We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.
Op zoek naar de beste stroomgenerator? Lees er hier alles over
Een stroomgenerator wekt stroom op, dat mag duidelijk zijn. Binnenshuis heb je aan een stroomgenerator niet zo snel behoefte, maar dat ligt natuurlijk anders als je op vakantie bent, of in een afgelegen hoekje van een erg grote tuin zit. Met een goede stroomgenerator is het klusje zo gepiept en kun je moeiteloos van een “holenmens” in een “moderne” mens transformeren. Benieuwd naar wat een stroomgenerator jou kan bieden? Lees dan vooral verder.
Onze eigen zoektocht naar de beste stroomgenerator
Ja, wij zijn al langere tijd op zoek naar een geschikte stroomgenerator. De ideale generator vind je niet zomaar. Ten eerste kunnen deze vrij duur zijn, daarnaast zijn ze ook nogal een fors en onhandig. Het was dus best een zoektocht naar het ideale product. We hebben hier tal van uren in gestopt en talloze stroomgeneratoren vergeleken. Inmiddels hebben we een goed overzicht van wat er op de markt verkrijgbaar is. We delen onze kennis graag met je.
Snel overzicht: Deze stroomgeneratoren raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste algemene keuze | CTECHi GT200 Pro: Deze powerstation valt op door zijn veelzijdige specificaties, zoals een capaciteit van 200W en 320Wh. We zijn vooral gecharmeerd van de mogelijkheid om deze op te laden via zonne-energie, wat hem superhandig maakt voor diverse situaties. Daarnaast is het ontwerp 100% veilig en bovendien erg stil. >> Check laagste prijs |
Beste draagbare optie | Flanner Powerbank aggregaat: Dit model valt op door zijn handigheid. Met een capaciteit van 42.000 mAh kan het diverse apparaten opladen. We waarderen vooral het handige handvat voor gemakkelijk dragen en de verschillende invoermodi. Het Battery Management System zorgt voor optimale veiligheid en stillere werking. >> Check laagste prijs |
Grootste capaciteit | Patni Aggregaat Powerbank: Met een indrukwekkende capaciteit van 60.000 mAh kan deze stroomgenerator je laptop 3-4 keer opladen of je telefoon wel 20 keer. We vinden het Led display en de diverse USB-ingangen handig. Plus, het lichte gewicht en de compacte handgreep maken het makkelijk te vervoeren, ideaal voor buitenshuis. >> Check laagste prijs |
De beste stroomgenerator van het moment
De stroomgenerator die ons op het moment het meest bevalt, is CTECHi GT200 Draagbare Powerstation. Wij bekronen deze tot “beste algemene keuze” stroomgenerator. Waarom? Het is een handig draagbaar model, dat bovendien over meerdere ingangen beschikt. Het batterijvermogen is groot: 300 Wh. Daarnaast is hij helemaal stil en volledig veilig. Gevoelige apparaten worden beschermd door de ingebouwde BKS en de UL-test.
Onze favoriete budgetoptie stroomgenerator
De Avarqi Aggregaat Powerbank is onze beste algemene keuze, maar voor sommigen kan hij wel wat aan de prijzige kant zijn. Vandaar dat we je ook een beste budgetoptie presenteren: dat is de stroomgenerator van Zonnepaneel XL. Deze werkt daarnaast ook als zonnepaneel en verlichtingsset. De zonnepanelen hebben een levensduur van liefst 10.000 uur. Deze stroomgenerator is ideaal voor op de camping of tijdens het vissen. Hij heeft meerdere exits.
Onze ervaring als reviewers van stroomgenerators
Door de jaren heen hebben wij tal van stroomgenerators uitgeprobeerd. De eerste modellen die op de markt verschenen, waren erg simpel, maar deden hun werk uitstekend. Vandaag de dag heb je stroomgenerators met allerlei extra functies. Dat is natuurlijk superhandig. De inzetbaarheid van een stroomgenerator is groot, maar let er goed op dat je er één van hoge kwaliteit koopt. We weten uit eigen ervaring dat je je aan een slechte generator alleen maar zult storen.
