Uitvaartkosten kun je hier berekenen

Vergelijk hieronder de meestvoorkomende uitvaartkosten en verkrijg een goed beeld over de kosten van een begrafenis of crematie. Wil je bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten, maar weet je niet precies hoeveel een uitvaart kost? Dan kun je gebruik maken van onze handige tool om jouw uitvaartkosten te berekenen.

Vergelijk en vraag direct de prijs op

Hieronder kun je de tool gebruiken en het beste pakket vinden. Als je weet hoeveel jouw uitvaart kost, kun je gericht een bedrag voor jouw uitvaart verzekeren. Zo weet je zeker dat jouw nabestaanden niets hoeven te betalen voor de uitvaart. Ben je benieuwd hoeveel jouw uitvaart kost? Start hieronder dan direct een berekening.

Uitvaartkosten berekenen: waar moet je op letten?

Voordat je een uitvaartverzekering afsluit is het handig om te weten welk bedrag jouw nabestaanden nodig hebben om jouw uitvaart te betalen. Wanneer je een te laag bedrag verzekert, moeten zij ondanks de verzekering toch nog zelf een bijdrage doen in de kosten. Verzeker je een te groot bedrag, dan betaal je onnodig hoge premiekosten bij leven. Bovendien wordt het geld dat niet gebruikt wordt voor de uitvaart niet altijd uitgekeerd aan de nabestaanden.

Het is daarom altijd verstandig om na te denken over jouw uitvaartwensen en de uitvaartkosten in kaart te brengen. Alleen dan kun je een uitvaartverzekering afsluiten die goed aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Begrafenis of crematie?

De uitvaartkosten worden grotendeels bepaald door de keuze tussen een begrafenis en een crematie. Een begrafenis is in het algemeen duurder dan een crematie. Dit komt met name door de keuze van een duurdere kist, de grafrechten die betaald moeten worden en de grafsteen die op het graf geplaatst wordt. Bij een crematie heb je alleen te maken met de kosten voor de feitelijke crematie. Vaak wordt er een goedkopere kist gekozen omdat hier toch slechts tijdelijk gebruik van wordt gemaakt. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een crematie zonder kist.

Hoeveel genodigden?

Het aantal genodigden is ook van invloed op de uitvaartkosten. Dit heeft immers gevolgen voor het aantal rouwkaarten dat gedrukt en verzonden moet worden, de locatie die gekozen wordt voor de afscheidsdienst en voor de inrichting van de koffietafel. Hoe meer gasten er worden uitgenodigd, des te hoger zullen de kosten zijn. Wie wil besparen op de kosten kan de uitvaart in kleine kring plaats laten vinden of kiezen voor een digitaal alternatief voor de traditionele rouwkaart.

Een sobere, normale of uitgebreide uitvaart?

Tot slot is de invulling van de uitvaart van invloed op de prijs. Je kunt kiezen tussen een sobere uitvaart waarbij alle elementen tot het minimum worden beperkt. In de soberste vorm vindt de uitvaart in kleine kring of zelfs zonder genodigden plaats. Je kunt ook voor een uitgebreide uitvaart kiezen waarbij kosten noch moeite gespaard worden. Zo zie je steeds vaker dat de uitvaart een persoonlijke invulling krijgt die volledig is afgestemd op de overledene. De meeste mensen kiezen echter voor een standaard uitvaart waarbij circa 75 genodigden afscheid nemen van de overledene.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

 uitvaartkosten-berekenen-tool-en-verzekering-1280x640

Een uitvaart kost al snel minimaal €5.000, gemiddeld betaal je echter €7.000 tot €8.000. Je kunt de uitvaart afhankelijk van je uitvaartwensen zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Bij ons kun je precies berekenen welke invloed jouw uitvaartwensen hebben op de kosten van de uitvaart. Naast het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen zodat je nabestaanden op de hoogte zijn van jouw wensen.

Een uitvaartverzekering afsluiten

Heb je berekend hoeveel jouw uitvaart kost? Dan kun je via ons direct de prijzen van de beste uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken. Je sluit de uitvaartverzekering vervolgens via ons af. Zo ben je er zeker van dat jouw nabestaanden zijn beschermd tegen de financiële gevolgen van jouw overlijden. Veel mensen vinden het een prettige gedachte als dit goed geregeld is.

Wie betaalt de uitvaartkosten?

In de basis kun je ervan uit gaan dat ieder persoon verantwoordelijk is voor de kosten van zijn/haar eigen begrafenis. De meeste Nederlanders hebben dus voor hun nalatenschap een paar duizend euro gespaard voor dit doel.

Hoe meer geld er in je nalatenschap zit voor je eigen uitvaart, hoe minder de nabestaanden hoeven bij te springen. Als je zelf maar 5.400 hebt gespaard, terwijl een basic begrafenis 6.400 euro kost, dan moeten de nabestaanden die resterende 1.000 euro betalen.

Dit verhaal vervalt echter als het individu een uitvaartverzekering heeft afgesloten voor zijn/haar eigen uitvaart. Dan betaalt de verzekering de kosten van de uitvaart.

