We gebruikten informatie van de Consumentenbrond, Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Ook hebben  we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste bordspellen

Met het bezoek dat er tijdens de feestdagen is, met je vrienden die elke maand naar je spelletjesavond komen, met je gezin wanneer je op vakantie bent met de caravan en het een keer slecht weer is; er zijn genoeg momenten die ideaal zijn om een bordspel uit de kast te halen en samen een spelletje te doen. Maar welk bordspel is voor iedereen leuk om te spelen?

Het vinden van de leukste bordspellen voor elk soort gezelschap

Bordspellen zijn niet goedkoop, tenzij je er geen moeite mee hebt om een tweedehands spel aan te schaffen. Je weet dan echter niet of het spel wel compleet is en hoewel er niks mis is met recyclen, is het openen van een nieuw spel waar de folie nog om de verpakking zit toch ook wel spannend. Bij de aanschaf van een nieuw bordspel kijk je naar het aantal spelers dat er tegelijk mee kan spelen en de leeftijd van waaraf het geschikt is. Houd je dat in de gaten, dan komt het zeker goed met je keuze.

Onze nummer 1: dit is het beste bordspel

Wil je niet deze hele review doorspitten en meteen weten welk bordspel als beste uit de test komt? Het is Ticket to Ride Europe van spelletjesmaker Days of Wonder. Het bordspel kan gespeeld worden met kinderen vanaf acht jaar, al zouden we dan wel adviseren eerst een paar proefronden met hen te doen. Bij Ticket to Ride maak je een reis door Europa per trein en moet je onderweg opdrachten uitvoeren. Dit spel blijft zelfs leuk als je het vaker speelt.

Waarom reviewen wij bordspellen?

Wij worden blij van dingen die mensen echt bij elkaar brengen. We zitten met zijn allen al te veel op het vierkante schermpje te kijken, of het nu de tablet, telefoon of televisie is. We kunnen de apparaten maar moeilijk uitzetten, terwijl een spel meteen alle aandacht opeist en je weer in contact brengt met je medespelers. Er zit spanning in een spel, uitdaging, soms een stukje strategisch nadenken. En dat maakt samen met anderen spelen juist zo leuk.

Waarom koop je niet het eerste het beste bordspel dat je ziet?

Hoe mooi een spel er op plaatjes ook uitziet, het kan altijd tegenvallen. Het bord bij het bordspel is niet stevig genoeg, of de pionnen die meegeleverd zijn hebben geen netjes afgewerkte randjes. Het zijn maar kleine elementen van de totaalbeleving en toch spelen ze een rol. Wanneer je 30 euro aan een bordspel uitgeeft, wil je ook kwaliteit. En helaas is het zo dat vroeger de kwaliteit van Scrabble bijvoorbeeld beter was dan nu, omdat er toen houten bordjes voor je letters waren en nu plastic.

Er zit toch maar weinig verschil in bordspellen?

Behalve de edities die er van spellen zijn – zoals we hierboven al zeiden het verschil in kwaliteit tussen vroeger en nu – worden er ook steeds nieuwe spellen ontwikkeld. Van de klassiekers weet je wat je daarvan kunt verwachten. Iedereen kent Monopoly. Je klapt het bord open en je hoeft niks meer uit te leggen aan je gasten. Alleen wie welke kleur kiest kan nog even een discussie opleveren. Bij nieuwe spellen moeten de spelregels eerst doorgenomen worden om te kunnen gaan spelen.

Wat belooft de spellenproducent?

Elke bedenker van een nieuw spel wil natuurlijk dat het in productie wordt genomen en een het grote publiek kan worden verkocht. Maar dat betekent wel dat je eerst een testfase moet doorlopen om te kijken of je spel wel goed genoeg is. Daarna ga je bij een positieve reactie kijken waar je de materialen voor het vervaardigen van het bordspel vandaan haalt. Als fanatiek spelletjesspeler wil je dat het bordspel lang meegaat, zodat je het met verschillende gezelschappen kunt spelen.

