Zorgverzekering vergelijken 2025

Wil je de zorgverzekeringen van Nederland vergelijken zodat je jouw zorgverzekering voor 2025 kunt kiezen? Op deze pagina vind je de beste onafhankelijke poliswijzer voor 2024 met actuele data. Ook de gegevens van de Consumentenbond zijn meegenomen in deze zorgvergelijker.

Zorgverzekeringen vergelijken via onze tool

Via deze pagina kun je de meest actuele en volledige gegevens inzien voor de zorgverzekeringen van volgend jaar. Dat kan via de zorgwijzer verderop deze pagina. Hierdoor kun je op een eerlijke wijze zorgverzekeringen vergelijken. We werken daarom samen met DSC Finance om deze tool aan te bieden. Start hieronder direct met vergelijken.

Zorgverzekeringen vergelijken: waar moet je op letten?

Hieronder geven we hier meer tips om op te letten. Gebruik sowieso ook de vergelijker hierboven.

Zorgverzekering vergelijken: aanbeveling van de consumentenbond

Wat is de beste zorgverzekering? Welke zorgverzekering moet je kiezen? En wat is de goedkoopste zorgverzekering volgens de consumentenbond? Ook de Consumentenbond houdt zich hiermee bezig.

De Consumentenbond heeft echter geen oordeel over wat de ‘beste’ zorgverzekeraar is. De consumentenbond zegt dan ook letterlijk dat de beste zorgverzekering per persoon verschilt. Dit wordt door de Consumentenbond opgelost door hun zorgwijzer. In de zorgwijzer van deze pagina kun je op deze wijze de beste keuze maken, net als de Consumentenbond – evenals Independer.

Gebruik hier de zorgvergelijker voor de zorgverzekeringen van Nederland in 2025

Hieronder staat de uitgebreide en actuele zorgvergelijker. Hierin zijn de stijgingen van de zorgpremies naar aanleiding van Prinsjesdag verwerkt. Gebruik de zorgwijzer om de passende zorgverzekering voor jou te vinden.

Beste aanvullende zorgverzekeringen vergelijken

Bij het vergelijken van ziektenkostenverzekeraars is het goed om te weten dat er sprake is van een verplichte basisverzekering voor iedere Nederlander – en daarnaast nog een optionele aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen, een beugel of extra bezoekjes aan de fysiotherapeut.

Hierboven kun je ook zien of je een aanvullende verzekering wilt, en zo ja: welke. Je basisverzekering en aanvullende verzekering moeten beide bij dezelfde verzekeraar afgesloten worden.

Zorgverzekering kiezen, hoe doe je dat? Waarom zorgverzekering vergelijken?

Een vergelijker, oftewel zorgwijzer, is de beste manier om een zorgverzekering te vinden. Je wilt de meest eerlijke zorgverzekering vinden voor wat jij het komende jaar nodig denkt te hebben. Dankzij de vergelijker is er transparantie.

Welke zorgverzekeraars zijn er?

(Bron: deze info-pagina van Zorgwijzer)

infographic-zorgverzekeraars-nederland

Misschien heb je allerlei namen van zorgverzekeraars gehoord, maar vraag je je af hoeveel het er eigenlijk in totaal zijn.

Misschien heb je namen gehoord als:

  • Zorgverzekering CZ
  • Allsecur
  • Inshared
  • Easyswitch
  • DSW
  • Zilveren kruis
  • Menzis
  • Aon
  • ASR

Het zit zo: in Nederland zijn er in totaal ‘slechts’ elf zorgverzekeraars. Dit worden concerns genoemd. Onder ieder concern vallen verschillende labels. Hierdoor lijken er heel veel zorgverzekeraars te bestaan.

Hier vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Wat zijn de grootste zorgverzekeraars van Nederland?

De vier grootste zorgverzekeraars zijn: Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis. Onder deze vier concerns vallen allerlei bekende labels, zoals Interpolis, Zilveren Kruis, Hema, Zekur, Ohra, etc.

Blijf bovenstaande vergelijker aandachtig gebruiken om de verzekering te vinden die het beste bij je past.

Zorgverzekering vanaf je 18e jaar – goed verzekerd als student

Wanneer je 18 jaar wordt, moet van jouw eigen bankrekening een bedrag afgeschreven worden voor jouw zorgverzekering. Je mag er zelf een zorgverzekering kiezen die bij je past.

‘Studenten-zorgverzekeringen’ zijn marketingtrucjes van verzekeraars om studenten aan zich te binden. Inhoudelijk zijn ze hetzelfde als normale zorgverzekeringen. Er wordt creatief met kortingen gewerkt om het een ‘apart’ pakket te kunnen noemen, zoals ‘studentenverzekering’.

Zorgverzekering vergelijken als student? In bovenstaande zorgwijzer kun je ook zorgverzekeringen vergelijken voor studenten.

Zijn alle basisverzekeringen hetzelfde?

Ja. De inhoud is hetzelfde voor iedereen in Nederland. De overheid bepaalt dat. De basisverzekering is dan ook verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt.

De premie verschilt echter per verzekeraar. Dat komt omdat de zorgverzekeraars hier vrij in zijn en onder andere doordat ze verschillende (prijs)afspraken maakt met zorgaanbieders. Maar ook doordat er verschillende soorten basisverzekeringen zijn. Een naturaverzekering (de verzekeraar kiest de zorgaanbieder) is goedkoper dan een restitutieverzekering (jij kiest de zorgaanbieder). Het loont dus om goed te vergelijken.

De aanvullende verzekeringen zijn wel inhoudelijk heel verschillend. Hierdoor kan de premie-hoogte per verzekeraar nogal verschillen.

Goedkope zorgverzekering vergelijken: zijn er ook aanbiedingen voor een zorgverzekering?

Zorgverzekeraars mogen reclame maken en claims maken dat zij de goedkoopste zijn. De beste manier om erachter te komen of jij de beste prijs pakt, is door goed te vergelijken. Wanneer je een goede vergelijking maakt, kun je flink wat geld besparen en de goedkoopste zorgverzekering vinden.

Tot wanneer kun je je zorgverzekering kiezen?

Een zorgverzekering loopt altijd per jaar. Je kunt dus rond de jaarwisseling van zorgverzekering veranderen en/of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Tussentijds wisselen is niet mogelijk – het kan één keer per jaar.

De uiterste beslisdatum is 31 januari. Je kunt in december je oude zorgverzekering opzetten en pas in januari een nieuwe nemen. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari.

Wijzigingen voor 2025 naar aanleiding van Prinsjesdag 2024

Wijziging zorgpremie basisverzekering 2025

De zorgpremie is wat jij betaalt om verzekerd te mogen zijn. Hier lees je wat dit jaar hierin wijzigt.

Wijziging eigen risico 2025

Het eigen risico is het geldbedrag dat jij zelf moet betalen qua zorgkosten voordat de zorgverzekeraar het overneemt en de zorgkosten vergoedt. Een paar zaken zijn altijd uitgesloten van eigen risico: Kinderen en consulten bij de huisarts. Hier lees je wat er dit jaar wijzigt.

Wijziging zorgtoeslag 2025

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de zorgverzekering. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Hier lees je wat er dit jaar wijzigt.

Zorgverzekering vergelijken & kiezen via de bovenstaande zorgvergelijker

Scroll terug naar boven en gebruik de zorgwijzer om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Daarmee vind je op transparante wijze alle zorgverzekeringen op een rij.