We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Hoe moet je je stofzuiger onderhouden? Waar moet je allemaal op letten? In dit artikel vind je de beste tips voor de langste en prettigste levensduur van je stofzuiger. Lees verder…

Hier moet je vooral op letten: checklist

Als je een stofzuiger hebt, dan moet je vooral letten op: de filters en het beschermen van de motor. Ook zijn er nog wat dingetjes om regelmatig rekening mee te houden:

  • Vervang de zak op tijd. Wordt ie te vol, dan wordt de motor te heet en smelten onderdelen kapot.
  • Vervang regelmatig de motorfilter. Deze is achter de zak te vinden.
  • Vervang regelmatig de uitblaasfilter. Deze zit aan de bovenkant van de stofzuiger en zorgt ervoor dat jij geen vieze stof inademt.
  • Over je gezondheid gesproken: gebruik liever geen zakloze stofzuiger. Deze moet je boven de prullenbak leegkiepen, waardoor alle stof juist weer opslaat, regelrecht je longen in. Dit is erg schadelijk. De enige reden dat zakloze stofzuigers bestaan, is dat mensen het ‘leuk’ vinden om te zien wat ze allemaal hebben opgezogen. Gebruik liever een stofzuiger met zak die je meteen helemaal weg kunt gooien en zodat je niet onnodig een longprobleem krijgt.

Hoe je alles doet, zie je in onderstaande video’s:

Speciale instructies voor Bosch-stofzuigers

Speciale instructies voor Miele-stofzuigers

De beste algemene instructies

Succes!