We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.
Beste merken vitaminepillen en soorten vitaminen
Het zonnetje schijnt op het moment van schrijven van deze review weer dagelijks, maar dat is niet het hele jaar het geval in Nederland. En uit die zon haalt je lichaam bepaalde stofjes die in het in het lichaam omzet in belangrijke vitaminen. Voor wie een gebrek heeft aan bepaalde vitaminen die essentieel zijn voor de normale werking van het lichaam, is er gelukkig een eenvoudig soort product op de markt: vitaminen in pil- of druppelvorm van bekende merken. Ook een combo van vitaminen is mogelijk.
Disclaimer: Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van vitaminepillen als losstaand hulpmiddel. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen.
Onze zoektocht naar de beste combinatie van vitaminen voor het lijf
Vitaminen en mineralen houden het lichaam in normale toestand, maar de zon is niet het enige dat voor vitaminen zorgt. Ook gezonde voeding en specifieke ingrediënten bevatten speciale vitaminen die het lijf nodig heeft. Daarnaast blijken onderzoeken aan te tonen dat onze normale voeding steeds minder van de goede stofjes heeft en dat gezonde voeding dus niet altijd voor een normale dosis vitaminen zorgt. Wat doe je dan? Je gaat op zoek naar merken vitaminen die werken.
Snel overzicht: Deze vitaminepillen raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor smaak | Davitamon – Vitamine C + D3: Deze bruistablet, die je in water oplost, is verrijkt met een sinaasappelsmaak, waardoor het voor ons een plezierig drankje werd. Ondanks een occasionele vreemde bijsmaak, ervaren we dat deze vitamine C in de donkere maanden een extra ondersteuning kan zijn. >> Check laagste prijs |
Meest gebruiksvriendelijke | Lucovitaal – Multivitamine A-Z: Wij zijn van mening dat deze vitaminegummies een revolutie zijn in gebruiksgemak. Ze hebben een aardbeiensmaak, zijn vrij van toegevoegde smaak- en kleurstoffen, en bevatten geen extra suiker. Wij vinden het kauwen op deze gummies erg aangenaam en prefereren dit boven het slikken van een grote pil. >> Check laagste prijs |
Beste keuze voor vegetariërs en veganisten | VitaKruid – Vitamine C: Voor diegenen onder ons die veganist of vegetariër zijn, raden wij deze Vitakruid vitaminepillen aan. Hoewel de pil relatief groot is, merkten we dat hij makkelijk doorslikt. Na ongeveer twee weken kan men wellicht een verschil in energieniveau opmerken, maar we adviseren raadpleging bij een huisarts voor duidelijke effecten. >> Check laagste prijs |
Onze aanraders: dit zijn de beste (combinaties van) vitaminen
- Vitamine C – Davitamon Vitamine C, D3, zink en selenium
- Vitamine B12 – Vitals Vitamine B12 met methylcobalamine
- Foliumzuur – Davitamon foliumzuur en vitamine D3
- Kauwvitaminen (in plaats van een pil om te slikken) – Lucovitaal Multi+
- Druppelvitaminen (in plaats van tabletten om te kauwen of slikken) – VitaKruid Vitamine D3 en K2
Waarom wij vitaminen reviewen
Wij houden er in principe niet van om maar op eigen houtje van alles te gaan slikken. Wij geloven nog wel in het idee dat je bij gezonde voeding en het gebruik van pure ingrediënten (in plaats van allerlei pakjes) de meeste essentiële vitaminen binnen krijgt. Maar feit is nou eenmaal dat er mensen zijn die hier geen tijd of geld voor hebben, of ondanks alle goede voeding nog steeds een tekort aan een bepaalde vitamine hebben. Vandaag deze review om te kijken wat nou goed is en wat niet.
