We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Waarom is schoonmaken zo belangrijk? Wat is het doel van schoonmaken? Simpel! De belangrijkste reden voor schoonmaken is: een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Hoe houd ik mijn huis nu schoon? Je leest het hier.

De belangrijkste tip: zie opruimen als een eervolle taak

Misschien denk je: ik wil graag genieten van de rust die ik krijg van een opgeruimd en schoon huis, maar mijn huis is altijd rommelig, en daar wil ik wat aan gaan doen!

De belangrijkste tip die we kunnen geven, is om schoonmaken niet als iets vervelends te zien, maar als iets wat aangenaam en liefdevol is. Het goede nieuws: dat is het ook! Het geeft je ongelooflijk veel rust als je huis opgeruimd is.

Het vraagt alleen om een volledig andere aanpak als je hier ook dagelijks met liefde rekening mee houdt. Ontwikkel dus een de waarde dat jij schoonheid en reinheid belangrijk vindt, want daarmee zegen je je huis en geef je jezelf rust.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd – 14 dagelijkse tips

huis schoonmaken rust

Laten we 14 tips gaan bekijken voor een opgeruimd huis.

 1. Gooi deze uitspraak erin als vaste leus in je huishouden: ‘Never leave a room with an empty hand!’ Van welke plek in je huis je ook vandaan komt, er is altijd wel een leeg theeglas of een propje wat je in je handen mee kunt nemen.
 2. Tenzij het eten geen geur heeft, is het aangeraden tijdens het koken het raam naar buiten altijd open te doen en de deur van de keuken dicht. Gun je huis en meubels een frisse geur.
 3. Ook al is het voor het blote oog niet zichtbaar, altijd na het koken eventjes het aanrecht schoonmaken met een doek en zeep: de onzichtbare etensspetters gaan anders geuren. Zeepgeur maakt vrolijker dan oude etensgeuren!
 4. Maak soms eens je huis schoon met salie.
 5. Schaf lekker veel houten spatels aan. Zo blijven je pannen er niet alleen prachtig uitzien, het is ook belangrijk tegen kankerverwekkende tefal-deeltjes: gebruik je een pan met een tefal-laag (vaak een zwarte laag), gebruik dan altijd een houten spatel.
 6. Zet je spullen in de vaatwasser zonder dat je hem diezelfde avond aan gaat zetten? Was ze dan even kort af onder de kraan, zodat het eten niet gaat aankoeken.
 7. Al die spullen op het aanrecht… Hoeveel winst valt daar te behalen voor een opgeruimd huis en hoofd? Zorg ervoor dat het bestek, de glazen en de borden die je gebruikt hebt, niet voor lange tijd op het aanrecht staan. Dus binnen enkele uren weer afgewassen, in de vaatwasser of in de kast.
 8. Hoeveel rust geeft een mooi, glad aanrecht je? Laten we dat ook zo houden! Neem het zekere voor het onzekere en snijd altijd op een snijplank, ook al ben je er zeker van dat je het aanrecht niet raakt met je mes.
 9. Afval wordt gescheiden: zo zegen je niet alleen je eigen huis, maar ook het milieu.
 10. Als je een pan afwast, zorg er dan voor dat er geen etensvlekken meer op de binnenkant én de buitenkant van de pan zitten. Als er een tefal-laag is, schrob dan zachtjes.
 11. Gebruik altijd een placemat bij het eten. Met een doekje de zichtbare spetters schoonmaken als je klaar bent.
 12. Na het eten is er altijd afwas. Hoe langer je dat uitstelt, hoe langer de periode dat het onrust geeft. Dat is nergens voor nodig. Voordat je gaat nagenieten van het eten, eerst het servies onder water te zetten zodat het niet aankoekt. Voor het naar bed gaan, is alles afgewassen.
 13. Let op voor scherpe dingen op de banken. Mooi onbeschadigd meubilair draagt bij aan je opgeruimde gevoel.
 14. Zie je een vlek op de wasbak (in de badkamer), maak hem direct schoon.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd – Jouw wekelijks schoonmaakcadeau

huis schoonmaken rust

Hoe heerlijk is het gevoel nadat je je kamer of huis een goede opruimbeurt hebt gegeven? Waarom zou je jouw huis en jezelf niet iedere week zegenen met dat cadeau? Denk aan…

 • Je bed is belangrijk. Investeer erin! Ververs bijvoorbeeld je beddengoed wekelijks. Maar er is meer: zorg voor kwaliteit-lakens, een mooi bed-frame en een ongelooflijk comfortabel matras. Je spendeert namelijk een derde van je leven in je bed. Bezuinig hier nooit op. Daarnaast zijn kussens erg belangrijk. Je zou er ten minste vier moeten hebben. Zorg ervoor dat ze niet oud zijn!
 • Alle matten (keuken, voordeur, badkamer) buiten uitkloppen.
 • Toilet schoonmaken.
 • Douche-vloer en -wand schoonmaken met borstel en zeep.
 • Gebruik de tips van Sochicken.nl om te ontspullen. Doorzoek sochicken.nl op het woordje ‘ontspullen’.

Zo, dat waren de tips. Heel veel plezier met het dagelijks bezig zijn met de gezegende bezigheid van het schoonmaken!