We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Welke verzekeringen kennen we allemaal in Nederland en welke verzekeringen moet je allemaal hebben voor jezelf, je huis, je auto en wellicht ook andere dingen? In dit artikel kom je erachter. Lees verder…

Dit kan een gemiddeld persoon hebben aan verzekeringen

We beginnen met het opsommen van de meest voorkomende verzekeringen in Nederland. De meeste mensen hebben genoeg aan de volgende verzekeringen:

  • Personenauto: Bezit je een auto, dan moet je een autoverzekering hebben. Hier zitten verschillende componenten aan die je erbij kunt nemen of juist kunt laten zitten. Een WA-autoverzekering is verplicht, zodat hiermee de schade vergoed wordt die je aan andere auto’s toebrengt. Wil je je eigen auto verzekeren, dan moet je een all risk autoverzekering nemen. Of je kiest de individuele modules, zoals cascoverzekering en inzittenden-verzekering.
  • Woonhuis (verplicht in de meeste gevallen): Bezit je een huis, dan moet je een huisverzekering hebben. Ook hier zitten verschillende componenten aan die je erbij kunt nemen of juist kunt laten zitten, zoals een inboedelverzekering (alles wat los zit aan je huis) en een opstalverzekering (alles wat vast zit aan je huis, waardoor je huis helemaal opnieuw kan opgebouwd worden bij brand, storm, ontploffingen of natuurrampen). De opstalverzekering is altijd verplicht als je een hypotheek neemt.
  • Aansprakelijkheid: Gooi jij een glas rode wijn over de dure nieuwe bank van je vrienden? Of richt je schade toe aan hun huis of krijgt iemand blijvend letsel door jou? Valt er bijvoorbeeld een dakpan van jouw huis op het eigendom van je buren? Daar is de aansprakelijkheidsverzekering voor nodig.
  • Rechtsbijstand: Als iemand jou aanklaagt, kun je hiermee je advocaatkosten vergoed krijgen, maar ook de kosten die je bij de rechtbank moet maken.
  • Zorg (altijd verplicht): Iedereen in Nederland moet ook een zorgverzekering hebben. De basisverzekering is verplicht voor iedereen, maar je kunt ook kiezen om dit aan te vullen met een aanvullende en/of een tandartsverzekering.
  • Reisverzekering: deze verzekering vergoedt zo’n beetje al je kosten die je in het buitenland maakt bij ongelukken.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Wanneer je komt te overlijden, ontvangen je nabestaanden een bedrag om de hypotheek alsnog af te lossen.

Welke verzekeringen moet je wel en niet hebben?

Om die vraag te beantwoorden, raden we aan om een aantal bronnen en meningen te raadplegen:

  • Vraag een gesprek aan bij een verzekeringsadviseur, zoals Zicht of Veldsink. Zo’n adviseur is uiteindelijk ook meestal de verkopende partij bij wie je alles afsluit.
  • Wijzelf raden alle verzekeringen uit bovenstaande lijst aan, mits je een auto en huis bezit.
  • De vrouw in bovenstaande video geeft erg goed advies over welke verzekeringen wel en niet nodig zijn.

Alles over huisverzekeringen

Alles over WIA-verzekeringen: de verzekeringen om je inkomen te beschermen, bijvoorbeeld bij ziekte

Alles over auto-verzekeringen

En we sluiten nog even af met een super korte samenvatting voor nestverlaters

Succes!