We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Hoe onderhoud je je zonnepanelen en hoe en wanneer maak je ze schoon? Waar moet je allemaal aan denken? Gelukkig valt het allemaal wel mee. Lees verder voor alle tips en alles wat je moet weten.

Belangrijkste om te weten: zonnepanelen zijn niet onderhoudsintensief

Het prettige van zonnepanelen is dat je er niet veel mee hoeft te doen qua onderhoud. Wanneer er regen komt, reinigen de panelen zichzelf doordat ze in een schuine helling staan en het water er direct afloopt. Ook hebben ze een zelfreinigende coating. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken om vuil of kalkaanslag.

Wel is het prettig om een jaarlijkse inspectie te doen en je zonnepanelen eens per twee jaar met water en een zachte doek schoon te maken. Dat kun je doen omdat je door minder vuil op de panelen, meer oppervlak overhoudt waar zon op kan schijnen, maar veel fabrikanten zeggen zelfs dat dat niet hoeft.

Meer dingen om op te letten bij het schoonmaken van je zonnepanelen

  • Vooral als je veel bomen boven of rond je dak hebt, is het wel slim om eens per jaar even een controle en schoonmaak te doen.
  • De meest slimme timing om dit te doen, is natuurlijk in maart, net voordat het zonneseizoen begint.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit kan de zonnepanelen beschadigen. Een tuinslang en spons kan wel.
  • Zijn de zonnepanelen op een moeilijk te bereiken plek? Laat dan een gespecialiseerd bedrijf komen.
  • Let op: gebruik geen buitende middelen, maar gebruik gewoon lauwwarm water.
  • Controleer ook meteen of er geen losse kabels bij je zonnepanelen liggen, want die kunnen door het weer beschadigen en vervolgens brand veroorzaken. Bekijk de video die helemaal onderaan deze pagina staat.
  • Laat ook je omvormer en zonnepanelen om de paar jaar controleren door experts, zodat er geen gevaren kunnen onststaan.

Bekijk deze video’s met alle tips over het onderhouden van je zonnepanelen

https://www.youtube.com/watch?v=Dum7Q48AzjM

Tot slot: let ook even op de gevaren van zonnepanelen


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Succes!