We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste buitenlampen met een bewegingssensor

Niet iedereen vindt het even fijn als hij ergens in het donker langs loopt en er springt een buitenlamp aan. Toch is dat precies waar ze voor bedoeld zijn. Zodra je bij je voordeur, achterdeur, garagedeur of bijvoorbeeld de deur naar je tuinhuis een lamp met bewegingssensor hangt die automatisch aanspringt als er iemand binnen een bepaalde afstand komt, kun je niet meer verrast worden door ongenode gasten. Het licht waarschuwt je en je kunt zien wat er in je tuin of bij je garage gebeurt.

Onze overstap van een buitenlamp zónder naar een buitenlamp met bewegingssensor

In het begin hadden wij alleen een buitenlamp op een schakelaar. ’s Avonds als het donker werd deden we die lamp – die hing onder het afdak bij de voordeur en aanbouw met de garage – dan aan en voor het naar bed gaan ging de buitenlamp weer uit. Het was een soort ritueel, net als checken of de deuren wel op slot waren en de ramen beneden dicht waren. Toen we verhuisden bleek een buitenlamp met bewegingssensor helemaal niet (zoveel) duurder meer te zijn dan een gewone lamp.

Wie zijn wij om buitenlampen met een bewegingssensor te reviewen?

Het mooie van technologische snufjes die steeds verder ontwikkeld worden en op de markt gebracht worden, is dat de prijs niet meer zo hoog is als in het begin. Na de verhuizing wilden we dan ook gebruik maken van de lampen met bewegingssensor, want wij zagen ook wel in dat die veel nuttiger zouden zijn. De lamp brandt niet meer de hele avond als er niks gebeurt en springt alleen aan als de sensor geactiveerd wordt. We moesten natuurlijk wel uitzoeken welke lamp het beste scoort.

Snel overzicht: Deze buitenlampen met bewegingssensor raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor helderheidLiving Nine – Solar Buitenlamp met Bewegingssensor: Deze lamp heeft 208 LED’s en een krachtige batterij die de hele nacht kan branden. Wat we waarderen aan deze lamp is dat het solargedeelte zelfs op bewolkte dagen kan opladen. De sensorafstand kan je ook aanpassen tussen drie en vijf meter. Echter, esthetisch gezien is het kunststof niet het meest aantrekkelijke. >> Check laagste prijs
Beste set voor prijs-kwaliteitverhoudingLifeGoods – Solar Buitenlamp met Bewegingssensor: Deze set van twee lampen biedt een grote waarde voor zijn prijs. We vinden het fijn dat er drie verschillende standen zijn en dat het een bereik van bijna 7 vierkante meter. Het enige nadeel dat we opmerkten was dat de sensor soms traag reageert. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidIqonic – Solar Buitenlamp Met Bewegingssensor: Deze lamp met levert met 266 LED’s, 2500 Lumen aan licht. Wat ons opvalt is dat als de lamp overdag 8 uur licht krijgt, hij tot 12 uur in het donker kan schijnen. Bovendien waarderen we de duurzame installatie met schroeven en pluggen. >> Check laagste prijs

Onze favoriet: dit is de beste buitenlamp met bewegingssensor

De buitenlamp van Living Nine heeft 208 LED lampjes en kan tegen diverse weersinvloeden. Zo is regen of vorst in herfst en winter of warmte in de zomer geen enkel probleem. Ook heeft deze solar lamp een veel grotere radius dan de meeste andere buitenlampen en daardoor zie je veel meer in het licht dat aanspringt als er een object voorbij gaat. Deze solar buitenlamp met bewegingssensor is ideaal voor wie kwaliteit voor een betaalbare prijs wil.

Waarom altijd opletten bij de aanschaf van buitenlamp met bewegingssensor?

Zodra er meer vraag is naar een bepaald product zoals een apparaat met sensor, wordt de markt ineens overstroomt met goedkope modellen. Alle fabrikanten die de techniek kunnen toepassen, willen een graantje meepikken. Maar dat betekent helaas ook dat er exemplaren verkocht worden die het niet goed of niet lang doen. Je geeft dan geld uit aan prullaria en had veel liever voor de aanschaf willen weten dat de kwaliteit niet in orde was.

De goedkoopste buitenlampen met sensor zijn toch even goed als de duurdere modellen?

Je hebt natuurlijk buitenverlichting en buitenverlichting. Als het er jou puur om gaat dat er ‘wat licht’ gaat branden op de plek waar je de lamp met bewegingssensor hangt, dan is de sterkte van het licht of hoe lang het aanblijft voor jou wellicht minder interessant. Er zijn echter ook mensen met dieren in hun tuin of de fietsen staan tegen de binnenkant van de schutting gestald, dan wil je niet dat iemand hierbij in de buurt komt en fel licht schrikt dan af. De indringer is ineens zichtbaar.

Wat zijn de beloftes van de fabrikant van buitenlampen?