Waarom je altijd alert blijft bij het slikken van vitaminen
Loop maar eens door een drogist en bekijk het schap met vitaminen en medicijnen. Alles staat door elkaar en elke verpakking schreeuwt nog harder dan de ander: “Pak mij, ik los al je problemen op!” Een pilletje kan een gezonde leefstijl (eten, drinken, bewegen) natuurlijk nooit 100% vervangen en dat zou je ook niet moeten willen. Daarnaast zouden wij bij nieuwe merken ook altijd voorzichtig zijn, want hoe weet je zeker wat erin zit en waar de bestanddelen vandaan komen?
Vitaminen-merken: door de bomen het bos niet meer kunnen zien
Door de hoeveelheid vitaminen die het lichaam nodig heeft en de vele nieuwe merken die opduiken, kan het nog lastiger zijn dan vroeger om een keuze te maken. Soms weet je wel dat je in de winter extra vitamine C wilt slikken, maar welk merk biedt dan het beste product voor een voor jou betaalbare prijs? En wanneer weegt het aankopen van een vitamine in pilvorm op tegen het anders boodschappen doen en meer producten met natuurlijke vitamine C in je winkelkarretje doen?
Wat belooft elke vitamineproducent?
Als je elke verpakking 100% moet geloven, dan kan geen enkel potje of flesje met vitamine kwaad. Alles doet iets goeds voor je lichaam en helpt je van bepaalde klachten af. Heb je last van je botten? Slik dit. Zien je haren er niet meer zo glanzend uit? Slik dit. Heb je stress? Slik dit… Als je de fabrikant gelooft, staat je halve badkamer of keuken vol met potjes die je moet slikken, omdat je anders misschien wel eens dood zou kunnen gaan zonder die vitaminen. Je moet dus niet alles geloven.
Waar letten wij dan op bij vitaminen?
Wat het belangrijkste is, is dat je iets slikt waar je ook werkelijk behoefte aan hebt en waar het effect van bewezen is door de European Food Safety Authority. Maar hoe kom je erachter wat je nodig hebt? Om te bepalen waar je een eventueel tekort aan hebt, kun je via de huisarts een test laten doen. Pas dan weet je zeker dat je niks gaat slikken waar je al genoeg van binnen krijgt. Je kunt namelijk ook te veel van iets in je lichaam krijgen door zomaar een potje vitaminen te gaan slikken en dat vindt het lichaam niet altijd fijn.
Hoe we merken vitaminen getest hebben: de opvallendste zaken
Als je de voorgaande paragrafen goed hebt gelezen, heb je daar uit kunnen halen dat wij vitaminen niet als een pepermuntje zien. Het is niet iets dat je slikt en heeft je lichaam het niet nodig (dat dachten ze namelijk vroeger), dan plas je het teveel wel weer uit. Ja, de kleur van je urine kan een indicatie van iets zijn, maar je kunt dus ook echt een overdosis aan vitaminen bijslikken als je het niet goed in de gaten hebt.
Voor deze review hebben we daarom bewust een doelgroep met specifieke behoeften benaderd en zij hebben allemaal een test ondergaan om te kijken aan welke vitamine het schort. De effecten van het slikken van de betreffende vitamine (en dus niet nog iets extra’s omdat een merk dat toevallig zo aanbiedt) heeft onderstaande top 10 bepaald.
De top 10 met beste vitaminenmerken
1. Davitamon – Vitamine C + D3 met zink en selenium
Dit is een bruistablet die je in een glas water oplost.
Pluspunten:
- Het middel helpt als je niet per se als je extra moe bent, bijvoorbeeld in de donkere maanden van het jaar of na een intensieve periode op het werk. Alleen de huisarts is de juiste oplossing in dat geval.
- Door de sinaasappelsmaak is een glas met vitamine C prima te drinken.
Minpunten:
- Sommige deelnemers proefden toch een vreemde bijsmaak.
2. Lucovitaal – Multivitamine A-Z – in de smaak aardbei
Het betreft hier vitaminen in gummievorm waarop je rustig kunt kauwen.
Pluspunten:
- Er zitten geen toegevoegde stofjes zoals smaak- en kleurstoffen in deze vitaminen.
