We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Naar de beste luchtreiniger op zoek? Je vindt de beste modellen hier

Wordt er thuis veel gekookt? Misschien wel binnen gerookt? Of ben je met materialen als verf, terpentine en lijm bezig? Dan biedt een luchtreiniger uitkomst. Vandaag de dag zijn luchtreinigers in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Wat het model ook is, een goede luchtreiniger doet wat hij belooft en zorgt ervoor dat schadelijke stofjes zorgvuldig worden verwijderd.

Dit heeft onze zoektocht naar de beste luchtreiniger opgeleverd

Wij zijn al langere tijd op zoek naar de beste luchtreiniger, want wie houdt er nu niet van lekkere lichtjes? Voor ons lichaam hebben we deodorant en duur parfum. Maar ook onze woning mag zo nu en dan weleens in de watten worden gelegd. Dat doe je met behulp van een luchtreiniger. Van een fijne luchtreiniger heb je niet alleen zelf plezier, maar ook al je gasten. De beste luchtreinigers zijn niet schadelijk voor je gezondheid of die van huisdieren.

Snel overzicht: Deze luchtreinigers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzePhilips AC2887/10: Deze luchtreiniger staat bekend om zijn uitstekende prestaties in het verwijderen van aerosolen en virussen, wat ideaal is voor mensen met allergieën. De intelligente sensoren en het slimme filter zorgen ervoor dat je de luchtkwaliteit in huis in realtime kunt zien, wat ons enorm bevalt. Bovendien is het vervangen van het filter maar eens per jaar nodig, wat wij een pluspunt vinden. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeBoostiv air purifier: Dit zelfdraaiende model valt op door zijn betaalbare prijs zonder in te boeten aan kwaliteit. We zijn onder de indruk van de vier verschillende filtertechnologieën en de Clean Air Delivery Rate van deze luchtreiniger. Bovendien houden we van de flexibiliteit die de USB-kabel biedt, waardoor we niet gebonden zijn aan batterijen. >> Check laagste prijs
Extra stille keuzeClean Air Optima CA-508: Deze luchtreiniger springt eruit vanwege zijn ultra stille werking. Wij waarderen vooral de zes verschillende reinigingstechnieken en het feit dat het apparaat 100% ozonvrije lucht belooft. Geschikt voor diverse ruimtes, van huizen tot restaurants, wat het een veelzijdige optie maakt in onze ogen. >> Check laagste prijs

Onze eerste keus luchtreiniger voor jou

We zullen je niet in spanning laten. Volgens ons is de Philips AC2887/10 met HEPA- en koolstoffilter de beste luchtreiniger. Dankzij de filters weet je zeker dat de lucht die wordt verspreid niet schadelijk is. Tot wel 99,9% van alle aerosolen en virussen worden vakkundig verwijderd. De reiniger beschikt over intelligente sensoren en filterindicator. Hij heeft een automatische modus, maar je kunt ook uit 5 niveaus kiezen. Filter vervang je slechts eens in 12 maanden.

Welke luchtreiniger is het meest passend voor beperkt budget?

Als je niet al te veel geld beschikbaar hebt voor een luchtreiniger, dan is een budget optie een betere keuze. De beste budgetkeuze die wij zijn tegengekomen, is de Boostiv Air Purifier. Dit apparaat is zelf draaiend en werkt als ventilator. Tot wel 99,8% van alle schadelijke stofjes wordt verwijderd. In één uur kan tot wel 120 kubieke meter worden gereinigd dankzij de “Clean Air Delivery Rate” technologie. Ook voorzien van handige USB kabel.

Wat maakt ons nu geschikte luchtreiniger reviewers zijn?

Nou, het feit dat we tal van luchtreinigers hebben uitgeprobeerd natuurlijk. Het uittesten van een luchtreiniger is makkelijk genoeg en dat hebben we dan ook naar hartenlust gedaan. Elk van de luchtreinigers die in dit artikel worden besproken, is door onszelf getest. Niet één dag, maar langere perioden achter elkaar. We testen de verschillende functies van elke reiniger uit voor we tot conclusies komen. Hierbij laten we ons niet leiden door populaire meningen.

