We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Beste scheerapparaat onder de elektrische scheerapparaten – getest

Met een goed scheerapparaat doe je vele jaren. Dat zou tenminste de bedoeling moeten zijn, want voor een degelijk scheerapparaat betaal je al gauw rond de 200 euro. In deze review vind je gelukkig ook goedkopere modellen (tussen de 50 en 100 euro), maar ook duurdere exemplaren (meer dan 300 euro) en de vraag die je hebt is of die werkelijk zoveel beter scheren. Wij zochten het uit.

Wanneer met de hand en wanneer elektrisch scheren? Overstappen ja of nee?

Heb je in het weekend de tijd wanneer je je rustig op een avondje uit aan het voorbereiden bent? Dan is met de hand scheren prima te doen. Eerst even lekker scrubben, een handdoekje klaarleggen om heet water op te doen en na het scheren op de huid te leggen, daarna je favoriete eau de toilette op je net glad geschoren gezicht aanbrengen… heerlijk zo’n rustmomentje in je dag. De realiteit is vaak dat je vlug vlug met het elektrische scheerapparaat je gezicht wilt scheren en op pad wilt.

Snel overzicht: Deze elektrische scheerapparaten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste veelzijdige keuzeRomono 6-in-1: Wij waren verrast door de effectiviteit van dit minder bekende merk. Het heeft 7 scheerdelen die een groot oppervlak in één keer kunnen behandelen. Plus, de extra opzetstukken maken het veelzijdig voor andere delen van het lichaam. Wij waarderen vooral de handelbaarheid waarmee je nauwkeurig en flexibel kunt scheren. >> Check laagste prijs
Beste voor nat scherenBraun Series 9 9340s Zwart: Bijna alle Braun scheerapparaten bieden de optie voor zowel droog als nat scheren. Veel van onze testteamleden gaven de voorkeur aan nat scheren onder de douche met dit apparaat omdat het een gladdere scheerbeurt biedt. Ook vinden we de prijs voor dit model redelijk. >> Check laagste prijs
Beste design met beschermingBraun Series 8 8453cc: Dit is een esthetische opvolger van de 7 series. Wij waarderen de beschermende hoes en het stevige laadstation dat goed blijft staan in de badkamer. Het taps toelopende handvat zorgt voor een comfortabele grip tijdens het scheren. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om scheerapparaten in een review te verwerken?

Zoals we al zeiden zijn er specifieke momenten waarop je voor elektrisch of juist met de hand scheren kunt kiezen. Voor sommigen is het echter een kwestie van resultaat boeken, want de ene huid reageert nooit hetzelfde als de andere huid en dat geldt voor zowel met de hand als met een apparaat scheren. Ook kun je nog verschil ervaren in droog en nat scheren met het scheerapparaat. Je ziet echter snel aan je gezicht wat je het beste bevalt. Daarom deze review met ervaringen.

Waarom het goedkoopste product niet altijd slecht hoeft te zijn en andersom

Het duurste scheerapparaat dat wij in de webshop konden vinden kostte ongeveer 500 euro. 500 euro? Van dat bedrag kun je prima een week een vakantiehuisje huren in het laagseizoen of nog veel meer andere leuke dingen mee doen. Je kunt er ook 5 scheerapparaten van rond de 100 euro voor kopen, al ben je dan wel meer aan het bijdragen aan de wegwerpcultuur tenzij het apparaat even lang mee zou gaan als dat van 500.

Conclusie? Je kunt altijd pech hebben met apparaten en een duurder model kopen waarmee je niet zo lang doet als je had gehoopt, of je kunt geluk hebben en een budgetmodel aanschaffen en er jaren plezier van hebben.

Een scheerapparaat van minder dan 100 euro – dat kan toch niks zijn?

We zullen het eerlijk toegeven als er in deze test goedkope scheerapparaten zitten die niet naar behoren functioneren. Wij hebben er niks aan om iets te promoten dat slecht scoort. Wel houden wij er rekening mee dat niet iedereen meer dan 300 euro op zijn rekening heeft staan om dit soort verzorgingsproducten van te kopen. Met een gewoon scheermes en scheerschuim ben je namelijk met de hand voor een fractie van dat bedrag klaar. Waarom dan toch elektrisch scheren?

Het gemak van een elektrisch scheerapparaat

Als je ervoor zorgt dat het scheerapparaat altijd opgeladen is, is het altijd gereed voor gebruik. Je hoeft geen chemische goedjes te gebruiken om het mes over je huid te laten glijden. Je gooit niet met regelmaat wegwerpscheermesjes die van plastic gemaakt zijn in de prullenbak. En je hoeft ook niet telkens nieuwe scheermesjes te kopen. Het enige dat je moet doen is je elektrische apparaat goed onderhouden (regelmatig schoonmaken) en opgeladen hebben voordat je het wilt gebruiken.

Welke eisen stellen we aan een elektrisch scheerapparaat?