Het fijne van producten als lampen is dat de verpakking of advertentie heel duidelijk kan aangeven om wat voor lamp het gaat. Er zijn diverse kenmerken die beschreven worden, zoals de stralingshoek, wat voor batterij er in de lamp zit, hoe groot de detectielengte is, hoeveel lampjes erin zitten en wat voor lampjes het zijn. Door deze kenmerken goed met elkaar te vergelijken, kun je precies dat product kiezen dat je voor jouw doeleinde wil kopen.

De criteria waar we buitenlampen met een bewegingssensor op beoordelen

Wat vinden wij belangrijk bij buitenlampen die met een bewegingssensor werken? Het gaat onder andere om de volgende criteria:

  • Werkt de lamp zelfstandig op solar of is er een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig?
  • Is de lamp bestand tegen water en kou?
  • Hoeveel lampjes zitten erin?
  • Hoe hoog mag de lamp hangen voor goed functioneren?
  • Hoe ver schijnt de lamp als hij aanspringt? (zowel vooruit als naar de zijkant)
  • Hoe sterk is de batterij?
  • Zijn er verschillende standen uit te kiezen?
  • Hoe bevestig je de lamp?

Hoe we buitenlampen met bewegingsensor getest hebben: onze bevindingen

Met prijzen van tussen de 25 en ongeveer 100 euro per buitenlamp hadden we voldoende budget om zelf de test te kunnen doen. We hebben daarom meerdere buitenlampen aangeschaft en er zaten zelfs lampen van hetzelfde merk bij. Die verschilden dan bijvoorbeeld in het aantal LED dat erin zat of we wilden juist weten of er bij een groot prijsverschil ook echt veel kwaliteitsverschil te bemerken was. Uiteindelijk zijn we gekomen tot de volgende lijst met 10 toplampen.

De top 10 met beste buitenlampen met een handige bewegingssensor

1. Living Nine – Solar Buitenlamp met Bewegingssensor – met 208 LED

Door de sterke batterij in deze buitenlamp kan hij – indien nodig – de hele nacht door licht geven.

Pluspunten:

  • Het solargedeelte van deze lamp heeft licht en niet per se zonlicht nodig. De batterij wordt dus ook op bewolkte dagen opgeladen.
  • De afstand waarop je de sensor wilt triggeren kun je zelf instellen tussen de drie en vijf meter.

Minpunten:

  • Helaas zijn buitenlampen die op solar werken niet altijd de fraaiste modellen. Het kunststof heeft geen mooie uitstraling.

2. LifeGoods – Solar Buitenlamp met Bewegingssensor – met 97 LED

Deze lamp heeft 1000 Lumen aan lichtstralen.

Pluspunten:

  • Zodra de lamp aanspringt heb je bijna 7 vierkante meter die binnen de straal van de lamp zichtbaar is.
  • Er zitten drie standen op de lamp waarmee je hem gewoon aan kunt zetten, zacht kunt laten stralen totdat er iemand voorbijkomt en dan fel laat schijnen, of uit kunt laten totdat er pas iemand voorbijkomt en dan aan laten springen.
  • Er zitten twee buitenlampen in deze set en dat maakt de prijs een stuk voordeliger.

Minpunten:

  • Het reactievermogen van de sensor is soms wat traag, waardoor je vaak net niet meer kunt zien waarom hij aan is gegaan.

3. HandyThings  – Solar Buitenlamp met bewegingssensor en afstandsbediening – 108 LED

Deze lamp heeft maar liefst 2000 Lumen tot zijn beschikking.

Pluspunten:

  • De lamp blijft dertig seconden aan en daarna gaat hij vanzelf weer uit.
  • Door de extra afstandsbediening die meegeleverd wordt kun je nog wat andere acties uitvoeren.

Minpunten:

  • Het enige nadeel is dat deze buitenlamp een stuk duurder is dan de anderen in deze top 10. Ondanks de prijs scoort hij echter wel heel goed.

4. HandyThings – Solar Buitenlamp met bewegingssensor – 230 LED

Deze lamp lijkt op de vorige in deze lijst, maar nu heeft hij veel meer lampjes.

Pluspunten:

  • Zowel het solargedeelte als de drie lampelementen zijn te draaien, waardoor je ze beter kunt richten.
  • De lampen zijn zelfs hoger of lager, of juist verder naar links of rechts te draaien.

Minpunten:

  • Dit is de duurste buitenlamp met bewegingssensor in dit overzicht.

5. Iqonic – Solar Buitenlamp Met Bewegingssensor – 266 LED

De lamp beschikt over 2500 Lumen aan licht.

Pluspunten:

  • Zodra de lamp overdag 8 uur licht krijgt, kan hij in het donker tot 12 uur schijnen.
  • De buitenlamp wordt permanent opgehangen met schroeven en pluggen, dus hij kan niet vallen doordat hij alleen maar aan een haakje hangt. Zo gaat hij veel langer mee.

Minpunten:

  • Ook deze buitenlamp doet gewoon wat hij moet doen, maar we vinden het geen hele mooie lamp.

6. ElectroGoods – buitenlamp met bewegingssensor – 100 LED

Dit is een wat ander model dan je tot nu toe op deze lijst gezien hebt en dat komt door de drie aparte delen met lampjes.