De criteria waar we bordspellen op waarderen

In ons onderzoek naar de leukste bordspellen hebben we gelet op de volgende criteria:

 • Leeftijd – vanaf hoeveel jaar oud zou je dit spel kunnen spelen?
 • Aantal spelers – met hoeveel spelers tegelijkertijd kan er gespeeld worden?
 • Duur – ben je al binnen 10 minuten door de ronde heen of kun je wel een uur mee zoet zijn?
 • Kwaliteit – hoe dik is het bordspel en zijn kaartjes of andere attributen goed afgewerkt?
 • Prijs – is het spel het bedrag waard als het gaat om kwaliteit en hoe vermakelijk het spel is?

Hoe hebben we bordspellen getest? Onze ervaringen

We zijn op twee manieren te werk gegaan. Eerst hebben we gebrainstormd over de favoriete bordspellen van ons team en daarna zijn we gaan kijken welke bordspellen er – buiten die eerste verzameling – nog meer te krijgen zijn. Vervolgens hebben we de bordspellen uitgetest met elkaar, maar ook bij iedereen thuis. Zo is er met de bordspellen met verschillende gezelschappen gespeeld en konden we een betere score geven aan elk spel. De beste spellen zijn in onze top 10 verzameld.

De top 10 met beste bordspellen

1. Days of Wonder – Ticket to Ride Europe – 2 tot 5 spelers

Dit spel kan vanaf de leeftijd van 8 jaar gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Ons redactielid dat dit spel tijdens de lockdown in huis had, heeft toch nog een beetje het gevoel gehad op reis te zijn geweest.
 • Het spel is niet afhankelijk van strategische acties, waardoor het tot het einde van het spel spannend blijft wie er gaat winnen.

Minpunten:

 • Toen bordspellen gewisseld werden binnen ons team bleek dat niet iedereen overweg kon met de spelregels. Dat kan een spel maken of breken.

2. 999 Games – 30 Seconds – 3 tot 24 spelers

30 Seconds kun je spelen met kinderen vanaf 12 jaar.

Pluspunten:

 • Het leukste van dit spel vinden we dat je er met zoveel mensen tegelijk mee kunt spelen. Doordat je met teams speelt, kunnen er maximaal 24 mensen aan deelnemen en lol hebben.

Minpunten:

 • Bij veel mensen is het handig om wat extra zandlopers paraat te hebben om de snelheid en spanning in het spel te houden.

3. 999 Games – Catan Basisspel – 3 tot 4 spelers

Kinderen vanaf 10 jaar kunnen dit spel al leren spelen.

Pluspunten:

 • Wij vinden dit een fantastisch spel om jonge mensen te leren handelen. Je speelt de kaarten, maar daarna begint het eigenlijk pas echt.
 • Wie het spel leuk vindt, kan nog meer versies ervan kopen. Er is onder andere een Juniorvariant, je hebt de Zeevaarders en Steden en Ridders.

Minpunten:

 • Dit is zo’n spel waar je nog oude en nieuwe versies van hebt en waarbij er kwaliteitsverschil zit tussen beiden. Sommige redactieleden zijn niet zo’n fan van de plastic attributen die er nu bijgeleverd worden. Hout heeft dan toch iets meer karakter en is duurzamer.

4. 999 Games – Carcassonne Big Box – 2 tot 6 spelers

Carcassonne is te spelen met kinderen vanaf 7 jaar.

Pluspunten:

 • In deze big box zit het basisspel, maar ook 11 uitbreidingen.
 • Diegenen die Carcassonne leuk vonden om te spelen, waren direct gecharmeerd van de extra mogelijkheden met de uitbreidingen.

Minpunten:

 • Iemand die Carcassonne nog nooit gespeeld heeft, kan beter eerst het basisspel een keer spelen voor een hoop geld uit te geven aan een bordspel met veel uitbreidingen dat misschien tegenvalt.

5. Goliath – Sequence Classic – 2 tot 12 spelers

Dit bordspel is te spelen met kinderen vanaf 6 jaar.

Pluspunten:

 • Dit spel speel je al in ongeveer 20 minuten en heb je meer tijd? Dan speel je het meerdere ronden achter elkaar.
 • Het is een soort vier-op-een-rij, maar dan wat complexer. Het gaat er nog steeds om je tegenstander ervan te weerhouden zijn doel te behalen en zelf wel je doel te bereiken.

