We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste seniorentelefoons

Je wilt er misschien zelf nog niet aan denken, maar soms is het tijd om voor je ouders – of een ander iemand die op leeftijd raakt – te gaan kijken naar speciale middelen die het hen veel gemakkelijker maken. Een seniorentelefoon is zo’n praktisch apparaat. Het heeft andere, veel minder complexe functies dan de meeste telefoons die je nu kunt kopen en de toetsen en de cijfers in het beeldscherm zijn meestal groter. Dat maakt het voor ouderen veel prettiger om deze telefoon te gebruiken.

Zoeken naar de ideale seniorentelefoon

Je bent zelf opgegroeid met de nieuwste technologie waardoor laptops, tablets, slimme deurbellen en mobiele telefoons geen geheimen voor je hebben. Je weet bij een nieuwe hoe je alles moet installeren en beveiligen en hebt gaandeweg nieuwe functionaliteiten vanzelf opgepikt. Voor oudere mensen die slechter zien of vergeetachtig raken, is het bedienen van dit soort apparatuur niet meer vanzelfsprekend. Daarom maak je het ze makkelijk door een seniorentelefoon aan te schaffen. 

Snel overzicht: Deze seniorentelefoons raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor visuele weergaveAlecto – FM-9710RD: Wij zijn vooral gecharmeerd van de functie waarbij je een foto ziet van de beller, wat het gemakkelijk maakt voor senioren om te herkennen wie belt zonder namen of nummers te onthouden. Bovendien kan je er vijf noodnummers in opslaan. >> Check laagste prijs
Beste simpele technologieLipa – Uniwa V909T: Deze klaptelefoon werkt op 4G en heeft een duidelijk zichtbare oranje noodknop. Ook de grote cijfers en iconen zijn een plus. We merkten echter op dat de letters voor tekstberichten wat kleiner zijn dan bij andere seniorentelefoons. >> Check laagste prijs
Meest betaalbare en functionele keuzeArtfone – C1+: Deze telefoon onderscheidt zich met grote cijfers en duidelijke letters. Een aandachtspunt is dat de noodknop niet duidelijk onderscheidbaar is en de telefoon enkel met specifieke 2G providers werkt. >> Check laagste prijs

Onze topper: dit is de beste seniorentelefoon

Om je niet langer in spanning  te houden, hebben we de beste koop voor senioren die een gepaste telefoon willen hebben voor je: de Profoon Big Button mobiele telefoon voor senioren. De telefoon staat in een houder en kan ergens neergezet worden waar het schermpje goed te zien is. De buttons zijn groter en ook de cijfers op de buttons hebben een groter formaat dan normaal. Verder is met iconen en kleuren duidelijk aangegeven met welke button je opneemt of het gesprek beëindigt.

Wie zijn wij om seniorentelefoons te reviewen?

Wij gaan altijd voor gebruiksgemak en ook al kunnen we ons zelf nog niet voorstellen dat we een seniorentelefoon nodig hebben, wij zien wel om ons heen hoe dierbaren worstelen met het onderhouden van contacten vanwege de technologische vooruitgang van digitale apparaten. Iets wat de mens zou moeten dienen, wordt een obstakel en daar houden wij niet van. Een seniorentelefoon klinkt misschien voor sommigen onprettig in de oren, maar de functies maken dit helemaal goed.

Waarom moet je kritisch blijven bij het uitzoeken van een seniorentelefoon?

Bij een seniorentelefoon gaat het niet alleen maar om andere knoppen met grotere cijfers. Producenten van telefoons die zich hiertoe laten verleiden, hebben zich niet voldoende verdiept in de specifieke eisen en wensen van de doelgroep. Er zijn meer kenmerken die bij een telefoon voor senioren horen, zoals bijvoorbeeld sneltoetsen, een ander scherm, een luider volume en een SOS-knop of noodknop. Je kunt alleen samen met de persoon in kwestie een telefoon uitkiezen die past.

Van een gewone telefoon kun je toch een seniorenversie maken?

We kennen situaties waarin de familie een bestaande telefoon voorzien heeft van stickertjes die over de buttons op de telefoon zijn geplakt. Is dit hetzelfde als een seniorentelefoon? Natuurlijk niet, al kan het in een beginfase best helpen om duidelijkere cijfers te hebben. Maar iemand die ook slechter gaat horen, wil juist dat volume harder kunnen zetten dan bij een gewone telefoon. Die grotere cijfers doen dan helemaal niks. En echte buttons zijn bijvoorbeeld ook weer prettiger dan swipen.

