We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

De top 10 met de beste deodorant

Al eens voor het schap in de supermarkt of drogisterij gestaan en gedacht: “Welke deodorant heb ik al geprobeerd en werkt niet, dus welke deo zal ik nu weer eens een kans geven?” Er zijn er tegenwoordig zo veel, dat het echt moeilijk kiezen is. Het eerste selectiecriterium is wellicht waar de deo van gemaakt is, want als je veganist bent of je lichaam allergische reacties vertoond bij bepaalde grondstoffen, dan kies je natuurlijk een deodorant die wel bij je past.

Onze zoektocht naar de fijnst geurende en best werkende deodorant

Ik gebruikte al jaren dezelfde deodorant en was daar ook heel tevreden over. Er hing een prettig geurtje om mijn lichaam heen en als ik wat actiever was, had ik geen last van een zweterige lucht. Ik ben niet iemand die erg veel zweet, dus wat dat betreft heb ik misschien geluk ten opzichte van de mensen die hier wel last van hebben.

Toen veranderde er iets. Mijn deodorant deed niet meer hetzelfde voor me als het al die tijd had gedaan. Het leek alsof de ingrediënten of de verhouding in de samenstelling was veranderd, waardoor de deo ook een ander effect op mijn oksels had. Dat betekende dat ik – na jaren – ineens op zoek moest naar iets nieuws. En eigenlijk had ik daar helemaal geen zin in.

Onze kanjer: dit is de beste deodorant

Van Lancôme had ik al wat andere producten in huis, zoals crèmes voor het gezicht en wat make-up. De deodorant had ik echter nog niet geprobeerd en deze Bocage roller scoort bij mij en vele anderen het hoogst op het lijstje met deodorants. De roller – zodra hij eenmaal goed bevochtigd is – rolt fijn over de huid van de oksels en de geur is subtiel. Het is de duurste deodorant in onze top 10, maar wel een effectieve en daar gaat het uiteindelijk om.

Waarom reviewen wij deodorant?

Tenzij je als Aboriginal in Australië je leven in de bush leeft, gebruiken de meeste mensen dagelijks een deodorant. Het is een ritueel dat er elke ochtend bijna bij iedereen hetzelfde uitziet: je douchet, droogt je af, brengt soms wat crème aan en pakt je deo. De een geeft de voorkeur aan een droge stick, de ander gebruikt een gelstick en weer anderen zweren bij de spray.

Ondanks dat we weten dat er in deodorant wel eens stofjes zitten (zoals aluminium) die niet goed voor ons zijn, kiezen we toch vaak voor een deodorant waarin dit misschien wel zit en de reden hiervoor is dat we iets willen gebruiken dat werkt. De echte puristen die geen chemicaliën onder hun oksels willen smeren of sprayen, gebruiken een aluin steen. Het is echter wel even uitproberen of dit voor jou werkt ’s ochtends en of je over het effect tevreden bent.

Waarom pak je niet zomaar elke deodorant uit het schap bij de supermarkt?

Als je naar de verpakkingen alleen al kijkt, krijg je goede zin van het uitkiezen van een nieuwe deodorant. De leuke kleurtjes en schattige prints op de doosjes of flesjes trekken meteen de aandacht. En dat betekent dat diezelfde aandacht afgeleid wordt van de inhoud. Je doet er volgens ons dus goed aan om op het label te kijken, want niet elke deodorant is even goed voor je lijf.

Er zal toch niet echt zoveel verschil in de ene of de andere deodorant zitten?

We hebben na discussie met ons testpanel een rijtje met verschijnselen verzameld waarvan we niet met 100% zekerheid kunnen zeggen dat het aan de gebruikte deodorant ligt, maar feit blijft wel dat we na het overstappen op andere producten langzaamaan minder klachten hadden. Eigenlijk kan alles wat je op je huid smeert – of dat nu deodorant onder de oksels is of crème na het douchen op je lichaam – er diep intrekken en voor een vervelend effect zorgen. Je hebt het alleen niet altijd door.

