We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt? Dat is wat je in dit artikel gaat ontdekken. Wij hebben alles op het gebied van zonnepanelen namelijk overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Er zijn meer dan genoeg redenen om zonnepanelen aan te schaffen: niet alleen zet je een goede stap richting de verduurzaming van je woning, op de lange termijn zul je je kosten ook terugverdienen. Over een periode van jaren leveren zonnepanelen dus geld op.

Waarom zonnepanelen investeren?

Zonnepanelen zijn een vorm van duurzame energie: warmte van de zon kost niets en is voor iedereen gratis. Het opwekken van energie voor je woning uit zonlicht is niet vervuilend voor de aarde. Juist in deze tijd is het erg belangrijk dat we verduurzamen en denken aan het klimaat. We willen de aarde niet verder vervuilen, want dat heeft slechte gevolgen voor mens, dier en milieu. Wit je dat zonnepanelen goed zijn voor de portemonnee? Je verdient er geld mee.

Wat is je jaarlijkse energieverbruik?

Als je helemaal zelfvoorzienend wil worden met je zonnepanelen, is het belangrijk dat je er genoeg van op je dak hebt liggen. Je moet hiervoor eerst goed kijken wat je gemiddeld per jaar aan energie verbruikt en hoeveel je in de volgende jaren verwacht te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan een elektrische auto aan te schaffen of een warmtepomp? Dan komt hier extra verbruik bij. Vervolgens kijk je naar wat één zonnepaneel je gemiddeld per jaar oplevert.

Wat levert één zonnepaneel op?

Dat verschilt per jaar. Je kunt van tevoren natuurlijk niet precies voorspellen hoeveel de zon gaat schijnen. Ook is het zo dat zonnepanelen een beperkte houdbaarheid hebben (na heel wat jaren moeten ze vervangen worden). Toch gaan zonnepanelen lang mee. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, moet je ook kijken naar hoeveel energie je per jaar wilt opwekken met je panelen. Gemiddeld genomen hoort daar het volgende sommetje bij:

  • Wil je 2000 kWh (Kilo Watt per Uur) opwekken? Dan heb je 7 panelen nodig


  • Voor 3000 kWh geldt 10 panelen


  • Bij 4000 kWh hoort 13 panelen


  • En bij 5000 kWh hoort 18 panelen.

Waarom het dak belangrijk is

Je dak is niet oneindig groot. Dat betekent dat er maar een beperkt aantal zonnepanelen op zal passen. Je kunt niet meer zonnepanelen aanschaffen dan je ruimte hebt op je dak. Heb je een puntdak, dan verwacht je misschien dat je aan beide kanten van het dak zonnepanelen kunt leggen. Ook dat is niet helemaal waar: zonnepanelen die naar het noorden zijn gericht leveren namelijk bijna geen energie op, omdat de zon hier niet rechtstreeks op schijnt.

Hoe zit het met de dak richting?

Om te bepalen hoeveel energie je zonnepanelen gaan opleveren, moet je ook kijken naar de windrichting waarin je dak ligt. De zon staat in Nederland in het zuiden, niet in het noorden. Dat betekent dat je het beste zonnepanelen kunt leggen op een dak dat op het zuiden is gericht. Een dak dat op het noorden is gericht, levert bijna niets op. Een dak dat op het oosten is gericht, levert vooral ’s ochtend energie op en een dak op het westen vooral ’s avonds.

Ook belangrijk: de hellingshoek van het dak

Wist je dat je ook moet kijken naar de hellingshoek van het dak? Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verschil tussen een plat dak en een schuin dak. Op een schuin dak valt het zonlicht recht in. De zonnestralen worden veel meer geconcentreerd op een schuin dak dan op een plat dak. Zonnepanelen op een plat dak leveren dus minder energie op. Je hebt meer zonnepanelen op een plat dak nodig dan op een schuin dak om dezelfde energie op te wekken.