Waarom je kritisch blijven moet op het aanbod stroomgenerators
Er zijn tal van redenen om kritisch te blijven op het ruime aanbod stroomgenerators. Bij de aankoop van een stroomgenerator moet je op tal van elementen letten. Maak in ieder geval deze afwegingen:
- De netspanning
Kies je voor 230V of toch 400V? Je meterkast kan werken op 230V, maar ook op 400V. Als je wilt dat de stroomgenerator de volledig stroomvoorziening in huis overneemt, zul je deze twee op elkaar aan moeten laten sluiten. Een zogenaamd “Netovernamepaneel” kan ook nodig zijn, om te verhinderen dat je apparatuur een dubbele spanningsaanvoer krijgt. Let ook op goed op de stroomvoorziening die randapparatuur nodig heeft die je gaat aansluiten.
- De apparaten die je aansluit
Waar wil je de stroomgenerator precies voor gebruiken? De uitgangsspanning (V: Volt) van een generator zal fluctueren – variëren dus. Een HR-ketel of computer heeft moeite met het verwerken van die fluctuaties. Wil je deze apparaten aansluiten, dan zal een “Inverter generator” eerder uitkomst bieden. De spanningsregelaar van een Inverter generator werkt zo dat randapparatuur – zoals je computer of HR-ketel – er uitstekend mee overweg kan.
- Een AVR
Een AVR is een automatische spanningsregelaar. Deze kan de verschillen in spanning van een stroomgenerator beperken tot 1-2%. In de meeste gevallen zou dit voldoende zijn voor het aansluiten van randapparatuur, maar twijfel je toch? Kies dan voor een Inverter generator.
- Het vermogen
De spanning wordt in Volt gemeten, het vermogen in Watt (W). Let altijd op de piekstroom afname: als je een apparaat net opstart, zal deze kort meer stroom nodig hebben dan tijdens normaal gebruik. Zorg voor een aggregaat dat genoeg vermogen levert om het apparaat mee op te kunnen starten (dat dus niet alleen voldoende vermogen levert voor het onderhouden ervan).
- De piekstroom coëfficiënt
De piekstroom coëfficiënt is de maximale vermogen afname (bij opstart) van een apparaat. Werkt een stofzuiger op 1000 Watt, maar is de piekstroom coëfficiënt 2, dan is er minstens 2000 Watt nodig om het apparaat op te starten. Je stroomgenerator moet dit wel kunnen leveren.
- Opstart van de generator
Een stroomgenerator kan op verschillende manieren opgestart worden. Een compact model wordt meestal met de hand (trekkoord of elektrische starter) opgestart, terwijl zwaardere modellen stroomgenerator van een elektrische startmotor (vaak met afstandsbediening) gebruikmaken.
- Installeren van de generator
Een stroomgenerator kan op drie verschillende manieren geïnstalleerd worden: aan de mobiele stroomgroep (op locatie), op de binnen installatie (bijvoorbeeld die in je keuken), of een vaste buiten installatie.
- Brandstof
Een stroomgenerator kan werken op benzine. Het voordeel van een benzine generator is dat deze meestal stil werkt en goedkoop is aan te schaffen. De dieselgenerator daarentegen is zeer betrouwbaar en wordt vooral door professionals in de bouw en industrie gebruikt. Deze zijn helaas luidruchtiger dan de benzine generator. Ook zijn er “residentiële generatoren”. Sommigen hiervan werken op aardgas. Het voordeel hiervan is dat je ze continue gebruiken kunt.
Onderzoek naar stroomgenerators: scepsis overheerste
Ja, als het op stroomgenerators aankwam, waren we lange tijd niet zeker van onze zaak. Er zijn namelijk zoveel stroomgenerators op de markt. Op het eerste gezicht is het echt zo makkelijk nog niet een goede stroomgenerator van een mindere te onderscheiden. Vaak verschilt dat van situatie tot situatie. De enige remedie: uitgebreid testen. Dat is wat we gedaan hebben.
