We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste fietsendragers

Wie graag fietst en met de auto op vakantie gaat, kan overwegen een fietsendrager te kopen om de eigen fiets mee te nemen. Je hoeft dan geen fiets ter plekke te huren en hebt altijd je eigen, fijne fiets bij je. De investering in een fietsendrager valt best mee, al heb je ook dure modellen die je bijvoorbeeld met de fietsen erop naar beneden kunt klappen om alsnog de klep van de auto open te doen en achter bij je spullen te kunnen. We zoeken hier naar de beste modellen fietsendragers.

Onze zoektocht naar de perfecte fietsendrager

Dé allerbeste fietsendrager bestaat volgens ons niet. Het ligt namelijk helemaal aan je eigen wensen, waar je met de auto naar toe rijd en wat voor auto het is. Ga je naar Italië op vakantie en moet je door meerdere tunnels of tolpoortjes, dan heb je misschien liever geen fietsendrager bovenop het dak van je auto. Wil je het overzicht bewaren, dan zul je bij jouw eigen achterruit moeten vergelijken of de fietsendrager op de trekhaak of die op de achterklep meer zicht oplevert.

Snel overzicht: Deze fietsendragers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor flexibiliteitThule – EasyFold XT 933: Deze fietsendrager biedt een gemakkelijke manier om twee fietsen te vervoeren, en de naam “EasyFold” spreekt voor zich. We zijn vooral gecharmeerd van het compacte ontwerp, wat het vervoer eenvoudig maakt wanneer hij niet aan de auto bevestigd is. Een ander punt dat we waarderen is de mogelijkheid om toegang te hebben tot de kofferbak van de auto, zelfs wanneer de drager is aangebracht, dankzij de kantelfunctie. >> Check laagste prijs
Beste budget keuze Thule – ProRide 598: Dit model is specifiek ontworpen voor het vervoer van één fiets op het dak van je auto. We vinden het vooral handig dat je de fiets er direct op kunt klemmen, mits je al dakdragers hebt. Wat we ook opmerkelijk vinden, is de betaalbaarheid van deze drager in vergelijking met andere in dit segment. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor stabiliteitMovanext – Lux: Als het gaat om het vervoeren van twee fietsen, is deze drager een solide keuze. We waarderen de stevigheid van de klem waarmee de fietsen op hun plek worden gehouden. Het biedt een gevoel van zekerheid tijdens het rijden, wetende dat de fietsen stevig zijn vastgezet. >> Check laagste prijs

Als we er toch maar eentje mogen aanwijzen, dan is dit de beste fietsendrager

Het bekende merk Thule heeft diverse producten voor auto’s, campers en caravans en de EasyFold XT 933 komt als fietsendrager als beste uit de test. Aan de kwaliteit van deze fietsendrager hangt wel een prijskaartje, maar realiseer je vooral dat je daar veel gebruiksgemak en een veilige toepassing krijgt. De fietsendrager kan opgevouwen worden als hij niet op de trekhaak bevestigd is. En wat wij superhandig vinden is het naar voren kunnen hangen van de fietsen als ze op de drager zitten.

Waarom reviewen wij fietsendragers?

Wij gaan graag een weekendje in de Belgische Ardennen fietsen met zijn allen. Dan is het wel zo handig dat je gewoon je eigen bekende fiets van thuis mee kunt nemen. Je weet dat de ketting regelmatig geolied wordt, de rem doet het gewoon en de maat is precies afgestemd op jouw lengte. Geen gedoe met fietsen huren en te laat weer inleveren. Gewoon één keer goed investeren in een degelijke fietsendrager en je kunt jaren vooruit tijdens weekendjes weg en vakanties met de fiets.

Waarom een fietsendrager uitkiezen best lastig is

Op het eerste gezicht zie je misschien niet zoveel verschil tussen alle modellen fietsendragers. Ze hebben allemaal een richel waar de banden in passen om de fiets tijdens het vervoer – meestal met riempjes – op zijn plek te houden. Verder is er altijd minimaal nog een punt waar het frame bevestigd is aan de drager. Toch is er veel kwaliteitsverschil en dat zit hem vooral in het materiaal en de manier van vervaardigen. De specialisten steken met hun fietsendrager ver boven de anderen uit.