De betere deo’s laten duidelijk op het label zien welke ingrediënten erin zitten en je kunt zelf nagaan welke daarvan slecht of niet wenselijk zijn om op het lichaam te gebruiken. Heb je lichamelijke of hormonale klachten? Dan kan het dus de moeite waard zijn om je deodorant (of andere lichaamsverzorgingsproducten) eens van wat dichterbij te bekijken.

Wat beloven de producenten van deodorant?

Elke maker van een deodorant gaat voor een bepaalde werking. Het gaat om het verkappen van de nare lichaamsgeur door zweten en daar overheen een lekker geurtje verspreiden of het gaat om het voorkomen van ernstig zweten. Bij het voorkomen worden je zweetklieren ‘verstopt’ met de deo, waardoor het zweet er niet uit kan komen. In het andere geval kan je zweet wel aan de oppervlakte van de huid komen, maar is het de geur van de deodorant die dan zijn werk doet.

De criteria waar we deodorant op beoordelen

Bij het testen van de verschillende deo’s hebben we het volgende in ons achterhoofd gehouden:

  • Soort – is het een stick, spray of roller?
  • Effect – met welk doel heeft de fabrikant dit product in de markt gezet? (zonder parfum, zonder aluminium, tegen witte vlekken op de kleren, voor de gevoelige huid)
  • Geur – welke geurtonen zitten er in de deo verwerkt? (niet iedereen vindt citrus bijvoorbeeld fijn)
  • Doelgroep – kan de deo zowel door mannen als vrouwen gebruikt worden?
  • Inhoud – hoeveel zit er in de verpakking en hoe lang doe je er vervolgens mee?
  • Ingrediënten – wij zijn geen laboratorisch testcentrum, maar hebben wel met ons logische verstand naar de labels gekeken.
  • Prijs – doet een duurdere deodorant meer dan een goedkopere?

Hoe hebben we deodorant getest? Onze experts aan het woord

Voor deze test hebben we alles uit de la getrokken. We zijn zelfs bij natuurwinkels geweest om te kijken of daar nog deodorants te vinden waren die door de grotere verkopers niet verkocht worden. Het leverde een interessant test op waar sommige deo’s direct afvielen en bij we bij anderen merkten dat het bij de ene persoon een andere werking had dan bij de andere persoon. Dat vonden we opvallend.

De top 10 met beste deodorant

1. Lancôme – Bocage Deodorant – 50 milliliter – roller

In deze deodorant zit geen alcohol, waardoor de huid niet uitdroogt.

Pluspunten:

  • De deodorant werkt door de toevoeging van aluminium zout. Dit blokkeert in hoge mate het aan de oppervlakte komen van zweet, waardoor je zoveel mogelijk de nare geurtjes kunt voorkomen.
  • Mensen die de oksels scheren vinden deze deodorant vooral fijn, omdat een deo met alcohol heel erg kan prikken en irritaties aan de huid kan veroorzaken.
  • De deo heeft geen typische mannen- of vrouwengeur, waardoor iedereen hem kan gebruiken.

Minpunten:

  • Het is wel de duurste deodorant en de vraag is, of je dat bedrag ervoor overhebt.

2. FA – Luxurious Moments Pink Viola – 150 milliliter – spray

Wie niet een aparte parfum en deo van hetzelfde merk wil kopen, kan met deze spray beide doelen bereiken en zowel oksels als lichaam van een lekker geurtje voorzien.

Pluspunten:

  • De deo zou tot 48 uur moeten werken en volgens ons is dat wat overdreven, maar hij heeft wel de hele dag een prettig effect.
  • Behalve Pink Viola is er ook nog Passion Flower voor wie iets zoeter of exotischer wil gaan.

Minpunten:

  • Bij donkere kleding kan er een lichte waas rond de oksels ontstaan.

3. AXE – Dark Temptation Fresh – 150 milliliter – spray (voor oksels en lichaam)

Deze spray heeft een wat pittige, zoete geur die wij vooral in de wintermaanden erg aangenaam vinden.