Stroomgenerator producenten zullen je dit beloven: kun je er van op aan?
Stroomgenerator makers zullen je optimaal gebruiksgemak beloven, waar je ook gaat. Of dat echt zo is, moet natuurlijk nog blijken. Hoe zwaar is het apparaat bijvoorbeeld? En welke apparaten kun je er precies op aansluiten? Is de netspanning constant? Is de wattproductie constant? Wil je snel weten of een stroomgenerator deugt? Lees dan altijd de klantreviews goed door.
Stroomgenerators onderzoeken: onze eigen manier van aanpak
Je komt weinig over een stroomgenerator te weten door er urenlang naar te staren. Als je wil weten hoe goed hij werkt en wat het gebruiksgemak is, zul je hem in de praktijk moeten testen.
- De netspanning: fluctueert de netspanning? Of maakt de stroomgenerator gebruik van een “Inverter” functie. Hoe goed functioneert de apparatuur met een AVR: een automatische spanningsregelaar?
- Brandstof: welke brandstof gebruikt dit product? Hoe duur is de brandstof bij gebruik?
- Onderhoud: moet er snel iets vervangen worden (bijvoorbeeld brandstof)? Zitten er zwakke plekken in het ontwerp? Zijn er zaken die snel kapot zullen gaan?
- Vermogen: hoe meer Watt, hoe beter. Dat geldt in de meeste gevallen: het is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel Watt de producten die je aan wilt sluiten nodig hebben.
- Gebruiksgemak: hoe makkelijk is het om de stroomgenerator te installeren? Is het een zwaar object en een hels karwei om hem mee te zeulen? Of is hij zo licht als een veertje?
- Productreviews: als een stroomgenerator met een laag gemiddeld cijfer beoordeeld wordt, dan is dat meteen een rode vlaag voor ons. Tenminste, als er veel negatieve beoordelingen zijn. Als er slechts één review van een product is, zijn we wat minder streng: het kan zijn dat die ene persoon toevallig net een vervelende ervaring heeft gehad.
- Eigen inzicht: je kent het vast wel – een film of serie die jij fantastisch vindt, wordt door anderen juist slecht beoordeeld. Daarom kun je nooit álles laten afhangen van anderen. We beoordelen producten altijd zelf en kijken hoe ze precies in de praktijk functioneren.
Stroomgenerator 1: CTECHi GT200 Draagbare Powerstation is de beste algemene keuze
CTECHi GT200 Draagbare Powerstation hebben we hierboven al besproken. We geven hier de specificaties van de ze powerbank:
- 200W | 320Wh
- Meerdere ingangen
- Fijn draagbaar model
- Opladen kan via zonne-energie: superhandig dus (de zon moet alleen wel schijnen)
- Opladen kan ook via het stopcontact
- Het ontwerp is 100% veilig en daarnaast heel stil
Stroomgenerator 2: de Zonnepaneel XL stroomgenerator (3 in 1) is de beste budgetoptie
Ook de tweede stroomgenerator hebben we al benoemd. Hier in het kort:
- Het betreft een klein en compact (handig draagbaar) formaat
- Levensduur van ruim 10.000 uur
- Ideaal voor buitenactiviteiten als kamperen, vissen en wandelen
- Op te laden door wisselstroom of zonne-energie
- Voorzien van meerdere uitgangen – ook ideaal voor tablets en smartphones
- Met oplaadbare zonne-accu
- Voorzien van Ledlampen, USB-kabel en een afstandsbediening.
Stroomgenerator 3: de Scheppach Stroomgenerator SG1000 is compact en krachtig
De derde stroomgenerator in de lijst is de Scheppach Stroomgenerator SG1000. Dit kun je ermee:
- Krachtig en compact opladen
- Vermogen tot 1.000 Watt
- Heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Ideaal voor campers, boten, maar ook voor thuis
- Stopcontact met 230 Volt
- De rubberen voetjes vangen zware trillingen op.
