Private Lease-Auto’s Vergelijken 2023

Op deze pagina kun je jouw lease-auto vinden door alle opties goed te vergelijken.

auto lease vergelijker alle merken

Bereken & vergelijk hier alle lease-auto's

Als je de beste deal en de meest ideale private lease-auto wilt vinden, neem dan even goed de tijd om de Verbruikwijzer-tool hieronder te gebruiken.

Private lease vergelijken

In dit artikel ontdek je alles wat je over private lease moet weten en hoe je voor jouw situatie de beste auto met een private lease contract kunt kiezen. Je ontdekt de voor- en nadelen van deze vorm van leasen, waar je allemaal op kunt en moet letten tijdens het selectieproces en wat vaak de goedkoopste auto is om private te leasen. Aan het einde van het artikel lees je ook wanneer private lease juist niet geschikt is voor jou.

Wat is private lease en waarom niet gewoon een auto kopen?

Wil je een auto kopen? Dan ben je bij de aankoop van de auto een flink bedrag in een keer kwijt. Niet iedereen heeft echter genoeg spaargeld op de bank staan om een auto te kopen. Daarom is er naast het bedrijfsmatig leasen ook een andere vorm van leasen die voor particulieren bedoeld is en dat is private lease. Je kunt op deze manier een nieuwe of tweedehands auto rijden voor een vast maandelijks bedrag en bepaalt van te voren hoe lang je aan het leasecontract vast wilt zitten.

Welke voordelen zijn er bij private lease?

Het grootste voordeel bij private lease is het overzicht dat je voor jezelf creëert. Je weet namelijk dat je elke maand een bepaald bedrag aan je vervoersmiddel kwijt bent en dat daar alles in zit behalve brandstof. De verzekeringen en belastingen zijn namelijk al voor je geregeld en de bedragen hiervan zijn dus in het leasebedrag inbegrepen.

Een tweede voordeel is dat je na de looptijd van het contract vaak de kans krijgt om jouw leaseauto voor een schappelijk bedrag over te kopen. Als de auto je dus erg goed bevalt, hoef je hem aan het einde van de leaseperiode niet per definitie terug te geven aan de leasemaatschappij. Je dient bij de door jou gekozen leasemaatschappij na te vragen welke specifieke voorwaarden er gelden voor aankoop van de auto na de leasetermijn. Soms kan het zelfs al tijdens de looptijd van je contract.

Samenvattend de voordelen van private lease:

 1. Geen spaargeld nodig om auto te kunnen kopen, maar leasen (een soort langdurig huren)
 2. Inzicht in wat je per maand kwijt bent aan het leasen van de auto (inclusief onderhoud, verzekeringen en belastingen)

Welke nadelen heb je bij private lease?

Je hebt natuurlijk niet alleen voordelen bij het leasen van een auto. Zo teken je een leasecontract voor een bepaalde periode en als je die periode – om welke reden dan ook – niet wilt of kunt volbrengen, zit je aan een boete vast. Je doet dan namelijk aan contractbreuk en in de kleine lettertjes vind je terug aan welke voorwaarden je moet voldoen. Houd je je niet aan die voorwaarden binnen je leasecontract? Dan wil de leasemaatschappij daar vanzelfsprekend een vergoeding voor.

Een ander groot nadeel waar niet iedereen goed van op de hoogte is, is dat je bij BKR geregistreerd staat met je private lease contract. Dat betekent dat je hiervan de gevolgen zult ontdekken als je binnen de periode van je leasecontract een hypotheek wilt afsluiten omdat je een huis hebt gezien dat je wilt kopen. De ‘lening’ die bij je lease geldt, wordt dan afgetrokken van het maximale bedrag dat je bij de bank aan hypotheek kunt lenen.

Andere nadelen bij private lease:

 • Je bouwt geen schadevrije jaren meer op, omdat je geen autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Van een eerdere eigen auto behoud je de schadevrije jaren overigens maximaal 3 jaar.
 • Net als bij een eigen verzekering, geldt ook bij een autoverzekering via de leasemaatschappij dat je een eigen risico bij schade hebt. Zoek goed uit hoe hoog dit eigen risico is.
 • Wanneer je een auto via private lease rijdt voor je werk en je verandert van baan, kan de leaseauto ineens veel minder gebruikt worden dan je gepland had. Dit soort omstandigheden kunnen je rijgewoonten veranderen en een leaseauto ineens overbodig maken.

Bij welke leasemaatschappijen kun je terecht voor private lease?