Soort zonnepanelen

De technologie staat niet stil. De eerste zonnepanelen die je kon kopen om op je dak te leggen, waren lang niet zo krachtig als de zonnepanelen die je nu kunt kopen. Wat dat precies inhoudt? Eerdere modellen zonnepanelen wekten minder energie op uit dezelfde hoeveelheid zonlicht dan de nieuwste modellen zonnepanelen, ook al zijn ze even groot. Het is dus aan te raden altijd te kiezen voor het nieuwste model zonnepanelen op je dak.

Kun je ook tweedehands zonnepanelen op je dak leggen?

Het is vast wel ergens mogelijk om tweedehands zonnepanelen te kopen, maar het is de vraag of dat verstandig is. Zonnepanelen verslijten namelijk: een nieuw zonnepaneel wekt meer energie uit zonlicht op dan een zonnepaneel dat al 10 jaar oud is. Dat betekent dat je aan een tweedehands zonnepaneel niet zoveel meer hebt, omdat je er minder energie voor terugkrijgt. Het is een beetje zoals met mobieltjes: hoe ouder ze zijn, hoe sneller de batterij leeg is.

Het vermogen van een zonnepaneel

Het vermogen van een zonnepaneel wordt Wattpiek genoemd. De afkorting hiervan is Wp. Wattpiek is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken. Hiervoor worden zogenaamde “standaard laboratoriumcondities” gebruikt. Je moet denken aan temperatuur van 25 graden Celsius en “optimale instraling”. Optimale instraling houdt in dat het zonlicht recht op het zonnepaneel valt (niet onder een hoek) en deze dus zo goed mogelijk belicht.

Zo bereken je de jaarlijkse opbrengst

Met de Wattpiek van het zonnepaneel kun je de (maximale) jaarlijkse opbrengst berekenen. Een gemiddeld formaat zonnepaneel heeft een piekvermogen van rond de 370. Een standaard paneel bestaat uit rond de 6 bij 10 zonnecellen, met een afmeting van 100 bij 165 centimeter. Het sommetje voor het berekenen van de gemiddelde jaarlijkse opbrengst is de volgende:


  • Gemiddeld is de jaarlijkse opbrengst in Kilowattuur 90% van de Wattpiek capaciteit. Dat houdt in dat de zonnecel zo’n 90% van de maximale 100% aan energie oplevert. Je hebt zo’n 10% verlies omdat de ideale laboratoriumomstandigheden in praktijk niet bestaan.


  • Je krijgt de volgende som: bij 10 panelen van 370 Wattpiek – 10 x 370 x 0.9 = 3.330 kWh.

Verschillen in jaarlijkse opbrengst

Het verschil in jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen zit hem allereerst in hoeveel zon er dat jaar was. Het verschil tussen een erg zonnig en een weinig zonnig jaar kan al snel zo’n 20-25% zijn. Ook schijnt er niet overal in het land evenveel zon in een jaar: meestal schijnt er in kustgebieden jaarlijks gemiddeld wat meer zon dan elders in het land. Bij koele temperatuur zal een zonnepaneel beter presteren en meer energie opleveren dan wanneer het stikheet is.

Speciale oriëntatie van zonnepanelen

In plaats van een zonnepaneel op het oosten of het westen te richten, kun je er in bepaalde omstandigheden ook voor kiezen deze op het zuidoosten of zuidwesten te rechten. Ook de combinatie oost-west is erg populair (de helft van de panelen ligt op het oosten en de andere helft op het westen). Door de ligrichting van de panelen te spreiden, zorg je dat er de hele dag zonlicht wordt opgenomen. Zo voorkom je dat alles in één keer komt en de rest van de dag niets.

Wordt opgewekte energie direct gebruikt?

Voor het omzetten van zonne-energie uit zonnepanelen naar energie die je voor je woning kunt gebruiken, heb je een zogenaamde omvormer nodig. Niet alle energie die je opslaat, wordt meteen gebruikt. Energie kan ook worden opgeslagen en worden terug geleverd.

Wanneer heb je extra behoefte aan zonnepanelen?