Een dergelijk apparaat moet niet alleen goed scheren, want er zijn meer factoren die een rol spelen:

  • Manier van scheren – droog, nat, of kan het apparaat beiden?
  • Manier van opladen – in een houder, alleen met een kabel, batterijen
  • Aantal scheerkoppen
  • Materiaal van scheerkoppen en materiaal van rest apparaat
  • Aantal losse opzetstukken
  • Extra attributen (zoals een beschermingshoes, standaard om het scheerapparaat in te zetten, borsteltje om de scheerkop schoon te maken en dergelijke)

De scheerapparaten in onze test – hier zijn de testdata

Om ook maar iets zinnigs over een scheerapparaat te kunnen zeggen, moet je het in de hand gehad, aangezet en op je gezicht gehouden hebben. Een andere manier van testen is er gewoonweg niet. Je kunt wel makkelijk alleen de uiterlijke karakteristieken beschrijven, maar dat zegt niks over het resultaat dat een scheerapparaat oplevert. Uiteindelijk gaat het toch om op een prettige manier een goed geschoren huid krijgen.

De top 10 met onze beste scheerapparaten uit de test

1. Romono – 6-in-1 scheerapparaat – voor nat en droog scheren

Dit merk was bij ons op de redactie nog niet bekend, maar we zijn verrast door het effect.

Pluspunten:

  • Het apparaat heeft maar liefst 7 scheerdelen die een groot oppervlak in een keer kunnen behandelen.
  • Er zitten losse opzetstukken bij waarmee je ook andere delen van het lichaam kunt scheren.
  • Je kunt het zelfs gebruiken om voor het scheren je huid te reinigen met de aparte borstel.
  • Wat ons opvalt is de goede handelbaarheid  van het deel dat je in je hand hebt. Hierdoor kun je fijn richten en ronddraaien over de huid.

Minpunten:

  • Het draadloos opladen lukte bij ons niet altijd voor de volle 100%.

2. Kemei – scheerappraat – oplaadbaar via USB

Ook dit merk was ons niet bekend, maar we besloten het te testen vanwege de zeer gunstige prijs.

Pluspunten:

  • Voor dit bedrag heb je een prima scheerapparaat met twee scheerbalkjes.

Minpunten:

  • Het opladen duurde wat langer en wie echt elke dag wil scheren, kan toch beter een ander model kiezen. Dit is volgens ons testteam meer een scheerapparaat voor af en toe, als je een weekendje weg gaat of vakantie gaat vieren.

3. Braun – series 9 wet & dry – met oplaadstation

Bijna alle Braun scheerapparaten kunnen zowel droog als nat gebruikt worden.

Pluspunten:

  • Sommige mannen in ons testteam zweren bij nat scheren onder de douche. Het scheert veel fijner, de haartjes spoeler snel weg waardoor je ook goed kunt zien wat je vergeten bent.
  • De prijs voor dit model valt mee.

Minpunten:

  • Alleen een goede spiegel is bij tijdens het douchen scheren een uitdaging.

4. Braun – series 7 wet & dry – net reishoes en laadstation

Dit zilveren scheerapparaat ziet er straks uit qua design.

Pluspunten:

  • Je zet het apparaat rechtop in het laadstation om hem weer op te laden.
  • Is het vol? Dan berg je hem op in de bijgeleverde hoes. Deze is van harder materiaal gemaakt, waardoor niks de scheerkop kan beschadigen.
  • Het scheergedeelte glijdt prettig over de huid, zowel bij nat als bij droog scheren.

Minpunten:

  • Dit scheerapparaat maakt wat meer geluid dan de andere scheerapparaten in deze top 10. Dat is geen probleem als heel het huishouden tegelijk wakker wordt, maar kan in het weekend wel eens tot gemopper leiden.

5. Braun – series 8 wet & dry – met beschermingshoes en laadstation

Dit is de opvolger van de 7 series en het model ziet er net weer iets gelikter uit.

Pluspunten:

  • De hoes biedt dezelfde bescherming als bij die van de 7 series.
  • Het laadstation is stevig en het valt daarom niet snel om als je het een vaste plek in de badkamer geeft.
  • Het handvat van dit scheerapparaat ligt heel fijn in de hand, doordat het taps toeloopt.

Minpunten:

  • Stel je maar niet te veel voor van het reinigingsstation dat het claimt te zijn, want onze ervaring is dat dit bij dit exemplaar niet werkt, maar ook bij andere scheerapparaten nauwelijks functioneert.

6. Braun – series 5

Dit scheerapparaat wordt niet met een laadstation geleverd, maar het heeft wel een laadkabel.

Pluspunten:

  • De kop van het scheerapparaat beweegt mee met de vormen van je huid. Hierdoor is het contactoppervlak altijd optimaal.

Minpunten:

  • Dit scheerapparaat is vergeleken met de anderen wel een stuk korter aan een stuk te gebruiken. Bij zware baardgroei moet je hem tussendoor blijven opladen.

7. Philips – S9000 Prestige – voor droog en nat scheren

Het scheerapparaat heeft drie scheerkoppen die alle kanten opkunnen zodra ze de huid raken.