Stroomgenerator 4: de Flanner powerbank aggregaat is eenvoudig draagbaar
De vierde stroomgenerator is het Flanner Powerbank aggregaat. Ook deze is eenvoudig te dragen.
- Ook op te laden aan de hand van zonne-energie
- Ideaal voor zaklamp, laptop, maar ook tablet en telefoon
- Levert liefst 42.000 mAh
- Eenvoudig te dragen
- Ook geschikt voor noodgevallen (denk aan orkaan, of “off-grid” kamperen en black-outs)
- Verschillende invoermodi
- Met handig handvat voor gemakkelijk dragen
- Beschikt over BMS: Battery Management System, waarmee spanning en temperatuur optimaal worden gereguleerd – hiermee is het apparaat niet alleen volledig veilig, maar ook stil.
Stroomgenerator 5: de Patni Aggregaat Powerbank heeft een bijzonder grote capaciteit
De vijfde stroomgenerator is de Patni Aggregaat Powerbank. Deze beschikt over zeer grote capaciteit.
- De stroomgenerator produceert liefst 60.000 mAh
- Laadt bij vol vermogen je laptop 3-4 keer op, of je mobiele telefoon zelfs 20 maal
- Ideaal voor buitenshuis
- Met Led display en meerdere USB-ingangen
- Lichtgewicht model: slechts 1.6 kilogram en met compacte handgreep eenvoudig te dragen
- Opladen via 220 V stopcontact plug, de 12 V sigarettenoplader in de auto, of juist via zonne-energie.
Stroomgenerator 6: de A-Life auto accu is een jumpstarter starthulp speciaal voor in de auto
Dezes starthulp van 12 Volt is ideaal voor het opladen van je voertuig. Hij is zeer gemakkelijk in gebruik en handig als je met een bijna lage accu zit. Problemen met je auto accu? Dat is verleden tijd.
- Handig draagbaar model batterijlader
- Kan verschillende netspanningen moeiteloos aan (compatibel)
- Beschikt over pulserende herstelfunctie voor je auto accu
- Volledig veilig in gebruik
- De lader beschikt ook over LCD-schermdisplay.
Stroomgenerator 7: de Vitafa Aggregaat – Stroomgenerator is ideaal voor op de camping
Ook Vitafa heeft een uitstekend model stroomgenerator op de markt gebracht, namelijk de Vitafa Aggregaat stroomgenerator. Deze stroomgenerator heeft jou het volgende te bieden:
- Het lichtgewichte en compacte model kan gemakkelijk overal mee naartoe worden gezeuld (weegt slechts 1.6 kilogram)
- Hij beschikt over meerdere USB-poorten
- Ideaal voor op de camping, picknick of tijdens het vissen
- Grote capaciteit van liefst 155 Wh (maximaal vermogen is 150 Watt).
Stroomgenerator 8: de LP Draagbare Lithium Stroomgenerator 230V is rechttoe, rechtaan
De LP draagbare Lithium Stroomgenerator voor 230 Volt is een prima apparaat voor elke klus.
- Je kunt bijna ieder elektrisch apparaat (tot wel 300 Watt) moeiteloos van stroom voorzien
- Ideaal voor kamperen of onderweg
- Op te laden via netstroom, via de sigarettenhouden in de auto of zonnepanelen (14-40 Volt zonnepanelen)
- Dankzij de geïntegreerde MPPT technologie kun je de generator ook bij licht bewolkt weer succesvol opladen
- De generator biedt zelfs mogelijkheid tot draadloos opladen van je smartphone
- Inclusief handleiding, garantiekaart, kwalificatiecertificaat en handige draagtas.
Stroomgenerator 9: het Vynek Aggregaat 60.000 mAh beschikt over meerdere USB ingangen
Als negende stroomgenerator in de lijst presenteren we je het Vynek Aggregaat 60.000 mAh.
- Deze stroomgenerator beschikt onder meer over meerdere USB-poorten
- Daarnaast produceert hij maar liefst 60.000 mAh
- Lichtgewicht generator: weegt 1.6 kilogram en is daarnaast voorzien van handige, compacte handgreep
- Opladen kan via sigarettenoplader auto, via het stopcontact (220 V plug), of met zonnepaneel
- Ook voorzien van Led display én verlichting.
