We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Kobo Plus: de lees- en luisterservice uitgebreid beoordeeld

Kobo Plus is een abonnementsdienst die uitgebreid toegang geeft tot een groot assortiment online boeken om te lezen en beluisteren. Bij Kobo Plus kun je verschillende abonnementen afsluiten en maak je altijd gebruik van een voordelige proefperiode van liefst 30 dagen. Het boekplatform heeft de boekenwurm een hoop te bieden. Ontdek meer over Kobo in dit review.

Kobo Plus en waar onze zoektocht naar de beste lees- en luisterservice toe leidde

Boekenwurmen zijn we op de redactie eigenlijk allemaal. Niet zo gek: wij hebben van lezen en schrijven ons beroep gemaakt. Taal is onze passie, zou je wel kunnen stellen. Vandaar dat we altijd op zoek zijn naar de beste boeken, zowel in onze vrije tijd als werk gerelateerd. Sinds de opkomst van het e-boek is het een stuk makkelijker geworden boeken online te raadplegen. Uiteraard gingen we op zoek naar een geschikte dienst en kwamen al snel uit bij Kobo Plus.

Waarom wij lees- en luisterservices prima kunnen reviewen

Wist je dat we Kobo Plus abonnementsdiensten eerst in de praktijk hebben uitgetest voor we ons review zijn gaan schrijven? Voor ons is dat een harde voorwaarde om succesvol te kunnen reviewen. Reviewen is iets wat we op dagelijkse basis doen: maar liefst honderden programma’s, websites en diensten zijn inmiddels de revue gepasseerd. Zo hebben we ook enkele concurrenten van Kobo Plus beoordeeld: we weten precies waar het platform aan moet voldoen.

Blijf kritisch op het aanbod van een dienst als Kobo Plus

Het concept van een groot platform met eindeloos veel lees- en luisterboeken online is natuurlijk fantastisch. Maar ja: dat is de theorie. Waar het om draait is de praktijk. Zijn de e-boeken bijvoorbeeld wel van hoge kwaliteit? Is het aanbod groot genoeg? Is het prettig lezen? En hoe zit het dan met de kwaliteit van het luisterboek? Zijn de sprekers prettig?

Kobo Plus: is scepsis wel of niet op zijn plek?

Kortom: er is een hoop waar Kobo Plus in theorie de mist mee in zou kunnen gaan. Vandaar dat we in eerste instantie ook wat sceptisch op het platform waren. Gelukkig bleken onze zorgen ongegrond. Door het platform in de praktijk uit te proberen, hebben we kunnen concluderen dat het aanbod boeken breed én van hoge kwaliteit is. Plus de prijzen zijn prima.

Wat beloven lees- en luisterservices zoal? Geloven of er Oost-Indisch doof voor zijn?

De grote abonnementsdiensten op online lees- en luistergebied lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar. Vandaar dat ze actief moeten marketen om zich te onderscheiden. Dus hoor je de leuzen voorbijkomen: “het grootste aanbod,” “de beste prijzen,” en “het makkelijkste platform”. Onthoud dat een bedrijf uitsluitend zijn eigen pluspunten en niet de nadelen belicht.

Op deze criteria is Kobo Plus (en de concurrent) door ons beoordeeld

In ons Kobo Plus review hebben we in het bijzonder op het volgende gelet:

 • Prijzen van Kobo Plus abonnementen

 • Het complete aanbod boeken

 • De hoeveelheid topauteurs, bestsellers en oude klassiekers

 • De verhouding tussen lees- en luisterboeken

 • De kwaliteit van de luisterboeken – hoe goed zijn ze ingesproken? Wat zijn de effecten?

 • De technische kwaliteit van de leesboeken – kun je makkelijk bladeren? Opslaan? Is er hoofdstukindeling, etc.?

Het verhaal van Kobo Plus in het kort

Kobo Plus omschrijft zichzelf als jouw “favoriete lokale boekwinkel,” maar dan in nieuw jasje gehuld. Kobo streeft ernaar het beste van een lokale favoriete boekenwinkel te combineren met de technologie van het moderne leven. Het probeert lezen zoveel mogelijk in je leven te integreren. Kobo Plus is opgericht en wordt op dagelijkse basis gerund door liefhebbers van boeken.