Gewoon de goedkoopste fietsendrager is prima en verder niet zeuren

Wij vinden het prettig om in een review voor elk budget een fietsendrager te kunnen aanbevelen, maar als je alle modellen in deze top 10 naast elkaar zet, dan zie je hopelijk ook wel het verschil tussen een fietsendrager van meer dan 600 euro en eentje van nog niet eens 100 euro. De wijze waarop de fietsendrager aan je auto vastgemaakt wordt, is bijvoorbeeld al een groot verschil. Hoe de fietsen vervolgens aan de drager vastzitten om veilig te kunnen rijden, is een tweede verschil.

Wat beloven de ontwerpers van fietsendragers?

Alle merken die fietsendragers produceren willen natuurlijk voorkomen dat ze claims aan hun broek krijgen wanneer er met mensen tijdens hun rit iets met de fiets gebeurd is dat aan de fietsendrager te wijten is. Daarom zijn er op Europees niveau regels opgesteld waaraan bepaalde producten moeten voldoen. Het veilig kunnen aanbrengen van de drager op je auto of camper en het veilig gebruiken tijdens het vervoer van de fietsen staat voorop.

De criteria waar we fietsendragers op beoordelen

Een fietsendrager moet wat ons betreft vooral praktisch en veilig in het gebruik zijn. Een fietsendrager die moeilijk te bevestigen is of waar dit lang bij duurt, verliest al snel aan charme. Daarom kijken we naar de volgende elementen:

  • Bevestiging – hoe maak je de drager vast aan de auto en hoe zet je de fietsen stevig in de drager?
  • Materiaal – welke verschillende materialen worden er bij de fietsendrager gebruikt?
  • Veiligheid – hoe wordt de fiets tijdens het vervoeren op zijn plek gehouden?
  • Soort fietsendrager – moet je de fiets op het dak, achter op de klep of op de trekhaak tillen?
  • Flexibiliteit – is de fietsendrager statisch of kan hij na bevestiging op de auto nog gekanteld worden?
  • Prijs – in welke prijsklasse valt de fietsendrager?

Hoe hebben we fietsendragers getest? Onze onderzoeksresultaten

Als je thuis vaak fietst en dit op vakantie of tijdens weekendjes weg ook wilt blijven doen en je hebt een garage of voldoende plek in de bergruimte, dan is een fietsendrager een van de handigste dingen om in huis te hebben. Voor deze test hebben we gekeken welke modellen we nu zelf hebben en wat er aan nieuwe modellen te krijgen is. Bij de nieuwe modellen is een vergelijking gemaakt met eerder verschenen fietsendragers. Op basis daarvan zijn de verbeteringen goed te achterhalen.

De top 10 met beste fietsendragers

1. Thule – EasyFold XT 933 – voor 2 fietsen

De naam EasyFold zegt het al: deze fietsendrager kun je inklappen en zo makkelijker vervoeren als hij niet aan de auto vastzit.

Pluspunten:

  • Het compacte van deze fietsendrager vinden wij het belangrijkste voordeel.
  • Verder is de klem waarmee je de fietsendrager op de trekhaak vastzit van goede kwaliteit en dit geeft een veilig gevoel tijdens het rijden.
  • Zit de drager eenmaal op de auto? Dan kun je nog steeds bij de spullen die achter de klep zitten, omdat je de fietsendrager tot ongeveer 45 graden naar voren kunt kantelen.

Minpunten:

  • Bij het kantelen kun je niet handig achter je auto gaan staan, want er zitten natuurlijk wel fietsen met een drager op je trekhaak. Maar je kunt je wel tussen de drager en de bumper verplaatsen als je oplet.
  • De prijs voor deze fietsendrager die twee fietsen kan vervoeren is wel hoog. Je betaalt gewoon voor de kwaliteit en de flexibiliteit van het model.

2. Thule – ProRide 598 – voor 1 fiets

Dit is een fietsendrager voor op het dak en hij kan een enkele fiets vervoeren.

Pluspunten:

  • Het bevestigen werkt heel makkelijk als je al dakdragers op je auto hebt. Je klemt de fietsendrager op zijn plek en daarna kan je fiets er meteen op.
  • De prijs van deze fietsendrager is veel lager vergeleken met de overige dragers in dit overzicht.

Minpunten:

  • Voor deze fietsendrager heb je wel al dakdragers nodig om ze hierop te kunnen bevestigen.

3. Movanext – Lux – voor 2 fietsen

De Lux fietsendrager klem je stevig op de trekhaak van je auto.

Pluspunten:

  • Er kunnen maximaal twee fietsen tegelijk in de klemmen van de drager vastgemaakt worden.
  • De klem draai je vast genoeg, zodat er geen beweging mogelijk is tijdens het rijden.