Minpunten:

 • Wij denken toch dat jonge kinderen dit nog een te lastig spel vinden.

6. Z-Man Games – Pandemic – 2 tot 4 spelers

Pandemic kun je met kinderen vanaf een leeftijd van 10 jaar spelen.

Pluspunten:

 • Wie had gedacht dat dit spel zo’n extra dimensie zou krijgen nadat Covid-19 zijn introductie had gedaan. Het wordt ineens een heel realistisch spel waar de keuzen die je moet maken tijdens het bordspel je ook wel aan het denken zetten.

Minpunten:

 • Wie meer van strategisch spelen houdt en niet door toeval de uitkomst wil laten beïnvloeden, is dit spel minder geschikt.

7. Hasbro – Monopoly – 2 tot 6 spelers

Monopoly kan met kinderen vanaf 8 jaar gespeeld worden.

Pluspunten:

 • Wij houden van Monopoly en vinden vooral de combinatie van kanskaarten met vastgoed verzamelen en dobbelen om vooruit te komen in het spel erg leuk.
 • Ook het feit dat je met dit spel een hele avond samen door kunt brengen vinden wij een van de grote pluspunten.

Minpunten:

 • Een beetje handige knutselaar plakt onder de nieuwere varianten –  met een dunner speelbord – snel een dikker karton, zodat het langer meegaat.

8. King- Oudhollands Keezenspel – 2 tot 12 spelers

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen al meedoen met het Oudhollands Keezenspel.

Pluspunten:

 • Je pionnen thuisbrengen doet aan Mens erger je niet denken en de speelkaarten doen aan Pesten denken. Keezen is dus een grappige combinatie van de twee.

Minpunten:

 • Let bij de aanschaf goed op welke variant je van het spel ziet. Er zijn er namelijk van verschillende materialen en dus kwaliteit (karton, hout en plastic).

9. Mattel Games – Scrabble Original – 2 tot 4 spelers

Scrabble kan gespeeld worden met kinderen vanaf 10 jaar.

Pluspunten:

 • Hoe jonger de spelers in je gezelschap, hoe langer je dit spel kunt spelen. Het wordt dan echt een uitdaging om moeilijkere of langere woorden neer te leggen.
 • Met kinderen is het gewoon een tof spel om woorden te leren spellen of woordenschat uit te breiden en met volwassenen gaat het er vooral om zoveel mogelijk punten te halen en te winnen.

Minpunten:

 • Ook hier vinden we de nieuwere versies kwalitatief gezien niet altijd even goed als de oudere varianten.

10. Jumbo – Mens erger je niet – 2 tot 6 spelers

Mens erger je niet speel je al met kinderen vanaf 6 jaar.

Pluspunten:

 • Dit spel is voor iedereen te spelen en zou van elke spelletjesavond onderdeel moeten zijn.
 • Door de twee kanten die het bord heeft, kun je er met meer of minder mensen mee spelen.

Minpunten:

 • Mens erger je niet is er in verschillende versies en soms is die met de dobbelsteen veilig in het midden onder de plastic bubbel handiger met kinderen. De dobbelstenen kunnen dan niet kwijtraken en het is ook leuk om de drukker in te duwen en de dobbelstenen te zien springen.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

Kieskeurig.nl heeft veel van dezelfde spellen als in deze review bovenaan de lijst staan. Zo zie je Mens erger je niet en Catan binnen de eerste hits verschijnen. Er staan echter ook nog een aantal andere – soms onbekendere – bordspellen op de lijst van Kieskeurig. Het gaat dan bijvoorbeeld om: Imhotep, Regenwormen en het Zakgeldspel.

Conclusie

Bij je keuze voor een bordspel is het niet moeilijk om voor een bekend spel te kiezen. Wil je echter iets geheel nieuws ontdekken? Dan kun je ook wel eens teleurgesteld raken. Een tip van onze kant is dan om vooraf aan de aankoop van het onbekende spel te kijken of er filmpjes op internet staan. Je kunt je dan een voorstelling ervan maken of jouw gezelschap het spel kan waarderen en of het leuk is om nieuwe bordspellen met andere regels uit te proberen.