De bedenkers van Kobo Plus

Kobo is een naam die bewust gekozen is. Dit is namelijk een anagram van “Book”. Kobo is beginnen als Cloud e-Reading service, opgericht door de Canadese boekenwinkelketen Indigo Books and Music in 2009. Datzelfde naam nog kreeg de dienst de naam “Kobo” en werd het een onafhankelijk bedrijf. In 2010 is Kobo overgenomen door het Japanse Rakuten. Sinds 2016 heeft Kobo een enorme groei doorgemaakt en zijn er steeds meer boeken op beschikbaar.

Onze ervaringen met Kobo Plus en bijkomstige resultaten

Wij zijn uitstekend te spreken over de kwaliteiten van Kobo Plus. Elk lid van de redactie heeft er een abonnement op aangemaakt en elk van ons was te spreken over het aanbod boeken. Het vinden van een boek dat bij ons paste was zo gebeurd. Je kunt uitgebreid browsen op het platform, zoektermen ingeven en reviews lezen die andere gebruikers achtergelaten hebben.

Op welke kosten moet je bij Kobo Plus rekenen?

Kobo Plus is, zoals gezegd, een abonnementsdienst. Het fijne van zo’n abonnement is dat je van tevoren precies weet wat het gaat kosten. Zo hou je goed zicht op je uitgaven. In totaal kun je kiezen tussen drie verschillende abonnementen. Hun aard spreekt bovendien voor zich:

 • Kobo Plus Lezen kost 9.99 euro per maand

 • Ook Kobo Plus lezen kost 9.99 euro per maand

 • Het uitgebreidste abonnement – Kobo Plus Lezen & Luisteren – kost 12.99 euro per maand.

Maakt dit Kobo Plus de investering waard?

Absoluut. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom Kobo Plus de moeite waard is. Allereerst zijn de abonnementskosten heel overzichtelijk. Daarnaast zijn de abonnementen absoluut niet duur. Lees je per maand 2 boeken? Dan is een Kobo abonnement al goedkoper dan losse boeken aanschaffen. Het voordeel van een vaste abonnementsprijs is, dat hoe meer boeken je aanschaft, hoe voordeliger het abonnement wordt: ideaal voor de fanatieke boekenwurm.

Verschillende modules van Kobo Plus beoordeeld

Kobo Plus geeft toegang tot honderdduizenden boeken die je vanaf elk apparaat kunt bekijken. Je vindt ze overzichtelijk gebundeld in de Kobo app. Je kunt de app downloaden op Google Play of in de App Store. Als je boeken gelezen hebt en een gebruikershistorie begint op te bouwen, doet Kobo Plus automatisch gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van je leesgedrag. Handig, want je komt interessante nieuwe titels tegen die passen bij je smaak.

Module één: Kobo Plus Lezen

De abonnementen van Kobo Plus zijn extreem rechttoe-rechtaan. Kies je voor Kobo Plus Lezen, dan krijg je alleen toegang tot de lees e-boeken in het assortiment. Gelukkig zijn dit er ontzettend veel – meer dan je in een heel leven kunt lezen. Je krijgt toegang tot liefst honderdduizenden verschillende titels, te lezen op iedere Kobo e-reader voor 9.99 euro per maand.

Module twee: Kobo Plus Lezen & Luisteren

Kobo Plus Lezen & Luisteren geeft toegang tot zowel alle e-boeken als alle luisterboeken. Deze kun je vrijuit lezen op iedere Kobo e-reader of beluisteren in de Kobo-app. Voor slechts 12.99 euro per maand heb je een ongelimiteerd aanbod en kun je eindeloos afwisselen.

Module drie: Kobo Plus Luisteren

Het derde abonnementen, Kobo Plus Luisteren, geeft toegang tot alle luisterboeken in het assortiment. Het kost 9.99 euro per maand en is daarmee even duur als het alleen lezen abonnementen. Het aanbod luisteren is met tienduizenden luisterboeken wat kleiner, maar nog altijd erg groot. Het fijne van luisterboeken is dat je kunt luisteren en ondertussen met iets anders bezig kunt zijn: maak een wandeling in de natuur, of breng het huishouden op orde.