Minpunten:

  • Bij een draaiknop die je fiets vastzet, moet je altijd bij lange ritten tussentijds checken of er niks los is gedraaid. Trillingen tijdens het rijden kunnen dit namelijk veroorzaken.

4. Thule – VeloCompact – voor 2 fietsen

De derde Thule vouw je niet op (zoals de EasyFold), maar je kunt beide uiteinden wel in- en uitschuiven om minder ruimte in beslag te nemen in je garage.

Pluspunten:

  • Het is een compact, maar zeer stevig model fietsendrager.
  • Ook deze drager kan weg van de trekhaak gekanteld worden om zo bij je spullen achter in de auto te kunnen.

Minpunten:

  • Bij elke fietsendrager die kan kantelen, moet je van te voren uitzoeken of hij ver genoeg voor jouw auto weg van de klep draait. Het komt namelijk voor dat je denkt dat hij ver genoeg kantelt (zoals het op de meeste plaatjes afgebeeld wordt), maar het kan dan toch gebeuren dat jouw klep er net niet aan voorbij gaat. Dan heeft het hele kantelmechanisme geen zin en heb je meer geld uitgegeven aan iets dat niet blijkt te werken.

5. Pro-User – Diamant – voor 2 fietsen

Deze rechttoe rechtaan fietsendrager is degelijk en stabiel.

Pluspunten:

  • De beide zijden waar je de banden van de fiets inzet, kun je naar binnen schuiven voor een compactere fietsendrager in de opslag.
  • Er zit een hoes bij om de fietsendrager in de opslag te beschermen.
  • De drager kan gekanteld worden, zodat je achter de klep kunt openen en je bij je spullen kunt.

Minpunten:

  • Hij oogt wat minder modern dan de Thule fietsendragers, maar doet eigenlijk precies wat hij moet doen voor een lager bedrag. Als de uitstraling je niet boeit, heb je aan de Pro-User Diamant een prima fietsendrager.

6. Thule – EasyFold 932 – voor 2 fietsen

De tweede EasyFold is een stuk goedkoper dan de nummer 1 op deze lijst.

Pluspunten:

  • Je krijgt nog steeds Thule kwaliteit en het is ook nog steeds een EasyFold. Het grootste verschil zit hem in de kleur en vorm van de centrale beugel.
  • De drager op zich kan voor wat betreft het gewicht prima twee elektrische fietsen aan.

Minpunten:

  • Nederlanders zijn langer dan de gemiddelde Europeaan en dat betekent dat hun fietsen ook groter zijn. Bij grotere fietsen kan het gebeuren dat je drager te smal is voor stevige bevestiging. Je moet de specificaties en het formaat van je eigen fiets dus goed zien te matchen.

7. Nordrive – Pyro – voor 2 fietsen

Deze Pyro fietsendrager wordt op de achterklep van je auto bevestigd.

Pluspunten:

  • Er kunnen twee fietsen vervoerd worden die niet laag boven de grond (op de trekhaak) hangen.
  • Afhankelijk van het gewicht op de fietsendrager kan de achterklep tijdens de rit nog steeds makkelijk geopend en gesloten worden.

Minpunten:

  • Check na aankoop goed of je set voor de reis compleet is. Soms kom je erachter dat je voor de zekerheid nog extra sloten wilt hebben.

8. Yakima – Foldclick – voor 2 fietsen

De Yakima is net zo flexibel als de Thule die bij ons op nummer 1 staat.

Pluspunten:

  • Je kunt deze zelfs nog dieper kantelen dan de Thule.
  • Als je elektrische fiets niet meer dan 30 kilo per stuk weegt, dan kunnen er twee op de drager bevestigd worden.
  • Bij het niet gebruiken van de fietsendrager is hij in te klappen tot een compact geheel.

Minpunten:

  • Ook dit is zo’n fietsendrager waarbij je niet zeker weet of het kantelen ver genoeg van de auto af gebeurt om nog achter in de klep te kunnen. Je kunt de specificaties maar beter goed lezen en checken of het bij jouw auto wel of niet kan.

9. Mottez – voor 3 fietsen

Deze fietsendrager gaat niet op je trekhaak, maar maak je met spanbanden vast aan je achterruit.

Pluspunten:

  • Je kunt maximaal drie fietsen met deze drager meenemen.