Nederland heeft een aantal grote leasemaatschappijen, waaronder Athlon, Alphabet, ANWB, ALD Automotive en ikrij.nl, maar er zijn ook diverse merken die hun eigen private lease afdeling hebben, zoals Skoda, Seat, Toyota en Volkswagen. Zoek voordat je een contract tekent altijd uit hoe een leasemaatschappij – of deze nou klein of groot is – presteert. Het gaat uiteindelijk niet alleen om het leasebedrag, maar ook om mogelijke opties bij leasen en communiceren met de klant.

Hoe kun je een vergelijking maken voor een private lease auto? (Waar let je op?)

Voordat je een website raadpleegt om te kijken welke auto’s je allemaal kunt leasen binnen een private lease contract, is het verstandig je wensen en eisen al op een rijtje te zetten. Zo voorkom je dat je je laat leiden door wat je op een computerscherm ziet en ben je goed op de hoogte van je uitgangspunten en financiële mogelijkheden. Je kunt de volgende criteria gebruiken om te starten:

 • Kies je favoriete merk en eventueel ook al een model
 • Kies een maximum aan euros dat je kunt of wilt besteden aan een auto
 • Kies een leasemaatschappij die goed aangeschreven staat of die de beste deals heeft

Waar verder nog rekening mee houden bij private lease?

Met het merk, je maximale maandbedrag en een goede leasemaatschappij kom je al een heel eind, maar er is nog zoveel meer keuze. Denk maar eens aan het volgende:

 • Het aantal maanden dat het contract van de lease duurt en welke voorwaarden er gelden
 • Het aantal kilometers dat je maximaal per jaar mag rijden op basis van het leasebedrag
 • Hoe oud de leaseauto mag zijn
 • Voor welk type brandstof je kiest (benzine, elektrisch, diesel, et cetera)
 • Of je een handgeschakelde auto wilt of een automaat
 • Wat voor type carrosserie je wenst en hoeveel zitplaatsen en deuren voor jou van belang zijn
 • Of er meerkosten zijn die nog niet bij het leasebedrag inbegrepen zijn

Wat is de goedkoopste auto om te leasen met private lease?

De kleinste autootjes zijn vaak het goedkoopst om te leasen. Zo komt de Toyota Aygo al jaren als goedkoopste private lease auto uit de test. Voor nog geen 200 euro per maand rijd je al een Toyota Aygo. Vergelijkbare modellen zijn onder andere:

 • Hyundai i10
 • Volkswagen Up
 • Kia Picanto
 • Fiat 500
 • Mitsubishi Space Star
 • Peugeot 108

Je kunt uit dit overzicht halen dat vooral de kleinere modellen van elk merk goedkoper zijn om te leasen. Maak daarom goed gebruik van ons advies: ga altijd proefrijden (of in ieder geval proefzitten) voordat je een leasecontract tekent. Je moet namelijk wel in het kleine autootje kunnen passen en comfortabel kunnen rijden.

Je kunt niet alleen op het oog een auto uitkiezen en dan 5 jaar aan de auto en het maandbedrag vastzitten om er achter te komen dat je je knieën niet goed onder het stuur kwijt kunt of je hoofd bij elke drempel die je over gaat het dak van de auto raakt. Je eigen onderzoek doen loont, ook al kost het wat van je tijd.

Wanneer zeker niet kiezen voor private lease?

Nu je alle voordelen uit dit artikel helder op het vizier hebt, lijkt het toch alsof private lease voor iedereen een goede oplossing is om een auto te rijden. Je hebt geen verrassingen meer met onverwachte hoge reparatiekosten en geen gedoe met verzekeringen. Dat lijken inderdaad alleen maar voordelen, maar bij leasen geldt nog steeds dat lenen altijd duurder is dan zelf kopen.

Heb je wel voldoende spaargeld en ben je op de korte termijn niet van plan om een eigen huis te kopen? Dan kun je dit geld beter aan de aankoop van een auto besteden en zelf je verzekeringen regelen dan de leasen. Door de prijzen van lease en koop naast elkaar te zetten, kom je vanzelf tot deze conclusie. Je blijft dan ook je opgebouwde schadevrije jaren houden en bouwt ze bij elke auto die je in bezit hebt verder op. Verzekeren wordt daardoor weer goedkoper.

Conclusie

Hoe verleidelijk het ook is om voor private lease te kiezen vanwege het inzicht in je vaste maandlasten voor vervoer, het is zeker niet voor iedereen de ideale of meest gunstige oplossing om auto te rijden.

https://www.autoweek.nl/privateleasevergelijker/

https://www.pricewise.nl/private-lease/

https://www.consumentenbond.nl/private-lease/voor-en-nadelen