Pluspunten:

  • Ook dit apparaat kan onder de douche gebruikt worden om nat te scheren.
  • De batterij in dit scheerapparaat gaat lekker lang mee en dat rechtvaardigt – samen met de prettige scheerervaring – de iets hogere prijs.

Minpunten:

  • De scheerkoppen hebben ieder een soort ring die wat weerstand biedt. Bij de meeste testpersonen trekken deze de huid glad voor het scheren, maar bij sommigen is er sprake van te veel weerstand. Het apparaat is dan maar moeilijk over de huid te bewegen.

8. Philips – PT860 – alleen voor droog scheren

Dit is het eerste scheerapparaat van Philips in deze top 10.

Pluspunten:

  • Het is een stevig model waarbij geldt dat je goed grip hebt.
  • Het handvat is meegevormd naar je hand en ook dit draagt ertoe bij dat je je gezicht makkelijk kunt scheren.

Minpunten:

  • Dit model kost meer dan 300 euro.

9. Beeperfect – 5-in-1 scheerapparaat – voor nat en droog scheren

Beeperfect hebben we in eerdere reviews ook als merk voorbij zien komen als het om verzorgingsapparaten gaat. Het merk was ons dus niet onbekend, maar dit scheerapparaat was wel nieuw voor ons.

Pluspunten:

  • Het is een wat korter en dikker model dat vooral voor mannen met kleinere handen geschikt is. (Onze testleden hebben ervaren dat het handvat voor grote handen te kort is.)
  • Met meerdere opzetstukken kun je veel meer dan alleen je gezicht scheren.
  • De vijf scheerkoppen zijn makkelijk te reinigen na gebruik.

Minpunten:

  • De scheerkoppen staan wel wat verder uit elkaar dan bij de andere apparaten. Hierdoor scheert het niet altijd goed.

10. Braun – series 3 wet & dry – met beschermingshoes en laadkabel

Dit is het goedkoopste model scheerapparaat van Braun in deze review en het voldoet prima voor wie over wil stappen van met de hand naar elektrisch scheren.

Pluspunten:

  • Het is een basismodel voor een basisprijs.
  • Je kunt het zowel nat als droog gebruiken.
  • De eenvoud zit ook in de manier van opladen. Dit gebeurt met een kabel.

Minpunten:

  • Met een laadstation heb je wel sneller door of er goed geladen wordt en hoe vol het apparaat is.

Beste uit de test – wat zeggen consumentenorganisaties over scheerapparaten?

Radar heeft geen test met scheerapparaten uitgevoerd, maar de Consumentenbond heeft dit in 2017 wel nog gedaan. Verder geeft de Consumentenbond ook aan dat je een aanbieding niet altijd moet vertrouwen, want in de aanloop naar de periode dat een product in de aanbieding gaat, wordt de prijs vaak omhoog geschroefd. Opletten dus bij speciale prijzen en te goede deals.

De Telegraaf meldt dat het nogal eens ontbreekt aan onderdelen voor de reparatie van bepaalde ademhalingsapparatuur en dat Philips daarom vooral zijn winst moet halen uit elektrische scheerapparaten en tandenborstels. Misschien zijn de prijzen van scheerapparaten daarom recentelijk gestegen? Ook bij Kassa heeft een consument de vraag gesteld wat het beste scheerapparaat is. Wat blijkt? Sommigen houden het toch liever bij met de hand scheren.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Dit zegt Radar over Ingegroeide Haren

Het artikel van Radar behandelt het probleem van ingegroeide haren, een veelvoorkomend ongemak na het scheren. Huidtherapeute Anke Overbeek legt uit dat de oorzaak van ingegroeide haren divers kan zijn, waaronder de aanleg van haarvaatjes, bacteriën of parasitaire ziekten. Overbeek benadrukt het belang van goede huidverzorging, zoals scrubben, en het kiezen van een passende onthaarmethode. Ze adviseert specifieke technieken en producten, zoals het gebruik van een antibacteriële gel voor de schaamstreek. Ook waarschuwt ze tegen het knijpen of peuteren aan ingegroeide haren, wat littekenweefsel en diepere huidschade kan veroorzaken. Lees hier het volledige artikel van Radar.

Scheerapparaat kopen? Begin hier

Wij raden je aan te kijken naar je huidige manier van scheren en – als je al een elektrisch apparaat gebruikt, maar je aan een nieuwe toebent – eens te bepalen of je tevreden bent over het merk, het aantal scheerkoppen, de manier van laden, et cetera. Wat nieuwer en duurder is, hoeft voor jou niet per definitie beter te werken. Soms koop je liever binnen dezelfde lijn een volgend scheerapparaat.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Tot slot nog dit

Een scheerapparaat tweedehands kopen zouden wij zelf op de redactie niet snel doen. Je weet niet alleen niet hoeveel het gebruikt is en hoeveel schade het heeft opgelopen, maar je weet ook niet hoe vaak en goed het schoon gemaakt is. Daarbij is het nog maar de vraag of het geld dat je op een tweedehands scheerapparaat bespaart ook werkelijk een fijn apparaat voor de langere duur oplevert.