Uitvaartverzekeringen Vergelijken 2024

Hier staat een handige tool waarmee je als consument zelf uitvaartverzekeringen kunt vergelijken. De begrafenisverzekeringen van onder andere Dela, Ardanta en Monuta worden hier weergegeven. Deze verzekeringen worden zo volledig mogelijk weergegeven, echter kan je voor meer informatie gericht op jouw persoonlijke informatie het beste naar de website van desbetreffende verzekeraar zelf doorklikken. Zo kun je helemaal zelfstandig de meest passende en betrouwbare uitvaartverzekering vinden voor jouw situatie, met jouw eigen onderzoek.

Hieronder kun je de tool gebruiken en het meest passende pakket vinden

Dela, Ardanta, Monuta, Twenthe, EABN, DLE … Vele diensten zoals Independer houden zich bezig met het vergelijken van uitvaartverzekeringen. Ook hier staat een handige tool om dit te kunnen vergelijken en de passende begrafenisverzekering te vinden.

Vergelijk hierboven de uitvaartverzekeringen

In bovenstaande tool kun je de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken – waarna een vergelijkingsmodule verschijnt om uitvaartverzekeringen te kunnen vergelijken. De tool biedt een statisch overzicht met 5 aanbieders op basis van een verzekerd bedrag van € 9.000.

Veel gestelde vragen over begrafenisverzekeringen & deze tool

Wat is een begrafenisverzekering?

Met een begrafenisverzekering, oftewel een uitvaartverzekering, is men verzekerd voor de kosten van de eigen uitvaart. De reden om een begrafenisverzekering te nemen, is om nabestaanden niet met kosten achter te laten.

Verzekeren of sparen?

uitvaartkosten-berekenen-tool-en-verzekeringen

Als je wilt dat je nabestaanden zich geen zorgen over de kosten hoeven te maken, dan moet je een geldbedrag in je nalatenschap reserveren voor je uitvaart. Heb je niet genoeg spaargeld, dan is een goede verzekering het goede alternatief.

Uitvaartverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan het zeker is dat ze uitbetaald gaan worden – op een gegeven moment in de tijd. Het biedt hierdoor extra zekerheid dat de plechtigheid betaald kan worden zonder dat nabestaanden belast worden met een rekening.

Het is dus erg verstandig om uitvaartverzekeringen te bekijken en te overwegen.

Wat als de overledene geen geld of verzekering heeft én de nabestaanden hebben ook niks?

Als er geen nabestaanden bekend zijn – of wanneer de nabestaanden de uitvaart niet kunnen bekostigen – dan heeft de gemeente een verplichting om de uitvaart uit te voeren. Dit heeft een term: ‘bijstand uitvaartkosten.’ Echter: de gemeente zal er moeite voor doen om de nabestaanden en familieleden te vinden en ze de rekening te sturen.

Wanneer de gemeente de uitvaart regelt, vallen de kosten makkelijk hoger uit dan wanneer je zelf een uitvaart regelt bij een uitvaartondernemer. Als nabestaande die geen contact meer heeft met de overledene, is het dus handig om zelf de uitvaart te regelen in plaats van het te laten aankomen op bijstand uitvaartkosten.

Waarom juist niet of juist wel een uitvaartverzekering?

Door middel van een uitvaartverzekering (ook begrafenisverzekering genoemd) voorkom je dat je je nabestaanden belast met de kosten als je zelf onvoldoende spaargeld had. Dit is de definitie zoals Interpolis en Univé het benoemen.

Dat is echter niet de enige reden: omdat na het overlijden je bank- en spaarrekeningen geblokkeerd worden, moeten je nabestaanden de uitvaart voorschieten. Een veelvoorkomende reden voor een uitvaartverzekering is om dit te voorkomen zodat je nabestaanden niet in de liquiditeitsproblemen raken. Een uitvaartverzekering hoeft dus niet als je verwacht dat je nabestaanden genoeg geld hebben om het voor te schieten.

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is niet bedoeld om de kosten van een uitvaart te dekken, maar het is bedoeld om het inkomstenverlies voor het gezin op te vangen. Als de kostwinner van een gezin overlijdt, vallen veel inkomsten weg. Dat kan verzekerd worden.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn vier verschillende uitvaartverzekeringen.

Een kapitaalverzekering

Deze verzekering houdt in dat de nabestaanden het uitkeringsbedrag alleen aan de uitvaart kunnen besteden.

Een naturaverzekering

Deze verzekering keert geen geld uit, maar een aantal diensten om de basisonderdelen van een uitvaart te kunnen uitvoeren. Extra kosten zijn vaak niet gedekt. Dit is erg voordelig omdat de verzekeraar de uitvaartondernemer kiest en een speciale prijs kan creëren.

Een sommenpolis

Van deze uitkering kunnen de nabestaanden zelf bepalen wat ze met het geld doen. Ze ontvangen namelijk een vast bedrag – en daar kunnen ze bijvoorbeeld ook mee op vakantie gaan.