Waar gaan telefoonproducenten voor?

Zodra je je gaat verdiepen in seniorentelefoons kom je er al snel achter dat niet elke bekende speler op de telefoniemarkt ook een seniorenvariant heeft ontwikkeld. Je kunt je afvragen of de markt te klein is en er dus te weinig aan verdiend wordt? Of zijn de eisen van senioren zo specifiek dat het voor een telefoonmaker gewoon niet interessant is om zo’n telefoon te ontwikkelen? Ze besteden in ieder geval aandacht aan formaat, volume en extra functionaliteiten zoals sneltoetsen en noodknop.

De criteria waar we seniorentelefoons op beoordelen in deze review

Wat wij belangrijk vinden is dat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf. De ene persoon heeft namelijk heel andere problemen met het gebruik van een telefoon dan de andere. Je kunt bij de selectie op de volgende kenmerken van telefoons letten en met de persoon samen overleggen waar behoefte aan is:

  • Formaat van de telefoon (en is deze inklapbaar en dus kleiner om mee te nemen)
  • Formaat van de toetsen
  • Formaat van de letters en cijfers op de toetsen
  • Duidelijkheid en helderheid van het scherm
  • Volume regelbaar en harder dan normaal
  • Behuizing die tegen een stootje kan
  • Aanwezigheid van een of meerdere SOS-knoppen, noodknoppen of alarmknoppen (en hoeveel nummers er voorgeprogrammeerd kunnen worden onder deze knop of knoppen)
  • Duidelijke handleiding in Nederlands of andere gangbare taal

Waar je extra op moet letten bij het selecteren van een seniorentelefoon is de provider die de telefoon ondersteunt (kun je zelf kiezen of niet) en of deze op een 2G of 3G netwerk werkt. Met de komst van 5G moet er namelijk ruimte gecreëerd worden om dit netwerk te kunnen ondersteunen en hierbij worden oudere netwerken meer en meer uitgeschakeld.

Zo hebben we seniorentelefoons getest: onze onderzoeksgegevens

We hebben op diverse plekken seniorentelefoons uitgezocht en aangeschaft om ze te kunnen uitproberen. Hierbij hebben we er rekening mee gehouden dat niet elke telefoon dezelfde gebruiksgemakken voorop heeft gesteld. Door een overzicht van alle kenmerken te maken, valt vanzelf op welke telefoon op welk kenmerk goed scoort en als gebruiker of koper kun je dan kiezen welke het beste bij jouw situatie past.

De top 10 met beste seniorentelefoons

1. Profoon – Big Button GSM – Mobiele telefoon speciaal voor senioren

De big button GSM staat in een houder en het scherm is daarom goed zichtbaar vanuit de standplaats. Ook is de telefoon hierdoor makkelijker op te pakken.

Pluspunten:

  • De telefoon heeft grote buttons met grote cijfers.
  • Het scherm is duidelijk, maar zeker niet te groot. Dit leidt namelijk alleen maar af.
  • De noodbutton kan tot maximaal 5 telefoonnummers opslaan.

Minpunten:

  • In sommige situaties kan de gebruiker moeilijk omgaan met het ontgrendelen van de telefoon. Wij zouden daarom altijd adviseren de persoon in kwestie mee te nemen voor een test om te kijken welke seniorentelefoon het meest praktisch werkt.

2. Alecto – FM-9710RD – Mobiele klaptelefoon voor senioren

Deze telefoon kan ook in een houder gezet worden, maar dan is de klaptelefoon wel dichtgeklapt en kun je het scherm dus niet zien wanneer er gebeld wordt.

Pluspunten:

  • Een van de grootste voordelen van deze telefoon vinden wij de weergave met een foto van wie er belt of wie je wilt gaan bellen. De eigenaar van de telefoon hoeft dus geen nummers of namen te onthouden, maar ziet diegene letterlijk in het scherm.
  • Ook bij deze telefoon kun je er vijf nummers als noodnummer in bewaren.

