We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar de beste warmtepomp? Je leest alles over de warmtepomp hier

Wat doet een warmtepomp precies? De warmtepomp pompt warmte rond. Dat is nogal wiedes. Waar het eigenlijk op neer komt, is dat de warmtepomp een zuinig alternatief vormt voor de verwarmingsketel. Een warmtepomp werkt heel eenvoudig: warmte-energie wordt uit de directe omgeving gehaald (dit kan water zijn, maar ook lucht, of de bodem), dat wordt omgezet in warmte en door het verwarmingssysteem wordt vrijgelaten in huis. Handig toch?

Waar onze zoektocht naar de beste warmtepomp toe heeft geleid

Een warmtepomp is een fantastische uitvinding. Vandaar dat er gelijk meer over wilden weten. We zijn uitgebreid op onderzoek uitgegaan en hebben het online aanbod goed in de gaten gehouden. Tijdens ons onderzoek zijn we tal van warmtepompen tegengekomen. Sommigen van die pompen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit, terwijl anderen toch wat te wensen overlieten. Dat is nu eenmaal niet anders. Bovenal willen we helderheid scheppen.

Wist je dat er ook wasdroger-warmtepomp-combinaties bestaan?

Naast reguliere warmtepompen heb je ook de keuze uit warmtepompen die tegelijk ook een wasdroger zijn. De AEG T7DBAACHEN Sensidry is op dit moment binnen deze categorie de beste warmtepomp. Het betreft een wasdroger van 8 kilogram inhoud die werkt als warmtepomp. Deze is wit van kleur en heeft een energielabel van A++. De Sensidry warmtepompdroger biedt optimale verzorging aan je kleren. Na het drogen zullen deze weer als helemaal hygiënisch schoon aanvoelen. Er kan ook lage temperaturen gedroogd worden, aan de hand van het superslimme AEF Sensidry mechanisme.

Snel overzicht: Deze warmtepompen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste budgetkeuzeVBPQ 4 Mini Pinguïn: Deze zwembadwarmtepomp staat bij ons hoog aangeschreven vanwege de scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Vooral geschikt voor zwembaden tot 15.000 liter, deze pomp heeft een sterke polystyreen behuizing die bijna alle weersomstandigheden kan weerstaan. De ingebouwde flowswitch voorkomt drooglopen en het komt zelfs met een aansluitset. We waarderen de inbegrepen tweejarige garantie. >> Check laagste prijs
Meest Premium ontwerpAquaForte 110SP Full Inverter: Dit is een eersteklas warmtepomp met een uitzonderlijk stil ontwerp; slechts 31 decibel op 10 meter afstand. Het werkt met milieuvriendelijk gas R32 en heeft een duurzame ABS behuizing. Wat ons echt opviel, is de mogelijkheid om het via een smartphone te bedienen en het feit dat het zowel voor chloor- als zoutwaterzwembaden kan worden gebruikt. >> Check laagste prijs
Totaaloplossing met subsidievoordeelRemeha Elga ACE 6 kW: Wat ons aanspreekt is dat met de Open Therm technologie wordt er nooit meer energie geproduceerd dan nodig, wat leidt tot aanzienlijke besparingen. Daarnaast waarderen we de CO2-reductie in huis en het feit dat het de waarde van een woning kan verhogen zonder ingrijpende verbouwingen. >> Check laagste prijs

Welke warmtepomp sluit het nauwst aan op een kleiner budget?

De VBPQ 4 Mini Pinguïn is de ideale budgetoptie warmtepomp. Deze warmtepomp is bedoeld voor zwembaden en biedt een totaal vermogen van 4,2 kW. Deze warmtepomp is ideaal voor het verwarmen van een eigen opzetzwembad. Met zijn vermogen is hij goed in staat zwembaden tot wel 15.000 liter te vullen. De pomp is van zeer krachtig polystyreen gemaakt en beschermd tegen tal van weersomstandigheden. Daarnaast is het ontwerp heel speels.

Wat maakt ons de ideale warmtepomp reviewers?