Blijf kritisch op het aanbod luchtreinigers

Luchtreinigers kunnen onderling flink van elkaar verschillen: door de bomen is het soms niet meer mogelijk het bos te zien. Vandaar dat we je een overzicht geven van zaken waarop je moet letten:

 • Het gebruik van de luchtreiniger

Hoe effectief een luchtreiniger is, is afhankelijk van het ontwerp, maar ook van de ruimte waarin je deze gebruikt. Sommige modellen presteren beter in kleine ruimtes, terwijl andere modellen juist voor grote, open modellen zijn bedoeld. Het reinigen van een slaapkamer is ook weer net iets anders dan het reinigen van de woonkamer of bijvoorbeeld de keuken.

 • Hoe zit het met de capaciteit?

De capaciteit van een reiniger is ook belangrijk om te meten. Kijk niet alleen naar wat de producent over het maximale aantal kubieke meters dat een reiniger kan schoonmaken zegt, ook naar hoe de reiniger presteert op het gebied van ionenproductie en deeltjesreductie. Bij een ionisatie luchtreiniger moet je ook kijken naar de hoeveelheid ozon die door het apparaat geproduceerd wordt. Het is verstandig om hiervoor ook om bewijs te vragen.

 • Energie- en onderhoudskosten

De kosten van een luchtreiniger zitten hem niet alleen in eenmalige aanschafkosten, maar ook in de kosten voor het onderhoud. Hoe minder energie de luchtreiniger gebruikt, hoe beter.

 • Garantie: krijg je garantie op het product? Handig als er iets kapot gaat

 • Vraag testrapporten op:

Het belang van testrapporten spreekt voor zich: hiermee wordt de effectiviteit van de luchtreiniger gemeten. Let er wel op in wat voor ruimte het onderzoek is gedaan: een gewone kamer is natuurlijk ideaal. Een ruimte van slechts 1 kubieke meter is nooit representatief.

 • Is huren mogelijk? Huur dan vooral en kijk voor jezelf of het apparaat doet wat het belooft.

Waarom we in eerste instantie wat sceptisch waren

We hebben door de jaren heen tal van luchtreinigers in onze handen gehad en uitgetest in huis. Maar van lang niet alle modellen hadden we het idee dat ze echt goed werk verrichten. Ook waren er modellen die al snel kapot gingen, of waarvan er iets aan vervanging toe was, wat vervolgens niet onder garantie viel. Kortom: de kwaliteit van luchtreinigers verschilt nogal.

Wat wordt doorgaans beloofd door producenten van luchtreinigers? Klopt dit?

Luchtreinigers producenten zullen beloven dat hun product dé uitkomst biedt aan al je problemen. Ze zullen stuk voor stuk beweren het beste product in huis te hebben, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Optimale luchtreiniging en 100% zuivere lucht zijn natuurlijk een fabeltje. Wel is het zo dat een goede luchtreiniger de kwaliteit van de lucht binnen flink verbetert.

Zo beoordelen wij een goede luchtreiniger

Een luchtreiniger moet aan meerdere eisen voldoen. Het meten van de kracht van een reiniger hangt dan ook best nauw. Als wij een luchtreiniger beoordelen, kijken we altijd hier naar:

 • Wat is de precieze capaciteit?

Van een luchtreiniger hoop je natuurlijk dat hij zo grondig mogelijk schoonmaakt. Snel resultaat is fijn, maar grondig resultaat is natuurlijk nog beter. Het draait niet alleen om de hoeveelheid kubieke meters lucht die de producent belooft te filteren, maar vooral ook naar de ionenproductie en het duurzaam reduceren van schadelijke deeltjes in het huishouden.

 • Totale kosten

Het zit hem niet alleen in de aanschafprijs, maar ook in de energiekosten. Meestal zijn energiezuinige modellen wat duurder, maar daar staal wel tegenover dat deze minder stroom gebruiken. Zo zijn de variabele kosten lager en dat kan je op termijn veel geld besparen.

 • Garantie: hoeveel jaar is het product verzekerd? En zijn alle onderdelen van het product verzekerd?

