We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Is winkelen op Bol.com veilig? En wat heeft het certificaat of keurmerk Thuiswinkel Waarborg met online veiligheid te maken?

In dit artikel lees je alles op hoe je veilig kunt shoppen op internet. We gaan in op wat Bol.com zelf doet en hoe andere partijen omgaan met de veiligheid van handelen via internet. Verder ontdek je het belang van weten waar je producten vandaan komen en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je geen of minder risico loopt op onveilig handelen.

Verschil in veilig winkelen bij interne verkoop en bij verkoop door externe partijen

Allereerst willen we je duidelijk maken dat je ervaringen bij Bol.com veranderd kunnen zijn nadat er meer externe verkopers gebruik zijn gaan maken van de website van Bol. Op zich hoeft het feit dat je niet uit het magazijn van Bol zelf een product geleverd krijgt niet te betekenen dat het mis gaat bij de levering of met de kwaliteit, maar het kan nooit kwaad om voor je de bestelling plaatst even te kijken bij wie je eigenlijk bestelt.

Vroeger had Bol alleen eigen voorraden en werd van daaruit aan de klant geleverd, maar tegenwoordig – en zeker toen veel winkels tijdens de Coronacrisis gesloten waren – zijn er veel meer verkopers die geen directe link met Bol hebben. Zij mogen ook aan jou leveren en gebruiken de website van Bol puur als verkoopmiddel. Ook betaal je gewoon aan Bol, alleen bij vragen of klachten kunnen ze je bij de klantenservice van Bol niet helpen, maar moet je rechtstreeks naar de verkoper.

Het winkelen via de website is dus even veilig, alleen de aftersales service of de kwaliteit van het product kan afwijken door andere standaarden die gehanteerd worden.

Hoe zorgen interne en externe servicenormen voor veilig shoppen bij Bol.com?

Bol.com stelt eigen eisen aan de kwaliteit om hun naam hoog te houden. Aan de ene kant gaat het dan om interne normen die niks met keurmerken of iets dergelijks te maken hebben. Het gaat erom dat externe partijen bijvoorbeeld periodiek geëvalueerd worden en als ze niet voldoen aan de eisen die Bol stelt, dan krijgen ze hier eerst iets over te horen en verbetert de situatie niet, dan mogen ze geen gebruik meer maken van het platform van Bol.com.

De externe partij die een rol speelt bij veilig winkelen wordt gegarandeerd door keurmerken en dan heb je het in Nederland over het Thuiswinkel Waarborg en in België over BeCommerce.

Wat betekent het dat Bol bij het Thuiswinkel Waarborg of BeCommerce aangesloten is dan voor jou?

Zowel de partij die voor Nederland als voor België voor veilig online handelen zorgt, gaat na of er gewerkt wordt volgens minimale richtlijnen. Een webwinkel die geen vast adres heeft of waar bij het checken ervan het adres niet blijkt te kloppen, kan voor problemen komen te staan als het een keurmerk wil aanvragen. Voor het uitreiken van certificaten moeten bepaalde gegevens gecheckt zijn. Voor jou als klant betekent dit een bepaalde mate van garantie.

Hoe zie je dat je veilig kunt bestellen bij Bol.com?

Naar onze mening moet je echter niet alleen vertrouwen op externe partijen en certificaten die wel of niet up to date zijn, want je hebt zelf ook een mate van verantwoordelijkheid voor veilig online winkelen. Wat je kunt doen om de risico’s op onveiligheid te verminderen is het volgende:

  • Kijk voordat je op internet gaat bestellen na of het slotje voor het internetadres aanwezig is.
  • Deel nooit informatie hardop als er anderen in de ruimte zijn. Dus ga niet op je werk je wachtwoord in een wallet opzoeken en hardop zeggen net voordat je de deur uitgaat om naar huis te gaan.
  • Sla ook geen wachtwoorden en inloggegevens op een computer op die niet van jouzelf is.
  • Gebruik niet één en hetzelfde wachtwoord voor alle plekken waar je om een wachtwoord gevraagd wordt. Dus niet de naam van je hond of je voornaam met geboortedatum gebruiken voor het inloggen bij je e-mail, werk, webwinkels, LinkedIn en DigiD.
  • Wees alert voor phishing praktijken door je erin te verdiepen. Dieven en criminelen worden steeds handiger in het opstellen van e-mails en houden van telefoongesprekken waarin ze echt de indruk kunnen wekken dat ze van de bank zijn en je pincode moeten hebben om een probleem op te lossen.

Door rekening te houden met alle bovenstaande punten is het veilig om op elke plek online te shoppen, ook bij Bol.com.

https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/externe-verkoop-via-bol-com


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.