We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

In dit artikel met wijn-vergelijkingstool lees je alles over hoe je zelf een wijn kunt kiezen door ze naast elkaar te zetten en met elkaar te vergelijken. Bekijk welke zoekfilters je kunt gebruiken om achter jouw smaakprofiel te komen en welke wijn daar vervolgens bij past. We verklappen alvast dat een goede wijn echt niet per definitie heel duur hoeft te zijn. Maar wat speelt dan wel een rol als je een lekker wijntje op tafel wilt zetten? Een wijnvergelijkingstool kan het verschil maken.

Wijnen vergelijken? Pak het als volgt handig aan

Wil je wijnen vergelijken, inclusief hun prijzen, smaakprofielen, land van herkomst, alcoholpercentage, jaar en druifsoort? Op deze pagina kun je overzichtelijk beginnen met vergelijken en je favoriete wijn uitkiezen.

Vergelijk hieronder de wijnen

Hoe een wijnvergelijker je kan helpen kiezen

De ene keer koop je een fles wijn om samen met je partner komend weekend bij het diner te drinken en de andere keer ga je op zoek naar meerdere dozen wijn om een bruiloft van voldoende alcoholische dranken te voorzien. Zelf weet je meestal wel wat je lekker vindt en de smaak van je partner mag ook geen geheim meer zijn.

Maar hoe zit het als je een grote groep mensen wilt bedienen of een keer een ander smaakprofiel een kans wilt geven? Een tool waarmee je wijnen objectief naast elkaar kunt zetten, kan dan helpen. Voor die bruiloft ga je wellicht uit van de prijs van een fles wijn, zodat je binnen het budget blijft. Een fles wijn mag dan bijvoorbeeld tussen de vier en zes euro gemiddeld kosten, maar er zijn nog zoveel meer manieren om wijnen te vergelijken.

Met welke filters kun je wijnen vergelijken?

De prijs hebben we reeds genoemd als filtermogelijkheid en dat is dan ook een voor de hand liggend criterium. Andere manieren om wijnen te filteren, zijn het uitgaan van:

  • De smaak
  • Het land
  • De soort druif
  • Het alcoholpercentage
  • Het jaar

Misschien ben jij wel iemand die absoluut houdt van Zuid-Afrikaanse wijnen en het bij elk soort gerecht kunt drinken, maar je kunt ook liefhebber zijn van een elegante en soepele wijn die bijvoorbeeld prima past bij een pastagerecht. En wie wild tijdens de feestdagen aan het einde van het jaar serveert, gaat voor een volle en krachtige rode wijn die weer uitstekend hiermee combineert.

Volgens ons is de hoeveelheid alcohol bij een goede fles wijn van ondergeschikt belang aan de smaak en het soort druif. Er zijn toch mensen die bij het kiezen van een wijn altijd eerst naar dat percentage kijken. Betekent het dat een wijn beter is als het alcoholpercentage hoger ligt? Wij denken nog steeds van niet, maar dat neemt niet weg dat smaken verschillen, helemaal als het om wijn gaat. Het ligt helemaal aan je doel, waar je de wijn bij drinkt en het (speciale) moment.

Wat voorop staat, is dat je bepaalde smaken wel moet kennen om ze daarna ook te kunnen herkennen in een lange (online) lijst aan wijnen, in de slijterij of in de supermarkt. Je smaakprofiel is iets unieks en blijven proeven – zeker als je net wijn begint te drinken – leidt ertoe dat je een bepaalde voorkeur ontwikkelt waarbij je altijd weet dat je goed zit. Binnen je smaakprofiel kun je dan variëren tussen goedkopere en duurdere wijnen, of wijnen uit Europa of juist daarbuiten.

Andere manieren om wijnen te vergelijken

Er zijn ook wijnvergelijkers waar je je voorkeur voor een type wijn in aangeeft, zoals:

  • Rode wijn
  • Witte wijn
  • Rosé
  • Dessertwijn

Daar kan dan nog bijkomen dat een beoordeling van anderen of echte wijnkenners toegekend is aan een wijn. Dus wil je geen risico lopen bij een date en zeker weten dat je een fantastische wijn meeneemt als de ander voor heeft gesteld om te koken? Dan kies je bijvoorbeeld voor een wijn die minstens vier van vijf sterren (of punten) scoort.

Moet een goede wijn altijd duur zijn?

Alleen jij kunt bepalen wat je ‘duur’ vindt als het om wijn gaat. Voor een student is een sloeberwijntje op donderdagavond van drie euro wellicht al lang voldoende, terwijl de picknick in de wijngaard op een zomerse zondagmiddag vraagt om een serieuzere wijn die best rond de tien euro mag kosten. De een is blij met een heerlijke Duitse Grüner Veltliner en de wijn hoeft dan niet zo nodig van heel ver te komen. De ander is compleet weg van Australische of Chileense wijn.

Wat je bij het vergelijken van wijn wel zult ontdekken, is dat hoe ouder een goede wijn is en hoe langer hij ligt, hoe hoger de prijs van deze meestal is. Je kunt dan al gauw, 20, 40 of nog veel meer euro neertellen voor een enkele fles. Wil dat zeggen dat deze duurdere wijn veel lekkerder en smaakvoller is dan een Italiaanse wijn van iets minder dan een tientje? Nee, zeker niet. Vaak hebben de duurdere wijnen echter wel een unieke smaak waarin je diepere lagen kunt ontdekken.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Conclusie wijn kiezen met wijnvergelijker

Volgens ons is een wijnvergelijker vooral interessant voor twee soorten mensen:

  1. De ervaren wijndrinker die weet wat hij zoekt en dus ook van te voren al weet welke filters hij in wil stellen om een wijn te kopen.
  2. De beginnende wijndrinker die de zoekfilters gebruikt om zijn smaakprofiel te ontdekken en van daaruit zijn kennis over wijn verder te ontwikkelen.

Verder zijn wij altijd fan van handige selectietools, dus die waarbij je wijnen kunt vergelijken slaan wij zeker op bij onze favoriete websites.

Veel proefplezier gewenst!