 • Prijs-kwaliteit: krijg je daadwerkelijk waar voor je geld? Of betaal je ook voor het merk?

 • Productreviews: hoe denken andere gebruikers over het product? Zijn ze positief of juist negatief? Kijk niet alleen naar de hoeveelheid sterren die het product krijgt, maar ook naar de beschrijvingen van goede en slechte productkanten in de reviews

 • Onthoud: eigen ervaringen zijn uiteindelijk het belangrijkst.

Luchtreiniger 1: de Philips AC2887/10 met HEPA- en koolstoffilter is de beste algemene keuze

De eerste luchtreiniger, de beste algemene keuze, is de Philips AC2887/10. Deze is hierboven ook al besproken, dus kunnen we er hier relatief kort over zijn. Dit heeft het model Philips te bieden:

 • Verwijdert aerosolen en virussen grondig

 • Ook geschikt voor mensen met allergieën

 • Voorzien van intelligente sensoren en een slimme filterindicator

 • Kies uit 5 snelheidsmodi of juist een automatische modus

 • In de slaapstand is dit model uitzonderlijk stil

 • Je vervangt het filter slechts eens per jaar

 • Dankzij het intelligente display zie je in één oogopslag de actuele luchtkwaliteit in huis.

Luchtreiniger 2: de Boostiv air purifier zelf draaiend is de beste budgetkeuze

Ook de Boostiv air purifier hebben we al genoemd. Hier nog in het kort:

 • Er wordt het klokje rond in huis gefilterd

 • Dankzij het zelf draaiende ontwerp (38 graden) wordt de ventilatie bevorderd

 • Voorzien van zowel Ionisatie als HEPA filter, wat voor duurzaam resultaat zou moeten zorgen

 • Dankzij de Clean Air Delivery Rate kan liefst 120 kubieke meter in enkel uur gereinigd worden

 • Het H12 HEPA filter is volledig vervangbaar

 • Dankzij de USB kabel ben je niet gebonden aan batterijen (kies een stopcontact uit)

 • Produceert slechts 32 decibel op maximale sterkte

 • Maakt gebruik van liefst vier verschillende filter technologieën: HEPA filter, voorfilter, ionisator en actief koolfilter.

Luchtreiniger 3: de Xiaomi Mi Air Purifier 3H heeft een zakelijk ontwerp (en verbeterde formule)

De derde luchtreiniger in de lijst is de Xiaomi Mi Air Purifier 3H. Deze heeft onder mee een fraai ontwerp.

 • Dankzij de stille nachtmodus kan de geluidsoverlast flink worden ingeperkt

 • Je meet de actuele luchtkwaliteit gemakkelijk af met de luchtkwaliteitsmeter

 • Het torenontwerp neemt relatief weinig ruimte in

 • Bedien de luchtreiniger ook aan de hand van Mi Home-app (Google Assistant of Alexa)

 • Voorzien van fraaie OLED-display

 • Met 45 decibel kan deze luchtreiniger aan de luide kant zijn.

Luchtreiniger 4: de Clean Air Optima CA-508 – HEPA UV Ionisator is extra stil

Ben je al bekend met de Clean Air Optima CA-508? Deze luchtreiniger werkt met HEPA UV ionisator.

 • Geschikt voor reiniging van ruimtes tot wel 200 kubieke meter

 • Maakt gebruik van 6 verschillende reinigingstechnieken

 • Belooft 100% ozonvrije lucht te produceren

 • Deze luchtreiniger is ultra stil

 • Het bedienpaneel is volledig digitaal

 • Ook geschikt voor hotels, restaurants, disco’s, kantines, cafetaria’s, boerderijen en meer.