Gemiddelde kosten uitvaart: Wat kost een crematie of begrafenis? (Nibud)

Wat kost een uitvaart of een eenvoudige crematie? In onderstaande tussenkopjes vind je antwoord per vraag. Er zijn veel mogelijkheden rondom een afscheid, dus is het handig om de kosten te weten. Dat is vooral handig om te weten als je niet verzekerd bent.

Uit Nibud-onderzoek van 2017-2019 blijkt dat een groot aantal mensen de kosten van een uitvaart te laag inschatten. De Consumentenbond heeft berekend dat de gemiddelde uitvaartkosten ongeveer € 8.000 bedragen. Houd er rekening mee dat een crematie doorgaans goedkoper is dan een begrafenis.

Volgens het Nibud zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart als volgt:

Gemiddelde kosten begrafenis

Om de kosten van een begrafenis te bepalen, moet je verder kijken dan alleen het basistarief van een uitvaart. Er komen allerlei kosten bij, zoals de kosten van een grafkist en eventuele kosten van thuis opbaren (het afscheid nemen van het lichaam voordat het begraven of gecremeerd wordt).

Een eenvoudige uitvaart kost algauw zo’n 8.000 euro. De kosten van een heel eenvoudige begrafenis zijn al gauw tussen de 3.500 en 4.500. De prijs van een begrafenis die vrij basic is, zou als volgt kunnen zijn opgebouwd:

 • Basistarief, waaronder de plechtigheid, begeleiding, overleg, papierwerk en nazorg 1.500
 • Begraafrechten 1.100
 • Een aantal dagen in het mortuarium 300
 • Overbrengen van de overledene naar het rouwcentrum 200
 • Doodskist, standaardprijs 300
 • Verzorging 200
 • Rouwkaarten, bijvoorbeeld 50 stuks voor 200
 • Koffie en thee 100
 • Rouwauto 200
 • Dragers 300

Gemiddelde kosten crematie

Een crematie kost minder dan een begrafenis, met een gemiddelde van 2.500 euro voor een basic uitvaart. Uit een Nibud-onderzoek van 2017-2019 kwamen de gemiddelde kosten van een crematie:

 • Ruimte voor plechtigheid 1.300
 • Crematierechten 1.368
 • Urn, bijvoorbeeld van keramiek of natuursteen 500
 • Technische crematie 660
 • Verzorging 165
 • Overbrengen van de overledene 200
 • Een aantal dagen in het crematorium 300
 • Rouwkaarten, bijvoorbeeld 50 stuks voor 200
 • Koffie en thee 100
 • Het bewaren van de as in de urnenmuur, vijf jaar voor 50
 • De as op een bijzondere locatie uitstrooien met de nabestaanden 425

Kosten van een goedkope uitvaart

Als je een goedkope uitvaart, wilt, kun je kiezen voor een crematie of de goedkoopste begrafenis, bijvoorbeeld zonder kerkdienst. De goedkoopste begrafenis begint qua basiskosten bij 2.500 euro en daarmee is het niet te doen. Dat is namelijk zonder opbaring en begraving/crematie. Als je voor al die benodigde extra dingen steeds de goedkoopste variant kiest, kom je met moeite uit op minimaal 4.000 euro, wat erg makkelijk 7.000 euro wordt als je weinig dingen zelf doet – en dus veel uitbesteedt.

Kosten van de begraafplaats en verlenging

Een begraafplek of een plek in de urnenmuur is tijdelijk: het wordt gehuurd – bijvoorbeeld voor een periode van 10 of 20 jaar. Een gemeentelijke begraafplaats hanteert kosten van ongeveer 1.700 euro voor tien jaar. De nabestaanden dienen voor verlenging te zorgen.

Verzekeren of sparen?

uitvaartkosten berekenen tool en verzekeringen

Als je wilt dat je nabestaanden zich geen zorgen over de kosten hoeven te maken, dan moet je een geldbedrag in je nalatenschap reserveren voor je uitvaart. Heb je niet genoeg spaargeld, dan is een goede verzekering het goede alternatief.

Het is dus erg verstandig om uitvaartverzekeringen te bekijken en te overwegen.

Zijn de kosten van een uitvaart nog steeds aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en erfbelasting?

Tegenwoordig zijn de kosten voor een uitvaart niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Wél zijn deze kosten aftrekbaar voor de aangifte erfbelasting. Dat houdt in dat je nabestaanden over het uitvaart-bedrag geen erfbelasting hoeven te betalen. Zo blijft er netto meer over bij de erfenis.

Gebruik de calculator hierboven

Hierboven vind je een reken-tool om uitvaartkosten te berekenen. Gebruik deze uitvaartcalculator om uitvaartkosten te berekenen en de gemiddelde kosten te vinden. De calculator om begrafenis- of crematiekosten te berekenen, kun je gebruiken om een berekening te maken om erachter te komen wat je gewenste uitvaart ongeveer kost. In de tool zijn de gemiddelde kosten opgenomen die na uitgebreid deskresearch tot stand zijn gekomen. Start hierboven met berekenen.