We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste hometrainers

Als je nog ergens in huis ruimte hebt, dan is de aanschaf van een hometrainer een prima idee om die ruimte nog mee te vullen. Het kan een hoek ergens voor de televisie zijn, of het kan een vierkante meter in de kamer zijn waar je normaal strijkt; het maakt niet uit waar in huis je de hometrainer plaatst, want zodra hij er is, wil je er goed gebruik van maken. Het helpt mensen die weinig (of niet) sporten weer fitter te worden of buitensporters in de natte maanden op niveau te blijven.

Onze overstap van gewone fiets naar de ideale hometrainer

Het liefst pak je de fiets overal naartoe als het maar even kan en met de fietspaden die in Nederland aangelegd zijn, werkt dat prima. Maar dan is de zomer voorbij en verandert het weer. De fiets is nog steeds een favoriet vervoermiddel, maar we pakken het niet meer dagelijks en al helemaal niet als het dagen achter elkaar regent. Naar het werk of naar school kom je dan wel op een andere manier, maar je moet wel fit blijven en het lichaam in beweging houden. Dan is er de hometrainer.

Snel overzicht: Deze hometrainers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor stabiliteitVirtufit – iConsole HTR 2.1: Deze hometrainer staat robuust op de grond en is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Wat ons opviel is de diversiteit van houdingen die je kunt aannemen door het stuurontwerp. Ook handig is de bidonhouder voor het op peil houden van je vochtgehalte. >> Check laagste prijs
Beste voor flexibel gebruikFlow Fitness – Turner DHT500: We merken op dat dit model lichter oogt, maar nog steeds een stevige basis heeft. De wieltjes aan de voorzijde zijn erg handig om het apparaat te verplaatsen. Het uitgebreide display met informatie zoals hartslag en calorieverbruik vinden we een groot pluspunt voor diegenen die hun conditie serieus willen opbouwen. >> Check laagste prijs
Beste Budget keuzeSportTronic – X6: Deze hometrainer sprong er voor ons uit vanwege de rugleuning, wat fietsen comfortabeler maakt voor een brede doelgroep. Ondanks de wat smallere basis, waarderen we de wieltjes aan de voorzijde om het apparaat gemakkelijk te verplaatsen. >> Check laagste prijs

Met vlag en wimpel: dit is onze beste hometrainer

Dit is meteen de duurste hometrainer in ons overzicht, maar hij scoort als de beste. Het gaat om de Virtufit iConsole HTR 2.1. Zodra je de hometrainer ziet, weet je dat je met een stevig model te maken hebt. De basis staat goed op de grond, het frame is degelijk en het zadel is in hoogte verstelbaar. Het leuke aan deze hometrainer vinden wij echter de plek waar je je tablet kwijt kunt. Zo kan je hometrainer op elke plek in huis staan, want met de tablet dichtbij heb je altijd een stimulans.

Wie zijn wij om hometrainers te reviewen?

Wij gaan voor de volle 100% voor een fit lijf, maar willen niet altijd ’s avonds na het werk nog naar de sportschool. Het is donker, je moet door de kou naar de sportschool en dan koelen de spieren eerst af. Eigenlijk wil je meteen gewoon een sessie fietsen. Een hometrainer is dan echt ideaal. Het apparaat neemt niet veel ruimte in en je hebt het altijd bij de hand. Je hebt zelfs inklapbare modellen die je naast je kleerkast plaatst na het fietsen. Zo is je kamer weer netjes opgeruimd.

Waarom niet lichtjes denken over de aanschaf van een hometrainer

Wij hebben ontdekt dat er veel kwaliteitsverschil tussen de diverse merken en modellen hometrainers zit. Dat is ergens ook best logisch vinden we, want een hometrainer van 500 euro of eentje van iets meer dan 100 euro kun je natuurlijk niet met elkaar vergelijken. Ergens moet dat kwaliteitsverschil tot uitdrukking komen als het prijsverschil aanzienlijk is. Verder moet je voor de aanschaf ook kijken wat je doelen met het apparaat zijn. Wat wil je met de hometrainer bereiken?