Onze Kobo Plus scores

 • Kwaliteit: 9. Uitgebreid aanbod titels, zowel grote auteurs als goede, onbekende werken

 • Prijs: 9. Prima en bovendien vaste prijs

 • Support: 7. Belmogelijkheden zijn wat beperkt

 • Eenvoud: 9. Prettig en eenvoudig in gebruik

 • Functies: 8. De website zit op technisch vlak goed in elkaar.

Waarom is Kobo Plus anders dan andere diensten?

Kobo Plus heeft uitstekende abonnementen, een groot aanbod lees- en luisterboeken en rekent eerlijke prijzen. Eén van de grootste voordelen van Kobo is misschien wel het feit dat er een e-reader is voor iedereen: je krijgt je eigen e-reader aangeleverd waarmee je boeken kunt lezen of beluisteren. Deze hebben voor duizenden e-boeken opslag en zijn bovendien waterdicht.

Een expert benoemt de meerwaarde van Kobo Plus

De expert bij wie we naar Kobo Plus navraag hebben gedaan, wat erg te spreken over het gebruiksgemak van het platform. De kwaliteit e-readers zijn een waardevolle toevoeging: deze hoef je niet meer zelf aan te schaffen. Bovendien heeft Kobo Plus een aanbod dat groter is dan bijna iedere abonnement. Voor een heel bescheiden prijsje krijg je volledige toegang. Een kanttekening is dat er nog een vrij beperkt aantal e-boeken Nederlandstalig is.

De Kobo Plus supportafdeling onder de loep

Ook hebben de supportafdeling van Kobo Plus uitgetest. In onze ervaring is het heel eenvoudig klantenservice te bereiken: er zijn geen lange wachtrijen en je wordt uitgebreid geholpen. Je kunt chatten met en medewerker en gedurende werkdagen telefonisch contact opnemen: van maandag tot en met vrijdag bel je tussen 9:00 en 16:00 uur naar 0800-022-9598.

Wie kan er dankbaar van Kobo Plus gebruik maken?

Kobo Plus is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een groot aanbod online lees- en luisterboeken, zowel Nederlands als Engelstalig. Dankzij de voordelige abonnementen, is Kobo Plus ideaal voor de veellezer en fanatieke boekenwurm. Je vindt hier boeken voor volwassenen en kinderen, in alle genres, zowel non-fictie als fictie en ontvangt bovendien leessuggesties.

Stappenplan: de Kobo Plus diensten gebruiken

Een Kobo Plus abonnement sluit je als volgt af:

 • Je gaat naar de Kobo Plus website en kiest een abonnement van je keuze

 • Je vult je algemene gegevens in en kiest een betaalmethode

 • Vervolgens ontvang je de eerste 30 dagen gratis

 • Je bladert door het enorme boekenaanbod of maakt gebruik van de zoekfunctie en voegt titels toe aan je Kobo Plus-boekenlijst

 • Vervolgens kun je de boeken lezen of beluisteren met de Kobo e-Reader of in de app.

Het nieuwste van Kobo Plus

Inmiddels staan er maar liefst ruim vijf miljoen titels op Kobo Plus. De verwachting is dat het aanbod alleen maar groter wordt. Je vindt meestal niet de allernieuwste titels in het assortiment, maar wel de meest spraakmakende titels van de afgelopen jaren. Blijf alert op nieuwkomers.