Een combinatie-uitvaartpolis: kapitaal- en naturaverzekering tegelijk

Nabestaanden moeten vaak bijbetalen omdat de uitkering van een uitvaartverzekering vaak niet genoeg is. Daarom doen veel verzekeraars deze combinatie: een naturaverzekering én een kapitaalverzekering voor extra kosten en wensen.

Uitvaartverzekering vinden

uitvaartkosten-berekenen-tool-verzekering

Wil je een goede uitvaartverzekering vinden? Dat zit ook in bovenstaande tool (scroll helemaal naar boven). Zo kun je onder andere de premie berekenen in bovenstaande tool, bij het afsluiten van een polis.

Ook kun je eventueel de koopsommen inzien als je verder onderzoek doet naar een verzekeraar. Een koopsom is een bedrag dat je in één keer aan een verzekeraar betaalt, zodat je nooit meer premie hoeft te betalen.

Zo vind je via bovenstaande tool bijvoorbeeld de kosten van uitvaartverzekeringen zoals die van Dela, Yarden, Monuta, Natura en Ardanta. Scroll naar boven en vergelijk de uitvaartverzekeringen.

Uitvaartkosten berekenen: waar moet je op letten?

Voordat je een uitvaartverzekering afsluit is het handig om te weten welk bedrag jouw nabestaanden nodig hebben om jouw uitvaart te betalen. Wanneer je een te laag bedrag verzekert, moeten zij ondanks de verzekering toch nog zelf een bijdrage doen in de kosten. Verzeker je een te groot bedrag, dan betaal je onnodig hoge premiekosten bij leven. Bovendien wordt het geld dat niet gebruikt wordt voor de uitvaart niet altijd uitgekeerd aan de nabestaanden.

Het is daarom altijd verstandig om na te denken over jouw uitvaartwensen en de uitvaartkosten in kaart te brengen. Alleen dan kun je een uitvaartverzekering afsluiten die goed aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Begrafenis of crematie?

De uitvaartkosten worden grotendeels bepaald door de keuze tussen een begrafenis en een crematie. Een begrafenis is in het algemeen duurder dan een crematie. Dit komt met name door de keuze van een duurdere kist, de grafrechten die betaald moeten worden en de grafsteen die op het graf geplaatst wordt. Bij een crematie heb je alleen te maken met de kosten voor de feitelijke crematie. Vaak wordt er een goedkopere kist gekozen omdat hier toch slechts tijdelijk gebruik van wordt gemaakt. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een crematie zonder kist.

Hoeveel genodigden?

Het aantal genodigden is ook van invloed op de uitvaartkosten. Dit heeft immers gevolgen voor het aantal rouwkaarten dat gedrukt en verzonden moet worden, de locatie die gekozen wordt voor de afscheidsdienst en voor de inrichting van de koffietafel. Hoe meer gasten er worden uitgenodigd, des te hoger zullen de kosten zijn. Wie wil besparen op de kosten kan de uitvaart in kleine kring plaats laten vinden of kiezen voor een digitaal alternatief voor de traditionele rouwkaart.

Een sobere, normale of uitgebreide uitvaart?

Tot slot is de invulling van de uitvaart van invloed op de prijs. Je kunt kiezen tussen een sobere uitvaart waarbij alle elementen tot het minimum worden beperkt. In de soberste vorm vindt de uitvaart in kleine kring of zelfs zonder genodigden plaats. Je kunt ook voor een uitgebreide uitvaart kiezen waarbij kosten noch moeite gespaard worden. Zo zie je steeds vaker dat de uitvaart een persoonlijke invulling krijgt die volledig is afgestemd op de overledene. De meeste mensen kiezen echter voor een standaard uitvaart waarbij circa 75 genodigden afscheid nemen van de overledene.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

uitvaartkosten-berekenen-tool-en-verzekering-1280x640

Een uitvaart kost al snel minimaal €5.000, gemiddeld betaal je echter €7.000 tot €8.000. Je kunt de uitvaart afhankelijk van je uitvaartwensen zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Bij ons kun je precies berekenen welke invloed jouw uitvaartwensen hebben op de kosten van de uitvaart. Naast het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen zodat je nabestaanden op de hoogte zijn van jouw wensen.

Een uitvaartverzekering afsluiten

Heb je berekend hoeveel jouw uitvaart kost? Dan kun je via ons direct de prijzen van de beste uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken. Je sluit de uitvaartverzekering vervolgens via ons af. Zo ben je er zeker van dat jouw nabestaanden zijn beschermd tegen de financiële gevolgen van jouw overlijden. Veel mensen vinden het een prettige gedachte als dit goed geregeld is.

Wie betaalt de uitvaartkosten?