Pluspunten:

  • De spray kan zowel onder de oksels als op het lichaam aangebracht worden. Dan blijft de geur langer aanwezig.
  • Je krijgt producten met dezelfde geur, zoals bodywash voor onder douche.

Minpunten:

  • Bij sommige deelnemers aan de test bleek de geur niet de hele dag te ruiken.

4. Niveau Men – Dry Impact – 40 milliliter – stick

Deze deostick is ideaal voor mannen.

Pluspunten:

  • Met een stick breng je de deo gerichter aan dan met een spray, want bij het richten van de spray kun je in het begin nog wel eens misschieten.
  • Over het algemeen merken wij dat een stick langer meegaat dan een spray.
  • Het effect is directer en mensen die op vrijdag de stick gebruiken geven aan soms in het weekend niet eens nieuwe deo op te hoeven doen.

Minpunten:

  • Wie voor het eerst een stick gebruikt, moet vaak wel even wennen.
  • Het ligt aan het soort substantie in de stick of deze gewoon droog of wat plakkeriger aanvoelt. Gelsticks worden vaak als minder prettig ervaren dan gewone deosticks met een harde kern.

5. AXE – Anti-Transpirant Apollo – 150 milliliter – spray

Apollo heeft een hele frisse, mannelijke geur.

Pluspunten:

  • De spray werkt langdurig en onze testpersonen geven aan de geur echt heel fijn te vinden.
  • De spray droogt snel op onder de oksels, waardoor je je ’s ochtends snel aan kunt kleden.

Minpunten:

  • Ook bij deze geur van Axe is het effect wisselend. Je hebt mensen die ermee weglopen en anderen merken na een tijdje niks meer van het effect van de geur.

6. Rituals – The Ritual of Jing Relax – 150 milliliter – spray

Naast geurkaarsen en gezichtsproducten heeft Rituals ook deo’s.

Pluspunten:

  • De geuren van Rituals zijn een stuk aparter dan die van goedkopere deo’s.
  • Je krijgt de deo in een spray, maar er zijn ook sticks voor de mensen die dat prettiger vinden.
  • Over het algemeen zijn de geuren van Rituals te gebruiken door zowel mannen als vrouwen.

Minpunten:

  • Rituals is wel een wat duurder product dan wat je gemiddeld voor een deodorant betaalt.

7. Niveau Men – Sport & Anti-transpirant deodorant – 150 milliliter – spray

Deze sportvariant van de gewone Niveau Men deodorant droogt sneller op.

Pluspunten:

  • Voor en na het sporten heb je niet altijd veel tijd voor persoonlijke verzorging. Je wilt op tijd bij de sportschool zijn en ook weer snel thuis zijn. Deze deo laat na het sprayen niet lang een vochtige oksel achter.
  • Dit is een van de meest goedkope deo’s op de markt die doet wat het belooft.

Minpunten:

  • Er zijn deelnemers aan de test die niet lang van deze deo konden genieten. Zij zijn overgestapt naar een andere deodorant om van een langduriger effect te kunnen genieten.

8. Dove Men+Care – Clean Comfort deodorant – 150 milliliter – spray

Dove heeft de geur Clean Comfort die kruidig ruikt, maar zeker niet te aanwezig is.

Pluspunten:

  • De deodorant werkt lang en daarom hoef je tussentijds niet bij te sprayen.
  • De prijs van deze deo is gunstig ten opzichte van de meeste andere merken.

Minpunten:

  • Niet iedereen vindt de kruidige geur lekker, dus dat is een persoonlijke keuze.
  • Wij zouden bij deze deo oppassen met sprayen bij donkere bovenkleding, want we hebben gemerkt dat daar wel eens lichte vlekken op achterblijven.

9. syNeo – anti-transpirant deodorant – 30 milliliter – spray (maar met handpompje)

“Wat de boer niet kent, vreet hij niet” en dat spreekwoord gaat in veel gevallen op voor deze deodorant.

Pluspunten:

  • De verpakking is niet schreeuwerig en het heeft een ‘ouderwetse’ handmatige sprayknop, maar de werking is wel veel beter voor mensen die een geïrriteerde huid van traditionele deo’s krijgen.
  • De deo overleeft het meerdere dagen achter elkaar.