Kobo Plus reviews: in bullet-points wat er bekend is

Hetnlpcollege.nlBij Kobo Plus vind je e-boeken in overvloed, ook Nederlandstalig. Het nadeel is wel dat er wat minder Nederlandstalige luisterboeken zijn. Als het geen probleem voor je is, wijk je uit naar de Engelstalige versie van het boek – deze zijn er in overvloed.
Trustpilot.comRakuten Kobo heeft 4.256 reviews op Trustpilot, wat leidt tot een gemiddelde score van 3.8 uit 5 en een TrustScore van 4 uit 5 sterren. 55% (meer dan de helft van de reviewers) dus geeft 5 sterren. Nog eens 23% geeft vier sterren. De meeste mensen zijn erg enthousiast.
Portablegear.nlKobo Plus wordt omschreven als interessante optie voor veel lezers. De kosten van een abonnement zijn namelijk bieden de kortste keren terugverdiend. De Kobo app werkt goed (al is hij niet erg naar eigen smaak aan te passen) en de integratie van Kobo Plus met de Kobo e-readers is zelfs perfect.
Mommytobe.nlMommytobe is groot fan van Kobo Plus en gebruikt de dienst met grote regelmaat. Je ontdekt gemakkelijk nieuwe schrijvers en hele genres. De Kobo e-reader is gemakkelijk in gebruik. Het platform stimuleert vaker te lezen dan je voorheen las. Bovendien heeft het een groot gebruiksgemak, dat leidt tot veel plezier in het gebruik.
Besteboekentips.nlDe redactie was erg onder de indruk van het complete Kobo Plus aanbod. Bijna alle boeken op de individuele wishlists waren terug te vinden. Kobo Plus stimuleert je om meer te lezen dan je zonder abonnement zou doen. Het platform werkt prettig en motiverend

Een nadeel is dat de e-readers niet geheel “senior-proof” zijn en dat je wel enige digitale kennis nodig hebt om er goed gebruik van te maken.

Deze alternatieven zijn er voor Kobo Plus

Beste algemene keuzeNextory – ook Nextory biedt een enorm aanbod lees- en luisterboeken aan voor een vaste prijs.
Onze persoonlijke favorietStorytel – een andere concurrent van Kobo Plus die met vaste abonnementen werkt.
Beste luisteroptieAudible – uitblinker op het gebied van luisterboeken.

Concluderend: kunnen we Kobo Plus wel of niet aanraden?

ReviewKobo Plus
SamenvattingKobo Plus is wat ons betreft een platform dat absoluut de moeite waard is voor de echte boekenfanaat. Grote voordelen zijn de vaste lage kosten, het ruime aanbod lees- en luisterboeken en de gratis meegestuurde Kobo e-reader. Al met al is Kobo gebruiksvriendelijk en simpelweg erg prettig in gebruik.
Review doorDe eigen redactie
BeoordelingOns eindcijfer: 8.9/10.

Jouw volgende stap op lees- en luisterboek gebied

Ben jij nieuwsgierig naar wat de wereld van lees- en luisterboeken jou te bieden heeft? En zoek je een abonnement voor een vaste en eerlijke prijs? Dan is Kobo Plus het platform dat je zoekt. Hier vind je namelijk alles voor een vaste en eerlijke prijs. De eerste 30 dagen zijn gratis!

Veel gestelde vragen aan het adres van Kobo Plus

 • Kun je meerdere Kobo Plus abonnementen afsluiten?

Ja, dat kan. Je kunt zelfs meerdere abonnementen met één creditcard afsluiten. Let er wel op dat je in dat geval met slechts één abonnement in aanmerking komt voor de eerste 30 dagen gratis.

 • Hoe annuleer je een Kobo abonnement?

Ga naar Kobo.com, klik op jouw “Mijn Account” omgeving en klik vervolgens op “Mijn Abonnementen”. De optie annuleren verschijnt nu in beeld. Is de annulering bevestigd, dan heb je automatisch ook toegang meer tot alle boeken in je Kobo Plus-boeken omgeving.

 • Wat al je een Kobo Plus abonnement bij Bol.com aankoopt?

Koop je je Kobo Plus abonnement bij Bol.com, dan moet je je via Bol.com aanmelden als je wilt annuleren.

 • Hoe kun je je gratis proefperiode starten?

De gratis proefperiode van 30 dagen kun je beginnen via een Kobo e-Reader of op Kobo.com. Is het je eerste keer dat je iets bij Kobo bestelt, dan word je naar de betaalpagina doorgestuurd. Als de gratis proefperiode is afgelopen, wordt er per maand geïncasseerd.

Ter verdieping: gratis media bekend over/van Kobo Plus

 • Bekijk het YouTube Kanaal “Kobo Writing Life”:

Op jouw succes!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.