Minpunten:

  • Wordt deze telefoon voor iemand anders gekocht? Help diegene dan ook bij het eerste gebruik van de seniorentelefoon, want volgens ons kan de handleiding wel iets uitgebreider en praktischer geschreven worden.

3. Fysic – FM-7575 – Big Button GSM

De telefoon heeft dezelfde kleur als de standaard en het beeldscherm in niet te groot en valt goed op.

Pluspunten:

  • De cijfers zijn goed zichtbaar op deze telefoon.
  • Ook de letters zijn – voor de senioren die berichtjes willen versturen – beter zichtbaar dan bij sommige andere seniorentelefoons. De letters staan namelijk iets verder van elkaar en – waar mogelijk – naast elkaar in plaats van boven elkaar. Dit leest prettiger.
  • De telefoon is met vijf alarmnummers in te stellen.

Minpunten:

  • De kwaliteit van dit toestel wisselt nogal, waardoor wij liever een iets duurdere telefoon zouden adviseren te kopen waar je niet met deze wisseling te maken krijgt.

4. Artfone – C1 – Senioren Mobiele Telefoon

Deze telefoon oogt anders dan de overige seniorentelefoons op deze lijst en dat komt door de buitenkant.

Pluspunten:

  • De behuizing is steviger en biedt bescherming bij vallen of stoten.
  • Wat wij ook opvallend vinden is dat bij deze Artfone de knoppen fel gekleurd zijn en niet de icoontjes. Dit valt namelijk veel meer op.
  • De cijfers zijn groot en de letters staan duidelijk naast elkaar en zijn goed leesbaar.
  • De alarmknop zit duidelijk zichtbaar aan de achterkant en is te herkennen aan het rode hart.

Minpunten:

  • Deze telefoon is alleen met specifieke providers nog te gebruiken en je moet van te voren dus kijken of je deze provider wel wilt kiezen.

5. Uleway – Flip – Klaptelefoon voor senioren

Dit is de enige telefoon met een leuk kleurtje in deze top tien.

Pluspunten:

  • De telefoon is kleiner bij dichtklappen, waardoor je deze makkelijker met je meedraagt.
  • Aan de buitenzijde is een scherm waarop je standaard de dag, datum en tijd kunt zien.
  • Klap je de telefoon dicht? Dan zit er op de achterzijde een noodknop.

Minpunten:

  • Deze telefoon werkt op 3G en de vraag is hoe lang je dit netwerk nog kunt gebruiken als er ruimte gemaakt moet worden voor 5G.

6. Lipa – Uniwa V909T – seniorentelefoon

Deze klaptelefoon staat in een houder en aan de buitenzijde van het toestel zit een schermpje met basisinformatie.

Pluspunten:

  • Deze telefoon werkt op 4G.
  • Dichtgeklapt zit er aan de achterzijde in een hoek een oranje noodknop.
  • De cijfers en iconen zijn groot weergegeven.

Minpunten:

  • De letters voor het versturen van tekstberichten zijn wel wat kleiner dan bij andere seniorentelefoons.

7. Artfone – C1+ – mobiele seniorentelefoon

Deze telefoon staat in een stevige houder en het scherm is helder en goed zichtbaar vanuit de houder.

Pluspunten:

  • De cijfers zijn groot.
  • De letters zijn ook duidelijk, maar in twee vlakken (waar vier letters staan) zijn de letters niet alleen boven elkaar, maar ook naast elkaar geplaatst.

Minpunten:

  • De noodknop heeft geen duidelijk herkenbare kleur gekregen, waardoor je deze moeilijker kunt onderscheiden van de behuizing van de telefoon.
  • De telefoon werkt alleen met specifieke providers die 2G (nog) ondersteunen.

8. Beafon – SL595PLUS – mobiele seniorentelefoon

Dit is een zwart met zilver toestel en oogt wat eleganter dan de seniorentelefoons met robuuste behuizing.

Pluspunten:

  • De cijfers zijn goed zichtbaar.
  • De letters zijn groter dan bij vele andere seniorentelefoons.
  • De iconen zijn voorzien van een kleur en daardoor goed herkenbaar.
  • In het scherm verschijnt de foto van diegene die je belt of door wie je gebeld wordt.

Minpunten:

  • De alarmknop is niet heel duidelijk te herkennen.