In de basis kun je ervan uit gaan dat ieder persoon verantwoordelijk is voor de kosten van zijn/haar eigen begrafenis. De meeste Nederlanders hebben dus voor hun nalatenschap een paar duizend euro gespaard voor dit doel.

Hoe meer geld er in je nalatenschap zit voor je eigen uitvaart, hoe minder de nabestaanden hoeven bij te springen. Als je zelf maar 5.400 hebt gespaard, terwijl een basic begrafenis 6.400 euro kost, dan moeten de nabestaanden die resterende 1.000 euro betalen.

Dit verhaal vervalt echter als het individu een uitvaartverzekering heeft afgesloten voor zijn/haar eigen uitvaart. Dan betaalt de verzekering de kosten van de uitvaart.

Gemiddelde kosten uitvaart: Wat kost een crematie of begrafenis? (Nibud)

Wat kost een uitvaart of een eenvoudige crematie? In onderstaande tussenkopjes vind je antwoord per vraag. Er zijn veel mogelijkheden rondom een afscheid, dus is het handig om de kosten te weten. Dat is vooral handig om te weten als je niet verzekerd bent.

Uit Nibud-onderzoek van 2017-2019 blijkt dat een groot aantal mensen de kosten van een uitvaart te laag inschatten. De Consumentenbond heeft berekend dat de gemiddelde uitvaartkosten ongeveer € 8.000 bedragen. Houd er rekening mee dat een crematie doorgaans goedkoper is dan een begrafenis.

Volgens het Nibud zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart als volgt:

Gemiddelde kosten begrafenis

Om de kosten van een begrafenis te bepalen, moet je verder kijken dan alleen het basistarief van een uitvaart. Er komen allerlei kosten bij, zoals de kosten van een grafkist en eventuele kosten van thuis opbaren (het afscheid nemen van het lichaam voordat het begraven of gecremeerd wordt).

Een eenvoudige uitvaart kost algauw zo’n 8.000 euro. De kosten van een heel eenvoudige begrafenis zijn al gauw tussen de 3.500 en 4.500. De prijs van een begrafenis die vrij basic is, zou als volgt kunnen zijn opgebouwd:

 • Basistarief, waaronder de plechtigheid, begeleiding, overleg, papierwerk en nazorg 1.500
 • Begraafrechten 1.100
 • Een aantal dagen in het mortuarium 300
 • Overbrengen van de overledene naar het rouwcentrum 200
 • Doodskist, standaardprijs 300
 • Verzorging 200
 • Rouwkaarten, bijvoorbeeld 50 stuks voor 200
 • Koffie en thee 100
 • Rouwauto 200
 • Dragers 300

Gemiddelde kosten crematie

Een crematie kost minder dan een begrafenis, met een gemiddelde van 2.500 euro voor een basic uitvaart. Uit een Nibud-onderzoek van 2017-2019 kwamen de gemiddelde kosten van een crematie:

 • Ruimte voor plechtigheid 1.300
 • Crematierechten 1.368
 • Urn, bijvoorbeeld van keramiek of natuursteen 500
 • Technische crematie 660
 • Verzorging 165
 • Overbrengen van de overledene 200
 • Een aantal dagen in het crematorium 300
 • Rouwkaarten, bijvoorbeeld 50 stuks voor 200
 • Koffie en thee 100
 • Het bewaren van de as in de urnenmuur, vijf jaar voor 50
 • De as op een bijzondere locatie uitstrooien met de nabestaanden 425

Kosten van een goedkope uitvaart

Als je een goedkope uitvaart, wilt, kun je kiezen voor een crematie of de goedkoopste begrafenis, bijvoorbeeld zonder kerkdienst. De goedkoopste begrafenis begint qua basiskosten bij 2.500 euro en daarmee is het niet te doen. Dat is namelijk zonder opbaring en begraving/crematie. Als je voor al die benodigde extra dingen steeds de goedkoopste variant kiest, kom je met moeite uit op minimaal 4.000 euro, wat erg makkelijk 7.000 euro wordt als je weinig dingen zelf doet – en dus veel uitbesteedt.

Kosten van de begraafplaats en verlenging

Een begraafplek of een plek in de urnenmuur is tijdelijk: het wordt gehuurd – bijvoorbeeld voor een periode van 10 of 20 jaar. Een gemeentelijke begraafplaats hanteert kosten van ongeveer 1.700 euro voor tien jaar. De nabestaanden dienen voor verlenging te zorgen.

Zijn de kosten van een uitvaart nog steeds aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en erfbelasting?

Tegenwoordig zijn de kosten voor een uitvaart niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Wél zijn deze kosten aftrekbaar voor de aangifte erfbelasting. Dat houdt in dat je nabestaanden over het uitvaart-bedrag geen erfbelasting hoeven te betalen. Zo blijft er netto meer over bij de erfenis.

 Tot slot een toelichting van ons verdienmodel: wij verdienen een vergoeding voor het doorsturen van verkeer naar verzekeraars.