Als het op warmtepompen aankomt, weten wij er wel raad mee. Hoe dat komt? Door de vele jaren heen hebben we tal van warmtepompen in huis uitgeprobeerd. Sommige van die warmtepompen deden hun werk uitstekend, terwijl anderen wat minder waren. Uiteindelijk kun je de kracht van een product niet aan de buitenkant zien. Daarvoor moet je hem toch echt zelf uitproberen. Dat is dan ook precies wat we gedaan hebben: testen, testen en nog eens testen.

Kritisch blijven op het aanbod warmtepompen is vereist

Als je een warmtepomp gaat aanschaffen, moet je altijd kritisch blijven, zoals met eigenlijk alle hoogwaardige kwaliteiten apparaten. De kwaliteit zal van pomp tot pomp verschillen. Ben je van plan een warmtepomp aan te schaffen? Let dan in ieder geval op het volgende.

  • Het koudemiddel

Een warmtepomp moet in staat zijn zichzelf te koelen. Voor veel warmtepompen geldt dat hier nog de schadelijke stoffen f-gassen of HFK’s voor gebruikt worden. In Nederland is sinds enige jaren de F-gassenverordening van kracht. Dat houdt in dat f-gassen en HFK’s gestaag verdreven gaan worden. Kies voor systemen die bijvoorbeeld op water-glycol werken, want deze zijn veel duurzamer en milieuvriendelijk. Hierbij kom je nog wel voor vergoeding in aanmerking.

  • De COP-waarde

Bij COP geldt het volgende: je hebt Good-COP en Bad-COP. Oké, flauw grapje. Het rendement is van doorslaggevend belang al je een warmtepomp aan gaat schaffen. Je berekent het rendement het makkelijkst aan de hand van de COP-waarde. Deze waarde geeft namelijk de verhouding tussen energie-input en warmte-output aan. Zo zal een gemiddelde warmtepomp al een COP-waarde van 2 of 3 hebben. Een COP van 6 is echt superieur.

  • De geluidsoverlast

Warmtepompen zijn altijd voorzien van buitenunit. Zo’n buitenunit produceert geluid, hoe je het ook wendt of keert. Een ouder toestel kan flink wat lawaai produceren, terwijl de nieuwe modellen een stuk geruislozer zijn. Hoe geluidsarmer hoe beter. Er liggen ook wetten klaar bij het ministerie van Binnenlandse zaken om het maximale buitengeluid aan banden te leggen.

  • Zoek een zelfvoorzienende oplossing

Kies je een warmtepomp, dan heb je een keuze: je gaat voor volledig elektrisch, of juist voor een hybride pomp. Een hydride pomp koppel aan je je huidige cv-installatie. Deze werkt voor het grootste gedeelte op elektriciteit. Dalen de temperaturen? Dan zal de gasketel extra bijspringen. Een volledig zelfstandige oplossing is een stukje duurder, maar heeft ook hoger rendement.

  • Hoe zit het met subsidie?

Wist je dat er een gunstige subsidieregeling bestaat voor warmtepompen? Dit is de ISDE- regeling. Onder de ideale omstandigheden kan het subsidiebedrag tot maar liefst 8000 euro oplopen. Let wel op: er is een beperkt subsidiebudget, dus je moet er elk jaar wel op tijd bij zijn.

Ons onderzoek naar de beste warmtepomp begon met een sceptische houding

Tja, we hebben zoveel warmtepompen gezien die hun werk maar magertjes deden, dat we niet snel meer onder de indruk zijn. Wil een warmtepomp ons verrassen, dan zal hij toch echt van de bovenste plank moeten zijn. Een warmtepomp van kwaliteit vind je niet overal. Niet zomaar. Je moet er echt naar op zoek gaan. Dat is dan ook precies wat wij hebben gedaan.

Wat beloven producenten van warmtepompen zoal? Hoe accuraat is dit?

