We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat voor simpele en maatregelen kun je nemen om de kans op woninginbraak aanzienlijk te verlagen? In dit artikel geven we je de beste tips waarmee je woninginbraak kunt voorkomen. Lees verder…

Tip 1: Schaf een anti inbraakstrip aan

Zet een anti inbraakstrip op deur om het moeilijk te maken om een deur te forceren. In de video hierboven zie je wat dit is en hoe dit werkt.

Tip 2: Neem een beter slot

Investeer in de beste kwaliteit sloten die verkrijgbaar zijn. Dit moet sowieso een slot zijn met SKG-certificering.

Tip 3: Neem een Ring-deurbel

Een Ring-deurbel – of iets soortgelijks van een ander merk – is zinvol om meerdere redenen. Twee heel handige redenen zijn in ieder geval dat je beeldmateriaal verzamelt van alles wat zich voor je huis afspeelt. Een andere handige reden is natuurlijk dat inbrekers wel eens éérst aanbellen met een smoes om te kijken of er iemand thuis is. Belt iemand aan terwijl je niet thuis bent, dan kun je alsnog met degene voor de deur communiceren dat je wél thuis bent, zo 100 gasten krijgt, de poets bezig is en dat ze weg moeten wezen.

Tip 4 – Spijkers op de schutting

Heb je een schutting? Dan moet je er gewoon pijnlijke spijkers op zetten zodat niemand het in zijn hoofd haalt om eroverheen te klimmen.

Tip 5 – Bewoonde indruk achterlaten als je lange tijd weg gaat

Áls er inbrekers binnenkomen terwijl jij lange tijd weg bent, dan is het laatste wat je wilt dat je een indruk geeft dat de inbrekers alle tijd van de wereld hebben. Dus ga niet alle vaat opruimen voor je op vakantie gaat en zet kookspullen, speelgoed en ander materiaal neer waardoor het lijkt alsof je ieder moment thuis kunt komen.

Tip 6 – Zet deze apparaten allemaal aan in je huis

  • Zet een lampje aan in meerdere kamers
  • Zet je tv aan.
  • Zet je radio aan.
  • Er zijn ook speciale knipperlichten die een tv nabootsen.

Tip 7 – Heb een actieve buurt-WhatsApp

Het moet een gewoonte zijn om te communiceren. De buurt-Whatsapp is daar ideaal voor. Zo krijgen verdachte acties in de buurt ook minder kans om onopgemerkt voorbij te gaan.

Tip 8 – Installeer een alarm

Als je geen huisdieren hebt, is dit een super makkelijke: schaf een alarm aan en zet hem iedere keer dat je het huis uit gaat standaard aan.

Tip 9 – Hang geen labels met adresgegevens aan sleutels

Het is echt dom als je bij sleutels precies erbij schrijft bij welk adres ze horen. Als ze in de verkeerde handen vallen, heb je een probleem. Hang dus ook geen label aan de reservesleutel die bij de buren ligt, mochten zij een keer beroofd worden…

Tip 10 – Kijk of niemand op de uitkijk staat naar je huis, ook niet in auto’s

Dit is een moeilijke, maar veel inbrekers observeren huizen op patronen van de bewoners of ze fietsen rond om te kijken wie uit huis gaat. 9 van de 10 keer is er niks aan de hand en zijn het gewoon onschuldige hangjongeren, maar heel soms zijn het inbrekers.

Tip 11 – Kliko op slot

Zet je kliko met een slot vast zodat inbrekers hem niet kunnen wegtrekken om ze op gunstige plekken te plaatsen zodat het als trapje dient om naar een balkon of raam te klimmen.

Tip 12 – Geen klimbare schutting

Sommige schuttingen… zijn letterlijk klimbaar als een trap. Dit moet je voorkomen. Vervang ze met schuttingen waar je onmogelijk in kunt klimmen.

Tip 13 – Laat het ook echt weten dat je alarmsystemen hebt

Als het goed is, krijg je bij je alarmsysteem ook stickers, met de tekst: “Beveiligd door…” Zet deze stickers op je ramen. Ook bevatten deze stickers vaak teksten als: “Off site monitoring” en: “Direct to police.”

Tip 14 – Doe deze 3 dingen nooit op social media

Ben je benieuwd welke 3 dingen de meest domme dingen zijn om te doen op social media? Hier komen ze:

  • Je adres delen of foto’s van je huis(nummebord) plaatsen.
  • Vertellen dat je er nu op uit bent. Wacht daar veel liever mee tot je terug bent en maak een achteraf-terugblik.
  • Je dure bezittingen laten zien.

Er zijn talloze voorbeelden waarbij het op die manier mis is gegaan.

Tip 15 – Trek niet te veel aandacht bij het vertrekken (op vakantie)

Vertrek altijd zo geruisloos mogelijk uit je huis. Als het voor heel de straat duidelijk is dat jullie hele gezin op weg naar de auto is met allerlei tassen en geroep van: “Kom nou, anders komen we te laat!” dan kunnen inbrekers dit al helemaal opmerken. Heel vervelend als zij weten dat jullie een hele dag of een hele week lekker op vakantie gaan deze ochtend.

Tip 16 – Doe nooit open voor vreemden

Het is ongemakkelijk, maar bijt maar door dat ongemak heen. Praat door de brievenbus. En vraag onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs. Eventueel kun je een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. Je kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.

Tip 17 – Neem buiten (of binnen-)lampen die worden geactiveerd door sensoren

Als iemand voorbij loopt… springt ie aan. Super handig! Zorg dat ze extra fel zijn en alles goed verlichten.

Tip 18 – Neem geen hoge heggen

Hoe meer heggen, hoe minder zichtlijnen, hoe meer verstopplekken, hoe meer privacy voor de inbrekers. Houd je heggen dus super laag. Onmiddellijk naar de bouwmarkt dus voor een elektrische heggenschaar en kortwieken die handel.

Tip 19 – Werk je thuis? Dan kun je al deze kosten declareren

Er zijn gewoon kostbare zakelijke spullen en gegevens bij jou thuis en die wil je beschermen. Je mag deze kosten dus allemaal als kosten opvoeren voor je onderneming of baas. Werk je thuis? Dan zijn dit allemaal zakelijke kosten.

Verder lezen? Goede bronnen

https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html

Succes!