Minpunten:

  • De drager past niet op elke auto, maar hiervoor zijn op internet wel overzichten te vinden om te zien of jouw auto wel of niet matcht met de fietsendrager.
  • De lagere prijs van deze fietsendrager zit hem vooral in het gemak van de drager op je achterruit aanbrengen en vervolgens je fietsen in de drager plaatsen en vastmaken.

10. Hapro – Atlas Active – voor 2 fietsen

De Atlas Active is een stevige fietsendrager die je op je trekhaak bevestigt.

Pluspunten:

  • Het is geen trendy model, maar deze fietsendrager doet wat hij moet doen.
  • De hoofdstang is naar voren te klappen en zo neemt hij minder plek in de garage in.
  • Mensen met een kleiner budget kunnen met deze Hapro toch een fatsoenlijke fietsendrager aanschaffen.

Minpunten:

  • Je merkt het kwaliteitsverschil bij deze goedkopere drager vooral aan het gewicht en dat betekent dat het aanbrengen van de drager iets meer van je tilkunsten vergt dan bij de lichtere modellen fietsendragers.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste fietsendragers?

Ga je een weekendje weg of op vakantie en neem je je fietsen mee? Dan is een fietsendrager de beste oplossing. De fietsendrager voor de trekhaak is het populairst. Echter is deze fietsendrager wel een dure variant, maar ook het meest praktisch. Je kunt dit type fietsendrager op bijna elke trekhaak zetten en kan gebruikt worden voor twee fietsen. Let wel even op dat je het frame tot zo rond de 50 KG mag belasten. De fietsendrager is makkelijk in gebruik en nadat je de fietsendrager hebt bevestigd kun je de fietsen heel makkelijk in de houder zetten. Een nadeel van deze fietsendragers is dat je soms de achterbak niet open kunt doen.

https://www.consumentenbond.nl/fietsdrager/kopen

Dit zegt Radar over Elektrische Fietsen en Fietsendragers

Radar belicht een belangrijke waarschuwing van de brancheorganisatie Bovag over de compatibiliteit van elektrische fietsen met fietsendragers. Elektrische fietsen, die gemiddeld 28 kilo wegen, zijn vaak te zwaar voor de oudere modellen fietsendragers op auto’s. Dit kan leiden tot potentieel levensgevaarlijke situaties door het instorten van de dragers. Het artikel suggereert dat nieuwere modellen fietsendragers doorgaans wel zijn ontworpen om het zwaardere gewicht van elektrische fietsen te kunnen dragen, wat een belangrijk aandachtspunt is voor consumenten bij de aanschaf van een fietsendrager. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Zware Fietsendragers

In een segment van BNNVARA’s Kassa, getiteld ‘Heb ik dat! Zware fietsendragers’, wordt aandacht besteed aan de praktische bezwaren die consumenten ervaren met zware fietsendragers. Een gebruiker, Joop, uit zijn frustratie over de moeilijkheid om de zware fietsendrager uit de garage te krijgen, wat rugpijn veroorzaakt en potentiële schade aan de auto. Als oplossing stelt hij voor om wieltjes onder de fietsendragers te plaatsen, waardoor ze gemakkelijker te manoeuvreren zijn en de kans op fysieke belasting en schade vermindert. Dit benadrukt het belang van gebruiksgemak en ergonomische overwegingen bij de keuze voor een fietsendrager. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens AD

In het AD staat een interessant stuk over fietsendragers en dit is niet alleen vanwege de top 5 die ze je geven. Waar namelijk niet iedereen bij stil staat, is dat het gewicht van een fiets heel anders is als je een elektrische fiets hebt. Je moet dus ook weten hoeveel je auto en trekhaak maximaal kunnen dragen, want zo kan zomaar blijken dat je overwinteren in Zuid-Spanje maar met één elektrische fiets kunt doen en die van je partner dus thuis moet blijven om veiligheid tijdens de reis te garanderen.

Thule doet het in het Ad – net als in onze top 10 – goed in de test. Andere merken die je in onze lijst niet aantreft, zijn: Uebler, Bosal en XLC.

Ontdek Meer Over Sport en Buitenactiviteiten

Kortom

Bij het kiezen van een fietsendrager moet je echt even wat langer stilstaan dan je misschien van te voren dacht. Hoeveel fietsen je tegelijkertijd wilt vervoeren is dan eigenlijk de makkelijkste vraag die beantwoord moet worden. Vervolgens komen alle moeilijkere vragen die modellen fietsendragers uitsluiten of ze op het lijstje zetten waar je daarna uit kunt kiezen.