Je kunt toch net zo goed een fietstrainer kopen en je fiets naar binnen halen?

Een fietstrainer is inderdaad een goedkopere oplossing dan een hometrainer. Je koopt ze al voor ongeveer 70 euro en als je echt niet meer te besteden hebt, kun je op deze manier toch je beentjes binnen bewegen. Het grote nadeel van de fietstrainer is echter, dat je elke keer je hele fiets mee naar binnen neemt. In de garage is dat geen probleem, daar staat je fiets waarschijnlijk toch al. Maar als het daar te koud is in de winter, wil je in een aangename temperatuur fietsen en dus het huis in.

Wat beloven de makers van hometrainers?

De mensen die hometrainers ontwerpen, werken vanuit diverse startpunten. Zo is het frame met zadel geschikt voor een bepaald aantal kilo’s. Of je nu al fit bent en bijvoorbeeld 80 kilo weegt, of binnen een jaar fit wilt worden maar op dit moment nog 150 kilo weegt, maakt dus een hoop verschil uit voor de hometrainer die je gaat kopen. Verder zijn er allerlei factoren die het fietsen op de hometrainer uitdagend kunnen maken, zoals de weerstanden, een hartslagfunctie of tablethouder.

De criteria waar we hometrainers op beoordelen

Wat wij vooral vinden belangrijk bij hometrainers is de stevigheid van het model. Zonder die basis maakt de rest eigenlijk niet meer uit. Wat ons betreft gaat het na het stevige frame met onderstel verder nog om de volgende aspecten:

  • Gewicht dat hometrainer aankan
  • Frequentie – hoe vaak ga je de hometrainer gebruiken?
  • Model – is het een inklapbaar model of niet?
  • Wat voor soort weerstand is er en hoe kun je de weerstand aanpassen?
  • Materiaal – metaal is altijd beter dan kunststof
  • Maat – is het frame groot genoeg voor jouw lengte en kun je het zadel en stuur in hoogte verstellen?
  • Extra’s en is die extra functie het waard om iets meer aan de hometrainer uit te geven?

Hoe we hometrainers getest hebben: onze onderzoeksdata

We hebben niet alle beschikbare hometrainers gekocht om vervolgens tot deze top 10 te komen. Wat we wel hebben gedaan, is mensen benaderd die recent een hometrainer hadden gekocht. Met hen zijn we in gesprek gegaan en onze insteek was te achterhalen of ze dezelfde hometrainer weer zouden kopen, welke aspecten ze waarderen en wat ze missen, of de prijs volgens hen het waard is en of ze nog andere feedback hadden die van invloed kon zijn op de score.   

De top 10 met beste hometrainers

1. Virtufit – iConsole HTR 2.1

De poten van het onderstel staan stevig op de grond en de hometrainer zelf is ook van degelijk materiaal gemaakt.

Pluspunten:

  • Door de vorm van het stuur kun je diverse houdingen aannemen tijdens het fietsen op de hometrainer.
  • Er zit een bidonhouder bij, zodat je tussentijd je vochtgehalte op peil kunt houden.

Minpunten:

  • Dit model is niet inklapbaar, dus je zult het altijd ergens in huis zien staan. Die ruimte – en zeker een halve meter eromheen – kun je niet voor iets anders gebruiken.
  • Dit is de duurste hometrainer in deze lijst.

2. Flow Fitness – Turner DHT500

Dit model oogt een stuk lichter en heeft nog steeds de stevige basis, net zoals de nummer 1 op onze lijst.

Pluspunten:

  • Aan de voorzijde van de hometrainer heeft het onderstel wieltjes, waardoor je hem makkelijker aan de kant kunt rijden door hem aan de achterzijde op te tillen.
  • Wie niet alleen wat wil fietsen, maar echt serieus zijn conditie wil opbouwen, heeft steun aan het display waar je diverse elementen op in kunt stellen of af kunt lezen, zoals je hartslag en het calorieverbruik.

Minpunten:

  • De verhouding tussen de kwaliteit en de prijs van dit model is eigenlijk zo goed, dat we nauwelijks verbeterpunten hebben kunnen achterhalen. Het enige is misschien dat de wieltjes in het onderstel handig zijn om de hometrainer te verplaatsen, maar dat dit niet voor iedereen even makkelijk is om te doen gezien het gewicht van de hometrainer.

