We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Bol.com en Kobo Plus: Hoe zit het met de samenwerking tussen deze twee partijen?

In dit artikel kom je te weten wat Kobo Plus is en hoe Bol.com betrokken is geraakt bij Kobo, dat van oorsprong een Canadees bedrijf is. Je leest op hoofdlijnen wat het abonnement van Kobo Plus omhelst en hoe jij kunt profiteren van de samenwerking tussen Kobo en Bol.com. Verder gaan we ook wat dieper in op de inhoud van de digitale boekenbibliotheek in en we eindigen met de vraag of een abonnement op Kobo Plus nemen volgens ons een goed idee.

Wat houdt het Kobo Plus abonnement op e-books eigenlijk in?

Je hebt het gewone Kobo en Kobo Plus. Kobo Plus is het product dat uit de samenwerking van Kobo met Bol.com is ontstaan. Bij Kobo Plus heb je drie verschillende abonnementen:

  • Kobo Plus Lezen
  • Kobo Plus Luisteren
  • Kobo Plus Lezen en Luisteren

Voor het losse abonnement van Kobo Plus Lezen of Kobo Plus Luisteren betaal je een tientje per maand. Voor de combinatie van de twee – dus dan kun je zowel gebruik maken van de digitale boeken in het assortiment als de luisterboeken – betaal je 13 euro per maand. Dit pakket is een stuk voordeliger als je regelmatig van beide vormen gebruik maakt.

Wat zijn de voordelen van Kobo Plus via Bol.com?

Wie een beetje bang is geworden van al die extra abonnementen die je tegenwoordig af kunt sluiten, zal het een opluchting zijn dat je dit lees- en/of luisterabonnement elke maand gewoon weer op kunt zeggen. Merk je na een half jaar dat je te weinig gebruik maakt van Kobo Plus? Dan zeg je het op en zit je er niet nog eens twaalf maanden aan vast.

De inhoud van de bibliotheek van Kobo Plus ziet er als volgt uit:

  • Je hebt bijna 300.000 e-books om te lezen.
  • Je kunt naar meer dan 10.000 luisterboeken genieten.

Een ander voordeel is dat je geen apart account bij het platform van Kobo aan hoeft te maken, omdat je gewoon met je bestaande account bij Bol.com kunt inloggen.

Het derde voordeel is wat ons betreft zeker de prijs. Ja, als je geen 120 euro per jaar aan boeken besteedt, blijft het voor een digitale boekenlijst een aardig bedrag. Maar waar krijg je tegenwoordig nog voor een tientje een goed boek? Je bent minstens het dubbele kwijt. Vertaal je dit door naar het abonnement bij Kobo Plus, dan zou je ongeveer zes boeken per jaar kunnen kopen, terwijl je nu praktisch 300.000 e-books en/of 10.000 audioboeken tot je beschikking hebt.

De e-books lees je overigens op je eigen Kobo e-reader of via de aparte Kobo app die voor Bol.com is gelanceerd. Luisterboeken vind je alleen in de speciale Bol.com Kobo app. Beide varianten kun je zowel online als offline lezen of beluisteren en dat is weer handig als je op enig moment niet thuis bent en toch toegang tot je favoriete boeken wilt hebben.

Het laatste voordeel in onze ogen is het aantal apparaten waarop je Kobo Plus kunt gebruiken. Met je Bol.com account kun je op maximaal vijf devices inloggen en dat houdt in dat je ook op vijf verschillende apparaten van de e-books en audiobooks kunt genieten. Jij leest een kookboek, je partner een ontzettend spannende thriller en je kinderen lezen een kinderboek of een boek voor de boekenlijst die meetelt voor het examen van de middelbare school. Iedereen profiteert.

Vind je ook Nederlandse boeken of in het Nederlands vertaalde boeken in Kobo Plus?

Het is goed om te weten dat het bij Kobo Plus een internationale bibliotheek betreft en dat betekent dat je titels in meerdere talen en dus ook in het Nederlands kunt vinden. Het is natuurlijk nog steeds geen Nederlandse bibliotheek en wie alleen maar Nederlandstalige boeken leest, kan wat teleurgesteld zijn in het aantal, maar eigenlijk is dit het geval bij alle grote e-book- en luisterboekaanbieders. Ze willen een zo groot mogelijke markt bedienen en niet alleen Nederlanders.

Er is wel een verschil in het aantal te bemerken tussen de twee varianten:

  • Boeken die oorspronkelijk in een andere dan de Nederlandse taal zijn gepubliceerd, zijn bij e-books wel vaak vertaald naar het Nederlands.
  • Bij luisterboeken is dit veel minder vaak het geval.

Conclusie: Kobo Plus wel of geen kans geven bij e-books?

Wij vinden dat je geen bult kunt vallen aan dit abonnement van Bol.com en Kobo. Je kunt het namelijk eerst 30 dagen gratis uitproberen en vind je het niks of valt de bibliotheek je toch tegen vergeleken met andere aanbieders? Dan zeg je binnen die 30 dagen op en zit je nergens meer aan vast.

Er zijn twee dingen die we jammer vinden:

  1. Nadat je het abonnement hebt opgezegd kun je niet meer aan je eerder gedownloade boeken of luisterboeken komen. Stopt je account en stop je met betalen? Dan is ook alles weg. Dat betekent doorlezen als je opzegt terwijl je nog middenin een boek zit. Alleen een hele korte intro van wat je in het verleden hebt gelezen of gedownload, staat dan nog in je overzicht in je Bol.com account.
  2. Nederlanders die in het buitenland wonen (en dan bedoelen we niet België, want daar levert Bol.com ook gewoon artikelen uit de webwinkel) kunnen geen gebruik maken van Kobo Plus. Wilde jij vanuit Australië je Nederlands op peil houden door Nederlandstalige boeken te lezen? Dan moet je een andere oplossing zoeken.

Onze tip voor wie Kobo Plus met een groter huishouden wil proberen:

  • Geef niet zomaar je accountgegevens (zoals wachtwoorden), maar stel dit zelf in op de apparaten van je kinderen als zij de e-books en audiobooks willen uitproberen.
  • Doe dit meteen vanaf de eerste dag van de 30 dagen proef, zodat je aan het einde als gezin kunt bepalen of een abonnement van 10 of 13 euro zich loont. (Je kunt namelijk maar een keer een gratis proefabonnement van 30 dagen nemen en dus niet na het tussentijds stoppen weer aanspraak maken op 30 dagen proefdraaien.)

https://tweakers.net/nieuws/98445/bol-punt-com-en-kobo-gaan-samen-e-books-aanbieden.html

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Succes!