Pluspunten:

  • De drie delen zitten zo bevestigd dat ze los van elkaar gedraaid kunnen worden naar de plek dat jij wilt dat er licht gaat schijnen als er beweging voor de sensor is.
  • Deze lamp zit beter vast dan vele anderen, doordat het opzetstuk met vier schroeven en pluggen vastzit. Daarna hoef je alleen de lamp met solar in het opzetstuk vast te klikken.

Minpunten:

  • We hadden eerlijk gezegd wel iets meer licht van deze lamp verwacht.

7. Smartwares – buitenlamp met bewegingssensor – 550 Lumen

Korte toelichting

Pluspunten:

  • Doordat je het zonnepaneel beter in het licht kunt hangen, heeft hij maar vijf uurtjes nodig om de batterij op te laden.
  • De duur van de lichtstraal nadat de lamp aan is gesprongen kun je zelf instellen. Je kunt de lamp kort laten schijnen (10 seconden) of langer aan laten (tot maximaal 4 minuten).

Minpunten:

  • De sterkte van deze buitenlamp (550 Lumen) valt ons toch wat tegen.

8. LifeGoods – Solar Buitenlamp met Bewegingssensor – 180 LED

Dit is de tweede buitenlamp van LifeGoods in dit overzicht, maar nu is er sprake van 180 lampjes in plaats van 97.

Pluspunten:

  • Het aantal vierkante meters dat met deze lamp opgelicht wordt is ongeveer vijftien.
  • Met 2000 Lumen heb je voldoende licht om goed te kunnen zien wat er aan de hand is als hij aanspringt.

Minpunten:

  • Het opladen via de solar blijft helaas niet lang goed gaan bij deze lamp en dat moeten we toch wel melden.

9. ABC – wandlamp met bewegingssensor voor binnen of buiten

Dit is de enige lamp zonder solar, maar hij ziet er wel veel aantrekkelijker uit.

Pluspunten:

  • Door de strakke vormgeving past hij goed bij moderne panden, terwijl wij het ook niet vinden misstaan aan een houten schutting.
  • Alles wat je nodig hebt om de lamp buiten aan te kunnen sluiten zit in het pakket.
  • De lamp is eventueel ook binnen te gebruiken als het model je blijkt te bevallen.

Minpunten:

  • Je moet deze buitenlamp dus wel op het elektriciteitsnet aansluiten en je mist hierdoor het voordeel van solar (geen kabels, geen extra kosten op je energierekening).

10. LED’s Light – solar wandlamp met bewegingssensor en lichtsensor – 400 Lumen

Deze witte buitenlampen vallen wat minder op dan alle eerdere (zwarte modellen) met solar.

Pluspunten:

  • Zeker bij witte kozijnen of een lichte garagedeur valt de lamp niet op totdat hij aanspringt.
  • Het is geen superfelle lamp, maar hij geeft wel voldoende licht bij een brievenbus of paadje naar de voordeur.

Minpunten:

  • 400 Lumen kan wel wat weinig zijn als je meer dan alleen zomaar een lichtje op het pad wilt laten schijnen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste buitenlampen-met-bewegingssensor?

Action heeft al een tijdje slimme binnenlampen, maar heeft tegenwoordig ook slimme lampen voor buiten in het aanbod. De regendichte balkon- en tuinlampen zijn prima in gebruik. Veilig aanleggen is echter nog niet zo eenvoudig. De buitenlampen van de Action zijn heel goedkoop. Je stelt met een applicatie de kleur en lichtsterkte in. Ook kun je de lampen automatisch inschakelen bij een zonsondergang. Zowel de toortslamp, wandlamp en het spotje geven genoeg licht. Aansluiting van de spot in het midden van de tuin en toortslamp kan lastig zijn. De buitenlampen werken met 230V. Een veilige installatie heeft waterdichte contactdozen en dure grondkabels nodig. Dat betekent dat je rekening moet houden met extra gedoe en kosten.

https://www.consumentenbond.nl/smarthome/slimme-buitenlampen-van-de-action

Beste uit de test volgens Beslist

Bij Beslist.nl komen nog veel meer verschillende merken buitenlampen met bewegingssensor aan de orde. Je hebt Philips, Steinel, Rabalux en bijvoorbeeld Ledvance. Er zit wel een groot verschil in de soorten lampen, want die op solar zijn allemaal wat meer rechttoe rechtaan, terwijl de andere lampen met bewegingssensor een moderner of sierlijker design hebben.

Conclusie

Als je niet veel om de uitstraling van de buitenkant van de lamp geeft, zijn de lampen die op solar werken ideaal. Je hoeft ze alleen maar correct op te hangen en af stellen en het daglicht doet daarna het werk voor je. Zodra het donker wordt en er beweegt iets, gaat de lamp aan. Mensen met diepere tuinen of spullen die vlak langs de schutting staan, vinden het prettig om automatische verlichting te hebben zodra er iets in de tuin beweegt. Je hebt effectieve en fraaiere oplossingen om uit te kiezen.