Luchtreiniger 5: de Rowenta Intense Pure Air Connect PU6080 werd in 2019 door Kieskeurig.nl uitgeroepen als beste uit de test

De Rowenta Intense Pure Air Connect PU6080 is een prachtproduct, dat in 2019 nog werd uitgeroepen tot beste luchtreiniger uit de test bij Kieskeurig.nl. De reiniger heeft meer te bieden:

 • Filtert een groot gedeelte van de fijne deeltjes en allergenen

 • Ook geschikt voor het reinigen van pollen (ideaal als je een pollenallergie hebt)

 • Produceert minder dan 25 decibel en is daarmee erg stil

 • De luchtkwaliteitsmeter is gemakkelijk af te lezen

 • Het waterreservoir is volledig afneembaar en te reinigen

 • Dankzij de snelle luchtzuivering in boost stand is de lucht in slechts 5 minuten gezuiverd

 • Het touchscreen beschikt over uitgestelde start functies en timer.

Luchtreiniger 6: de Philips AC2729/10 – 2-in-1 Luchtreiniger en Luchtbevochtiger bestrijdt ook droge lucht

De Philips AC2729/10 is een ideaal product omdat het de lucht zowel reinigt als vochtiger maakt.

 • Verwijder een groot deel van de allergenen in je woning

 • Heb je last van een gevoelige huid of droge ogen? Dan is de luchtbevochtiger functie ideaal voor jou

 • Beschikt over stille nachtmodus

 • Dankzij de Air Matters app kun je de luchtreiniger ook op afstand bedienen

 • Beschikt over compact ontwerp en is dankzij zwenkwielen handig te verplaatsen

 • Je vervangt het filter eens in de 12 maanden, maar let op: doe je dat niet, dan houdt de luchtreiniger er automatisch mee op.

Luchtreiniger 7: de WINIX Luchtreiniger ZERO beschikt over plasmawave technologie

Ook de WINIX Luchtreiniger ZERO doet zijn werk uitstekend. Hij past ideaal in elke werk- of woonomgeving.

 • Deze luchtreiniger is voorzien van plasmawave technologie

 • De luchtkwaliteit is eenvoudig af te lezen aan de hand van de luchtkwaliteitsmeter

 • Ook geschikt tegen pollen (weg dus met die allergische klachten)

 • Werkt zeer krachtig tegen stof, fijnstof, schimmels, allergenen, virussen en bacteriën

 • Ook filtert de luchtreiniger sigarettenrook, huisdierharen en vluchtig organische stofjes

 • Het geluid kan echter wel oplopen tot boven de 45 decibel, wat aan de hardere kant is.

Luchtreiniger 8: de LifeWise Ionische Air Purifier heeft het fraaiste ontwerp

De achtste luchtreiniger is de LifeWise Ionische Air Purifier, toch zeker de luchtreiniger met het fraaiste ontwerp. Deze luchtreiniger beschikt over een ionisator en een elektronisch filter.

 • Maak handig en eenvoudig gebruik van USB-kabel en stopcontact

 • Geschikt voor hooikoorts en andere allergieën

 • Zuivert zeer hoge percentages bacteriën en fijnstof uit de lucht

 • Ook snelle zuivering: tot wel 30 kubieke meter wordt in 1 uur gezuiverd

 • Het elektronische filter is zo ontworpen dat het nooit vervangen hoeft te worden

 • Gemakkelijke bediening via één knop

 • Ook op te laden via kabel.

Luchtreiniger 9: Rolfstone Air Balance – Luchtreiniger werkt tegen stof, allergie, huisstofmijt en hooikoorts

Bekend met de Rolfstone Air Balance? Deze luchtreiniger treedt effectief op tegen allergie, stof en mijt.

 • Het HEPA filter is volledig vervangbaar, dat geldt ook voor het koolstoffilter

 • Kies uit drie verschillende standen, plus een geluidsarme slaapstand

 • Aan de hand van een indicator kun je de luchtkwaliteit gemakkelijk aflezen

 • Ook geschikt bij hooikoorts

 • Treedt ook op tegen microplastic en geurtjes van huisdieren

 • Voorzien van handige timer.

Luchtreiniger 10: de Taylor Swoden Fresh Air 33IBD is net een discolamp

Als laatste luchtreiniger willen we de Taylor Swoden Fresh Air 33 IBD nog benoemen. Deze heeft waarschijnlijk het fraaiste ontwerp van allemaal: hij lijkt namelijk op een feestelijke discobal!

