinkt in klantcontact. Klanten kunnen een rapportcijfer geven aan de leverancier waardoor jij in een oogopslag kunt zien of een maatschappij klantvriendelijk is. Zo krijg je een goede indruk wat je van de maatschappij van jouw keuze kunt verwachten, of je keuze hier op aanpassen.

Het goedkoopste energiecontract afsluiten

Voor de meeste mensen blijft de energieprijs een doorslaggevende factor bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Met jouw gemiddelde jaarverbruik bij de hand kun je de maandbedragen bij de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Zo vind je snel en simpel de goedkoopste energieleverancier. Je kunt jouw nieuwe energiecontract direct bij ons afsluiten en profiteren van lagere maandlasten.

Onze zoektocht naar de beste energieleverancier

Energieleveranciers zijn er in veel verschillende vormen. Aan energieleveranciers zal ook altijd behoefte blijven. Vandaar dat de vraag wat nu de beste energieleverancier is ook altijd actueel zal blijven. De beste energieleverancier moet volgens ons aan flink wat criteria voldoen. Welke dit zijn, bespreken we verderop in dit artikel. Let op: de zoektocht is nooit helemaal af.

Waarom wij energieleveranciers reviewen

Het reviewen van energieleveranciers doen wij met veel passie. In het verleden hebben we namelijk last gehad van behoorlijk onvoordelige abonnementen met voorwaarden waar we een wenkbrauw van optrokken. Dat moest anders. Uiteraard zijn we op onderzoek uitgegaan, want dat is wat onze nieuwsgierige aard ons ingeeft. Wist je dat we al heel veel reviews geschreven hebben over energieleveranciers en energie gerelateerde zaken?

Een kritische blik op het energieleveranciers aanbod

Het is altijd verstandig kritisch te blijven op wat energieleveranciers aanbieden en beloven. Per slot van rekening wil de energieleverancier geld aan jou verdienen. De opbouw van de kosten van een abonnement zijn niet altijd duidelijk en het is ook niet altijd duidelijk wanneer de leverancier jou nu meer mag laten betalen. Een goede voorbereiding is het halve werk: lees je goed in. Wat nu als je groene stroom zoekt? Welke leverancier biedt dan uitkomst?

De nodige scepsis overwonnen

Uiteraard waren we best wat sceptisch toen we voor het eerst energieleveranciers gingen reviewen. Energieleveranciers hebben namelijk niet altijd een goede naam. Regelmatig hoor je in het nieuws, of bij Kassa of Radar berichten voorbij komen dat de voorwaarden niet duidelijk zijn of dat prijzen zonder duidelijke uitleg verhoogd worden. Gelukkig hebben we met eigen ogen kunnen concluderen dat er ook energieleveranciers op niveau bij zitten.

Beloften van Nederlandse energieleveranciers

Het spreekt voor zich dat Nederlandse energieleveranciers je graag beloven dat ze het goedkoopste zijn en het beste aanbod voor je in petto hebben. Je zult gebruik maken van een voordelig abonnement en goedkoper uit zijn dan bij de concurrent. Neem het met een korreltje zout: er kan er namelijk maar één de allerbeste en de allergoedkoopste zijn.

Beoordeel een energieleverancier op het volgende

Wij beoordelen energieleveranciers altijd op onderstaande criteria:

  • De abonnementsprijzen moeten voordelig zijn ten opzichte van die van de concurrent
  • Het moet in één oogopslag duidelijk zijn waar je precies voor betaalt
  • De algemene voorwaarden moeten deugen – plotselinge prijsverhogingen moeten niet mogelijk zijn
  • Overstappen moet goed geregeld zijn
  • Vaste energietarieven hebben onze voorkeur boven variabele tarieven.

Onze onderzoeksdata voor energieleveranciers

De onderzoeksdata die wij in dit artikel presenteren, komen voort uit ons eigen onderzoek. Dat betekent dat we met passie en toewijding onderzoek hebben gedaan naar het aanbod en alles tot in detail in kaart hebben gebracht. Uiteraard is er bij onderzoek sprake van een momentopname.

De groenste energieleverancier volgens de Consumentenbond

Kijk je naar wat welke energieleveranciers de groenste stroom levert – en dus het beste voor het milieu is – dan steken vooral de grotendeels onbekende leveranciers de kop op. De meest duurzame energieleveranciers zijn de volgende: Energie VanOns, Om|Nieuwe Energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Alle vijf de leveranciers krijgen een perfecte score.

https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier

Jouw energieleverancier vervolgstap

Er zijn veel verschillende energieleveranciers in Nederland actief. Dat betekent dat je meer dan genoeg keuze hebt. Het is aan jou de beste eruit te vissen. Wij hebben je met dit artikel en onderzoek een steuntje in de rug gegeven. Onthoud: wat de beste energieleverancier is, is een momentopname, maar ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Lees je dus goed in.

Veel succes en op een geslaagd contract!