9. Profoon – Fysic FM-7500 – Big Button, mobiele telefoon voor senioren

Dit is de voorloper van de nummer een in deze top tien en bezit dezelfde kwaliteiten.

Pluspunten:

  • Het is een kleine, handzame telefoon die in een houder gezet kan worden. Hierdoor is het scherm altijd goed zichtbaar.
  • De iconen opnemen en ophangen zijn groen en rood gekleurd. Dit is makkelijk uit te leggen en toe te passen.
  • Er zitten twee sneltoetsen net onder het scherm.

Minpunten:

  • Ondanks de grote knoppen met grote cijfers vinden we dit toestel toch wat aan de kleine kant voor senioren. Andere telefoons in deze top tien hebben meer voordelen voor hetzelfde bedrag.

10. TELME – C151 – seniorentelefoon

Met een felrode kleur is dit een handig toestel voor wie een donkere kleur in het interieur snel kwijt is.

Pluspunten:

  • Er zit een noodknop aan de achterzijde, maar deze had wat ons betreft wel iets opvallender mogen zijn.
  • De telefoon kan in een houder geplaatst worden.
  • De knoppen zijn duidelijk en er zijn zelfs drie aparte sneltoetsen die je zelf in kunt stellen.

Minpunten:

  • Rond het schermpje zit een zwarte rand die wat ons betreft wel bij het schermpje getrokken had mogen worden. Zo heb je nog iets meer ruimte voor informatie of grotere beelden.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste seniorentelefoons?

Wil je een nieuwe telefoon aanschaffen, dan zul je een aantal keuzes moeten maken. Heb je interesse in een iPhone of Android telefoon, hoeveel geld wil je precies uitgeven en welke functies vind je belangrijk? Kijk je naar de kosten, dan kun je met een klein budget van 350 euro of minder al een aardige smartphone aanschaffen. Je kunt met deze telefoons bellen, internetten en berichtjes versturen. Bij duurdere telefoons krijg je vaak meer functionaliteiten, zoals betere camera. Met een bedrag van 350 euro tot 800 krijg je een telefoon waar voor je geld. https://www.consumentenbond.nl/smartphone/kopen


Dit zegt Radar over Onbewuste Mobiele Diensten

Radar benadrukt het probleem van onbewust betaalde mobiele diensten, die via de factuur van de provider worden afgeschreven. Duizenden mensen vinden zich ongemerkt geabonneerd op diensten zoals spelletjes, wat leidt tot onverwachte kosten. De oplossing wordt geboden via de website Payinfo, opgezet door de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten, waar consumenten kunnen inloggen om te zien welke diensten via hun telefoonrekening worden gefactureerd en deze indien nodig stopzetten of blokkeren. Dit onderwerp onderstreept het belang van transparantie en consumentenbewustzijn, vooral voor senioren die mogelijk niet volledig bekend zijn met de ins en outs van mobiele abonnementen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Wifi en Mobiele Data

Kassa belicht een veelvoorkomend probleem waarbij mensen die hun telefoon op wifi hebben ingesteld, toch mobiele data verbruiken, wat tot onverwachte kosten kan leiden. Dit kan gebeuren als de wifi-verbinding instabiel is en de telefoon automatisch overschakelt op mobiele data via een functie zoals Wifi-assistentie of Slimme netwerkwissel, die vaak standaard is ingeschakeld. Kassa biedt tips om dit te voorkomen, zoals het uitschakelen van deze functies en het controleren van app-instellingen om achtergronddata te beperken. Dit advies is vooral relevant voor senioren die een eenvoudige en kostenbewuste mobiele ervaring zoeken, en benadrukt het belang van het bewust gebruiken van mobiele data-instellingen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Beslist

Beslist.nl geeft niet dé allerbeste seniorentelefoon weer, maar geeft wel overzichtelijk weer welke seniorentelefoons voor welke prijs waar te koop zijn. Het merk Profoon – de nummer een in deze lijst – komt in hun overzicht terug, maar daarnaast staan er ook merken op zoals bijvoorbeeld Philips, Panasonic, Geemarc en Swiss Voice.

Ontdek Onze Aanbevolen Producten en Tips

Afsluiting

Ga nooit zonder overleg een seniorentelefoon voor iemand anders kopen. Sommige vaardigheden gaan misschien sneller achteruit dan anderen en daar moet het toestel mee om kunnen gaan.