De makers van warmtepompen zullen je het een en ander beloven: makkelijk installeren, zo geplaatst, snel aan de slag, uitgebreid kosten besparen, milieuzuinig bezig zijn, optimaal gebruiksgemak en een leven lang plezier. Het is natuurlijk nog even bezien hoezeer je energiekosten echt zullen dalen. Ook moet je er rekening mee houden dat een warmtepomp niet het eeuwige leven heeft. Het is een investering: het duurt even voor je hem hebt terugverdient.

Zo doen wij onderzoek: beoordeling van de warmtepomp

Wanneer wij onderzoek verrichten naar een warmtepomp, kijken we altijd naar het volgende:

  • De COP-waarde

Hierboven al genoemd. Dit is één van de beste criteria voor het meten van de kwaliteit van een warmtepomp. Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter. Dit is de verhouding tot de invoer van warmte-energie en de export van warmte. Een gemiddelde warmtepomp zit vandaag de dag al rond de 2 of 3, maar een optimale warmtepomp kan soms al een COP-waarde van 6 bereiken.

  • Koudemiddel (let op: geen f-gassen of HFK’s)

  • Geluidsoverlast

Geluidsoverlast is vervelend. Niet alleen voor jezelf, vooral ook voor je buren. De kans is aanzienlijk dat de regels voor geluidsuitstoot voor de waterpomp in Nederland verscherpt zullen worden.

  • Productreviews

Wil je weten hoe goed een product is? Sla er dan de product reviews op na. Het internet staat er immers vol mee. Je vindt vandaag de dag niet alleen een gemiddelde beoordeling per product, maar ook geschreven commentaar. Mocht er iets niet deugen aan het ontwerp, dan zal je dit hier terug kunnen lezen. Ook als iets juist héél goed werkt, vind je dat hier terug.

  • Maar het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de inzichten die we zelf hebben opgedaan.

Warmtedroger 1: de AEG T7DBAACHEN Sensidry is de beste wasdroger keuze warmtepomp

Hierboven is al aangegeven dat dit model AEG de beste algemene keuze is. Hier vind je de specificaties:

  • Deze warmtepompdroger stelt je in staat op lage temperaturen te drogen

  • De capaciteit is 8 kilogram

  • Werkt energie- en tijdbesparend

  • Voorzien van een ÖKO Flow-filtersysteem

  • Mét ingebouwde kledingbeschermer

  • Waar andere wasdroger meerdere filters nodig hebben, heeft deze er maar één.

Warmtepomp 2: de VBPQ 4 Mini Pinguïn is de beste budgetoptie voor zwembaden

Al bekend met de VBPQ RWP 4 Mini Pinguïn? Deze warmtepomp voor zwembaden heeft het volgende te bieden:

  • Verwarmt zwembaden tot wel 15.000 liter

  • Sterke polystyreen behuizing (tegen bijna alle weersomstandigheden bestendigd)

  • Aansluit set wordt meegeleverd

  • Voorzien van 4 meter stroomkabel inclusief RCD-stekker

  • Voorzien van ingebouwde flowswitch (gaat “droogloop” tegen)

  • Ook voorzien van twee jaar garantie.

Warmtepomp 3: de Remeha Elga ACE 6 kW biedt een totaaloplossing

Deze warmtepomp van het merk Remeha heeft het volgende te bieden:

  • Kom in aanmerking voor liefst 1800 euro subsidie vanuit de overheid

  • Dankzij Open Therm technologie produceert de Cv-ketel nooit meer energie dan strikt noodzakelijk is

  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

  • Bespaar flink op je energierekening, maar met name op gasverbruik

  • Leidt tot CO2-reductie in huis

  • Kan zonder ingrijpende verbouwing geïnstalleerd worden

  • Stelt je in staat de waarde van je woning te verhogen (geldt voor elke kwalitatieve warmtepomp).

Warmtepomp 4: de volgende warmtepomp is de Ferroli Egea warmtepomp boiler van 120 Liter

Ook de Ferroli Egea warmtepomp boiler is een uitstekende waterpomp. Dit is wat hij te bieden heeft:

  • De buitenlucht wordt als gratis energiebron gebruikt voor het opwarmen van tapwater

  • Besparen op energiekosten

  • Je kunt hem combineren met cv-ketel, maar ook apart gebruiken

  • Je komt in aanmerking voor 650 euro subsidie

  • Sluit hem op je combiketel aan om hem als zonneboiler te gebruiken.