3. SportTronic – X6

Wat direct opvalt aan deze hometrainer is de leuning in de rug.

Pluspunten:

  • De rugleuning is ideaal voor mensen die niet het aller-sportiefste model willen hebben. Het maakt binnen fietsen voor een grotere doelgroep haalbaar.
  • De basis is wat smaller dan bij de vorige modellen in deze top 10, maar aan de voorzijde heb je nog steeds de wieltjes om de hometrainer na een training aan de kant te zetten.

Minpunten:

  • Door de smallere basis is deze hometrainer niet geschikt voor zeer zware mensen of mensen die wat wiebelig op hun benen staan. Ja, het heeft een rugleuning en armsteunen en die zijn voor hen juist weer handig, maar de hometrainer is dan bij het op- en afstappen sneller uit balans.

4. KIMO DIRECT – hometrainer

Deze eenvoudige hometrainer doet wat hij moet doen, zonder al te veel fratsen.

Pluspunten:

  • Er zijn geen fratsen op deze hometrainer en dus betaal je daar ook niet voor. Zo stel je de weerstand bijvoorbeeld met de hand in door aan een knop te draaien.
  • Je hartslag kun je in de gaten houden, doordat er een meter in de hometrainer verwerkt zit die via je handen op het stuur meet.

Minpunten:

  • Wat er als feedback terugkwam van recente gebruikers, is dat ze het jammer vinden dat het zadel alleen in vijf standen gezet kan worden. Je kunt daar tussenin dus niet voor een andere hoogte kiezen.

5. FitBike – Ride 5

Dit model hometrainer is wat meer gestroomlijnd als het om de uitstraling gaat.

Pluspunten:

  • Het grote voordeel is dat je het zadel naar voren en achteren kan schuiven en dus niet alleen maar in hoogte kan aanpassen.
  • Op het stuur zit de computer waarmee je je persoonlijke instellingen kunt veranderen en daar bovenop zit een richel waar je een tablet in kunt plaatsen.

Minpunten:

  • Met de tablet op de hometrainer gaat de tijd sneller en prettiger voorbij. Je hebt afleiding, maar kunt daaronder niet meer zien wat de computer van de hometrainer aangeeft. Dat zou soms wel handig zijn.

6. Virtufit – opvouwbare hometrainer

Dit is een basismodel hometrainer die je na gebruik in kunt klappen en weg kunt zetten.

Pluspunten:

  • Het in kunnen klappen is een van de handigste eigenschappen van deze hometrainer. Het heeft ook geen groot vliegwiel aan de achterzijde, maar een kleintje direct onder het stuur. Dit is zeer ruimtebesparend voor wie klein woont en toch een hometrainer wil kopen.
  • Het model is in meerdere kleuren te krijgen, waardoor het minder of juist meer in je huis opvalt.

Minpunten:

  • De bidonhouder zit aan de achterzijde en dit is handig voor het op- en afstappen, maar niet altijd fijn in het gebruik tijdens het fietsen.

7. Virtufit – opvouwbare hometrainer met rugleuning

Dit is de tweede hometrainer met een steun in de rug.

Pluspunten:

  • Het model is daarom geschikter voor mensen die meer rechtop zittend willen fietsen. De hele hometrainer is veel meer rechtop ontworpen, in plaats van naar voren.
  • De hometrainer kan ingeklapt worden en is daarmee ruimtebesparend.

Minpunten:

  • Zoek – wanneer je een hometrainer via internet gaat kopen – goed uit wat de maat van de hometrainer is. Bij sommige mensen valt dit model te klein uit en daardoor wordt hij na aanschaf niet meer gebruikt.

8. Virtufit – HTR 2.0

Dit is weer een stevig en degelijk model hometrainer.

Pluspunten:

  • De hometrainer kan tot 150 kilo dragen.
  • Het zadel kan zowel omhoog en omlaag, als naar voren en naar achteren geplaatst worden.
  • Wat ons vooral opvalt is de dikte van het frame.