 • Ook deze luchtreiniger is van stille nachtmodus voorzien

 • Lees de luchtkwaliteit af op de luchtkwaliteitsmeter

 • Voorzien van automatische aan- en uitstand

 • Treedt op tegen fijn stof, pollen, mijten, rook, kooklucht en muffe geur

 • Voorzien van slimme sensor

 • Helaas niet via app (op afstand) te bedienen.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-luchtreinigers?

Is een luchtreiniger mooi genoeg om in de kamer te zetten? Dat kun je zelf bepalen. Maar heb je eigenlijk wel een luchtreiniger nodig? Het kan een hele slimme investering zijn als bijvoorbeeld de kwaliteit van de buitenlucht slecht is. Ook is het handig als je in huis last hebt van hooikoorts. Daarnaast zorgt een luchtreiniger ervoor dat er minder bacteriën en virussen in de lucht komen. Wat altijd belangrijk is, is om goed te ventileren. De kwaliteit van lucht kan binnen het huis drie keer slechter zijn dan lucht van buiten. Dit blijkt uit onderzoek. Pollen komen in je ogen, keel en neus en dit merk je als je last hebt van hooikoorts. Een luchtreiniger kopen is niet het eerste wat je doet en je kunt het beste ervoor zorgen dat je eerst minder luchtvervuiling veroorzaakt.

https://www.consumentenbond.nl/luchtreiniger/kopen

Dit zegt Radar over het schoonhouden van het lucht in je huis

In een artikel van Radar wordt besproken hoe je in drie stappen de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren, volgens advies van Piet Jacobs, senior wetenschapper bij TNO. De focus ligt op het vermijden van vervuilingsbronnen zoals gaspitten en schimmels, het afvangen van vuil met behulp van afzuigkappen, fijnfilters, of luchtreinigers, en het ventileren van ruimtes om menselijke geuren te verminderen. Jacobs benadrukt het belang van het gebruik van elektrische kookmethoden zoals inductie, het behandelen van vochtplekken om schimmelgroei te voorkomen, en het vermijden van producten die fijnstof kunnen veroorzaken, zoals spuitbussen en terpentineverf. Daarnaast wordt geadviseerd om te investeren in goede ventilatiesystemen of luchtreinigers om buitenlucht schoon te houden en het belang van ventileren om een gezonde slaapomgeving te creëren. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt Kassa over dit onderwerp

Kassa belicht een waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over luchtreinigers die ozon uitstoten. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de meeste van deze luchtreinigers meer ozon uitstoten dan veilig is, wat gezondheidsrisico’s kan opleveren bij langdurige blootstelling. Het advies van de NVWA is om dergelijke luchtreinigers niet meer te gebruiken of na gebruik de ruimte goed te ventileren. Er wordt benadrukt dat ozon irritatie aan de luchtwegen kan veroorzaken en bij langdurige blootstelling kan leiden tot ademhalingsklachten, astma bij kinderen, en toename van luchtwegklachten bij astmapatiënten. Lees het volledige artikel van Kassa.

De WINIX Luchtreiniger Zero: de beste luchtreiniger uit de test volgens Debeste.com

De hierboven genoemde WINICX Zero is door Debeste.com als beste luchtreiniger bekroond. Deze luchtreiniger beschikt onder meer over hoogwaardige filters en vooruitstrevende Plasma ionisatie technologie. Bovendien is het apparaat licht gewicht en stil. Het formaat is groot. Je filter er niet alleen fijnstof mee, maar ook pollen en bacteriën, plus virussen. Onprettige luchtjes zijn geen partij voor deze luchtreiniger die werkt met hoogstaande technologie.

Alles over de beste luchtreiniger: conclusies

De 10 beste luchtreinigers die we gevonden hebben, zijn hier voor je opgesomd. Verder hebben we een grote hoeveelheid tips met je gedeeld op basis waarvan je zelf de kwaliteit van een luchtreiniger kunt meten. Het uitzoeken van de ideale luchtreiniger moet nu een koud kunstje voor je zijn. We hopen dat we je alvast hebben kunnen introduceren van het voor jou ideale model. De keuze is groot, maar uiteindelijk belooft elke luchtreiniger schone lucht.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.