Stroomgenerator 10: het Vitafa Zonnepaneel 12v maakt optimaal gebruik van de zon
De laatste stroomgenerator in deze lijst is een ander model Vitafa. Ook deze maakt gebruik van zonne-energie
- De Vitava XTorm Solar charger produceert 80 Watt
- De zonnepaneel set is geheel opvouwbaar: je kunt jezelf waar je maar gaat van stroom voorzien
- Zeer compact model
- Weerbestendig en duurzaam
- Geheel milieuvriendelijk ontwerp.
Hosel benzine noodstroom aggregaat generator: beste compacte stroomgenerator volgens Klusvakman.nl
Benieuwd naar de nummer één stroomgenerator van een specialist als Klusvakman.nl? Dit is de Hosel benzine noodstroom aggregaat generator. Deze heeft een inhoud van 4.2 liter en produceert tot wel 850 Watt. Dankzij de omvormertechnologie kun je ook zeer gevoelige elektrische apparaten als computers aansluiten. Dankzij het lichtgewicht kun je hem overal mee naartoe nemen. De afwerking van het apparaat is uitstekend: hij ziet er bijzonder fraai uit.
Wat zijn de bevindingen van de Consumentenbond over beste-stroomgenerators?
Onder andere de Consumentenbond doet de oproep om energieleveranciers transparant te laten zijn. Het is tegenwoordig nog heel makkelijk om grijze stroom als groene stroom te verkopen. Dit ondanks nieuwe regels voor transparantie. Dit is de conclusie van het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek. Tussen ingekochte stroom en geleverde stroom zit een groot verschil in duurzaamheid. De door consumenten leveranciers geleverde stroom wordt beoordeeld met een nette 8.1. Ingekochte stroom wordt beoordeeld met slechts een cijfer van 5.8. Ingekochte stroom is voornamelijk grijs en wordt tijdens het leveren vergroend. Zo lijken leveranciers duurzaam, omdat het stroometiket groene stroom staat. Echter is de vorm van inkoop nauwelijks een duurzame energieopwekking.
Conclusies over stroomgenerators
Zo, in dit artikel hebben we al onze kennis over stroomgenerators met je gedeeld. Op basis van deze inzichten moet je nu prima in staat zijn voor jezelf een ideale stroomgenerator uit te kiezen. We hebben alvast onze eigen top 10 met je gedeeld: hier vind je de aanraders van onze hand.
Dit zegt Radar over de wetgeving en milieueffecten van dieselaggregaten
Radar belicht de discrepantie tussen de strengere milieueisen die gelden voor dieselvoertuigen binnen milieuzones en de relatief lakse regelgeving omtrent dieselaggregaten, die aanzienlijk meer kunnen uitstoten. Er bestaat Europese wetgeving die de uitstoot van nieuw geproduceerde mobiele werktuigen, inclusief dieselaggregaten, aan banden legt, maar bestaande aggregaten vallen vaak buiten deze regels. Interessant is dat de nieuwste wetgeving voor aggregaten onder de 19 kilowatt minder strikt is, wat resulteert in aanzienlijk hogere emissiewaarden. Lees het volledige artikel van Radar.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Zoek je de beste wasmachine? Ontdek onze geteste topkeuzes voor de ideale match met jouw behoeften.
- Blijf koel tijdens hete dagen met de beste mobiele airco’s, perfect voor jouw huis.
- Ontdek effectieve methoden voor het onderhouden van je huis en zorg voor een gezonde, schone leefomgeving.
- Tuinonderhoud kan eenvoudig zijn: leer hoe je jouw tuin het beste verzorgt voor een bloeiende omgeving.
- Voor elke tuinier de juiste snoeischaar: vind de beste gereedschappen voor jouw tuinbehoeften.
Dit zijn slechts enkele van de vele bronnen beschikbaar op onze website om jou te ondersteunen en te informeren.