Warmtepomp 5: de Ariston Nuon Plus sanitaire lucht/water-warmtepomp werkt op zowel lucht als water

Het is een Nuos 250L product, met klasse ErP A. In totaal levert hij tot wel 2500 Watt vermogen.

  • Ontworpen om aan de specifieke behoeften van moderne gezinnen te houden

  • Ook ontworpen met oog voor milieu en comfort

  • Dit apparaat heeft een COP waarde van 3,35 bij 7 graden Celsius

  • Zeer korte opwarmtijd: water wordt in minder dan zes uur tot 55 graden Celsius verwarmd

  • NUOS PLUS beschikt over een handig intuïtief interface

  • Beschikt over energielabel A+.

Warmtepomp 6: de Nimo droogkast/warmtepomp droger ECO Dryer 2.0 HP komt in handige kastvorm

De Nimo droogkast/warmtepomp is een Zweeds product van origine. Dit kun je er allemaal mee:

  • De droogkast helpt je kleding en schoenen te drogen volgens Scandinavische formule

  • In totaal kun je zo’n 5 kilogram in de droogkast kwijt

  • Bedraagt een maximale binnentemperatuur van 55 graden Celsius

  • Beschikt over vernieuwde, energiezuinige methode

  • Aan de drie uitrekbare schuiven met 10 buizen elk kun je wasgoed of kleerhangers hangen.

Warmtepomp 7: de Tesy Warmtepomp boiler 260 Liter is speciaal voorzien van wisselaar

Ken je Tesy al? Ook deze producent zet uitstekende modellen warmtepomp boilers op de markt:

  • Je hebt recht op overheidssubsidie, ook als bedrijf

  • 100% sanitair tapwater wordt eenvoudig en voordelig opgewarmd

  • Is gevuld met werkzame koelvloeistof

  • Gedurende het verwarmingsproces een COP-waarde van liefst 3.

Warmtepomp 8: de ComfortPool Zwembad warmtepomp ECO+3 is ideaal voor elk zwembad

ComfortPool is een merk dat warmtepompen maakt speciaal voor zwembaden. Dit heeft dit model te bieden:

  • Warmte wordt aan de buitenlucht onttrokken en vervolgens op het zwembadwater overgebracht

  • Werkt al bij een minimale buitentemperatuur van 10 graden Celsius

  • Je bedient de warmtepomp eenvoudig aan de hand van de thermostaatknop

  • Geschikt voor zowel inbouw- als opzetzwembaden

  • Voorzien van twee aansluitkoppelingen

  • Geschikt voor zwembaden tot 15.000 liter

  • De titanium warmtewisselaar is uitstekend tegen erosie bestond.

Warmtepomp 9: de AquaForte Full Inverter warmtepomp van 11,5 kW heeft het stijlvolste ontwerp

Benieuwd naar wat de negende pomp in deze lijst, van het merk AquaForte jou kan bieden?

  • Deze warmtepomp is zeer geluidsarm (op 10 meter afstand slechts 31 Decibel)

  • Voorzien van duurzame ABS behuizing met rotary inverter compressor (van het merk Mitsubishi)

  • Werkt op het milieuvriendelijke gas R32

  • Ook te bedienen via smartphone

  • Geschikt voor zwembaden (zowel chloor- als zoutwater), met maximale afmeting van 50 kubieke meter.

Warmtepomp 10: ook de Olimpia Splendid Sherpa SHW ziet eruit alsof hij uit Star Wars komt

Eén ding is zeker: de meeste warmtepompen in deze lijst zijn voorzien van futuristische metallic look, die het moet doen vermoeden dat ze hét apparaat van de toekomst zijn. Zo ook deze.