- Er is ook geen extra suiker aan toegevoegd.
- Het kauwen op een gummie wordt als iets prettigs ervaren en veel testpersonen geven hier de voorkeur aan in plaats van een grote pil te moeten slikken.
Minpunten:
- Onze huidige testpersonen zijn allemaal volwassenen en een aantal van hen gaf aan dat ze deze multivitaminen ook best voor kinderen in het assortiment zouden willen hebben.
3. VitaKruid – Vitamine C met onder andere mangaan, koper, zink
Deze vitaminen zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Pluspunten:
- Ondanks dat een pil 2 centimeter groot is, slikt hij volgens de testgroep makkelijk weg.
- Men voelt alleen via de huisarts verschil in energieniveau na ongeveer 2 weken.
Minpunten:
- Je kunt er tot 6 per dag slikken en dan wordt dit wel een duurdere vitamine.
4. Vitals – Vitamine B12 met mythylcobalaine
Deze vitamine van Vitals is om op te zuigen.
Pluspunten:
- Net als de gummie hoef je deze niet door te slikken en kun je er op zuigen. (dus niet kauwen)
- Door te zuigen geeft het langzaam de vitamine vrij en dit zorgt voor een geleidelijke opname in het lichaam van de vitamine.
- Je hebt er maar eentje per dag nodig en met een pot van 100 stuks ben je dus iets meer dan 3 maanden zoet.
5. YOS – Vitamine B12 Complex
Ook dit zijn zuigtabletten.
Pluspunten:
- Behalve vitamine B12 zit er ook B6 en foliumzuur in.
- Het is een vega-tablet en dus geschikt voor veganisten.
Minpunten:
- Ondanks dat de gebruiksaanwijzing aangeeft dat deze vitamine door jong en oud gebruikt kan worden, zouden wij het niet snel aan kinderen geven. Het is geen snoepje.
6. VitaKruid – Vitamine D3 en K2 – druppels
Net als de nummer 1 in deze top 10 kun je de druppels van VitaKruid ook oplossen in een drankje.
Pluspunten:
- Je hebt maar twee druppels per dag nodig en je kunt het ook in iets anders vloeibaars doen (zoals yoghurt) of als je de smaak niet vervelend vindt onder je tong druppelen.
Minpunten:
- Op de verpakking staat ook: “tenzij anders voorgeschreven door arts”, maar waarschijnlijk zullen maar weinig mensen echt medisch advies vragen bij een middel dat gewoon zonder recept gekocht kan worden. Dit geldt echter voor alle supplementen.
7. Holland Rose – Complete Nootropics
In deze verpakking zit een mix van vitaminen (B3 en zink) en kruiden zoals gingko, ashwagandha en ginseng.
Pluspunten:
- Ervaringen met deze nootropics zijn over het algemeen heel positief. Vooral de focus is er weer.
Minpunten:
- Het is moeilijk te testen of hierbij sprake is van het placebo-effect. Wij hebben geen controlegroep bij dit middel gebruikt die het niet slikte.
8. Davitamon – Vitamine D voor volwassenen
Dit is geen zuig- of kauwtablet, maar een smelttablet.
Pluspunten:
- Je hoeft hem alleen maar in je mond te stoppen en daarna kun je de tablet eigenlijk vergeten. Hij lost vanzelf op.
Minpunten:
- Wij snappen op de redactie alleen niet zo goed waarom er op de verpakking staat dat je deze bij voorkeur tijdens de maaltijd moet pakken. Het is toch helemaal niet lekker om een citroensmaakje in je mond te hebben als je zit te lunchen?
9. Sundt Supplements – Vitamine C
De druppels van Sundt gebruik je per 5 milliliter en daardoor doe je dik anderhalve maand met een flesje.
Pluspunten:
- De sinaasappelsmaak is sterker (en prettiger) dan die van de vitamine op nummer 1 in deze review.
- Deelnemers aan de test vinden de druppels makkelijker in te nemen dan een tablet.
