We gebruikten informatie van Kassa, Radar en wetenschappelijke bronnen over dit onderwerp. Onderaan dit artikel vind je verwijzingen naar deze bronnen. Ook hebben we de producten getest. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Wat moet je allemaal doen en weten om schimmel in je huis te voorkomen? Wij geven je hier de beste tips en alles wat je moet weten om nooit schimmel in je huis te krijgen. Lees verder…

Zet zoveel mogelijk een raampje open, maar voorkom temperatuurschommelingen

Een goede manier om schimmel te voorkomen, is door te ventileren. Een raampje open zetten is hiervoor ideaal en dus goed tegen schimmel. Doe dit vooral in je slaapkamer, wasdroogrek-kamer, badkamer en keuken tijdens het koken. De afzuigkap moet je ook altijd maximaal gebruiken bij het koken, en zet ook steeds een raam open als je kookt.

Ons doel is om zoveel mogelijk vocht weg te krijgen uit ons huis. De 3 grootste veroorzakers van vocht in je huis? Koken, douchen en de was binnen ophangen.

Echter, zorg er wel voor dat je door het openzetten van de ramen niet te grote temperatuurwisselingen veroorzaakt, want anders ontstaat er condens op de muren en dat is dan weer juist slecht omdat het vochtig wordt en kan schimmelen. Houd in de winter dus niet te lang een raam open.

Zorg ervoor dat de ventilatieroosters aan de bovenkant van je ramen altijd open staan. Controleer ze bovendien regelmatig op vuil, zodat ze hun werk altijd blijven doen. Je ziet dit in bovenstaande en onderstaande video gedemonstreerd worden.

De kans op vochtproblemen neemt toe wanneer je een kamer kouder dan 15°C langdurig ventileert. Hoe kouder je woonruimtes zijn, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt, en dat wil je niet want je wilt juist zoveel mogelijk droge lucht. De temperatuur op de muren, vloer en het plafond wordt daardoor te laag en zo ontstaat er condens wat voor de vervelende vochtproblemen kan zorgen.

Zet je ramen zo vaak mogelijk open (maar niet te lang, zodat er geen vocht binnen komt door temperatuurverschillen) en zet je ventilatie zoveel mogelijk op de hoogste stand. Je ventilator kost namelijk niet al te veel energie. Bezuinig daar niet op, want je gezondheid is je veel meer waard!

Zorg voor een constante binnentemperatuur

Voorkom grote temperatuurwisselingen. Laat je huis steeds een beetje verwarmen en beetje afkoelen. Ga nooit lager dan 15 graden, anders kunnen de muren vocht gaan krijgen.

Gebruik koffiebonen om vocht uit de kamer te trekken

Sommige mensen zweren bij deze tip. Zet een bakje koffiebonen in de kamer neer en het vocht zal langzamerhand uit de kamer verdwijnen.

Ons doel is uiteindelijk om de lucht binnen droger te krijgen. Hoe je het ook doet maakt niet uit, zolang het maar gebeurt.

Mooi meegenomen: met een droge binnenlucht kun je je huis ook veel makkelijker verwarmen. Het is dus niet per se zo dat je meer moet stoken als je in de winter je ramen open zet.

Bekijk deze video’s met tips

Koop ook een luchtbevochtiger, oftewel luchtreiniger

Deze apparaten filteren de schimmelsporen uit de lucht. Goede investering dus.

Succes!