Minpunten:

  • Groot en stevig frame betekent ook zwaarder en moeilijker te verplaatsen.
  • Heb je de smaak te pakken en wil je dagelijks aan je conditie werken op de hometrainer? Dan is dit volgens ons toch een te licht model en kun je beter meer investeren in een zwaardere hometrainer.

9. Tunturi – Cardio Fit B20 X

Tunturi is een goed merk en heeft meerdere hometrainers in het assortiment.

Pluspunten:

  • Dit is zo’n beetje de goedkoopste Tunturi hometrainer die er te krijgen is.
  • Het model is inklapbaar en netjes na gebruik aan de kant te zetten.

Minpunten:

  • Net als bij elke hometrainer moet je goed op je houding tijdens het fietsen letten, anders kun je last van je rug krijgen. Bij een hometrainer die niet goed afgesteld is – en dat risico is groter zodra het steeds eenvoudigere modellen betreft – loop je nog meer kans op klachten. Een spiegel in de ruimte kan helpen.

10. Fitbike – Ride 2

Dit is het broertje van de nummer 5 in onze top 10.

Pluspunten:

  • Hij is gunstiger voor wat betreft de prijs en het model is minder vloeiend van design, maar wel op zijn minst net zo stevig en stabiel.
  • Op de computer kun je je eigen programma instellen en interessante waarden aflezen.

Minpunten:

  • Dit zadel kan alleen omhoog en omlaag gezet worden, maar dus niet naar voren of achteren geplaatst worden.
  • Er zijn diverse klachten over de weerstand van deze hometrainer gemeld.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste hometrainers?

Voldoende bewegen kan lastig zijn nu steeds meer mensen thuis aan het werk zijn. Maar gelukkig kun je ook heel makkelijk thuis voldoende beweging krijgen. De Consumentenbond geeft een aantal tips. De aangegeven tips van de Consumentenbond zijn voor zowel jong als oud. Zo kun je muziek luisteren of televisie kijken ook heel makkelijk op de hometrainer, fitnessbal of bureaufiets doen. Doe je activiteiten staand. Lees je een boek, kijk je op je laptop een serie, probeer het object ergens hoger te plaatsen, zodat je dat staand kan doen. En haal je een drankje van beneden, ga dan meerdere keren de trap op en af.

https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/tips-voor-voldoende-beweging-thuis-tijdens-de-coronacrisis

Dit zegt Radar over fitnesstrainingen

Radar onderzoekt de claim van sportschool fit20, die belooft dat je met slechts één training van twintig minuten per week helemaal fit kunt worden. Ideaal voor mensen met weinig tijd, waarbij omkleden en douchen niet nodig zou zijn. Sportarts Guido Vroemen is echter kritisch en gelooft niet dat een dergelijke korte training het hele lichaam kan verbeteren. Hoewel High Intensity Training (HIT) effectief kan zijn, is volgens Vroemen een frequentie van één keer per week onvoldoende, tenzij je uitgaat van een zeer lage beginconditie. Lees het volledige artikel van Radar.

Beste uit de test volgens Kieskeurig

Kieskeurig.nl laat een top 3 van de beste hometrainers en een top 3 van de meest populaire hometrainers in Nederland zien. De merken die opvallen en ook in onze top 10 staan, zijn: Tunturi, Virtufit en FitBike. Het gaat hier om hometrainers waarvan wij denken dat de meesten zich deze ook kunnen veroorloven. De beste hometrainer volgens Kieskeurig is echter de Cardiostrong BX60 en deze komt in onze lijst niet terug. Deze hometrainer kost rond de 1000 euro.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afsluiting

De prijzen van de hometrainers in onze review liggen tussen de 100 en 500 euro en dat is een prijsklasse die voor de meeste mensen – eventueel na een tijdje sparen – wel haalbaar is. Ga bij de aanschaf van een hometrainer echter niet alleen op de prijs af. Realiseer je goed wat de voor- en nadelen zijn van een opvouwbare hometrainer en dat het bij het opbouwen van je fitheid allemaal om weerstand gaat. Let je hier nu niet op, dan koop je over een paar maanden weer een nieuwe.