We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Waaraan moet je allemaal denken om je keuken zo mooi mogelijk te houden? In dit artikel vind je de beste tips om je keuken zo goed mogelijk te onderhouden zodat ie het langste meegaat. Lees verder…

Algemene tips

  • De belangrijkste algemene tip is: voorkom schimmel en kalk door nattigheid altijd goed droog te maken. Maak bijvoorbeeld altijd je aanrecht en gootsteen droog met een microvezeldoek.
  • Vuil wordt pas hardnekkig als het er een aantal uur in blijft zitten. Is iets pas net vuil, dan kun je het super makkelijk weghalen. Maak er een gewoonte van om je keuken iedere dag schoon te maken. Stel bijvoorbeeld als regel in: je keuken hoort helemaal schoon te zijn voor je gaat slapen.
  • Let op: gebruik op metalen en roestvaststalen oppervlakken geen schuurmiddel of schuurspons. Deze maken daar krassen op. Gebruik wel allesreiniger, soda en afwasmiddel.
  • Wees niet zuinig met je microvezeldoekjes. Vervang of reinig je vaatdoekjes dagelijks, want daar broeden bacteriën door de vochtigheid. Of gebruik voortaan alleen nog wegwerpdoekjes.
  • Voorkom viezigheid op je muren door te koken met je raam open en je afzuigkap aan.

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken?

Je hebt de keuze uit de volgende middelen:

  • Schuurmiddel (Cif)
  • Allesreiniger
  • Ontvetter (Dasty of bakingsoda)
  • Schoonmaakazijn
  • Enkel voor de spierwitte, ernstig vervuilde onderdelen: bleekmiddel
  • Schuurspons en microvezeldoek
  • Een droge doek om waterstrepen weg te halen

Video’s met alle tips voor jouw keukenschoonmaakroutine per onderdeel van de keuken

Algemene tips

Hieronder vind je nog meer algemene tips in onderstaande video’s:

Hoe maak je je oven schoon?

Wil je je oven schoonmaken? Even 90 minuten aanzetten met een schaal amonia en een schaal kokend water. Kijk maar hoe dat gaat in de video hieronder:

Vaatwasser

Voor je vaatwasser geldt verder: reinig het filter dat op de bodem van de vaatwasser zit en reinig de sproeiarmen. Denk ook aan de gaatjes die in de sproeiarmen zitten: prik ze door als er vuil in zit. Vul ook het grof vaatwasser-zout aan met een speciaal trechtertje. Tot slot laat je de vaatwasser even leeg op de hoogste temperatuur draaien met een machinereiniger-flesje. Ook alle andere tips vind je in onderstaande video’s:

Fornuis / inductiekookplaat

  • De belangrijkste tip voor je kookplaat is om het meteen schoon te maken na iedere kookbeurt. Hoe verser het vuil, hoe makkelijker om het schoon te maken en houden.
  • Voorkom het gebruik van schuurmiddel!
  • Haal eerst het ergste vuil weg met een doek zonder zeep.
  • Gebruik een speciale glasschraper voor kookplaten.
  • De kookkringen met witte waas ontstaan door een te groot hitteverschil of als iets over is gekookt. Deze kun je bijvoorbeeld reinigen met HG kookplaat/-intensiefreiniger op een droge doek.
  • Als je niet bang bent om de kleine siliconenstukjes in te ademen, kun je ook iedere keer Cerafix op je kookplaat doen, waardoor er een extra laagje op komt en je alles simpel weg kunt vegen.
  • Een ontvetter als Dasty is briljant om je kookplaat helemaal schoon te krijgen.
  • Het is belangrijk om al het schoonmaakmiddel ook weer weg te nemen met een schone doek als je klaar bent met poetsen. Als je helemaal klaar bent, maak je de kookplaat helemaal droog.
  • Behandel je kookplaat als glas. Dat is het namelijk ook ongeveer. Snijd er dus niks op en schuif je pannen niet heen en weer, maar til ze op. En pas op met metalen dingen op je kookplaat zetten.
  • Gebruik altijd schone doeken om krassen te voorkomen. Schuif ook niet zomaar met voorwerpen op de plaat, want dan kunnen er ook krassen komen.

Afzuigkap

Sommige afzuigkappen – bijvoorbeeld de varianten die in je inductie-kookplaat gebouwd zijn – hebben koolfilters die je in de oven schoonmaakt door ze te verhitten. Eens per half jaar kun je ze ook helemaal vervangen.

Snijplank

Je staat er misschien niet bij stil, maar je mes snijdt allerlij groefjes in de snijplank… en in die groefjes kunnen bacteriën zich heerlijk nestelen. Eens in de zoveel tijd echt schoonmaken dus met zout en citroen zoals weergegeven in onderstaande video. Of vervangen. Een plankje kost niet veel.

Succes!