Minpunten:

  • De prijs van deze deo is wat hoger, maar het effect is wel kwalitatief beter.
  • Proefpersonen geven aan dat het stoppen met deze deodorant lastig is. Het lijkt alsof het lichaam gewend is geraakt aan de deo en een heftigere reactie geeft als de werking voorbij is.

10. Dove – Original anti-transpirant deodorant – 150 milliliter – spray

Er zijn vrouwen die zweren bij deze geur en niks anders meer willen.

Pluspunten:

  • De spray is makkelijk aan te brengen onder de oksels en de geur valt goed bij een grote doelgroep.
  • De oksels voelen zacht en verzorgd aan en dat is wat bij het testpanel erg opvalt.

Minpunten:

  • Ook bij deze spray vragen we je op te letten bij donkere bovenkleding, want je kunt echt een witte waas zien als je verkeerd sprayt of je kleding te snel aantrekt als de deo nog niet opgedroogd is.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste deodorant?

Volgens een test van de Consumentenbond bevatten veel deodorant producten meer dan 20 schadelijke stoffen. De schadelijke stoffen hebben een negatief effect op de gezondheid en de Consumentenbond ziet liever dat er geen schadelijke stoffen worden verwerkt in deodorant producten. Een aantal fabrikanten scoren goed op dit gebied. Er zijn ontzettend veel verschillende merken deodorant producten op de markt en elk heeft zo zijn unieke samenstelling. In 75 producten trof de Consumentenbond 147 diverse ingrediënten aan. In 75 producten zitten 32 diverse ingrediënten, terwijl het andere uiterste 6 ingrediënten zijn.

https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/test-deodorant

Dit zegt Radar over Alternatieven voor Spuitfles Deodorant

Radar verkent verschillende alternatieven voor de traditionele spuitfles deodorant, rekening houdend met zorgen over schadelijke ingrediënten zoals aluminium en hormoonverstorende stoffen. Het artikel presenteert verschillende milieuvriendelijke en gezondheidsbewuste opties, zoals zeepjes als deodorant, deodorant van aluin, zelfgemaakte deodorants met natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, maizena, en baking soda, en deodorant-sticks die minder afval produceren en vrij zijn van schadelijke chemicaliën. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Deodorant en Kankerrisico

Kassa benadrukt een belangrijk bericht van KWF Kankerbestrijding, waarin wordt verklaard dat deodorant geen kanker veroorzaakt. Deze verklaring is een reactie op wijdverbreide zorgen en mythes rondom deodorant en borstkanker. KWF wijst op de werkelijke risicofactoren voor kanker, zoals roken, ongezond eten, weinig bewegen, overgewicht, veel alcoholgebruik, en overmatig zonnen. Door deze informatie te verspreiden, streeft KWF ernaar om misverstanden over deodorantgebruik en kanker te corrigeren en mensen aan te moedigen tot een gezondere levensstijl om de kans op kanker te verminderen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Beste uit de test volgens Trendalert

Volgens Trendalert hebben de betere, duurdere merken ook een betere werking als het om deodorant gaat. Er wordt vooral gefocust op wat een deodorant doet en of jij dat ook wilt: het verhullen of voorkomen van zweet en lichaamsgeuren. De merken die ook in onze top 10 staan, zijn: Lancôme en syNeo. De andere merken die bij Trendalert in de top 5 staan, zijn: Clinique, Rexona en Odorex.

Ontdek ook deze waardevolle tips en producten:

Afsluiting

Een deodorant is een van de meest persoonlijke verzorgingsproducten voor het lichaam. Je wilt niet dat je omgeving het ruikt als je flink gesport hebt en zelf vind je het ook fijner als je lekker ruikt. Niet iedereen kan gebruik maken van dezelfde deodorant, omdat niet ieders lichaam op dezelfde manier zweet. Wij kunnen dan ook alleen maar adviseren een deo te zoeken die bij jou past en te wisselen als je merkt dat een deodorant niet meer hetzelfde voor je doet als van te voren.