Minpunten:
- Het afmeten van de 5 milliliter is nog wel eens lastig met het minimaatbekertje.
10. Davitamon – Foliumzuur en vitamine D3
Deze tabletten met foliumzuur smelten ook gewoon in je mond en hoef je dus niet door te slikken.
Pluspunten:
- Dat je het niet hoeft te slikken is vooral voor de doelgroep (zwangere vrouwen) handig, want die kunnen ineens moeite hebben met geuren, smaken of de vorm waarin iets doorgeslikt moet worden.
- Je hebt er maar eentje per dag nodig en met dit potje doe je dus bijna drie maanden. De prijs valt dan reuze mee.
Beste uit de test volgens de experts als het om consumentenproducten gaat
Volgens Radar is het goed om je bewust te zijn van de doelgroep die wel vitaminen zouden moeten bijslikken en hoe marketing op het gevoel van diegenen inspeelt die het vaak niet nodig hebben. De Consumentenbond geeft een heel helder overzicht van welke vitaminen er allemaal zijn, wat ze doen, waar ze in zitten en hoeveel je er elke dag van nodig hebt. Bij Kassa staat een flink aantal artikelen waarbij een terugroepactie nodig was om de consument te beschermen.
Gebruikte bronnen voor dit onderzoek
- https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/waarom-vitaminepillen-slecht-voor-je-kunnen-zijn/
- https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/vitaminen
- https://www.bnnvara.nl/kassa?query=vitaminen&size=8
Dit zegt Tros Radar en Radar+ over Multivitaminepillen
Tros Radar en Radar+ geven aan dat multivitaminepillen niet altijd noodzakelijk zijn en soms zelfs schadelijk kunnen zijn bij overmatig gebruik. Tros Radar benadrukt de risico’s van een teveel aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine C, D en B6, die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals nierstenen en zenuwschade. Radar+ voegt eraan toe dat supplementen vaak overbodig zijn voor wie een gezond en gevarieerd dieet heeft, en adviseert het gebruik van supplementen eerst met een arts te overleggen. Voor meer inzicht, lees de volledige artikelen van Tros Radar en Radar+.
Vermoeden dat je een vitaminetekort hebt? Doe dan dit!
Ga niet met een goed gevulde portemonnee naar de drogist of apotheek om je winkelmandje vol te gooien en van alles door elkaar te gaan slikken van de dag erna. Je kunt echt beter eerst medisch advies vragen en naar je huisarts gaan om het gesprek aan te gaan. Sommige problemen kunnen (of moeten zelfs) op een andere manier dan een vitamine slikken opgelost worden. Je wilt doen wat goed is voor je lichaam, maar realiseer je dat reclames je laten geloven dat je iets mist terwijl dat niet altijd het geval is. Tuin dus niet overal in en slik alleen als het zinvol is volgens je huisarts.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Zoek je de beste Vitamine D? Ontdek onze topkeuzes en deskundige adviezen voor de beste merken Vitamine D op de markt!
- Verrijk je gezondheid met de juiste magnesiumsupplementen. Vind hier onze aanbevelingen voor de beste merken magnesium!
- Op zoek naar de beste multivitaminen? Lees onze uitgebreide gids en ontdek de top multivitaminen die aan al jouw behoeften voldoen!
- Geef je ogen de zorg die ze verdienen. Ontdek de beste oogcrèmes op de markt met onze gedetailleerde beoordelingen en aanbevelingen!
- Droom je van een perfecte zomergloed? Vind de beste zelfbruiners voor een natuurlijke, stralende huid in onze uitgebreide review!
Afronding
Wij hebben niet de illusie dat we met deze review die mensen zullen redden die hun kastje al vol hebben staan met verschillende vitaminen. We zeggen ook niet dat alles per definitie slecht is, maar je kunt je lichaam wel serieus schade toebrengen als je iets pakt wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ja, het is gewoon zonder recept te koop, maar dat betekent niet dat je het ook moet kopen.