Steeds meer mensen gaan elektrisch koken met een inductiekookplaat. Ook rijden steeds meer mensen in een elektrische auto die thuis wordt opgeladen. Er komen ook steeds meer hybride warmtepompen bij die het huis gedeeltelijk elektrisch verwarmen. Er wordt steeds minder van gas gebruik gemaakt en steeds meer van elektriciteit. Om al die elektriciteit zelf op te kunnen wekken, zijn steeds meer zonnepanelen van hoge kwaliteit nodig op onze daken.

Gelijk alle panelen plaatsen of later nieuwe panelen bijplaatsen?

Het is verstandiger om in één keer alle zonnepanelen te laten plaatsen die je op je dak wilt hebben, dan later nog een aantal zonnepanelen extra laten bijplaatsen. Niet alleen betaal je dan maar één keer installatiekosten voor je zonnepanelen, je voorkomt ook dat bepaalde panelen eerder versleten zijn dan panelen die je later hebt gekocht. Het is financieel op de lange termijn goedkoper. Dat heeft te maken met de salderingsregeling die langzaam wordt afgebouwd.

Hoe zorg je voor optimaal rendement voor je zonnepanelen?

Als je succesvol een traditionele zonnedans kan uitvoeren, zet je voor jezelf een belangrijke stap. Nee, even zonder gekkigheid: optimaal rendement haal je natuurlijk alleen als de zon veel schijnt. Maar je kunt er ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk rendement haalt uit het zonlicht dat je wél krijgt. Richt de panelen zoveel mogelijk zuidelijk en zorg voor de ideale hellingsgraad van je panelen. De ideale hellingshoek ligt ongeveer rond de 35-38 graden.

Hoe lang voordat je je investering hebt terugverdiend?

Dat is afhankelijk van alle bovenstaande factoren, maar uit ervaring is gebleken dat het gemiddeld 5-7 jaar duurt voor je je investering hebt terugverdiend. Dat betekent dat je na die periode winst gaat maken op je zonnepanelen. Kies je voor goede A-merken panelen, dan is de kans klein dat er voor die periode iets gebeurt, zoals kapotte zonnepanelen of een faillissement.

Lijst met A-merken zonnepanelen

Er zijn veel verschillende aanbieders van zonnepanelen. De volgende merken worden gezien als A-merken:

  • LONGI Solar (op moment van spreken wereldwijd de grootste aanbieder van monokristallijn panelen)


  • SunPower (heeft liefst 25 jaar productgarantie)


  • JA Solar


  • Amerisolar (20 jaar productgarantie)


  • Canadian Solar (heel hoog rendement op je panelen)


  • HT Solar (voldoet aan alle strengste kwaliteitsnormen en heeft een zeer hoge productie standaard).

Zonnepanelen die niet op het eigen dak liggen

Wist je dat er ook mogelijkheden zijn om te investeren in zonnepanelen die je niet op je eigen dak terugvindt? Je kunt onder meer kiezen voor één van de volgende manieren van investeren:

  • Investeer zonder te kopen

Je koopt een vorm van “obligatie” over de opbrengst van zonneparken. Deze vorm van investeren is eigenlijk een soort van crowdfunding – na een aantal jaar krijg je je inleg terug.

  • Binnen of buiten postcoderoos zonnepanelen kopen

Je koopt zonnepanelen die niet op je eigen dak worden geïnstalleerd, maar ergens binnen of buiten je eigen postcode. In feite word je bij deze methode lid van een corporatie.

  • Koop stroom van iemand anders zonnepanelen

Je kiest dan voor een energieabonnement bij een energieleverancier die duurzame energie haalt uit Nederlandse parken. Denk onder meer aan Nederlandse zonneparken. Je kunt ook (overbodige) energie van je eigen zonnepanelen doorverkopen via een energieleverancier.

YouTube video: alles over zonnepanelen

  • Hier let je op de aankoop van zonnepanelen volgens de Consumentenbond:
  • Collectieve inkoop zonnepanelen over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt:
  • Ook Test Aankoop bespreekt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt:

Gebruikte bronnen voor dit zonnepanelen artikel


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Succes met jouw zonnepanelen!