  • Beschikt over een boiler tot 200 Liter (ook verkrijgbaar in 300 Liter versie)

  • Constante warmwater productie met een temperatuur van 65 graden Celsius

  • Kan gebruikt worden bij sterk uiteenlopende buitentemperaturen: van -10 tot +43 graden Celsius

  • De koolstofstalen tank is van dubbele vitrificatielaag voorzien

  • Dankzij de wekelijkse desinfectiecyclus desinfecteert het apparaat zichzelf

  • Het is mogelijk het apparaat te integreren met een zonnecollector

  • Maakt gebruik van het koelmiddel R134a met hoog rendement.

De Remeha Elga Ace 6 kW hybride warmtepomp is de beste warmtepomp volgens Bestekoopkeuze.nl

Voor het jaar 2021 werd de Remeha Elga Ace 6 kW hybride warmtepomp uitgeroepen tot beste waterpomp bij Bestekoopkeuze.nl. Ook de Consumentbond is erg over dit model te spreken. Deze warmtepomp is tevens waterpomp. Volgens de website kun er tot wel 25% aan energie en 70-% gas mee besparen thuis. Ook kom je voor 1800 euro subsidie in aanmerking. Een belangrijk voordeel is dat hij met iedere soort CV-keten gecombineerd kan worden.

Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-warmtepomp?

In de warmtepomp test van de Consumentenbond werden 8 hybride warmtepompen getest. Met een warmtepomp kun je maar liefst 2.000 euro per jaar besparen op je energierekening. Er zijn forse verschillen te vinden in geluid, besparingen en kosten. De beste warmtepomp is afhankelijk van je stookgedrag en je huis. Ook de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen en geluid spelen een belangrijke rol. Het is dus niet mogelijk om een beste warmtepomp uit te kiezen, want het is allemaal afhankelijk van de omstandigheden. De warmtepomp met de grootste besparing op je energierekening? Dan moet je lid zijn van de Consumentenbond. Ook is uit de test gebleken dat dit de stilste warmtepomp is. Maar de buitenunit is wel het grootst en de prijs is het duurst. https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/beste-warmtepomp

Dit zegt Radar over de stijgende populariteit van warmtepompen

Radar rapporteert een significante stijging in de populariteit van warmtepompen in Nederland, met bijna 100.000 installaties in 2022, wat een groei van 37% ten opzichte van het voorgaande jaar vertegenwoordigt. Deze toename wordt toegeschreven aan de hoge gasprijzen, waardoor verduurzaming financieel aantrekkelijker wordt. Ondanks deze opmars blijven cv-ketels populair, met een verkoop van 440.000 in 2022. Dit wijst op een toekomstige verschuiving naar meer duurzame verwarmingsopties in Nederlandse huishoudens. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de toekomstige vervanging van cv-ketels door warmtepompen

BNNVARA’s Kassa belicht de toekomstige verplichting voor huishoudens om hun cv-ketels te vervangen door duurzamere alternatieven zoals hybride warmtepompen vanaf 2026. Deze maatregel is onderdeel van de inspanningen van de overheid om het gebruik van aardgas te verminderen en de woningvoorraad te vergroenen, wat niet alleen het milieu ten goede komt maar ook huishoudens financiële voordelen kan bieden door lagere energierekeningen. Ondanks dat ongeveer drie op de tien Nederlandse woningen niet optimaal geschikt zijn voor een hybride warmtepomp, wordt er subsidie beschikbaar gesteld tot 2030 om de overgang te vergemakkelijken. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Alles over de warmtepomp: in conclusie

We hebben nu alles over de warmtepomp gedeeld dat je weten moet. De warmtepomp heeft verrassend veel toepassingen: sommige warmtepompen zijn specifiek bedoeld voor buitenzwembaden, anderen zijn geïntegreerd is wasdrogers. De meeste warmtepompen zijn uitsluitend voor binnen. We hopen dat je aan de hand van onze top 10 een weloverwogen keuze kunt maken. Wil je zelf naar een aankoop op zoek? Hanteer dan de bovenstaande criteria.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Brongebruik warmtepompen

Hier staan de bronnen die voor dit artikel over de beste warmtepomp gebruikt zijn:

Succes!